Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

ŠKWOR – Sliby & lži CD 2013, Supraphon

Pražáci ŠKWOR v letošním roce slaví 15 let svojí existence a zároveň přichází se svým novým, celkově za svou hudební kariéru už osmým řadovým albem, které pojmenovali trefně „Sliby & lži“.

Nahrávka přináší celkem 14 skladeb v délce necelé třičtvrtěhodinky, mezi nimiž na jedné straně nalezneme tradiční porci „Škwoří“ muziky, na straně druhé se však kapela zároveň nevyhýbá ani různým inovacím a zpestřením, jakými jsou například zařazení většího množství akustických kytar, využití akordeonu (hraje na něj kytarista Petr Hrdlička) v úvodní věci „Ráno“ nebo piána v písních „Hlídej ten ráj“ a titulce „Sliby & lži“. Vcelku netradiční je pro skupinu i závěrečná baladická oddychovka „Síla starejch vín“, která je postavená právě na zmíněných akustických kytarách. Tradičně silnou stránkou jsou naopak u ŠKWORU sborové zpěvy, na kterých se podílí kompletní osazenstvo kapely. Celkově novinka oproti předchozím albům vyznívá možná trochu jemněji, a jak už jsem napsal i pestřeji, ale i tak bezpečně poznáte, kdo že vám to právě hraje (úsměv), jelikož skupina si za ty roky vytvořila svůj zcela jasně rozpoznatelný sound.  Mě osobně nejvíce oslovily skladby „Ráno“, „Poslouchej“ (kapelou vybraná jako první singl), „Rychle žít“ nebo „To jsem já“ (i moje sny začaly v roce 73 /úsměv/) a v celkovém kontextu mi placka přijde hodně vyrovnaná, i když nějaké slabší momenty, které bych oželel, se sem tam najdou.

Nahrávka, jak už se u kapely v posledních letech stalo tradicí, vznikla v jejím vlastním studiu Škwor, kompletní práce kolem natáčení, mixu, masteringu a produkce obstaral kytarista Leo Holan, který má navíc pod palcem i veškeré programování. A nutno dodat, že jako vždy v minulosti, i teď obstál na jedničku.

O uveřejněný materiál se, jak je již dobrým zvykem, postarala dvojice Petr Hrdlička (autor kompletních textů a hudby u třech věcí) a Tomáš Kmec (většinový autor muziky).

Obal znázorňující maňáskové divadlo a tudíž výborně korespondující s názvem desky, tentokráte vytvořil muzikant a výtvarník Martin „Maťo“ Mišík (syn legendy domácí scény Vladimíra Mišíka).

CD vychází v podobě digipacku s kompletními texty (ať už jste příznivci či odpůrci jejich autora, určitě stojí za to na ně mrknout), o vydání se, stejně, jako u dvou předchozích desek ŠKWORU, postaral Supraphon.

Pakliže patříte mezi dlouholeté fanoušky kapely, tak novou deskou určitě nebudete zklamáni, naopak pokud vás její dosavadní tvorba neoslovila, po poslechu novinky se to asi nezmění (úsměv). Já, jelikož patřím do té první skupiny, dávám sedmičku.

Seznam skladeb:

  1. Ráno
  2. Poslouchej
  3. Rabujem
  4. Popel popelu
  5. Vlci v koutě
  6. Rychle žít
  7. Hlídej ten ráj
  8. Vidím svět prázdnej
  9. Já lhal
  10. My nejsme zlí
  11. Nech si zdát
  12. To jsem já
  13. Sliby a lži
  14. Síla starejch vín

Zveřejněno: 25. 10. 2013
Přečteno:
4291 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář