Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TELEPATIE VI

ANTIGOD – The Masquerade CD 2013, Pařát magazine & productions

DISFIGURED CORPSE,  EUTHANASIA, ILL CROW. Tři severomoravské kapely (které zanechaly tu hlubší, tu mělkou stopu na tuzemském metalovém poli) „vychovaly“ všech pět členů ANTIGOD, slušně našlápnuté party, o které se ví od loňského splitka s HAVE THE MUNCHIES, které taktéž vyšlo jako příloha magazínu Pařát. Utekl rok a havířovští jsou tu podruhé, s plnohodnotným albem, za které se rozhodně nemusí stydět.

Už povedený booklet je známkou toho, že to Hadgi a spol. myslí hodně vážně. Na titulní straně se za maskou ďábla schovává tajemná postava, napůl „kravaťák“, napůl kněz. A vnitřek třípanelové skládačky napoví, co tahle dvojaká figura symbolizuje; jednak to je současná situace ve světě, kde všemu vládnou peníze, v druhé řadě nenasytná církev a její paláce mezi troskami...

Thrash a death, to jsou mantinely, mezi kterými ANTIGOD bruslí. Začíná to povedeným intrem „Resurection“, navzdory jehož názvu zpěvák vehementně utvrzuje posluchače, že Jesus Christ is dead. Po řekněme temné skladbičce zakvílí kytara a rozjíždí se pestrá „Behind The Masquerade“, v níž se tempo několikrát promění (ze středního se překotně zrychluje) a nechybí ani zatěžkané plochy; mně ale stejně nejvíc sedí ony kvílející kytary, možná trochu připomínající SLAYER v nejlepší formě. A v případě rychty „The Crossroad“ už o inspiraci nemůže být pochyb, skvělá jízda, kterou luxusní kytary usazují na trůn celé desky. A není to podobnost jediná, stejně, jako králové na „Reign In Blood“ nasázeli skladby za sebe bez pauz, to udělali ANTIGOD na „Maškarádě“. Podobnost ale končí, protože „Sacrifice“ je o poznání složitější, uvozuje ji „zlá“ pasáž a skladba samotná pak míří spíše do deathmetalových sfér.

Prostředek alba trochu ztrácí na naléhavosti, objevují se sice drobná zpestření, třeba až industriálně znějící úvod „Something In The Mirror“, nebo minimalistický začátek a mezihra v „Shadow Dweller“, ale až výtečné melodické sólo v „Shadow Dweller“ mě zase zvedá ze židle; povedl se i šeptaný závěr, vskutku působivé, až strašidelné. Po oddechu je tu další řež „Riveted“, v thrashových pasážích jedoucí na vlnách německého thrashe 80. let, který „rozbíjejí“ atmosférické vsuvky.

Z dalších songů bych vypíchl „Falsified“, opět spíše thrashovina, přece jen se mi thrashová tvář ANTIGOD líbí víc než ta smrtící. I když dobře namíchaný poměr obou žánrů má taky něco do sebe, což dokazuje „No More Compromises“. Moderně načatá „Programmed Minds“ nemá daleko k metalcore (bez čistých vokálů) a ANTIGOD dokazují, že jim není cizí ani trocha experimentování. Barevné album ukončuje zběsilá divočina „Afterall“ a já musím po několikátém poslechu debutu severomoravské party vztyčit palec nahoru. Poslouchá se to příjemně, zvuk ze Šopy je kvalitní a tak nezbývá než doufat, že ANTIGOD vydrží a příště přijdou s podobně silným materiálem.

Seznam skladeb:
  1. Ressurection
  2. Behind The Masquerade
  3. The Crossroad
  4. Sacrifice
  5. You Spit To My Face
  6. Something In The Mirror
  7. Shadow Dweller
  8. Riveted
  9. We Are Haters
  10. No More Compromises
  11. Falsified
  12. Programmed Minds
  13. Afterall

Čas: 40:00

Sestava:
  • Stepa – zpěv
  • Hadgi – baskytara
  • Pedy – kytara
  • Yabback – kytara
  • Ferenc – bicí

www.antigod.cz
www.bandzone.cz/antigod

Zveřejněno: 27. 09. 2013
Přečteno:
3382 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář