Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Slovenští death metalisté SURGICAL DISSECTION letos slaví 20 let své existence. Zároveň vydali velice povedené album „Origin and Intention“. Důvodů k rozhovoru bylo tedy mnoho. Odpovídal kytarista Martin.

Ave SURGICAL DISSECTION! Dohledával jsem si o vás informace na internetu a moc toho u nás v Čechách nebylo. To je na kapelu hrající od roku 1996 více než nezvyklé. Mohl bys prosím našim čtenářům představit SURGICAL DISSECTION, kdo v ní právě hraje, a podíval by ses i do vaší historie?

Servus. Musím poopraviť dátum, v ktorom sme vznikli. Bol to rok 1993 a toho roku sme mali aj náš prvý koncert. Bolo to v decembri roku 93 a hrali sme jako predkapela Pathology Stench. Vtedy sme fungovali pod názvom Dissection, od roku 1996 sme to upravili na Surgical Dissection. Hráme v podstate od začiatku v rovnakej zostave, teda jadro je rovnaké (Martin Majer – gitara, Jano Čief – gitara, Michal Molnár – bicie), prvých 15 rokov hral s nami aj basák Jano Jambrich, len ten už sa muzike nevenuje. Počas celej existencie meníme len spevákov. Teraz u nás účinkuje už štvrtý. Bol to počas našej historie vždy kameň úrazu. Počas tých rokov sme stihli nahrať jedno oficiálne studiové demo v roku 1997 s názvom „Dehumanized“ (demá z rokov 94, 95, 96 zo skúšobne nerátam), potom nám v roku 1999 vyšiel debut pod názvom „The Inborn Malignance“ v slovenskom vydavateľstve Erebos productions. Prišla zmena na poste speváka a v roku 2002 sme nahrali druhý album „Absurd Humanism“, lenže vtedy sme nemali žiadneho vydavateľa. O slovo sa rok nato prihlásil Vláďa Prokoš s jeho začínajúcou firmou Nice To Eat You Records. Album vyšiel oficiálne v roku 2003 pod touto hlavičkou a odvtedy je kapela stále pod touto značkou. Nasledovali nejaké kocerty, tour a príprava ďalšieho CD. Prišla aj zmena studia, na podnet Vláďu to bol Shaark v Bzenci, kde vznikol tretí dlhohrajúci počin „Disgust“ na konci roku 2005. Nasledovali koncerty a podpora CD, ale aj znova strata na poste vocalu, situácia sa vyriešila v roku 2009, kedy ku nám prišiel mladý vokalista „Fajo“. Vtedy už bola  polovica materiálu na nový album hotová. Pracovalo sa priebežne na ďalších songách a hotové boli už zhruba v roku 2010. Viac-menej z časových dôvodov sa kapela vybrala do studia až o dva roky neskôr. Bol to znova Shaark a vzniklo tam štvrté CD „Origin & Intention“, ktoré bolo dokončené a aj vyšlo v lete 2013.

A teď rovnou k novince. Posluchači si již nějakou dobu můžou „Origin and Intention“ objednat. Když tak držíš cd v ruce, neříkáš si třeba, že bys ještě něco změnil? Osobně bych neměnil nic, ale vy jako autoři to třeba slyšíte trošku jinak (smích). Co vlastně reakce fanoušků, ohlasy, recenze apod.? A jak fungují nové songy naživo?

Tá doba je ešte dosť krátka a ohlasov ešte veľa nebolo. Tie, čo zatiaľ prišli boli perfektné, čo nás nesmierne teší. Čo sa tých zmien týka, samozrejme by som nejaké detaily zmenil, ale na tie nemôžem fans upozorňovať (smiech), nech to radšej berú také, aké to je. Ja sa to tiež snažím brať tak a ani nad tým nerozmýšľam, že čo mohlo byť inak apod. Naživo sme časť skladeb (asi polovicu) hrali už pár rokov a reakcie boli ok. Skladby sa sice hrajú dosť ťažko, ale nejak to zvládame a ľuďom sa to pozdávalo.

Líbí se mi, když si dá kapela záležet i na věcech jako je obal alba. Tady je pod ním podepsán Ivan Kocák. Pro mě osobně je to neznámé jméno. Jak jste se s ním dali dohromady a jak cover vznikal? Něčím mě ten motiv pořád přitahuje… Souvisí nějak vůbec s muzikou, texty apod., nebo se vám „jen“ líbil? 

Ivan je môj kolega z práce, je to veľmi šikovný grafik a má dobré nápady. Nemáš ho odkiaľ poznať, pretože nemá nič společné s metalom a s UG a nerobil pre žiadne UG kapely. Predtým som obaly dával dokopy ja, ale tentoraz som chcel niečo extra, proste aby to vyzeralo profi. Oslovil som teda jeho, či by nenavrhol aj hlavný cover. Poslal som mu aj všetky texty a prišiel s pár nápadmi a návrhmi, ktoré sa mi veľmi páčili. Potom sme sa stretli spolu celá kapela aj s ním u nás v práci a vznikol tento obal.

Další věcí, která mě vyloženě smetla, je zvuk celé desky. Nahrávali jste v bzeneckém SHAARK Studiu s Pavlem Hlavicou. Jak jste byli spokojeni? Přijde mi, že jste si tentokrát dali opravdu záležet. Všechny nástroje i zpěv jsou krásně slyšet a zároveň nepostrádají tu správnou „dynamiku“. Jedná se u nás o velice kvalitní studio, ale nechtěli jste třeba zkusit nahrávat někde v zahraničí (pořád nějak beru Československo jako celek)? Stejně tak produkce, pod tou jste také podepsáni vy jako kapela. Chtěli jste mít všechno pod kontrolou?

Na Shaark máme výborné spomienky už z nahrávania albumu „Disgust“, takže sme ani neuvažovalli o inom štúdiu jako Shaark. Zatiaľ môžem hovoriť len o spokojnosti a o vysokej profesionalite pánov zo štúdia. Sú to ozaj majstri zvuku s veľkými skúsenosťami a sú to hlavne pohodoví ľudia, takže sa nám tam vždy pracovalo veľmi dobře. Je dôležité, aby bola v štúdiu dobrá atmosféra.  A zahraničie? Nám v pohode stačí to vaše „zahraničie“ na Morave (smiech). V pomere cena-výkon je Shaark aj tak bezkonkurenčný, na Slovensku by nás takáto nahrávka stála 2-3 krát toľko a asi by ani tak dobre neznela. No a na produkciu sme nevolali nikoho, vystačili sme si len sami jako kapela spolu s Pavlom zo štúdia. V dnešnej dobe čoraz častejšie platí pravidlo: čo si neurobíš sám, nemáš.

Texty jsou nedílnou součástí každé nahrávky. Jakou jim přikládáte důležitost a o čem vlastně na „Origin and Intention“ pojednávají? Jsou pod nimi podepsáni Boris Vigaš a Marek „Fajo“ Falat. U Marka to chápu, ten si vše píše přímo do „pusy“, ale jak pracuje Boris? To mu přinesete muziku a on to píše na ni nebo volíte opačný postup?

Vocal sme viac-menej vždy brali ako taký piaty nástroj, ale aj napriek tomu sme sa snažili, aby texty neboly nejaké bláboly, ale aj trochu k veci. Boris proste len niečo napísal a „Fajo“ to s menšími úpravami šikovne zakomponoval do skladby, do ktorej sa to najviac hodilo. A čo sa týka vcelku textov jako takých, citujem „Faja“:

„Hoci sa jedná o brutal death metal, texty sú pre mňa dôležité. Tie témy sú v danom štýle možno trochu netradičné; je to najmä boj človeka s jeho mysľou, putovanie jednotlivca, útek z reality do vlastného sveta (psychologické aspekty), a potom možno tradičnejšie pohľady na zlo sveta - z toho prameniaca deštrukcia, manipulovanie a trýznenie (opäť prevažne duševné), ako aj nahliadnutie do dôvodov, ktoré človeka-jednotlivca k týmto činom vedú.“

Líbí se mi, že hrajete brutální death metal, ale nebráníte se ani „melodičtějším“ pasážím. Jak vlastně muzika na novou desku vznikala? Jste už „staří“ protřelí muzikanti, tak určitě máte nějaké své zažité postupy. Vždycky mě zajímá, jak kapela vlastně skládá, jak vznikají nové songy. Myslím tím teď, jestli je někdo hlavní autoritou, která je „zodpovědná“ a dohlíží na vše nebo u vás vládne demokracie (smích)?

Deska vznikala zhruba počas 5.-6. rokov. Možno preto je taká rôznorodejšia a je tam dajme tomu aj viac melodiky. Tá melodika bola v našej muzike aj minulosti, len nebola natoľko výrazná jako teraz. Sme už aj trochu „starší“, dali sme si na tom viac záležať, proste muzika je premyslená a prepracovaná. Nemám rád, keď nejaká kapela má super muzikantov, super nápady, ale dokopy je muzika len zlátaninou dobrých pasáží. Niektoré, aj tie známe kapely proste nevedia skladať. U nás sme si zaužívali postup, že skladbu dáva dokopy jeden gitarista s bubeníkom. Urobia celý song a ten sa už potom dopracúva s druhou gitarou a vocalom. Osvedčilo sa to. Hlavnou autoritou môžme nazvať kľudne staré jadro kapely, čiže ja s bubeníkom (M. Molnár) a gitaristom (J. Čief). Keď sa nám song páči na 100 percent, môžeme ho považovať za hotový.

Máte nově venku již zmíněné zbrusu nové album „Origin and Intention“.  Za celou dlouhou dobu vaší existence (17 let) je ale teprve čtvrtým albem (pokud si odmyslím demo Dehumanized z roku 1997 a Promo EP 2001). Co je toho příčinou? Nebyly peníze, čas, nápady?

Znova musím poopraviť, vznikli sme v roku 1993, takže teraz na jeseň oslavujeme 20. narodeniny. Symbolická 20 sa nachádza aj na obale pod CD. Z tohoto pohľadu je to málo, čo sme vydali, ale z reálneho pohľadu je to tak akurát. Proste sme kapela zo Slovenska, ktorá si jednak toho dovoliť viac nemohla a tiež by sme na viac ani nemali čas. Prvé roky kapely boli také plné nadšenia, nápadov, lenže vtedy neboli možnosti  a tiež peniaze, ale aj z toho mála sme vedeli vyťažiť  a vznikli napr. demo a prvé 2 albumy. Postupom času sa věci menili k lepšiemu, ale tu je zas problémom čas. Okrem speváka máme všetci v kapele rodiny, deti, takže je dosť ťažké skombinovať prácu, rodinu a kapelu. Preto aj menej koncertovania a aj ten 8. ročný odstup medzi „Disgust“ a „Origin & Intention“.

Po prvním albu The Inborn Malignance, které jste vydali u slovenských Erebos Productions jste se usadili u Nice to Eat You Records. Proč právě toto vydavatelství? Nelákal vás třeba nějaký větší label? Jak to vůbec vypadá s podporou Nice to Eat You Records třeba v zahraničí?

Ako som spomínal, Vláďa nás kontaktoval, keď sme nemali vydavateľa na „Absurd Humanism“ a on rozbiehal firmu. Nám v pohode stačilo aj to, čo nám ponúkol on, keďže dovtedy sme také podmienky nemali. My sa držíme pri zemi a nečakali sme, že sa budú po nás vrhať veľké firmy. Vláďa má kontaktov veľa, aj doma, aj v zahraničí, sme dlhoroční kamaráti a nemali sme dôvod niečo meniť. Vďaka jeho kontaktom sa nám napr. otvorila možnosť koncertovať aj v zahraničí, naše CDs sú rozšírené hocikde po svete, proste nám to takto stačí.

Minulé album Disgust (2005) nazpíval ještě Ivan Mráz. Na novém albu ale (pro mě doslova) září (rozuměj - zabíjí) Marek „Fajo“ Falat. Jak jste se s ním vlastně dali dohromady? Proč vlastně Ivan odešel? Jen si tak říkám, že nalézt dobrého zpěváka pro brutal death metal není zrovna lehké…

S Ivanom sme sa rozišli, lebo na kapelu kašlal, takisto na koncertoch to flákal. Ďalej to takto nešlo, tak sme sa s ním normálne kamarádsky rozišli. Už bol asi aj rád, že sme túto kapitolu uzavreli. Ale ako som povedal, sme kamaráti dodnes a sme aj prevažne v telefonickom kontakte, pretože nebýva v B. Bystrici. Po rozchode s Ivanom sme mali problém asi 2 roky niekoho normálneho zohnať, je to fakt problém zohnať niekoho, kto vie „spievať“ v death metale, frázovať a sem tam aj niečo napísať a kto vie aj dobre po anglicky – skoro nemožné. Na počudovanie Fajo tieto atribúty spĺňa, tak sme ho asi v roku 2009 zobrali do kapely. Prvý krát ho doviedol na skúšku náš ex-basák, poznali sa z hospody, potom ešte prišiel aj druhý aj tretíkrát a už sme boli dohodnutí.

Mimochodem, proč vlastně ta dlouhá mezera mezi posledními alby? Osm let je opravdu hodně dlouho. Nebylo o vás vůbec slyšet. Neměli jste třeba problém s tím, obnovit staré kontakty? Dnes také mladí poslouchají trošku jiné metalové směry, co třeba koncerty, „nezapomnělo“ se na vás?

Bolo to hlavne z časových dôvodov, chvíľu aj z personálnych kvôli vocalu, ale hlavne ide o čas. Nič nás ani nesúrilo , tak sme sa s ničím neponáhľali. A čo sa týka koncertov, hrali sme málo, párkrát do roka väčšinou po Slovensku. A ani to sme nepreháňali, pretože skúsenosti z hrania na SK nie sú práve ideálne, nebudem rozvádzať. A zvlášť keď máme možnosť porovnať to s hraním v iných krajinách, to nás potom ani nebaví za každú cenu chodiť každý víkend niekde hrať, „len aby bolo“.

Poslední dobou nám chodí na recenze od vás ze Slovenska samé dobré death metalové desky. Vy, PERVERSITY, CRATIONOMY, INFER, BRUTE, DEMENTOR, nováčci GRASSITY apod. Máme očekávat novou slovenskou death metalovou vlnu? Vždycky se ptám, jak to u vás vypadá s death metalem? Chodí lidé na koncerty? Kupují se cd, merchandise apod.?

Ja už na koncerty moc nechodím, pretože je to posledné roky skôr o kvantite ako o kvalite. Keď aj vidím hrať niektoré kapely, je to taký šedý priemer. Viac sa venujem rodine a na koncert len sporadicky, o muziku sa samozrejme zaujímam. No ale aby som nebol taký pesimista, vyzerá to tak, že tento štýl muziky ide znovu do popredia. Svedčia o tom aj tebou spomenuté kapely.

Na vašem bandzone profilu máte uvedeno jen pár koncertů v Německu spolu s FLESHLESSS. Jestli se nepletu, tak první proběhne až někdy 8. listopadu. Jinak nikde nic. Bude nějaká šňůra na podporu nového alba? Vůbec mi přijde, že příliš často nekoncertujete. To neradi cestujete?

No a sme zase pri tom. Jedna vec je tá, že po SK sa nám moc chodiť nechce, lebo na pár výnimiek je to nič moc a do zahraničia by to aj bolo v pohode, len je to zase ďaleko. V severných a záp. Čechách to majú kapely ok, vyjdu na dialnicu a za chvíľu sú v Nemecku, napr. nám trvá len do Prahy cesta 5-6 hodin, takže asi tak. Akože nebránime sa tomu, radi si zahráme kdekoľvek, ale už sme asi starí na toľké hodiny strávené v aute.

Když už jsme u těch koncertů, zavítáte také někdy v brzké době k nám do Čech?

V Čechách sme nehrali už 3 roky, tak by sme už aj radi ku Vám zavítali. Verím, že Vláďa vymyslí niečo na podporu CD, tak dúfam, že zavítame aj do zemi českej. U Vás nás to stále bavilo.

Celou dobu své existence se při vydávání nových nahrávek držíte striktně formátu na cd. Jak se díváte na vinyl? Dnes zažívá tento nosič velký návrat. Dočkáme se někdy nějaké desky SURGICAL DISSECTION na gramodesce?

Tak na začiatku to nebolo striktné, demo bolo na MC, aj prvý album „The Inborn…“ vyšiel aj na MC. Potom až u NTEY bol iba formát CD. To ale začala doba iba CD. Teraz vinyl zažíva boom, tak možná s niečím príde NTEY, nebránim sa, mne sa vinyli páčili vždy.

Když už jsme u těch nosičů. V jakém nákladu vlastně nové cd „Origin and Intention“ vyšlo?

Vyšlo v náklade 500 CD. Viac ani nemá význam zatiaľ robiť, to by muselo mať super úspech, aby sa robil dolis. Teraz sa disky skoro nepredávajú, je to len pre pár jedincov, ktorí chcú vlastniť originál nosič a neťahajú to z netu.

Jen si tak někdy říkám, kolik práce za ním (za vydáním a nahráním CD) stojí a nakonec si ho koupí jen pár pravověrných fanoušků. Co vůbec říkáte na stahování muziky? Osobně jsem viděl vaše album ke stažení snad v den vydání.

Ja sa nad tým už ani nepozastavujem, nech si každý stiahne čo chce, ja si tiež občas niečo stiahnem. Však kto chce, kúpi si, kto nie – download. Len by ma zaujímalo, kto ho („Origin & Intention“) na net dal, keď vravíš, že to bolo na stiahnutie v deň vydania. To som prekvapený. Kapela to nebola. Je pravda, že nás to stálo kopu peňazí aj úsilia, ale žiaľ je taká doba, nič s tým neurobíš.

Mimochodem, ta informace o možnosti stáhnout si vaše nové album, byla pro mě prvním impulsem zbystřit, že se ve vašem táboře opět po letech něco děje (smích). Neodpustím si to, ale propagace asi není zrovna vaší „silnou stránkou“ (smích). To na to nemáte sílu nebo to tolik nehrotíte?

Odkiaľ si mal tú informáciu? Tiež by ma to zaujímalo. No s propagáciou to posledné roky nebola žiadna sláva, to je pravda, kašlali sme na to, ale kto chce, tak si to info o konkrétnej kapele nájde. Už to naozaj nejak nehrotíme, však to zvlášť veľký význam nemá pri toľkých miliónoch kapiel po celom svete. Je to len o dobrom pocite, keď si občas zahráme, alebo sa stretneme na skúške, alebo niečo nahráme. Je to taký dosť nákladný koníček.

Spousta muzikantů hrajících nějaký extrémní metalový styl si ten všudepřítomný „nářez“ kompenzuje hraním v kapelách s úplně jiným zaměřením. Jak jste na tom vy? Hraje někdo z kapely i někde jinde? Jsou známy i „případy“, kdy se někteří „uvolňují“ třeba i u folku apod. (smích).

My rozhodne nič kompenzovať nemusíme, pretože sme radi, keď sa vôbec občas všetci stretneme v tejto kapele.  Začína to byť čím ďalej, tým viac vzácne.

Co vlastně v kapele posloucháte za muziku? Máš nějakou deskou, která tě za poslední roky zaujala, oslovila? Sbíráš cd a vyhledáváš novou hudbu? Nebo „čekáš“, co se k tobě dostane?

U nás je to fakt rôznorodé. Je to snáď od popu až po noisecore. Tým, že sa málo stretávame, tak ani nestihneme prebrať veci okolo noviniek. Myslím, že u každého prevažuje extrémny metal, u Pištu je to asi US a Canada scéna, u Jana to bude všetko dobré technické od jazzu až po Napalm Death, hlavne to musí mať super zvuk. Fajo sa zameriava aj na doom, black, nepohrdne aj ne-metalom, napr. Depeche Mode, ja mám rád napr. staré rockoviny typu Led Zeppelin, Slade, Creedence Clearwater Revival, Beatles, potom mám rád gitaristov typu Jason Becker, Michael Angelo Batio, Malmsteen, Vai, Paul Gilbert apod. S DM kapiel napr. Obscura, Necrophagist, Suffocation apod. Hudbu už zbieram väčšinou v mp3, sondujem po nete, že čo vyšlo a CD už nezbieram. Takže som už aj ja v kategórii „sťahovač“.(smích)

Na závěr bych poprosil o klasický vzkaz pro čtenáře. Jestli chcete něco vzkázat svým fanouškům nebo máte jen něco na srdci, máte prostor.

Čitateľom chceme popriať veľa šťastia v tejto uletenej dobe, zdravý pohľad na svet a nadhľad. Ďalej im chceme poďakovať, že ešte na nás aj po rokoch nezabudli a doporučujeme im poobzerať sa (kľudne aj na nete) po našej novej nahrávke „Origin & Intention“, vyplatí sa Vám. Čaute.

Děkuji za rozhovor, přeji nejen novému albu samá závratná prodejní čísla a vyprodané kluby.

Ja by som sa Ti chcel na úplný záver úprimne poďakovať za toto interview, za takýto veľký priestor a za podporu v podľa mňa legendárnom zine, akým nesporne Fobia je. Veľa šťastia v ďalších rokoch. Zdar.

RECENZE

http://bandzone.cz/surgicaldissection
http://www.fb.com/surgicaldissection
http://www.last.fm/music/Surgical+Dissection
http://www.ntey.wz.cz/


Zveřejněno: 29. 09. 2013
Přečteno:
3578 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář