Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Marko \"Kozeljnik\" Jerković je zajisté jednou z ústředních postav srbské black metalové scény. Tématem zajímavého rozhovoru byly všechny kapely, ve kterých v současnosti působí, rozpovídal se ale také i o současné BM scéně.

Asi každého fanouška KOZELJNIK nové EP při prvním poslechu velmi překvapí. Zvolili jste cestu velmi odlišnou od předchozích počinů, mnohem více jste se ponořili do doomových nálad a materiál je rozmanitější než kdy dříve. Co byl popud k takové razantní změně? Hodláte v cestě nastolené zmiňovaným EP pokračovat i na dalších nahrávkách, či se jedná o takový menší experiment a příští plnohodnotné album zachytí KOZELJNIK znovu ve více blackmetalových šlépějích?

Měli jsme takovou vizi: při dalším nahrávání ve studiu vytvořit temnější melodie, nahrát skladby s neotřelými doomovými prvky spolu s naším rozpoznatelným zvukem a zdá se, že jsme těchto cílů dosáhli. Neodvažuji se říci, že jsme na novém EP zvolili úplně jinou cestu. Když si poslechneš pozorně předchozí nahrávku „Deeper the Fall“, zjistíš, že už jsme tuto dimenzi nakousli, obzvláště v titulní skladbě. Takže to berme jako přirozený postup, který jsme udělali od poslední desky. Samozřejmě jsem si vědom toho, že lidé, kteří slyší toto EP poprvé a znají naší předchozí tvorbu, jsou zaskočeni dojmem drastické změny zvuku. Jsem si ale celkem jistý, že po několika posleších sami potvrdí ten přirozený postup vpřed.

Charakteristickým znakem KOZELJNIK je jistě tvůj vokál, který je nezaměnitelným. Na "Null..." jsi své vokální dovednosti předvedl v mnohem rozmanitějším podání než na předchozích albech. Trénuješ nějakým způsobem určité vokální techniky, či to z tebe jde tak nějak samo?

Děkuji za tvůj kompliment. Ne, ve skutečnosti necvičím žádné specifické vokální techniky, kromě toho, že musím pracovat na svém hlase, co se týče fyzických předpokladů, a musím být schopen podávat plynulý výkon. Není úplně jednoduché zvládat všechny ty různorodé vokály, speciálně při živých vystoupeních. Také příliš často nezkoušíme jako kapela, tudíž tato období bez vytížení mého hlasu mohou poškodit moji performanci. Naštěstí jsem zatím schopen obnovit sílu svého hlasu poměrně rychle.

Na skladbě Come, Thou Abhorred and Incessant se podílel maniakálním vokálem také Niklas Kvarforth ze švédských SHINING. Musím říct, že do nálady skladby a vlastně i celého EP jeho hlas perfektně zapadá. Jak jste se dostali ke spolupráci? Uslyšíme třeba také tvůj vokál na nějaké příští nahrávce SHINING (úsměv)?

Vše proběhlo velice spontánně. Zpočátku jsme neměli v plánu zvát jakéhokoliv hosta na naše EP, pak mi ale jeden z mých nejlepších přátel řekl, že jej jeho dlouholetý kamarád Niklas plánuje brzy navštívit v Bělehradě, což by byla skvělá šance zaznamenat Kvarforthův vokál na jednu z našich skladeb. Souhlasili jsme, po několika dnech dorazil do studia a nahrál hlavní vokály do Come, Thou Abhorred and Incessant. Naše radost z konečného výsledku je veliká a ano, celé to perfektně pasuje ke zbylému materiálu na EP. Ne, mé hostování na příští nahrávce SHINING není v plánu.

Všechny předchozí nahrávky jste nahrávali v bělehradském Draft Studiu. Pro nové EP jste vybrali Dubbing Studio, také v Bělehradě a produkce se ujal Karlo Testen. Proč to?

