Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

TOMORROW´S HELL / TUMMO LP 2013, kooperace více vydavatelství

Na tento split se čekalo podstatně déle, než bylo původně avizováno, ale jak se ukázalo, je dobře, že se nic neuspěchalo a deska vyšla mezi lidi v takové kvalitě, jakou nabízí. Když totiž album vezmete do rukou, už se kocháte. Dostane se vám skvěle zpracované dílo, vyšperkované zdařilou, kreslenou malbou. Obě kapely mají společný obal, což je jenom ku prospěchu věci. Ve stejném duchu je pak i zpracovaná kapsa na samotný vinyl, ten je vyveden ve fialovo - bordó barvě. Už v tomhle bodě deska dělá radost, a to se ještě ani jednou neprotočila.

Spřátelené kapely TOMMOROW´S HELL a TUMMO se pohybují na HC scéně, ale jejich muzika, i když má podobnou ideologii a vychází z podobných kořenů, je dost rozdílná. Není to ale nic, co by působilo rušivě a split tím posluchače vyloženě rozděloval. Naopak, jen více takových barevných kooperací.

TOMORROW´S HELL jsou pro mě poměrně novým pojmem. Ne snad, že by byli na scéně krátce, ale výraznější otisk zanechali až na společném, letos vydaném, 7“ splitu s MARCH OF THE HORDES. Aby toho nebylo málo, chvíli na to přispěchali s další várkou skladeb, konkrétně čtyř, které vyšly na tomto pěkném LP. Je to můj první vinylový kontakt s kapelou, a jsem moc rád, že můžu s klidným srdcem prohlásit, že takhle nějak jsem si ho představoval. Kluci hrají plus mínus crust, který je na vysoké úrovni a v podstatě se na nahrávce ukazují jako hotová, vyzrála kapela, prezentující se jasným směrem, zbavena začátečnických chyb. Všechny čtyři věci zcela logicky tvoří svižná d-beatová rytmika, která sem tam zpomalí, v pozadí je slyšet klasicky burácející basa, nechybí agresivní kytarové výpady a vokál na hranici zmaru. Určitým zjemňujícím prvkem jsou pak lehké náznaky tradičního punku, o které se občas pokoušejí kytary... proč ne? Zní to dobře a na chvíli to tomu náporu uleví. Asi není žádným velkým překvapením, že strana TOMORROW´S HELL o délce 11 minut uteče až moc rychle, ale jak se říká: „dobrého pomálu“, a tohle je hodně dobré. Texty jsou stejně jako hudba temného charakteru, ale naštěstí se nejedná o mladistvé výkřiky do tmy, jsou podané slušnou formou. Vítaným zpestřením je pak vysvětlení, co kterým textem autor chtěl říct.

TUMMO mě dostatečně zaujalo už svým bezejmenným debutem. Na kompilaci „Brno stále v plamenech“ songem „Hlídač“ řádně navnadilo, a tímto splitem si mě už úplně omotalo. S debutem jsem pro přiblížení stylu jaký kapela hraje, použil slova jako sludge, HC, stoner a zmínil jsem, že je pod tím vším znát punkový feeling. V podstatě to samé bych mohl zopakovat i teď. Kluci naštěstí zůstali svému stylu věrni, ale pouze ho rozvíjí, a oproti debutu je nová trojice skladeb důrazným krokem vpřed. Nerad bych, aby tady vyznělo, že je debut slabý, mám ho upřímně rád, ale jistý pokrok je přeci jen znát, a je to jenom dobře. V podstatě všechny tři věci mě zaujaly a ve všech shledávám něco zajímavého. Po „vykřičeném“ intru musím vyzdvihnout nadmíru povedený úvodní bahenní rif, ale takhle bych mohl pokračovat dál. Hudba TUMMO se už tak líně nepřevaluje, ona teď už spíš burácí, ale dává i poměrně sladké (ne tak úplně) odměny v podobě chytlavých melodií (šetří s nimi), viděno optikou TUMMO. I tak se ale samozřejmě neustále jedná o surové a nervní tóny, které víc do hlubin bezradnosti sráží projev/řev zpěváka Pepy. Ani u TUMMO nechybí promyšlené texty, které mají vysvětlení a stojí za to si je přečíst.

Ještě než se ke mně tahle deska dostala, čekal jsem od ní dost. Skutečnost, že předčila veškerá má očekávání, mě jenom mile překvapila. Dvě kvalitní kapely přišly s povedeným hudebním materiálem, daly mu parádní fazónu a já tady mám před sebou jednu z nejlepších desek, které u nás letos vyšly.

Seznam skladeb:

TOMORROW´S HELL:
  1. Burial Ground
  2. Revenge
  3. ...
  4. Sorrow
Čas: 11 minut

TUMMO:
  1. Roots Of Evil
  2. Cage With No Bars
  3. Nothing To Nothing

Zveřejněno: 16. 09. 2013
Přečteno:
4624 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 09. 2013 15:43 napsal/a KubaAjz
Tummo
TUMMO vládnou!