Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MARDUK, NAPALM DEATH, FINTROLL, VADER, BLACK DAHLIA MURDER, BELPHEGOR

Další ze série XMASS festů pořádaných SHINDY productions byl od počátku trochu netradiční tím, že byl přesunut z tradičního místa konání - Lucerna Music Baru do nepříliš známého (min. pro mimopražské) holešovického sálu KZ Domovina.Jestli však v někom mohla tato rošáda vyvolat smíšené pocity, tak musely vyprchat vzápětí, když do KZ Domoviny dorazil a prostory viděl. Ve mě však právě příchod na akci naopak smíšené pocity vyvolal. Do sálu jsem dorazil něco málo po půl sedmé a dozvídám se z jednoho zdroje, že BELPHEGOR to mají již dávno za sebou a z druhého zdroje, že po vystoupení mají již i BLACK DAHLIA MURDER. Začátek akce byl přitom plánovaný na 18tou hodinu. No konečně potkávám třetí zdroj, který mi osvětluje, že pořadatel se rozhodl přesunout začátek akce netradičním směrem - na půl šestou.

No co se dá dělat. Dám si pivko na žal, je zrovna pauza a tak můžu obhlédnout trochu prostory. Sál vypadá překvapivě prostorně, možná i díky balkónu, který si hned, jak je vidět, obíbilo slušné množství fanoušků.

Nicméně vrátím se zpět na stage, kde se rychlým tempem připravují legendární VADER, aby předvedli, jakže se dnes hraje ten death metal. Překvapivě krátká příprava a poté, spustili VADER svůj set, zavládlo v kotli menší peklíčko. Hrálo se především z nového alba "The Beast", ale samozřejmě bylo možné slyšet i starší hitovky. Musím  konstatovat, že VADER stále patří mezi světovou death metalovou špičku.

Poprvé při kapele VADER jsem mohl ohodnotit zvuk v sále. Akustika KZ Domoviny byla myslím relativně dobrá, ale být méně průbojným ortodoxním fanouškem VADER a zůstat stát a zírat po stranách předních řad kotle, tek myslím, že mě hned druhý den Audiometrie u ušaře nemine. Prostě vše bylo až nepříjemně nahlas.

Tak třetí kapela letošního XMASS festu to má za sebou a na pódiu opět probíhá rychlá příprava. Tentokrát pro seveřany FINTROLL, o kterých je, bych řekl, v poslední době dosti slyšet. FINTROLL začínají a kromě celkem slušné image kapely diváka upoutává velmi melodická hudba. Zpěvák (chtěl jsem napsat "charismatický", ale pak mi došlo, že jeho charisma tkví v bezmála 120 kilech živé váhy) v černém hábitu, polodredatí kytaristé a vzadu utopená dívka s klávesami. K tomu black metal s příměsí jakéhosi folklóru. Musím říct, že mě příliš tato kapela nenadchla, ale ohlas návštěvníků akce byl velmi, velmi slušný.Velmi oceňuji, že zvukař vyndal špunty z uší, zjistil, že VADER byl díky vytočenému Volume opravdu neskutečný nátěr a vše zkorigoval na únosnou hladinu.

Ryhle se snažím sehnat pivko, abych stihl doplnit tekutiny dříve, než začne peklo. Na pódiu se totiž vše chystá pro příchod opravdové legendy. S pivkem je to trochu problém, poněvadž před očekávanou vysokou návštěvnost jsem našel dvě pípy se sudy a to ještě pěkně napěněnými. No, třeba je to opatření proti občasným destruktivním hrátkám alkoholem posilněných fanoušků. Něco jako "Kdo nepije, nezlobí" :-). Ale dost teorií. Je to tu. NAPALM DEATH jsou na pódiu a předvádějí peklo. Kotel velmi zhoustl a fanoušci předvádějí také peklo. V rychlém sledu sype jedna věc za druhou. Od novějších skladeb přes starší, jako např. všemi očekávaná "Scum". Zhruba v polovičce vystoupení došlo k výpadku aparatury a byla nutná chvilka na vyřešení technického problému. NAPALM DEATH tuto chvilku však také vyplnili svou drtící muzikou, jelikož krom výpadku monitorů nezaznamenali téměř nic. Vše bylo za chvilku v pořádku a peklo pokračovalo. Pohled na pobíhajícího Barneyho vyhecoval slušný počet fanoušků ke "stage divingu", procpat se do přední řady a pořídit nějaké foto byl nadlidský výkon. Prostě dokonalá deathmetalová show, díky níž se stali NAPALM DEATH hvězdou večera.

Jako hlavní tahoun byl však zvolen MARDUK a tak bylo nutné namasírovat krky a připravit se na ještě větší kotel. Ale ouha. Ten nepřicházel. MARDUK vystoupili s novým zpěvákem a působili dle mého poněkud unaveně. Nevím, zda fanoušci poznali únavu nebo nebyli spokojeni s výkonem nového zpěváka, je však pravda, že ačkoli na plakátech byl MARDUK prezentován 3x větším písmem než Napalm Death, tak ohlas měli 2-3x menší. Nejednoho člověka jsem zahlédl odcházet s ne příliš optimistickým výrazem. No ale mě nepřísluší vymýšlet zde svoje hypotézy. Mé zjištění z rozhovorů s některými fanoušky je takové, že byli velmi zklamáni novým členem kapely a vzpomínali na doby, kdy za mikrofonem stál Legion.

Mým odhadem je návštěvnost něco málo přes tisícovku lidí, což byl příjemný pocit jak pro návštěvníky, tak hlavně pro kapely a pro vytvoření vynikající atmosféry letošního XMASS festu. Jako již tradičně poděkujme taťkovi SHINDYmu, že stále neúnavně pořádá a pořádá...


Zveřejněno: 20. 12. 2004
Přečteno:
3596 x
Autor: Bendis | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 12. 2004 13:35 napsal/a Carnal
Marduk
Mě nepřišlo vystoupení Marduků nějak tragický. Hráli jak z novýho alba, tak i starý pecky (Burn My Coffin, Slay The Nazarene, Panzer Division Marduk...) A s tim kotlem - přece jenom už byli všichni trochu unavení :) (Vader byl neuvěřitelnej masakr!)
20. 12. 2004 09:39 napsal/a marty
ND
nojo, napalm death je proste napalm death :-)