Jednoduše jsme se chtěli posunout, dosáhnout lepšího zvuku, což se nám zajisté povedlo při spolupráci s Karlem na tomto EP. Podařilo se mu dovést produkci přesně tam, kam jsme chtěli, a dosáhnout zvuku, který perfektně doplňuje atmosféru nahrávky.

Zajímá vás ohlas fanoušků a recenzentů na vaši tvorbu? Jaký má úspěch nové EP?

Většina ohlasů a recenzí je pozitivní, ale jedna věc je zásadní: toto EP potřebuje čas na to, aby oslovilo větší množství posluchačů. Není zrovna jednoduché na poslech. Pokud se zaměříte na energii nového materiálu, pohltí vás. Abych řekl pravdu, toto je obvyklý jev naší hudby, ať už se jedná o KOZELJNIK nebo THE STONE.

V loňském roce jste vystoupili na plzeňském Phantoms of Pilsen festivalu, kde na mě Vaše vystoupení udělalo ohromný dojem a stalo se pro mne jedním z nejlepších z celého víkendu. To stejné platí i o THE STONE. Proč KOZELJNIK vystupují živě pouze sporadicky? Chystáte nějaké menší turné či alespoň nějaké koncerty na podporu nového EP?

Jsem rád, že se ti naše vystoupení líbilo. Znovu ti děkuji za kompliment. Musím říci, že Phantoms of Pilsen je výtečný indoor festival, skvěle zorganizovaný, konající se na velmi příjemném místě a se zajímavou soupiskou kapel. Báječně jsme si to zde užili, což je případ každé návštěvy České republiky. Je pravda, že s KOZELJNIK nevystupujeme příliš často. V současnosti se bubeník L.G. nachází v Kanadě, což je hlavním důvodem, proč jsme dosud neuskutečnili žádné koncerty na podporu posledního EP. To se však v budoucnu změní.

Chvíli s Vámi působil také baskytarista Inomatanas, ale nakonec jste s bubeníkem L.G. zůstali jako duo. Jaký byl důvod jeho odchodu? Napadlo tě někdy shánět na tento post náhradu, nebo jsi byl rozhodnut vzít si basu na svá bedra?

Chlápek jménem Inomatanas je už delší dobu pryč z kapely. L.G. zde se mnou působí od začátku a oba můžeme být považováni za jádro kapely. Pro koncerty nám vypomáhají kytaristé Demonetras a Usud ze THE STONE a také jsme v minulosti měli několik sezónních baskytaristů. V současné době je obtížné nalézt vhodné hudebníky, kteří jsou plně dospělou a vyzrálou osobou a zároveň jsou ochotni následovat cestu, jíž kapela razí.

V roce 2010 jste pozastavili činnost tvé další kapely MAY RESULT. Jedná se o záležitost trvalou či jste si dali pouze nějakou dočasnou pauzu? Jaký důvod za tím stojí? Viděl jsem MAY RESULT živě v Plzni už před nějakou dobou a byl to velmi dobrý zážitek.

Stále se jedná o dočasnou pauzu, ale zatím zde nejsou žádné konkrétní plány do budoucna. Po vydání našeho čtvrtého alba „Slava Smrti“ jsme se rozhodli věci trochu zpomalit. Nebyl zde žádný konkrétní důvod, kromě toho, že jsme se v té době chtěli věnovat více THE STONE. Uběhly již téměř tři roky od poslední aktivity s MAY RESULT, jsem si však jist, že v nepříliš vzdálené budoucnosti kapelu oživíme a pravděpodobně nahrajeme nové album.

Letos v březnu však i přes trvající nečinnost vyšel box-set "Sacrilege". Můžeš přiblížit, co vše tento box-set obsahuje? Jeden z disků je, zdá se, nové vydání desky "Svetogrđe" (2004).

Jedná se skutečně o znovuvydání našeho třetího alba „Svetogrđe“, tentokrát zabaleného do pěkně vypadajícího digipacku. Počin vyšel jako 2CD a vedle zmiňovaného alba se zde nachází také bonusové CD obsahující mini album „U slavu rogova naših“ z roku 2003, stejně jako několik live-skladeb z našeho koncertu v Bělehradě v roce 2005, kde jsme slavili desáté výročí. Artwork byl nově zpracovaný a zkompletován s materiálem, který nebyl nikdy dříve publikován. Celý box-set je tedy velmi speciální. Vydán byl v dubnu 2013 firmou Battlegod Production.

THE STONE také letos vydali kompilaci s názvem "Crna Hronika". Vyšla u švýcarských Miner Records, ačkoliv Vaším současným labelem, pokud se nemýlím, jsou němečtí Folter Records. Proč tato kompilace vyšla právě u zmiňovaného labelu a co na ní fanoušci najdou?

Miner Recordings skutečně vydali limitovanou digipack verzi, kanadská firma Sepulchral Production se postarala o klasickou jewel-case edici. Důvod vydání tohoto počinu je prostý – chtěli jsme skladby, které se dosud objevily výhradně na 7“ a 10“ vinylech, vydat poprvé také na CD. Tyto skladby jsou pro nás velice speciální, jsou opatřeny poměrně rozdílným zvukem při srovnání s tím, který jsme použili na našich ostatních albech. Myslím, že pro mnoho lidí jsou tyto skladby spíše nové vzhledem k tomu, jak moc limitované vydání těchto vinylů bylo, dostupnost těchto songů pro širší veřejnost nebyla příliš velká. Rozhodli jsme se tedy pro vydání tohoto počinu, který by neměl být považován za klasické kompilační album, ale spíše za raritní kolekci. Ano, Folter Records je naším současným labelem, ale pro „Crna Hronika“ jsme se rozhodli spolupracovat s jinými firmami. Sepulchral Production se také postarali o oficiální znovuvydání naší druhé a třetí desky „Slovenska krv“ a „Zákon velesa“, které již mnoho let nebyly na CD k dostání. 

Album "Golet" (2011) bylo prvním od THE STONE, na kterém se objevilo také několik skladeb v anglickém jazyce. Co stálo za touto změnou? Máte do budoucna v plánu další anglicky zpívané skladby? Pracujete již na nové nahrávce?

Ne, není to naše první album s anglickými texty. Objevily se také na našem prvním albu a některých demonahrávkách. Nelimitujeme naši kreativitu, pokud se domníváme, že anglicky psaný text vhodněji vyjádří to, co máme v úmyslu, jednoduše jej použijeme a není kolem toho žádné tajemství. Již jsme začali pracovat na nové nahrávce, která vyjde na přelomu jara a léta roku 2014.

Tato otázka už mi leží v hlavě dlouhou dobu. Proč měli THE STONE v letech 2006 až 2011 dva vokalisty, Nefas v tomto období působil pouze jako studiový zpěvák a koncerty měl na starosti Glad.

Nefas nebyl schopen vystupovat živě s kapelou v tomto období, logicky jsme tedy museli najít vokalistu pro koncerty, tudíž jsme oslovili právě Glada. Je to úžasný zpěvák a náš spojenec z MAY RESULT, byl tedy tou pravou osobou. Také se podílel jakožto druhý vokalista na albu „Umro“, na desetipalcovém miniLP „Old Wounds Bleed Misanthropy“ pak jako hlavní zpěvák. V roce 2011 se Nefas vrátil naplno k aktivitám spojeným s kapelou a po vydání desky „Golet“ začal znovu koncertovat.

V květnu jste se (THE STONE) vydali po boku švédských NIFELHEIM a brazilských VULCANO na evropské turné. Jaké z něj máš s odstupem několika týdnů dojmy? Bohužel se mi nepodařilo navštívit pražskou zastávku, byl pro tebe tento koncert uspokojivý?

Myslím, že turné bylo nakonec úspěšné, kromě toho, že jsme očekávali více lidí na jednotlivých vystoupeních. Avšak dnes, když je všude tolik koncertů, je velice těžké oslovit větší počet lidí. Show v Praze byla velmi příjemná. Nedorazilo však příliš lidí, což je smutné, protože NIFELHEIM hráli v České republice vůbec poprvé a vidět VULCANO na pódiu je také velká čest. Zdá se, že nová generace již neuznává skutečné hodnoty.

V KOZELJNIK se o komponování hudby staráš ty a texty si na svá bedra vzal L.G.. Jak je tomu v THE STONE a MAY RESULT, máte nějak rozdělené tyto role?

Jsem zodpovědný za většinou hudby ve všech kapelách, avšak i ostatní mají samozřejmě možnost se podílet svými nápady. Nejsou zde žádná striktní pravidla a role, ale je zřejmé, že jsem od počátků hlavní tvůrčí silou.

Podílel ses také na produkci některých svých nahrávek, baví tě tato fáze práce na desce? Napadlo tě někdy se produkování věnovat více, vzít si na svá bedra třeba i nahrávku jiné kapely?

Ano, podílíme se na produkčním procesu a jednoduše chceme mít plnou kontrolu nad nahrávkou bez ohledu na to, jak šikovný producent sedí za pultem. Fáze nahrávání je pro mě speciálním rituálem, zároveň však také procesem náročným i příjemným. V současnosti nemám ambice stát se regulérním producentem, stále více však přemýšlím o úplné kontrole nad našimi nahrávkami a produkcí. Znamená to, že bych si rád vybudoval své vlastní studio, což v této době, kdy díky revoluci v technice je vše mnohem dostupnější a snazší, není tak obtížné. Stále však musím počkat a získat více zkušeností než tento nápad naplním a začnu pracovat na vlastní pěst.

Sleduješ současné dění na black metalové scéně, nebo jsi spíše tím, kdo výhradně uctívá staré kulty? Dokázal bys vyjmenovat kapely či konkrétní nahrávky, které nějakým způsobem ovlivnily tvůj pohled na hudbu a třeba tě inspirovaly v tvorbě?

Věnuji se spíše starým nahrávkám, poslouchám hudbu a kapely se svojí vlastní identitou a stylem. Na dnešní scéně je takových kapel méně a méně. Na druhou stranu mne zrovna nezajímá současná black metalová scéna typu „lebky & svíce“, plná módních napodobitelských kapel a muzikantů v kápích, kteří všichni vypadají totožně, snažíc se získat pozornost při šíření jejich „ortodoxní duševní“ demagogie. Vypadají jako klauni, kteří jsou zde pouze proto, aby pobavili internetová děcka. Jaký blud! Velmi smutně se dívám na některé staré kapely, které odhodily své identity kvůli takovéto moderní image. Ptám se, proč?

Srbská scéna asi není příliš rozvitá, ale jistě se na ní najdou další skvělé formace. Doporučil bys mi nějaké? Fanoušci v České republice měli možnost vidět na několika akcích třeba kapely BANE a INFEST.

Srbská scéna opravdu není moc velká, ačkoliv se zde v současnosti rodí mnoho nových kapel. Avšak těmto kapelám netrvá příliš dlouho, než se rozhodnou zase skončit. BANE a INFEST jsou velmi dobrými příklady tvrdě pracujících kapel, kteří své hudbě věří a stojí si za ní na 100 %. Doporučil bych také SPACE EATER, skvělou thrash metalovou bandu s vysokým potenciálem. Také black metaloví SAMRT vydali velmi zajímavý debut, který stojí za poslech.

Děkuji za tvůj čas a odpovědi a přeji hodně zdaru se všemi tvými kapelami. Poslední slova patří tobě.

Děkuji za rozhovor a podporu. Hodně štěstí i Tobě.


http://www.kozeljnik.com/
http://www.mayresult.net/
http://www.thestonehorde.com/

RECENZE

Zveřejněno: 06. 10. 2013
Přečteno:
3436 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář