Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

BROKEN HOPE – Omen of Disease CD 2013, Century Media Records

Okolo mé hlavy již nějaký čas krouží brutální melodie. Riff střídá riff a pokojem se rozléhá diktující vokál. Vše ženou dopředu skoro až k šílenosti dotažené bicí a já si spokojeně pomlaskávám. BROKEN HOPE jsou zpět. A to po dlouhých patnácti letech. Nevím, jaký vztah jste měli v minulosti ke kapele vy, ale co já si vzpomínám, tak ve své době jsem některá jejich alba točil pořád dokola, jakoby ostatní kapely snad ani neexistovaly. Zub času dokonce lehce pozměnil můj vztah k některým jejich starším deskám. Tím jak člověk vstřebává nové informace a stárne, jsem byl schopen mnohé ocenit až v pozdějším věku. Ale dost minulosti, je třeba se dívat dopředu. BROKEN HOPE před vámi letos stanuli samozřejmě v pozměněné sestavě (hlavně geniální Joe Ptacek bude určitě všem chybět – nahrazen Damianem Leskim z GORGASM) a srovnávání se samozřejmě mnohý posluchač neubrání. Doba, kdy BROKEN HOPE "vládli" světu je již samozřejmě pryč. A abych pravdu řekl, z tohoto návratu jsem byl původně poměrně dost rozpačitý a skeptický. Na jednu stranu jsem se těšil, ale také ve mně hlodaly obavy, jak se pánové s novým počinem poperou. První uvolněné songy byly sice dobré, ale nejednalo se o nic, co by mě hned smetlo.

„Omen of Disease“ mi přijde jako album nahrané pro radost. Pánové se zase po letech zavřeli do zkušebny a udělali vše tak, jak to cítili kdysi v devadesátých letech. Máme zde tedy desku jako stvořenou pro old schoolové posluchače, kteří si rádi zase jednou zavzpomínají na dobu, kdy byli „mladí“. Jeremy Wagner jakoby navázal tam, kde kdysi BROKEN HOPE skončili. Dokonce i vokalista Damien Leski zpívá „podobným“ způsobem jako kdysi Joe. Vše tak plyne v naprostém pořádku a pro fanoušky kapely se bude určitě jednat o cenný artefakt. Myslím, že právě tímto způsobem se musí na „Omen of Disease“ nahlížet. Už sice slyším ty zástupy věčně nespokojených, kteří budou prohlašovat něco o tom, že tohle tady už všechno bylo, že je to nuda a že to album je zcela zbytečné. Rozhodně není! Vždyť kdo jiný by měl přijít s pořádným kusem masa, než staří dobří řezníci, kteří si svůj styl a schopnost ničit vybudovali již dávno? A že vám občas přijde, že se opakují? Řekněte mi upřímně, která kapela to nedělá? Já takhle ale muziku vnímat neumím. Osobně preferuji oproštění se od všeho okolního a raději nechávám na sebe působit jen hudbu samotnou. „Omen of Disease“ na mě jednoduše začalo pomalu ale jistě zabírat a od názoru „jako dobrý, ale nic nového“ jsem postupně přecházel k „dobře to řeže“ až k „MASAKR“.

Velice pěkný, promyšlený a krásně zajímavý je obal z dílny Wese Bescotera. Zvuk, který si vzal na starost James Murphy, je také skvěle „old schoolový“, i když možná bych ocenil více té „brutality“. Ale to může být jen můj subjektivní pocit. Jinak se jedná o parádní kousek death metalové muziky (z hlediska produkce apod.). Hlavní jsou ale nápady a těch mají BROKEN HOPE na rozdávání. Skladatelsky jsou na tom pořád tak dobře, že by se od nich mohla nejedna mladší kapela pořád učit. Pořád je to promyšlený, neskutečně energický nátlak v podobě, jakou rád vždy vyhledám. Schválně jsem si dělal mezi poslechy třeba i týdenní mezery a zkoušel, zda mě deska nepřestane po nějaké době bavit, ale nestalo se tak. Pokaždé jsem byl znovu a znovu spokojen. Líbí se mi to propojení techniky a brutality. Pořád se nezapomíná na skladbu jako takovou a tak mám vždy pocit, že song obstojí i samostatně. Krátce a jednoduše, žádná zbytečná preludia, ale jen a jen totální výmaz vašich mozků.

BROKEN HOPE jsou dalšími z death metalových spolků, kterým se návrat podařil. Pořád u nich lze vystupovat tu „pradávnou“ sílu kapel z devadesátých let, dobré nápady a hlavně schopnost vás vtáhnout do děje. „Omen of Disease“ si užívám se vším, co k tomu patří. Krásně vyvedené CD, poctivá brutální death metalové práce a jakýsi bonus navíc, který tito pánové z Chicaga vždy dodávali. Cítíte také ten neklid, ten tlukot srdce, masakr ve své hlavě? Pokud jste měli BROKEN HOPE rádi, myslím, že spokojeni budete i nyní. Jestli se ale vždy tito šílenci jen mihnuli kolem vás, pravděpodobně budete mít opět stejný názor. „Omen of Disease“ mi totiž přijde jako album pro fanoušky, kteří zůstali po celou dobu kapele věrni a i v dobách, kdy kapela přerušila svoji činnost, se rádi přehrabovali v jejich starých CD. Každopádně i bez vzpomínek letošní deska obstojí se ctí a dokáže mnohým z nás vlít do krve pořádný kus death metalu. Legenda se vrátila! Silná a šílená jako dřív. Masakr jako vystřižený ze staré školy. Co si přát víc?

Seznam skladeb:

  1. Septic Premonitions
  2. Womb of Horrors
  3. Ghastly
  4. The Flesh Mechanic
  5. Rendered into Lard
  6. Omen of Disease
  7. The Docking Dead
  8. Give Me the Bottom Half
  9. Predacious Poltergeist
  10. Blood Gullet
  11. Carnage Genesis
  12. Choked Out and Castrated
  13. Incinerated

Čas: 36:02

Sestava:

  • Damian „Tom“ Leski – zpěv
  • Mike Miczek – bicí
  • Shaun Glass – basa
  • Jeremy Wagner – kytara
  • Chuck Wepfer – kytara


http://brokenhope.com/
https://www.facebook.com/brokenhopeofficial
http://www.last.fm/music/Broken+Hope
http://www.centurymedia.com/


Zveřejněno: 04. 11. 2013
Přečteno:
3368 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 03. 2015 09:49 napsal/a Asphyx
R.I.P.
achjo: http://loudwire.com/founding-broken-hope-drummer-ryan-stanek-dies/