Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

Kapela ŠKWOR v letošním roce přichází s novým albem a zároveň slaví 15 let svého působení na hudební scéně, což bylo dobrým důvodem pro pořízení rozhovoru.

Na mé dotazy odpovídal baskytarista Tomáš Kmec, na téma textů pak krátke pohovořil i zpěvák a kytarista Petr Hrdlička.

V letošním roce se kapela ŠKWOR dožívá 15 let existence. Vaše současná tvář je všem fanouškům dostatečně známá, ale můžeme na úvod říct alespoň pár vět o historii, jak vlastně došlo k tomu, že jste se tenkrát ty, Leo, Petr a tehdejší bicmen Franta Vadlejch dali dohromady?

Různě jsme se potkávali po pražskejch hospodách a tak se nám spolu dobře pilo, že jsme se rozhodli si založit kapelu. V podstatě asi i proto, aby to naše společný pití bylo intenzivnější a asi i mělo nějakou omluvu (smích).

Na počátku vaší existence, tehdy ještě pod názvem SKWAR jste se více než vlastní muzikou, proslavili spíše nehudebními excesy (úsměv). Kde pro vás samotné nastal ten zlom, že jste skupinu začali brát opravdu vážně?

Asi až do kapely přišel Petr Miler (bývalý bubeník, pozn. autora), ten nás začal pérovat, ale ani tak nás neuhlídal. On byl asi ten první impulz něco začít dělat.

Připomenout se určitě sluší, že za těch zmíněných 15 let u vás nastaly pouze dvě, víceméně vynucené změny (obě na postu bubeníka), z nichž ta druhá proběhla už v roce 2001 a od té doby jedete ve stejném složení, což je úctyhodné. Chemie mezi vámi tedy nejspíš funguje dokonale.

Asi jo, no ne že by nějaký ty ponorky nebyly, ale vždycky se to nějak přežene a všechno je sluncem zalitý (smích).

Vaše první CD „Mayday“ bylo po hudební stránce víceméně spojeno s tvorbou, kterou jste dělali ve vašich dřívějších kapelách, dvojka „Vyhlašuju boj“ už je poznamenaná nástupem samplů a částečnou změnou stylu, která pak byla dokonána na albu „Vyvolenej“. Co bylo hlavním důvodem téhle velice výrazné hudební proměny, začali jste muziku vnímat jinak?

Těžko říct, my to takhle rozhodně nevnímáme, děláme písničky, a když se líbí všem z kapely, tak se dají na desku. Jestli tam za tu dobu proběhly nějaký změny, tak šlo o normální vývoj kapely.

Před nedávnem jste představili nové album s názvem „Sliby & Lži“, které na jedné straně přináší, řekněme, tradiční porci vaší muziky, na straně druhé je zde ale oproti minulosti umístěno třeba více akustických kytar, zpestřením je jistě zařazení akordeonu hned v úvodní skladbě „Ráno“ nebo piána v „Hlídej ten ráj“ a docela netradiční je pro kapelu i závěrečná píseň „Síla starejch vín“. Dalo by se tedy říct, že si pořád zachováváte svůj tradiční ksicht, ale nebojíte se ani určitých inovací nebo experimentů.

Snažíme se, aby každá deska byla trošku jiná a použití akustických nástrojů je spíš jenom koření muziky, které nás baví. No a to, že jsme zařadili na desku akustickou věc, to není poprvé. Tuším na „Pětce“ byla třeba akustická „Vzácnej je nám“.

Jak je u vás tradičně zvykem, vaše jednotlivé role na albu jsou zcela jasně rozdělené. Petr obstarává kompletní textovou stránku, ty máš na starosti většinu hudby a Leo má na triku samply. Svým způsobem je to možná trochu ojedinělí systém práce, ale vám evidentně vyhovuje.

Asi jo. Děláme to tak už léta (úsměv). Leoš navíc celou desku dělá zvukově a funguje i jako její producent. Ono už samo o sobě toho času konkrétně u Leoše na skládání moc není, navíc má odstup od toho, co my s Petrem do toho studia přineseme. Podle ohlasů na desku to funguje.
 
Jestli se nepletu, tak od dob alba „Loutky“ (2007) navíc využíváte vlastního nahrávacího studia a veškeré práce, co se týče natáčení, mixu, masteringu a produkce si obstaráváte výhradně sami, konkrétně je má na bedrech Leo. Předpokládám, že jste tedy někdy v tomhle období došli k jasnému závěru, že nikoho dalšího zvenčí k sobě nepotřebujete a jste schopni si kompletní práci kolem nahrávek obstarat sami. Nebo je tahle situace zapříčiněna i něčím dalším?

Tak je to hlavně tím, že se věcmi okolo zvuku Leoš zabývá delší dobu a to, že to začne dělat i pro ŠKWOR, bylo jasným vyústěním, protože do toho stejně všem zvukařům kecal (smích). Navíc jsme se zvukem fakt spokojený. Za tu dobu, co funguje ŠKWOR, jsme nepotkali producenta, kterej by za něco stál. Většinou ti každej rádoby producent  řekne, že přesně ví, jak to cejtíš a co s tím má dělat. Bohužel to byly vždycky jenom velkohubý žvásty a my jsme byli nucený celou desku překopat.

Petře, tvoje texty nejsou zrovna všem vždycky právě po chuti, je to věc, která je mezi posluchači nebo kritiky docela hojně rozebíraná, někdo vyzdvihuje jejich přínos pro celkové vyznění skladeb, jiný kritizuje volená témata a označuje je jako prázdné fráze. Nesporným faktem ale je, že texty mají svou myšlenku a podstatu. Jak se na celou věc díváš ty sám a z čeho nejčastěji čerpáš inspiraci při psaní?
 
Víš co, já to prostě takhle mám. Píšu o tom co mě trápí a sere. A že těch témat je dost. Kdyby bylo všechno skvělý a bez chyby, tak bych psal asi o tom, jak je to skvělý a bez chyby, ale já si to prostě nemyslim. Nedávno nám psal kluk čerstvě po vejšce, že pořád kritizujeme systém a nadáváme na něj. Přeju mu, ať mu jeho dobrá nálada vydrží, i když bude třeba sedět na pracáku.

Jako první singl z nové desky jste představili song „Poslouchej“, což je z mého pohledu určitě dobrá volba. Zajímalo by mě však, podle čeho singl vybíráte a jestli výběr záleží čistě jenom na vašem úsudku nebo přihlížíte i k názoru vydavatele?

Tak v první řadě máme pár tipů, ptáme se spousty lidí z našeho nejbližšího okolí a samozřejmě i co na to říká naše vydavatelská firma. Všechny ty nápady dáme dohromady a potom stejně vybereme ten singl, o kterým jsme byli na začátku přesvědčený (smích).

Jestli mám dobré informace, tak na stejnou věc by měl být pořízený i klip. Kdy se na něj mohou vaši fandové těšit?

Věc okolo klipu se nám teď trošku zkomplikovala a je v řešení víc věcí, víc verzí, takže uvidíme.

V dnešní době je vyjma specializovaných stanic docela problematické dostat tvrdší skladby do rádia nebo televize. Berete už tohle v potaz při tvorbě nového materiálu a snažíte se dopředu vědomě vytvořit nějakou „hratelnou“ věc nebo si s tím nelámete hlavu?

Určitě ne. Ono se to takhle nedá dělat, nebo mám pocit, že my to takhle neumíme. Prostě přijde nápad na písničku, když se líbí všem, tak se dotáhne do konce.

Obal, který dokonale koresponduje s názvem CD, tentokráte vytvořil výtvarník a muzikant Maťo Mišík. Jak vznikla vaše vzájemná spolupráce?

Hledali jsme grafika, a když jsme se bavili na Supraphonu, co se nám líbí nejvíc za obal z minula, tak jsme řekli, že obal z CD „Vyvolenej“, kterej dělal Maťo. Koukli jsme na další jeho práce, dali schůzku a byla ruka v rukávě.

Dlouhé roky jste svoje alba vydávali u společnosti Warner Music, poslední tři nahrávky už jsou zaštítěné logem Supraphonu. Můžeš říct pár slov k této změně, a jak jste spokojeni s vaší dosavadní spoluprácí se Supraphonem?

V podstatě jsme skoro pořád u té samé firmy, protože většina projektů od Warner přešla pod hlavičku Supraphonu, navíc jednáme pořád s těmi samými lidmi, kteří přešli také a máme je rádi.

Máte s firmou dlouhodobou smlouvu nebo se na vydání domlouváte až na základě hotového materiálu?

Vždycky, když jdeme na Supraphon něco řešit ohledně nějakého aktuálního projektu, tak jenom prohodíme, že chceme něco dělat do budoucna a ono se to vždycky tak nějak upeče, že to děláme dohromady. Samozřejmě, jsme rádi, že do toho jdou.

Za 15 let existence máte na svém kontě celkem deset nahrávek, z toho 8 řadovek, což je na dnešní dobu úctyhodná a možná bych řekl, že i neobvyklá produktivita.

Jsme šikovní mladí lidé (úsměv).

Možná trochu hloupá otázka, ale má vůbec cenu přicházet s novinkami, když prodej nosičů znatelně klesá a kapely přežívají především díky honorářům za koncerty, na kterých chtějí fandové povětšinou stejně slyšet staré osvědčené pecky?

To máš pravdu, ale nás vždycky spíš baví hrát ty nové písničky a doufám, že to baví i naše fanoušky.

Na listopad se k oslavě jubilea chystá výroční koncert. Můžeš prozradit, na co se v rámci něho mohou fanoušci těšit?

Hlavně jde o největší koncert v historii kapely na velkém podiu s novu scénou, velkým zvukem a mega světly. Pokřtíme nové CD a dostaneme zlatou desku za DVD „Natvrdo“. Hlavně by to měl bejt mejdan, prostě oslava patnáctých narozenin.

A jaké další plány máte s kapelou pro nejbližší období?

Tenhle rok dojedeme podzimní tour „Sliby & lži“ a na jaře budeme pokračovat a objedeme větší města. Plánů máme víc, ale uvidíme, co všechno klapne.

Díky moc za rozhovor, ať se vám daří!

Taky díky a čau.

www.skwor.cz
bandzone.cz/skwor

RECENZE

Zveřejněno: 03. 11. 2013
Přečteno:
4441 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář