Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

DRILLER – All Shall Burn CD 2013, vlastní náklad

Ačkoliv se snažím sledovat thrash metalové scény prakticky po celém světě, ta polská je až na několik kapel pro mě malá neznámá. Trochu mě překvapuje, že v zemi, kde je thrash dost oblíbený (soudím podle fans) není žádná „světová“ kapela v tomto žánru. Doby KAT či TURBO už jsou pomalu pryč a tak je třeba hledat mezi mladými. Jednou z kapel nastupující thrash generace jsou i DRILLER ze severopolského Gdaňsku. Tahle parta se dala dohromady v roce 2009 a ve čtvrtém roce své existence vydala své první album pojmenované „All Shall Burn“. Když se ke mě tohle CD dostalo, musel jsem pátrat na metal archivu a různých profilech kapely, o co vlastně jde.

Malá neznámá v podobě DRILLER se mi nejprve představila obalem CD, na kterém jsou v bojovné náladě zachyceni zombíci nejrůznějších ksichtů. Atomový hřib v pozadí je pak předzvěstí, že od těchto nezvaných návštěvníků nelze čekat nic dobrého. DRILLER na svůj debut nahráli celkem deset skladeb o délce sedmatřicet minut. Nerad to píši, ale už krátkým intrem začínající „Zombie Invaders“ mi dává odpověď na hudbu DRILLER. Thrashové kytary, kolovrátek bicích a místy až moc „metalcore“ vokál. Nic naplat, všechny ostatní vály na albu mají stejný průběh, stejnou strukturu a vlastně i stejný dopad na mě. V hudbě DRILLER nechybí sice energie, ale nápadů je poskromnu. Nechybí pomalejší pasáže, střídání vokálů, kytarová sóla ani vyhrávky. Jenže album jako celek působí jednotvárně a nemá vůbec žádný záchytný bod. Žádnou skladbu, která by se mi zaryla alespoň částečně do paměti. Houpavé pasáže představují únik do „teenage metalcoru“, naopak nechybí ani grindové kvičení nebo death metalový growling. Také skočné punk pasáže a bicí tupu tupa dávají jisté odlehčení. Rozhodně se klukům nedá upřít snaha o mix několika odnoží extrémní hudby, ale kýžený efekt se ke mně nedostavil. A to ani díky několika hostům, kteří se na albu podíleli. Otřepané klišé v podobě názvů skladeb udělá také své – „Pleasure to Kill“, „Rock'n'Rolla“ nebo „Drill&Blast“ rozhodně nevyčnívají ani po textové stránce.

Ale abych jen nekritizoval a nehanil – věřím, že i „All Shall Burn“ si své fans najde. Vždyť odkaz na staré kapely žánru je zde určitě dobře znatelný. Navíc si myslím, že i DRILLER naživo umějí svůj materiál prodat mnohem lépe než na desce, kterou také sráží nevýrazný a „umělý“ zvuk. Pro mě nový objev ze scény našich severních sousedů mě sice neohromil a nijak nepotěšil, ale to neznamená, že při příští nahrávce může být názor stejný. Pravda, já CD „All Shall Burn“ založím někam hluboko do police a asi jen težko se k němu budu vracet, ale o to více bych byl mile překvapený, kdybych tu třeba za dva roky psal recenzi na druhé album, které bych do té police jen tak rychle nezaložil. Držím DRILLER palce.

Seznam skladeb:
  1. Zombie Invaders     
  2. Judgement Day     
  3. Pleasure to Kill     
  4. Rock'n'Rolla     
  5. Rattlesnakes Terror     
  6. Drill&Blast
  7. Big (Pig) Big
  8. Madness INC. (F20.0)
  9. Rush of the Dead
  10. Screaming in the Rain (Gene Kelly cover)

Čas: 36:51

Sestava:
  • Wojtek Andrzejewski - vokály, baskytara
  • Rafał Molocznik - kytara
  • Marcin Andrzejewski - vokály, kytara
  • Tomasz - bicí


Zveřejněno: 10. 10. 2013
Přečteno:
3360 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář