Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MAGICKÁ NOC TRUBADÚRŮ, 10.11.2012 2DVD-R 2013, LunArt Records

Loni v listopadu proběhlo v Kralupech nad Vltavou velice zajímavé setkání příznivců gotického rocku a s dalších řekněme okrajových kultur. Vedle hudebních produkcí došlo i na vystoupení mladých tanečnic nebo skupiny historického šermu, na pódiu se objevily postavy známé jak z hudební branže (publicista Petr Korál), tak ze světa literárního (spisovatelé Jenny Nowak a Jaroslav Monte Kvasnica). Z akce jsme tehdy přinesli obsáhlý report, nyní se do KaSS v Kralupech můžeme vrátit prostřednictvím dvoudiskového kompletu.

První disk lze označit jako dokumentární, obsahuje několik krátkých filmů, z nichž některé lze zhlédnout i na internetu. Jejich seznam je uveden níže, a ač to vypadá, že se některé tituly dublují, není tomu tak, i když několik záběrů se dvakrát objeví. Každý filmeček je ale svébytný a všechny dohromady dotvářejí mozaiku jedinečného večera. A ty, kteří na noci vskutku magické byli, může potěšit skutečnost, že se na obrazovce (nebo monitoru) najdou, nebo poznají své přátele. Jednu výtku bych měl k titulkům – ty jsou udělané pro obraz ve formátu 16:9, jenže obraz je 4:3, takže okraje chybí; druhou pak směřuji k tvůrci menu, protože mé stárnoucí a slábnoucí oči z běžné vzdálenosti od televizní obrazovky nepřečtou kvůli titěrnému písmu lautr nic. (úsměv)

Druhý kotouček už je o muzice, ale nejen o ní. Během setů XIII. STOLETÍ a BRATRSTVA LUNY totiž proběhly slavnostní křty knih i vystoupení tanečnic. Všechny tři události jsou na koncertním DVD zařazeny a zpestřují tak vystoupení níže uvedených kapel.

XIII. STOLETÍ  odehrálo symbolických 13 skladeb, z nichž se na DVD vešly tři. Sám bych sice volil jinak, ale to asi každý. (úsměv) Nemyslím tím, že by byl výběr pro všechny špatný, ale že by si prostě každý fanoušek kapely vybral jiné songy. Já třeba „Prokletí domu slunečnic“, někdo další stoprocentně „Elizabeth“; na druhou stranu mi udělala radost netypická balada „Iglau“, která nevyšla na žádném řadovém albu XIII. STOLETÍ a při které Petr Štěpán odložil kytaru a zcela se ponořil do zpěvu.

BRATRSTVO LUNY příliš koncertů nehraje a tak je každý originální. Performance v domácím prostředí měla samozřejmě specifik celou řadu, ať už to bylo občasné zpestření skladeb tanečnicemi, nebo speciálními kulisami. Jedna věc mě ale mrzí, kapela už nikdy nebude hrát skvostnou kompozici „Továrny na smrt – Auschwitz-Birkenau“, kterou právě v Kralupech odehrála naposledy, díky účasti norského virtuóza Pluta i s jeho příspěvkem. Pro neznalé jen upřesním, že Pluto hostoval na posledním albu BRATRSTVA LUNY a že jeho vklad je originální a nepřeslechnutelný. Škoda tedy, že tahle posmutnělá a naléhavá nádhera na DVD chybí. Ale jsou tu jiné skvosty.

Poslední položkou DVD jsou norští PLUTO AND THE PLANETS, které jsem žel loni neviděl. Takže si s chutí poslouchám melancholický rock s výbornou zpěvačkou a klidně bych si poslechl těch ukázek více.

Na závěr by asi mělo zaznít několik důležitých upozornění.
Takže:
  • Tento komplet je neprodejný, tudíž mu touto recenzí nedělám reklamu. Ale dělám reklamu skvělé akci, která loni patřila k těm nejpovedenějším v naší zemičce a která by si zasloužila pokračování. Věřím, že po letošní pauze se příští rok na druhé Magické noci sejdeme.
  • Tento komplet není profesionálním výtvorem a koncertní záznamy nedisponují dokonalým zvukem.
  • Tento komplet je svědectvím o výjimečné akci a výjimečných lidech.

DVD 1
  1. Dokumentární film: Musica, Theatrum, Magia ve městě nad Vltavou
  2. Reportáž Hanky Bozděchové z Magické noci trubadúrů
  3. Pozvánka na Magickou noc trubadúrů
  4. Reportážní pozvánka Magickou noc trubadúrů
  5. Exkluzivní rozhovor R. X. Tháma s Petrem Štěpánem (XIII. STOLETÍ)

DVD 2
  1. XIII. STOLETÍ – Kabarette Voltaire
  2. XIII. STOLETÍ – Měsíc lovce
  3. XIII. STOLETÍ – Iglau a křest knihy Jenny Nowak
  4. Petr Korál uvádí Taneční skupinu naděje – překvapení prokletého básníka
  5. BRATRSTVO LUNY – Karneval recyklovaných halucinací
  6. BRATRSTVO LUNY – Bílé Karpaty a křest knihy Jaroslava Monte Kvasnici
  7. BRATRSTVO LUNY – Trubadúr
  8. BRATRSTVO LUNY – Čertisník
  9. PLUTO AND THE PLANETS – Tears

Čas:
DVD 1: cca 59 min
DVD 2: cca 59 min

www.bratrstvoluny.com

Zveřejněno: 23. 09. 2013
Přečteno:
3393 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář