Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

PENTAGRAM CHILE – The Malefice CD 2013, Cyclone Empire Records

Vítejte v metalovém archívu z roku 1985. Máte rádi starý death metal a thrash metal? Tak to jste zde správně. Myslím, že občasné vzpomínání nikdy neuškodí. Je dobré si jednou za čas připomenout, jak se hrávalo za dob, kdy džínová bunda, pás z nábojnic a všudepřítomná lebka byly samozřejmostí. PENTAGRAM CHILE jsou, byli a navždy budou kult. Tato smečka z Chile je jednou z těch, na které je vždy spolehnutí. Zajímavostí je, že i když kapela požívá velké vážnosti, k pořádnému dlouhohrajícímu albu se dostala až letos, po dlouhých 28 letech existence. Jinak se to v jejich diskografii hemží jen samými splitky, demonahrávkami a kompilacemi. V krabičce naleznete dvě CD, jedno jsou zbrusu nové songy zahrané ve starém hávu a na druhém jsou znovu nahrané vybrané písně z předchozích let. Jestli jste ještě neměli s PENTAGRAM CHILE tu čest, tak věřte, že se jedná o pravý, nefalšovaný thrash/death  metal jako vystřižený z prvních desek SLAYER, POSSESSED a jim podobných. Jedná se tedy vskutku o archivní záležitost a je nutné k ní také tak přistupovat.

Svým přístupem mi PENTAGRAM CHILE připomínají jejich kolegy z brazilských HEADHUNTER D.C. (pokud tedy zůstaneme na stejném kontinentě). Zajímavé je, že pokud sesypete nové i staré skladby na jednu hromadu do mp3 přehrávače, není vůbec poznat, která byla kdy nahrávána. Není mezi nimi žádný rozdíl ve způsobu skládání, zvuku apod. Osobně podnikám takovéto výlety do minulosti velmi rád. Člověk jakoby se transportoval pomocí stroje času do období, kdy jsem se poprvé setkával s muzikou, konečně dokončil mutaci svého hlasu a místo hraček mě začaly zajímat děvčata. A samozřejmě thrash metal (smích). Ale abych jen „stařecky“ nevzpomínal. Myslím, že v dnešní době retro návratů můžou PENTAGRAM CHILE ledacos dát i mladším posluchačům. Jejich muzika, která je sice dnes mnohými považována za dávno mrtvou, na „The Malefice“ znovu ožívá a pokud máte jen trošku slabost pro podobné spolky, mohli byste být nadmíru spokojeni. Moje první setkání s kapelou bylo někdy kolem roku 2000 s jejich kompilací „Pentagram“. Matně si vzpomínám, že se mi tenkrát příliš nelíbila a zařadil jsem ji někam dozadu do krabice kazet (byla samozřejmě jen zkopírovaná, ale to jsem tenkrát nevěděl), ke kterým se jednou možná vrátím.

Cestu ke kapele jsem si našel až časem, po vlně grunge a metalcore, které jsme tenkrát skoro všichni propadli. Hledal jsem něco, co by mi spravilo chuť a při jednom svém oblíbeném retro víkendu jsem znovu otevřel zaprášenou kazetu. A bylo to tam! Znovu jsem objevil zájem o tuhle smečku z Chile a začal hledat informací. Díky firmě Cyclone Empire Records došlo znovu k vydání některých kompilací na CD a stejně jako vždy i letos se k nim přistupovalo s opatrností šikovných archeologů. Zvuk, obal (Santiago Caruso) i mastering „The Malefice“ je takovým dárkem všem „starým“ metalistům. Při poslechu se vám určitě vyrojí vzpomínky a dostanete chuť na další porci podobně old schoolové  muziky, přehrávané nejlépe na vinylu („The Malefice“ na něm samozřejmě také vychází) nebo kazetě. Doporučuji vám, zavřít dveře do pokoje, ve kterém bude obřad uspořádán. Vaše děti a manželky by vás asi neměly vidět ve stavu, kdy házíte hlavou a hrozíte paroháčem na všechny strany. Jinak by mohly říkat něco o zastydlých puberťácích apod. My ale víme své, že ano?

Staré i nové (postaru zahrané) songy neztrácejí ani po těch letech svoji sílu. Pořád z těch zběsilých riffů cítím to správné nadšení, energii a bezbožnost. Berte dnešní recenzi spíše jako takou připomínku toho, že i v Chile kdysi dávno drhli death a thrash metal. Jak za to uměli vzít, se můžete přesvědčit právě na letošním nádherném retro albu „The Malefice“. Myslím, že pokud jim dáte čas a vaše uši jsou nasměrovány často do dob minulých, budete si vrnět blahem. A vy ostatní? Vy byste si také mohli jednou za čas zopakovat špinavou učebnici starému poctivého metalu. Třeba až budete mít jednou chuť si na chvilku odpočinout od technicky „dokonalých“ kapel a jen tak si pořádně zapařit. „The Malefice“ je nádhernou ukázkou toho, jak to dopadá, když kultovní kapela hraje kultovní muziku. Neznám nic lepšího, než si otevřít nějakou dobrou knížku, pivo a pustit podobný nářez. Myslím, že i takovéto ozvěny dávných dob dnes mohou mnoho říct a udělat spoustě posluchačům radost. S hrdostí hlásím, že patřím mezi ně. Takhle nějak bych si to představoval, mí milí old schooloví přátelé! Kult!

Seznam skladeb:

  1. The Death of Satan
  2. La Fiura 
  3. The Apparition
  4. Horror Vacui
  5. Spontaneous Combustion
  6. Grand Design
  7. Sacrophobia
  8. Arachnoids
  9. King Pest
  10. Prophetic Tremors
  11. Fatal Predictions
  12. The Malefice
  13. Demoniac Possession  
  14. Demented 
  15. Profaner
  16. Temple of Perdition
  17. Spell of the Pentagram


Čas: 01:31:11

Sestava:

  • Juan Pablo Donos – bicí
  • Dan Biggin – basa
  • Anton Reisenegger – zpěv, kytara
  • Juan Pablo Uribe – kytara


http://www.facebook.com/pages/Pentagram-Chile/78253131363
http://www.myspace.com/pentagramchileofficial
http://www.cyclone-empire.com/


Zveřejněno: 03. 11. 2013
Přečteno:
3646 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář