Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

DR. LIVING DEAD! – Dr. Living Dead! CD 2011, High Roller Records

Marně pátrám v paměti po nějaké švédské thrashmetalové kapele, kterou by bylo možné prohlásit za výraznou, světově uznávanou, nebo alespoň známou. Jediná, která mě napadá, jsou DR. LIVING DEAD! (úsměv) A to je parta služebně mladá, datující svůj vznik do roku 2007, mající momentálně na kontě dvě dema a dvě řadová alba. Letos v srpnu si Švédi zahráli na Brutal Assaultu, kde jsem se na ně hodně těšil, ale stihl jsem jen kousek setu. Ale nevadí, DR. LIVING DEAD! se do naší republiky brzy vrátí, v listopadu 2013 u nás odehrají celkem čtyři koncerty:
  • 14.11. Praha
  • 15.11. Plzeň
  • 16.11. Slavonice
  • 17.11. Ostrava

Tahle recenze tak trochu splácí dluh, protože v době vydání jsme eponymní debut nějak přehlédli; tahle recenze by taky mohla navnadit fanoušky, aby vyrazili na některý z blížících se koncertů, ostatně CD jsme obdrželi od managementu kapely právě přes pořádající Obscure Promotion.

A co tedy předloňská nahrávka nabízí? Co můžeme od švédských mladíků čekat živě? Jednoduše řečeno old school crossover thrash! DR. LIVING DEAD! patří mezi přední zástupce retro thrashové vlny, na jejíž špičce se vezou (alespoň pro mě) MUNICIPAL WASTE a TOXIC HOLOCAUST. DR. LIVING DEAD! jsou jim v patách, protože první řadová kolekce obsahuje všechno, co si dnešní thrasher žádá, dalo by se klidně říci, že je to učebnicový příklad.

Na plochu necelých 40 minut se vešlo šestnáct skladeb, které překvapí pestrostí – kdo by čekal, že to pánové jenom poženou ultra rychle, docela by se spletl. Rychlé výpaly samozřejmě nechybí, ale řada songů, případně pasáží, se odehrává ve středních tempech. Z celého materiálu je slyšet ovlivnění velikány S.O.D., vsadil bych, že muzikanti hodně poslouchali i SLAYER („Slime From Above“ je jasným důkazem“), SUCIDAL TENDENCIES (na triku je mají basák i kytarista) a nejspíš i hardcorové partičky.

Nahrávka je jedním slovem zábavná. Točím CD několik dní a pořád s chutí... Kromě výše zmíněných atributů registruji i klasické heavymetalové prvky, takže i fanoušci klasiky si přijdou na své. Líbí se mi i vokální složka, s jedinou výjimkou, kterou je sborové halekání v „Kill Me!“, které mi přijde lehce falešné. Jinak ale Dr. Ape zvládá svou práci s přehledem, znovu použiji slovo pestré, protože jeho projev takový je. Vedle štěkotu se pouští i do hodně vysokých poloh, nebojí se ani občasného deathmetalového zahudrování, dává to i řekněme civilním hlasem, ale hlavní slovo má pochopitelně thrashový křik, v případě Dr. Apea celkem melodický, měkký, žádná rašple. Kytary se, kromě typických stylových riffů, nebojí ani kvílivých výjezdů a překvapivě docela zajímavých vyhrávek (zkuste „Chucky“), bubeník se taky snaží něco vymyslet a výsledek je prostě, jak jsem napsal v úvodu tohoto odstavce, zábavný.

DR. LIVING DEAD! neponechali náhodě ani doprovodné záležitosti. Na hlavách nosí masky v podobě lebek, přes které si nasazují kšiltovky s kšilty proklatě nahoře, nebo uvazují šátky, takže si je každý hned zapamatuje. Obaly alb, které podle všeho kreslí jeden z členů kapely, zdobí obrázky lebkouna s něčím jako displejem místo očí (slávy jako Eddie se asi nedočká, ale jako další značka kapely může uspět); booklet je vůbec vcelku podařený, vedle textů nechybí koláž z fotek, na kterých se kapela s evidentní chutí fotí se svými fanoušky.

Podařený debut, který kapelu zaslouženě katapultoval mezi thrashovou elitu. Na živo to ale bude ještě větší mazec!

Seznam skladeb:
  1. World War Nine
  2. Slime From Above
  3. Revenge On John
  4. Streets Of Doc-Town
  5. Kondergarten Cop
  6. Kill Me!
  7. Dead End Life
  8. My Brain For Sale
  9. Dr. Living Dead
  10. Hard Target
  11. Feeding The Cyco
  12. Yuo´re Not The Law
  13. Chucky
  14. Gremlins Night
  15. Ufo Attack
  16. Reptiless Beneath

Sestava:
  • Dr. Toxic – guitar
  • Dr. Rad – bass
  • Dr. Ape – vocals
  • Dr. Dawn – drums

Čas: 37:20

www.deathfuckingthrash.se




Zveřejněno: 08. 10. 2013
Přečteno:
3511 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 10. 2013 17:55 napsal/a Asphyx
GUILLOTINE a AGONY
jsou skvělý. S Doctorama jsem ještě neměl tu čest naživo, tak uvidíme, co předvedou v Plzni. Z mp3 mě to baví...
08. 10. 2013 17:49 napsal/a Peťan
Švédskej thrash
určitě doporučuji MEZZROW a GUILLOTINE :-)
08. 10. 2013 14:45 napsal/a KubaAjz
Doctor Doctor please
Já je miluju!! Určitě nebudeme chybět v listopadu v Plzni! ps: pro mě hodně dobrý thrash ze Švédska byli AGONY a jejich jediné LP z roku 88 \"The First defiance\" znalci jistě ocení:-)
08. 10. 2013 09:16 napsal/a Peťan
Doktoři
pěkná recenze, tuhle desku mám hodně rád! I když první dva demáče (skladby z nich jsou i na recenzovaném debutu) mám ještě radši. Nechybí tam ani úryvky z béčkových hororů, prostě sranda od začátku do konce. A naživo je kapela ještě lepší - soudím podle jejich koncertu před časem v Modré Vopici...