Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

ENJOY – Komplet 2CD-R 2004, vlastní náklad

Možná si někdo říká, proč recenzujeme devět let starou nahrávku, navíc kapely, o které v životě neslyšel. Ale nějaké důvody k tomu asi máme... Tím hlavním je, že se po letech mlčení ENJOY znovu objeví na pódiu, 31. října 2013 zahrají v pražském Kainu koncert u příležitosti 15. výročí od založení kapely. Tím druhým fakt, že hlavní motor kapely, Petr Včelička, se sám ozval a po několika mailech nám poslal vše, co po ENJOY zbylo. A když už bude ten koncert, tak ať je i recenze, třeba někdo po jejím přečtení na koncert zamíří...

Kořeny skupiny ENJOY sahají do roku 1996, kdy se rozdělila kapela ENOLA JOY na dva tábory, přičemž nějaký čas oba fungovaly pod stejným názvem. „Naše“ část po doplnění sestavy produkovala něco mezi punkem, rockem a metalem. Po nahrání dema „Zpátky v bahně“ (1998) a dalších personálních změnách došlo k přejmenování na ENJOY, změně stylu na plus mínus gotický rock a vydání dvou demosnímků – „Temná země“ (1999) a „Ztracený svět“ (2001). Po dalších výměnách muzikantů ENJOY víceméně zmizeli ze světa, v roce 2005 odehráli poslední koncert, jehož záznam vyšel v roce 2011 na neoficiálním DVD.

Mezitím v roce 2004 vznikla kompilace jednoduše nazvaná „Komplet“ s prakticky veškerou tvorbou kapely. Jedno CD obsahuje výběr toho nej..., druhé jakýsi archív, ve kterém jsou všechna dema v MP3, texty, dobové recenze, články, rozhovory, fotografie... CD 2 je pěkně udělané, funguje jako webová prezentace a sběratele kdečeho určitě potěší. A díky kompletním demosnímkům v původním znění (do některých skladeb byly „posmrtně“ nahrány klávesy, ty se pak objevily na CD 1) lze sledovat vývoj kapely, která kdyby pokračovala v duchu posledního dema, mohla dnes konkurovat XIII. STOLETÍ nebo BRATRSTVU LUNY.

Ale pojďme po pořádku, resp. na přeskáčku na procházku CD 1. (úsměv) Ony jsou totiž skladby na CD 1 poskládané cik cak, nikoliv chronologicky.

(1) Z prvního dema „Zpátky v bahně“ se na „Komplet“ vešel pouze „Krvavý měsíc“, jednoznačně nejsilnější temně psychedelicko-gotický song, za nímž zbytek materiálu tu méně („Kdybych tě neznal“), tu citelně (zbytek) zaostává. Tehdy totiž ENJOY nevěděli, co by chtěli. (úsměv) A tak se motali kolem punku, bigbítu, metalu a dohromady to moc neznělo.

(2) Z druhého dema „Temná země“ je tu hned pět skladeb ze sedmi. Výběr je proveden logicky, dvě slabé chybí, mně ještě příliš nesedí punkrockoví „Rytíři“, ale prý šlo o koncertní tutovku. Další skladby ale stojí za poslech, hlavně „Soumrak“ a „Temná země“ mají ke gotickému rocku hodně blízko, navíc i texty jsou stylové, hlavně ten k „Temné zemi“:

Přichází půlnoc a měsíční světlo
ozáří úkryty posledních vlků
posledních vlků děsivou píseň
začnou teď znova démoni větru...


„Vzpomínky“ by asi zabraly hlavně na slečny a rozervané duše, text je doommetalový a hudba spíše pomalý bigbít, pravda s postupně budovanou atmosférou a pozvolným zrychlováním. Zatímco na demu trvala skladba skoro šest minut, na „Kompletu“ je použita „rádiová“ čtyřminutová verze z kompilace „Fajn Rock Music 4“ z roku 2000.

(3) To nejlepší na konec, aneb demo „Ztracený svět“. To považuji za velmi zdařilé, kapela konečně dospěla, zpěvák se vyzpíval (na starších nahrávkách občas nebyl úplně přesvědčivý) a výsledkem je demo na úrovni. Tři zde zařazené skladby (z celkových čtyř) jsou o level výš než zbytek materiálu, oscilují na hranici gotického rocku a rock/metalu, mají zajímavou atmosféru a v neposlední řadě i texty. Ať už jde o historii („Ztracený svět“), nebo ryze gotická témata („Prokletí“, „Volání noci“), jsou slova pěkně poskládána, i když někdo může samozřejmě namítat, že je to samé klišé. Ale podobně to veršovali ve XIII. STOLETÍ taky.

Úzkost jako had ti hrdlo svírá
co k nám z ráje spadl pak
úděl líté šelmy uvnitř nosíš
a vlk v tobě k luně pozvedl zrak...

Temná moc luny na tvojí duši
ze spánku se probouzíš
houká sýček a netopýři krouží
když ke mně dychtivá přicházíš...


(4) Jako bonus je označena „Fantasmagoriana“, která se na žádném demu neobjevila, protože šlo (v roce 2002) o novou tvorbu kapely. Nahrána byla na koncertu ve Futuru 27.6.2002, kde tehdy zahrály další gotici DORIAN, ALTER EGO a CALATHEA. Připomíná mi XIII. STOLETÍ v době „Ztraceni v Karpatech“, je celkem svižná, má chytlavý refrén a stylově kompilaci uzavírá.


Těžko říci, zda výroční koncert kapelu probere ze spánku, ale tuzemská gotická scéna příliš velkým počtem jmen nedisponuje a každé další, které má alespoň trochu solidní úroveň, je vítáno. Takže bych se návratu ENJOY nebránil...

Bodové hodnocení se týká CD 1 a provedení kompletu.

Seznam skladeb:

  1. Ztracený svět (2001)
  2. Soumrak (1999)
  3. Krvavý měsíc (1998)
  4. Prokletí (2001)
  5. Dračí náruč (1999)
  6. Temná země (1999)
  7. Volání noci (2001)
  8. Rytíři (1999)
  9. Vzpomínky (2000)
  10. Fantasmagoriana (2002)

Čas: 45:51

ENJOY (2, 3, 4) / ENOLA JOY (1):
  • Prokop Saidl - zpěv, sbory (1, 2, 3, 4), basa (1, 2)
  • Petr Včelička - kytara, hlasy (1, 2, 3, 4)
  • Martin Mojžíš - kytara (1)
  • Olda Halamíček - bicí, sbory (1)
  • Honza Veselý - kytara (2, 3)
  • Honza Pecha - klávesy (2, 3)
  • Sváťa Šutera - bicí (2, 4)
  • Pavel Kříž - basa (3, 4)
  • Jarda Ruml - bicí (3)
  • Pavel Mužík - klávesy (4)

www.bandzone.cz/enjoy22



Zveřejněno: 01. 10. 2013
Přečteno:
3947 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář