Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

25.10.2013, České Budějovice – Velbloud

Pohled první: Johan

Plzeň, nebo Budějovice? Kdyby se otázka týkala piva, dal bych přednost plzeňskému, ale v muzice to v pátek 25.10. vyhrálo jihočeské hlavní město. Na západě sice odstartoval náš oblíbený festival, ale na jih zamířily kapely, které v poslední době hrají na tuzemské scéně prim, jejich nahrávky máme kolektivně rádi a tak není divu, že jsme z redakce dorazili čtyři.

Čekal jsem, že Velbloud bude na takovou soupisku narvaný k prasknutí a vlastně se toho i trochu obával, abych nestál někde v koutě na jedné noze, navíc ne na své. Ale naštěstí došlo lidí tak akorát a slušný počet z nich podpořil hned první kapelu, MARCH OF THE HORDES. Ta se představila v okleštěné sestavě, bez baskytary, s dvěma kytarami. Nepovažuji tohle řešení za ideální, chyběl hutný spodek, zvuk navíc hlavně na začátku setu připomínal pověstnou hlukovou kouli, takže jsem si MOTH nějak nedokázal užít. Česká odpověď na ENTOMBED mě více potěšila loni v Rechli, to jsem byl hodně spokojený, tentokrát ne že bych relativně krátký set považoval za špatný, ale lepší než průměr to nebylo.

To MÖRKHIMMEL mě potěšili, i s jednou kytarou to bylo dostatečně „ošklivé“ a „zlé“ a samozřejmě hodně „špinavé“. I tuhle pražskou chásku jsem za poslední rok viděl několikrát, ale pořád mě baví. Slávek je frontman, jakých u nás po pódiích příliš nechodí (navíc má hlásek jako konipásek - úsměv), kapela šlape a po vyladění zvuku (tradičně první skladba byla takřka neposlouchatelná) jsem se do muziky „zloskřivců“ dostal a dokázal si ji užít, podobně jako kamarádi z DéPéHá i Fobie.

Co objevného napsat k LAHAR? Jediné, co mě napadá, je, že zpěvák Banán to balí... S LAHAREM si zařve ještě třikrát a dost. Tahle zpráva už je pár dní stará, ale třeba to ještě někdo neví... Samozřejmě se o tom hodně mluví, kde kdo to nechápe, protože LAHAR jsou momentálně v životní formě a jak koncerty, tak alba válcují konkurenci a s přehledem je lze označit za nejlepší tuzemskou divokou kapelu. Divočina to byla i tentokrát (chvílemi i zvuková), zazněly songy z obou předchozích nahrávek, vzduchem létaly sevřené ruce, zaťaté pěsti a Banán a došlo i na ochutnávku z novinky, která právě v těchto dnech vychází (na CD už byla na koncertu k dispozici, ale my si samozřejmě počkáme na vinyl).

EVIDENCE SMRTI už naštěstí dokončila evidenci svých členů a v obměněné sestavě se vrací na pódia. Tři roky starou nahrávku pořád považuju za jednu z nejlepších tuzemských desek a tak jsem se těšil, že právě ona bude tvořit páteř setu. Ale pánové navzdory očekávání zařadili z alba jen jedinou skladbu, dvě ze staršího dema a zbytek byl nový. Nové songy mi přišly pomalejší, což není na škodu, horší bylo, že jsem je neznal a tak se i kvůli nepříliš kvalitnímu zvuku nedokázal do muziky nějak dostat. Škoda, hodně jsem se těšil, zklamaný jsem nebyl, ale nadšený taky ne.

Celkově vládla spokojenost, LAHAR a MÖRKHIMMEL se mi líbili moc, další dvě kapely se mi líbily taky (i když jsem čekal víc), zvuk se mi nelíbil, počet fanoušků se mi líbil, a hodně se mi líbilo, že akce byla nekuřácká (všichni způsobně chodili na cigárko před klub), což považuji za výborný nápad.

------------------------------------------------

Pohled druhý: Coornelus

Původně jsem myslel, že svou reportovou troškou nepřispěju, přece jen číst čtyřikrát za sebou, že LAHAR zase zaváleli, začíná zavánět nudou. Ale někdy stačí jeden spínací impuls, díky kterému se to vyvine jinak. Především chci pochválit pořadatele, nebo toho, kdo měl prsty v tom, že koncert byl nekuřácký. Výborná idea, která byla naštěstí od lidí v klubu respektována a mě jednou po několika letech nebolela po akci hlava a nesmrděl jsem jak popelník. Druhá pochvala směřuje ke skvělému složení kapel (pořadatel mi snad musel číst myšlenky), díky kterému mi stálo za to trmácet se až do Budějovic navzdory kolonám aut a čimelickému semaforu. Navíc bylo potřeba oželet páteční Phantoms of Pilsen, ale jihočeská sestava byla vražedná.

Když jsem viděl naposled MARCH OF THE HORDES, tak byli v pěti, teď vystupují ve čtyřech a bohužel bez basy. Ze začátku byl jejich set takovým zvukovým infernem, z kterého jsem měl pocit, že se někdo musel regulérně zbláznit. Když se vše po čase zklidnilo a daly se dané skladby identifikovat, tak mě MOTH bavili. Oproti našemu minulému setkání bych pochválil bubeníka a zpěváka, kteří za tu hromadu odehraných koncertů šli nahoru. Ačkoliv jsem v oblasti chrastivého švédského death metalu v naší redakci černá ovce, musím konstatovat, že MOTH mají u mě dveře otevřené. Takže se těším na někdy příště, s lepším a tišším zvukem, a hlavně s basou!

MÖRKHIMMEL mám moc rád. Jejich „Zloskřivec“ ve mně zanechal hlubokou stopu a naživo mě ještě taky nikdy nezklamali. MÖRKHIMMEL momentálně také působí ve čtyřech, ale nějakou zásadní újmu jejich výkon neutrpěl. Jejich mix temnoty, kdy jeden v tom cítí víc blacku, druhý death metalu a třetí crustu, funguje skvěle. Další z řady povedených vystoupení, nemám co víc dodat.

To, čeho se nám dostává teď, už dlouho trvat nebude. Tak si to užívejme. Netrvalo to ani pár vteřin a začalo se to mydlit. Klasická jízda, jejíž intenzitu nenabourala ani přetržená struna na baskytaře. LAHAR představili dvě nové nové věci, které nebudou chybět na novém splitku, ale jejich hodnocení si nechám až na potom. To, co se dělo v Budějovicích, jsem už možná viděl v lepší podobě, ale to, že LAHAR vládnou, je bez debat.

„Znásilněn – okraden – potrestán“, abych tak parafrázoval text songu „V propasti utrpení“, jsem se naštěstí při setu EVIDENCE SMRTI necítil, ale dodal bych „podveden“, berte v potaz ty uvozovky. Ne, jasně, nikdo nic nesliboval, ale když já se tak těšil na „Kyberboha“, učil se doma text, a on nepřišel. Moje první setkání s „Evidencí“ dopadlo, tak trochu rozpačitě. Po hudební stránce se mi líbili, je fajn, že zazněly i nějaké novinky, a ty zněly dobře, ale kdyby byla debutová deska zastoupená víc než jedním songem, užíval bych si víc. Dalším spekulativním bodem byl vokál Marka, který z desky obdivuju, ale naživo to nebylo úplně ono.

------------------------------------------------

Pohled třetí: Peťan

Na tenhle večer jsem se hodně těšil. Ve Velbloudu jsem na koncertě nebyl už docela dlouho a sestava, která se tam chystala na poslední říjnový pátek, byla hodně lákavá. Pod taktovkou Terror Night se chystaly na Budějovice zaútočit čtyři výborné a odlišné kapely. Ačkoliv je Velbloud při větším počtu lidí takřka nedostačující klub, tohle místo mám hodně rád. A když tu jsou LAHAR, je o pořádný bordel postaráno. Vyjíždíme kolem sedmé hodiny ze Strakonic, popíjíme Plzeň, cesta v poho, před Velbloudem i uvnitř zatím pár hlav. Zdravíme kamarády, dávám Budvárek a pomalu se to začíná scházet.

Jako první se o slovo přihlásili slavoničtí MARCH OF THE HORDES. Jejich špinavý death metal/crust švédského střihu mám hodně rád, jenže tentokrát to ve Velbloudu pohřbil zvuk. Kapela sypala jeden vál za druhým, ovšem vpředu i vzadu je z toho hluková koule valící se z pódia. Škoda, protože tenhle skřípající jihočeský „ENTOMBED“ jsem si dosud pokaždý maximálně užil. Ani v jednodušších punkovějších skladbách se zvuk nezlepšuje a tak to vzdávám a dávám přednost pokecu s Růžou. MARCH OF THE HORDES ale určitě příště nevynechám!

Pražská temná mlátička MÖRKHIMMEL se za poslední rok objevila na mnoha akcích a několikrát neminula ani mě. Výborné LP „Zloskřivec“ u mě kapelu výrazně posunulo vzhůru a právě skladby z této desky jsou páteří play-listu MÖRKHIMMEL. Tentokrát však nechybělo ani několik nových songů na připravovanou desku. MÖRKHIMMEL se s ničím nemazali a svým black/crustem vyhladili slušně zaplněný klub. Démonický Slávek za mikrofonem chrlil jeden text za druhým, celá kapela mu sekundovala jako stín. Pomalé a temné pasáže jen přidaly na jedinečné atmosféře. MÖRKHIMMEL navíc měli i kvalitní zvuk, takže celý set nelze hodnotit jinak než kladně.

Je čas na hlavní chod večera – LAHAR! Hned s prvními riffy se začíná hýbat kotel. Velbloud je narvaný a thrash párty může začít. LAHAR nejde popsat, LAHAR se musejí zažít. Kluci to sypají bez průtahů, keců a zbytečných pauz. Skladba střídá skladbu, třepu palicí, skáču do moshe, znovu a znovu. „Fekete Peter“ nebo „Ďábel je hovno“ jsou dnes už skladby, bez kterých si koncert LAHAR těžko dokážete představit. Nechybí dvě nové skladby z připravovaného splitka a tohle je čistokrevný thrash metal! To se mi zatraceně líbí! Jak dlouho to trvalo? Půl hodiny? To je fuk, jsem vyřízený a pomlácený. LAHAR znovu potvrdili své neotřesitelné místo na scéně. Poslední budějovický koncert LAHAR s Banánem se opět vydařil na jedničku. Totální destrukce!

Hrát po LAHAR je nevděčný úkol pro každou kapelu a tentokrát to schytala EVIDENCE SMRTI. Na tuhle partu jsem se těšil snad nejvíc, protože jsem ji nikdy live neviděl a její LP točím poměrně často. EVIDENCE SMRTI se vrátila zpět na scénu a také do Budějovic. Tenhle set byl fajn, ale něco tomu chybělo. Něco, co by mě takříkajíc zvedlo ze židle. Kluci zahráli pár válů (tuším kolem 7 nebo 8), sbalili se a odešli. Mám tenhle crust hodně rád, ale koncert ve Velbloudu mě mírně zklamal. Také lidí v kotli výrazně ubylo a nedošlo ani na vyvolávaného „Kyberboha“, který byl napsán na setlistu kapely. Co naplat, snad to příště bude lepší!

Celkově se akce ve Velbloudu vydařila na výbornou. Návštěva slušná, podle info od pořadatelů prý dokonce kolem 160 lidí. LAHAR vládli pevnou rukou a na památku si odnáším nějaké modřiny (úsměv). Další akce pod Terror Night bude až příští rok a tak doufejme, že se opět Velbloud zaplní a undergroundová scéna znovu ožije.

------------------------------------------------

Pohled čtvrtý: Míra

Na páteční akci jsem se opravdu těšil. Sestava byla skvělá, měl jsem to „doma“ a na místě mělo být plno kamarádů a známých. Vzal jsem si na sebe tričko TOXIC HOLOCAUST, navlékl džísku a s foťákem razil na osmou do Velbloudu. Tady už se to začalo slušně scházet, u vstupu jsem po zaplacení dostal zdarma nášivku a během pár okamžiků potkal Peťana, Johana a Coorneluse.

V devět celý večer odpálili MARCH OF THE HORDES. Tuto kapelu jsem měl čest vidět naživo poprvé. Špinavý švédský death metal á la ENTOMBED já moc rád. Snad jedině ten zvuk mohl být lepší, ale tak nějak jsem to bral, že to musí k tomu patří. Po dvaceti minutách slušné práce odchází MOTH mezi fanoušky.

Black/crust MÖRKHIMMEL jsem již zhlédl na festivalu Obscene Extreme v Trutnově. Nebyl jsem tedy překvapený a naopak jsem se na tuto pražskou formaci těšil. Na tu půlhodinu si připravili slušný blasfemický koktejl. Dobře šlapající černokněžnický materiál! Nakonec není třeba se malovat a mít na sobě polovinu železářství.

Pak už se prostor Velblouda začal hodně zaplňovat. Předposlední na to šla jihočeská ikona LAHAR. Do té chvíle dvojice předchozích kapel rozehřála publikum na slušnou úroveň, ale stačilo první hrábnutí do strun a pár úderů paliček a rázem se rozevřelo (thrashové) peklo na Zemi. Takový moshpit a divočení rozhodně Velbloud dlouho nepamatuje. Bylo třeba si LAHAR náležitě užít, protože to byl poslední koncert s Banánem v jihočeské metropoli. Pálit do hladových thrasherů nálože jako „Řecko“, „Ďábel je hovno“ nebo „Fekete Peter“ znamená, že začnou běsnit ještě více. Škoda, že ke konci došlo k malým technickým problémům. Já však musím říct, že tohle byl nejlepší koncert LAHAR v Českých Budějovicích, který jsem zažil. Velké díky krvežíznivým mosherům a kapele!

EVIDENCE SMRTI to měla těžké, protože dost lidí po LAHAR odešlo a také se těžko dá takový bombový nálet překonat. Také zde jsem měl „svoje poprvé“. Hardcore punk jak se sluší a patří! Sice moshpit už neměl takovou mohutnost a sílu, ale ti co zůstali, tak nelitovali. Pěkná tečka za vydařeným večerem a já si popíšu další prázdné místo v mém koncertním deníčku.

Black Friday bych hodnotil jako skvělou UG akci, která by zasloužila další pokračování. Skvělý výběr kapel, kdy si každý mohl vybrat a hlavně plný sál. Jen škoda technických zádrhelů, ale člověk si své miláčky užije i bez křištálového zvuku. Koneckonců ten si každý může pustit doma z CD nebo LP. Tady se šlo tancovat a uvolnit stres z práce a školy. Po EVIDENCI přišel čas se se všemi rozloučit a vzít si od Johana pár CD na recenze. Tak brzy na viděnou na Pekle nad Otavou!

Fotky: Coornelus

Coornelusova galerie

Mírova galerie

Zveřejněno: 31. 10. 2013
Přečteno:
3488 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 11. 2013 11:59 napsal/a Žípy
Lahar 666
Výborná akce !!
31. 10. 2013 19:13 napsal/a Marek Evidence
Díky
Díky za postřehy v reportu. Negativní pozitivum, takhle to mám rád. Kyberboha hrajeme jen když s námi může jet naše kamarádka, která zpívá druhou část textu, ale prosím, Evidence není jukebox, absolutní základ je naše tvorba... Držím palce s fobiazine. Všechen respekt.
31. 10. 2013 18:29 napsal/a Balda/MOTH
999
Díky.jste nepřekonatelní!Na base se pracuje :)