Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

5FT HIGH & RISING – Follower CD 2013, Noizgate Records

5FT HIGH & RISING je mladá německá kapela, které právě v těchto dnech vychází debutové album s mnohem rozumnějším názvem, než je ten kapelní. (úsměv) Mám kapely s několika slovy v názvu zařazené do určité škatulky, které se říká metalcore (čest výjimkám) a ze kterých si tak trochu tropím legraci, resp. si tropím legraci s kamarádů z F.O.B., když s nimi jedu autem a oni poslouchají právě metalcore – tipuju počet slov v názvu řvoucí a čistě pějící kapely a většinou nejsem daleko od pravdy. V případě 5FT HIGH & RISING se mě ale vydavatel snaží přesvědčit o tom, že bych neměl soudit předem – s tím, že Němci produkují post hardcore. To bych docela přivítal, nicméně neuběhne snad ani minuta a už se naše názory na post hardcore rozcházejí. Zatímco já si pod tím představuju něco špinavého, nervy drásajícího, s frenetickým řevem a dusnou atmosférou, 5FT HIGH & RISING (nebo jejich vydavatel) tak nazývají metalcore. A podle mě přímo učebnicové.

Po kvalitním intru s klavírními tóny kvartet rozjíždí variace na moderní metalcore, tudíž jsou na místě jak tvrdé pasáže s agresivním řevem, tak silné melodie podpořené naopak zpěvem čistým. Je zajímavé, že čisté vokály obstarává bubeník, docela by mě zajímalo, jak to kapela dává na živo. Ale zpět k muzice, té v podstatě nelze nic moc vyčítat, zcela naplňuje žánrové mantinely, takže to valí, muzikanti i přes nízký věk (alespoň podle fotky vypadají většinou jak teenageři) ovládají své nástroje s přehledem, zvuk je také čistý jako sklo vyleštěné ironem. Potud by bylo všechno v pořádku, nahrávka se v podstatě poslouchá příjemně, nic nepůsobí rušivým dojmem, všechno do sebe zapadá, řev je uvěřitelný, čistý zpěv kvalitní, občas se i prolínají, střídají se zemité groovy kytary s odlehčenými a vyluzujícími silné melodie. Na druhou stranu mi přijde produkce všech těchhle mladých kapel, technicky bezesporu výborných, poněkud sterilní a hlavně zaměnitelná. Jistě, podobně lze mluvit i kapelách jiných žánrů, ale metalcore mi v tomhle přijde jako ukázkový příklad – skoro vše, co k mým uším doletí, mi přijde obdobné. Pak záleží na tom, zda kapela dokáže udržet pozornost posluchače v domácích podmínkách, protože na koncertu je jasné, že to semele a hlavně mladí metalcoristi jim sezobou jejich tvorbu se vším všudy.

Já se žel nacházím v trochu jiném rozpoložení než vrstevníci muzikantů a CD jako celek mě moc nebaví. Přijde mi to jako jedna dlouhá písnička, ani po několika posleších se v náloži třinácti songů nedokážu zorientovat a v paměti mi nezůstávají jednotlivé motivy, ale celek. Ono to asi bude tím, že nejsem cílovou skupinou posluchačů, která je o generaci jinde... (úsměv)

Ovšem uznávám, že to není žádná bída, občas se mi nějaké momenty líbí a to hodně, líbí se mi i kvalitně zpracovaný booklet a tak nevidím důvod, proč nahrávku nějak bodově ztrhat. Fanoušci metalcore nechť si přičtou jeden dva bodíky, já zůstanu u průměrného hodnocení. 

Seznam skladeb:
  1. False Prophecies
  2. Insight And Sacrifice
  3. All The Same
  4. Buried
  5. Between The Lights
  6. The Arsonist
  7. The Farewell
  8. The Descent
  9. Underhanded
  10. I Am No Dreamer
  11. My Cure
  12. Till The End
  13. Epilogue

Sestava:
  • Felix Mansius - drums and vox
  • Nils Bessler - vox
  • Thomas Windhorn - guitar
  • Tim Hohne - guitar
  • Lennart Hinz - bass

Čas: 37:37

www.ffhar.com

https://www.facebook.com/ffhar


Zveřejněno: 16. 10. 2013
Přečteno:
3365 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář