Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

+ 23.9.2013

Musíme tam jednou všichni. Včera, 23. září ve večerních hodinách zemřel náhle, bezbolestně, ve spánku a v pouhých 39 letech člověk, kterého jsem si na české metalové scéně nesmírně vážil a bylo mi ctí být dlouhé roky jeho kamarádem. Kytarista a zpěvák René Krystyn, přezdívaný dle svého zevnějšku Fusaty (Fusoč), byl zakladatelem kapely BIGOTRY, v roce 1993 přejmenované na DISSOLVING OF PRODIGY. Ne nadarmo se mu přezdívalo „fotr doom metalu“ či „doomový dědek“, protože to byl skutečně poslední český doomový mohykán, který za 20 let neuhnul ze své skladatelské lajny. Poslední člověk, který držel při životě proslulou „severomoravskou doomovou líheň“ z 90.let. Po celou tu dobu skládal temné, tesklivé songy a texty, ze kterých nyní, v souvislosti s tím, co se událo, běhá mráz po zádech. 

Ač si nerad pouštím muzikanty příliš k tělu, neboť nemám rád takové to „já na bráchu, brácha na mě“, v případě Fusateho tomu bylo jinak. Seznámili jsme se krátce po roce 2000, kdy jsem ho oslovil jako velký fanoušek DISSOLVING OF PRODIGY a stali jsme se kamarády také kvůli jeho charakterovým vlastnostem. Byl to člověk (aspoň pro mě) rovný, férový, čestný, skromný a nezkazil žádnou legraci. V osobním životě tento velký fanoušek fotbalového Baníku asi nebyl tak spořádaný, ale do toho mi nepřísluší mluvit. Hlavně po mě co se týče DISSOLVING OF PRODIGY nikdy nic nechtěl a naopak několikrát sám přišel s dotazem, jestli už toho není moc, aby si někdo nemyslel, že spolu máme poměr icon smile R.I.P. RENÉ FUSATY KRYSTYN & DISSOLVING OF PRODIGY  Pokud někdo láteřil, že tahle kapela měla na stránkách Pařátu nesmyslnou protekci, nebylo tomu tak. Všechno vycházelo z mé iniciativy a obliby k této kapele, k tomuto člověku. To on byl duší a tělem DISSOLVING OF PRODIGY. 

Po 20 letech na scéně byl Fusaty znechucený jejími poměry a nebál se o tom mluvit. Doba se změnila a tento starý vlk se těžce smiřoval s tím, jak mu před očima mizí její tehdejší hodnoty, na kterých si tolik zakládal. Jelikož se mu od konce 90.let už nedařilo držet stabilní sestavu pro DISSOLVING OF PRODIGY, rozhodl se na začátku roku 2011 přestat koncertovat. Jak možná víte, 26.ledna  letošního roku jsme v Ostravě společnými silami zorganizovali poslední koncertní vystoupení DISSOLVING OF PRODIGY, které bylo navíc specifické v tom, že po více než 15 letech Pařát vydal jejich kultovní album „Time Ruins Also Beauty“ také na vinylu. Návrat koncertní sestavy z roku 1997 byl zcela unikátní a nikdy by mě nenapadlo, že něco takového ještě spatřím na vlastní oči.

Přesto jsme asi všichni doufali, že někdy, za pár let, se ještě nějaký koncert DISSOLVING OF PRODIGY uskuteční. Nyní už je jasné, že tomu tak nikdy nebude; s Fusatym zároveň umřeli i DISSOLVING OF PRODIGY.  “Time Ruins Also Beauty“ nemělo být posledním vinylovým vydáním pod Pařátem, kuli jsme s Fusatym další pikle, ale jak to všechno dopadne, to si nyní netroufám odhadnout. Zpráva o jeho smrti mě zasáhla jen před pár hodinami. Každopádně už nyní si můžete být jisti, že se s DISSOLVING OF PRODIGY nějakou formou na stránkách říjnového Pařátu setkáte. Naposledy.   

Z tohoto světa odešel skvělý člověk, skladatel, textař, největší postava českého doom metalu, ale jeho hudba tady zůstane navěky. Měj se tam nahoře fajn, kamaráde icon sad R.I.P. RENÉ FUSATY KRYSTYN & DISSOLVING OF PRODIGY

Petr Herdron

http://paratmagazine.com/novinky/r-i-p-rene-fusaty-krystyn-dissolving-of-prodigy/


Zveřejněno: 24. 09. 2013
Přečteno:
3740 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář