Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Slovenská crust/metalová úderka úspěšně zaútočila na letošním Obscene Extreme a tak je na čase ji přiblížit i formou rozhovoru.

BETON v posledních měsících sbírá pozitivní ohlasy na svá vystoupení (zejména set na Obscene Extreme Festivalu se jí vydařil), nedávno vydala split EP s kanadským one man projektem SKELETON, a protože o ní příliš informací po síti nekoluje, rozhodli jsme se to napravit formou rozhovoru a recenze. Na otázky odpovídá kytarista a zpěvák Gaulider a baskytaristka Tereza.

O vaší kapele jsme zatím psali pouze v souvislosti s koncertem na letošním OEF, kam jsme na váš set z naší redakce dorazili v pěti lidech a navíc jsme se shodli, že se vám vystoupení povedlo. Máte taky ten pocit? Jaké ohlasy jste na hraní na OEF zaregistrovali?

Gaulider: Vďaka za pozitívnu recenziu nášho koncertu! Ohlasy boli takisto pozitívne a samozrejme nás to všetkých velice hrialo pri srdci.

Byl OEF vaším dosavadním vrcholem? Pokud se nemýlím, tak jste tam letos byli coby jediná slovenská kapela, což je určitě čest. Jasně, hrací čas v deset dopoledne není úplně ideální, ale lidi se sešli a odezvu jste měli dobrou...

Gaulider: Počas fungovania kapely sme nikdy nepremýšľali o nejakých „vrcholoch“. Tých 20 minút sme brali ako akýkoľvek iný koncert. Pozvanie na OEF si veľmi ceníme. Rovnako ako pozvania na iné koncerty. Pohľad do publika o 10 ráno bol veľmi povznášajúci!

Tereza: Podla mňa za náš dosavadní vrchol možno považovať menší koncert v rakúskom Kremse, poriadaným našimi kámošmi EWIG FROST. Bývalý spevák bol tuším chorý, a tak ho zastúpil brat bývaléeho bubeníka, ktorý BETON dovtedy pčcul len cez pivnične dvere počas našich skúšok. Jakožto ale chlapec hudobně velmi nadaný si mohol dovolit ignorovat naše odporúčania, aby si aspoň počas cesty v aute vypočul našu nahrávku, miesto toho sa vydatne venoval roznym alkoholickym produktom, k čomu něskor strhol celu posádku. Napriek tomu sme to myslim že odohrali bravurně, nekonečná škoda, že koncert nie je zaznamenaný. Možno ešte po cestě na nahravanie do Hellsoundu keď sme s bývalim spevákom po 6hodinovej cestě doslova vypadli z auta (gitarista-šofer by isto o tom vedel farbisto vyprávat), tak to bol tiež od nás taky dost vrchol, hehe.

Ale vraťme se trochu zpět. Informační kanály o vás mlčí, máte sice Facebook, ale tam jsou spíše aktuální záležitosti. Takže bych poprosil o stručnou historii – odkud jste, jak dlouho fungujete, co máte za sebou...

Gaulider: Informačné kanály mlčí, bo sú zacpaté shitom. Na FB profile sa dá vydolovať naša história, ale ok, nech sa páči. Momentálna zostava je kompletne z Bratislavy.
2004 – vznik
2005 – prvé koncerty, demo nahrávky, sk/cz turné s AGREGAT
2006 – swe turné s ČAD, sk/cz turné s FESTA DESPERATO
2007 – split CD s ČAD
2008 – split LP s ČAD
2009 – zmena zostavy, scandi turné s MORKHIMMEL, split 7“ep s BESTHOVEN
2010 – sk/ua turné
2011 – zmena zostavy, sk/cz/a turné s BESTHOVEN
2012 – slo/ita/swi turné, split 7“ep s SKELETON
2013 – sk/a/ger/pol/hu turné s MINDFUCK

Můžete blíž představit i jednotlivé členy – myslím věk, jak dlouho se věnují muzice, jestli za sebou mají i jiné kapely, co dělají v soukromém životě...


Gaulider –  30 r., v kapelách hrám viac-menej bez pauzy asi od 16 rokov (pár bezmenných projektov potom BOZOKA, ROVNOU CHODBOU, S.I.K.A. a raz na záskok v ADACTA). Momentálne ma môžete zhliadnuť za mikrofónom oldchool grind tria MINDFUCK alebo s basou v alternative punk triu HERETIX. V súkromí (súkromne) vyučujem anglický jazyk.
Madam Potato – 25 r., študent filozofie, predavač za kasou. Bicie rozbíjal v DRAMA QUEEN, SPERM OF MANKIND a na rovnakom poste ťukoce aj v MINDFUCK.
Hat – 31 r., trafik dizajnér, tanečné house kreácie (mierne obmedzené vysiacou gitarou) prezentuje aj v kapelách ADACTA a HERETIX.
Feschi – 32 r., nejaký pracovník v IT firme. Voľakedy sa objavoval s basou v S.I.K.A., RIOT IN OPERA, THRILLER, neskôr s gitarou v MANSKLIG LADUGARD a VINTER.

Tereza: O rok menej ako Gaulider. Moja prvá kapela bol AGREGAT, s ktorým sme spolu s BETONOM aj absolvovali  SK/CZ turné (myslím, že cca týžden po tom, ako som prvá krát držala basu v rukách, hehe, takže čistá profesionalita). Ináč velmi podarená kapela, škoda ze oficialna nahrávka nestihla vyjst, kým sme sa rozpadli, čo sa týka aj dalšej z mojich exkapiel SMRTONOS. Medzitým ešte kratšie intermezzo v tie uz rozpadnuvsom DEAD IS SEXY. V súkromi sa momentalne dost flákam, dúfam, že mi to vydrži co najdlhšie.

Název BETON zní tvrdě (úsměv), jak vás to napadlo? Ptají se vás třeba v zahraničí, co to znamená?


Gaulider: Názov je inšpirovaný neveselou stavebnou hmotou v kvantách vylievanou na obrovských územiach s cieľom vytvárať masové ubytovacie jednotky pre davy. Ja a pôvodný spevák sme v takom dačom (Bratislava, časť Petržalka) prežili väčšinu našich životov. Tvrdosť a chlad ako charakteristiky BETONu sa snažíme prenášať do našej hudby.
V zahraničí sa nás na názov moc nepýtajú, keďže má rovnaký význam asi v 4/5 európskych jazykov.

Jaký byl váš hudební vývoj? Neznám vaše starší nahrávky, ale na OEF jste zněli spíše jako starý chrastivý death metal. Ve webových adresách máte psáno slovo crust, ale podle mě čistý crust nehrajete... Na obalu vašeho vinylového EP jsou obrácené kříže, které symbolizují black metal... Jak to tedy s vámi je?

Gaulider: Áno, od čias vzniku kapely toho crustu trocha ubúda a naopak popiska metal sa stáva presnejšou. Vo všeobecnosti nás to ale moc nezaujíma.

Když jsem nakousl sedmipalec, můžeš jej trochu představit vlastními slovy? Kde jste nahrávali, kdo to vydal, v jakém nákladu, jak jste spokojení s výsledkem...

Gaulider: Nahrávka pochádza z roku 2009 zo štúdia Hellsound z rúk ešte predošlej zostavy. Nahrával ju klasicky Honza Kapák. Po zapnutí aparátov/efektov sa mu trocha stiahol veniec, ale dostatočne asertívnym správaním sme ho presvedčili o správnosti cesty s názvom MOMENT MANIACS. Nakoniec bol sám (pozitívne) prekvapený neprekonateľnou silou kultu HM-2.
Problémy so slovenskou a kanadskou grafikou, problematická komunikácia medzi kapelami a labelom, problematické zdravie vydavateľa, problémy v zostave kapely, to všetko sa podpísalo pod cca 3ročné omeškanie vydania. Doska vyšla v 500 ks náklade na brnenskom ULTIMA RATIO recs. Moc s tou platňou spokojný nie som a dôvody sú viaceré, napr: do dnešného dňa (už viac než pol roka po vydaní) Dan /SKELETON/ nedostal svoje platne od vydavateľa. Ultima Ratio recs. bez nášho vedomia vydal nevieme-koľko kusovú limitovanú verziu s obalom, ktorý sme nielenže vopred neodsúhlasili, ale ani nevideli, a z ktorej sme nedostali ani jediný kus a nebyť discogs, ani by sme sa o nej nedozvedeli. Žiadna reklama, žiadne kusy na recenzie v žiadnych lokálnych/medzinárodných /web/zinoch, atď. Samozrejme, som vďačný za to, že nás Mirek podporil a vydal nám tu dosku, ktorá sa mi páči (pekná/kvalitná tlač, limit vinyl)! Do budúcna by ma/nás ale potešil iný priebeh.

Tereza: Toz o 4 roky neskor hráme trocha inač, na tu dobu sme boli dost spokojni.

Když se pečlivěji začtu, tak na vaší straně vnitřní kapsy registruju, dá se říci, chaos. Překlepy, nesmysly v textech, přeškrtaná slova... hotový punk přístup. (úsměv) Co když si toho někdo při poslechu nevšimne a po přečtení textů si řekne, že zpíváte nesmysly? Koho to vlastně napadlo?

Gaulider: Áno, chaos! Sme pankáči, čistota je pre obmedzené sračky. Som rád, že si si toho všimol. Bol to môj nápad (pomeniť texty a preložiť ich ako nezmysly) a je ovplyvnený všade prítomným hc/punk/crust dogmatizmom (a oldschool 80s - 90s jap/swe/ba punk grafikou). Z duše neznášam klasické miliónkrát ohraté frázy tejto scény. Stretol som sa s nimi už nespočetne krát, môj názor na ne je už dávno ustálený a dlhodobo bez veľkých zmien. Ako náhle sa ma budeš snažiť voviesť do debaty o problémoch radikálneho feminizmu, anarchistického boja s neofašistickou hrozbou, duchovného obrodenia pomocou vitariánskej stravy atď., atp., vyhodia sa mi vyrážky, začnem kýchať a silou mocou sa budem snažiť spoločný priestor opustiť. Nie že by som bol v opozícii voči názorom d.i.y. hc/punk/crust scény, ale som ňou k smrti otrávený. Je totiž skvelým útočiskom pre v istom zmysle názorovo-limitovaných ľudí, schopných si automaticky bez kritického nadhľadu osvojovať predkladané všeobecne akceptované idey a myšlienky, užívajúc si bezpečie a kľud vo vnútri skupiny rovnako (veľmi podobne) vyhranených indivíduí, bez akejkoľvek snahy objavovať nové. Punková scéna je často jedna veľká nuda! Jednou z tém číslo 1 medzi pankáčmi je: "Prečo sa... (dosaď ľubovoľné meno) na ten punk po… (dosaď ľubovoľné číslo) rokoch vysral/a?" Mňa skôr zaujíma, jak je možné, že som ešte tu?
Chaos prináša nové, zaujímavé, nečakané témy. Dogma z nich vyrába zaschnuté hovno v riti.
Chaos v našom búklete mal priniesť túto debatu, mal spochybniť neotrasiteľnosť PC textov, nastoliť otázku (akúkoľvek) – donútiť niekoho popremýšľať a v neposlednom rade mal absurdne pobaviť.
Ak si niekto myslí, že skutočne spievame text "Zbesilo letím, prerážam puch, Veslo je rýchlejšie, ale ja robím sústruh, Točím to doprava – John už krváca, Mám dobré svedomie, že v hrobe nepijem, Som nápoj plný sviežosti.", tak tam už žiaľ žiadna debata nemá zmysel.

Tereza: To sa tam fakt nespieva?!

Na druhé straně malé desky jsou dvě skladby od kanadského muzikanta Dana, resp. jeho projektu SKELETON. Stylově něco jako špinavý black metal, navíc dílo jediného člověka. Jak jste se dostali do kontaktu? Náhoda, nebo...?

Gaulider: S Danom sa poznáme už docela dlho. Nakontaktoval ho ešte náš prvý spevák Jockeriť skrz split dosku BESTHOVEN/SKELETON tuším a rozhovor pre jeho Revoltar zine. Aj SKELETON prešiel istou žánrovou obmenou.

Během srpna jste hráli několik koncertů po Evropě, jak turné dopadlo? Který koncert byl nejlepší, který se naopak moc nepovedl? Myslím v obou případech co do atmosféry, počtu návštěvníků, prodeje merchandise...


Gaulider: Jasne, turné je asi vždy popiči a predlžujúcim sa časom po návrate dom sa ďalej idealizuje. Toto tujnéčko ale skutočne prebehlo až neobvykle vkľude. Celé sa zabúkovalo prekvapivo rýchlo (vďaka Jarkovi MEINHOF/UNFIXED!!!), valná väčšina koncertov (až na dva sme ich absolvovali spolu s grind komandom MINDFUCK) bola popiči, ľudia sa bavili, chválili, kupovali merch, ponúkali rozhovory, kone a ženy. A dokonca aj love vyšli nadlimit, že sme mohli dať aj nečo Hovnu (ROZPORok) za odvoz.
Na počudovanie moj top koncert bol (2. v poradí) v malom alpskom mestečku Worgl v Rakúsku, kde som očakával chladnejšiu reakciu, no miestni to rozbehli v skurvene hustom štýle. Naopak to prebehlo v Poľsku v Rude Slanske, kam sme dorazili docela neskoro, nemali moc času na prípravu a trocha to pak aj kulhalo. O nič vážne však nešlo.

Tereza: Najlepši koncert bol samozrejme ten, kde sa náš spevák ukázal ako riadny chlap co drží slovo a za 50 centov hrdinsky splnil slubované v našom distroliste, ačkoliv bol povodne očakával, že sa k akciovej ponuke tongue kiss with the singer prihlási zrejme ine pohlavie, haahaaaaa.
Ale aj ostatne boli výborne. Vždy sa našel aspoň nekto, co si dupkal nožkou abo aj skušal zlomit vaz, vykrutit krk alebo aspoň něco medzi tým.. Eště Sereď bola fajn, keď sa cez nás spustila búrka a lietali hromy a blesky, škoda, že sme sa nemohli vidět, vraj to bolo dost posobivé.

Kde všude jste hráli (myslím země)? A šlo o běžné kluby, squaty, nebo...?

Gaulider:
9/8 Sereď (Sk) @ FFUD fest
10/8 Worgl (A) @ skušobňa/skate park
12/8 Hannover (D) @ AJZ Korn (klasické dojčland alternatívne centrum)
13/8 Berlin (D) @ Koma F (squat Kopi)
14/8 Poznan (P) @ Rozbrat (squat)
15/8 Ruda Slanska (P) @ ADK Berza (platené alternatív centrum/squat)
16/8 Bronowice (P) @ punx picnic
17/8 Budapest (H) @ Route 66 (klub)
Mne osobne sa asi najviac páčilo na Rozbrate. Je to už legendárny barák (funguje tuším okolo 20 rokov) a ľudia sa tam o všetko pekne starajú. Neporovnateľný rozdiel oproti smradľavému, potkanmi prelezenému Kopi.

Tereza:
Celkom zaujmavo bizarný flek bola aj Budapest, na bráně sa nám dvaja nabúchani krkatci v obtiahnutých tričkách chceli rypat vo veciach, vo dvore stara těhlova kuchyňa, ako keby někto odněsol strechu z časti domu, vnútri ale vynovené prázdne priestory s kancelárskym kobercom po celej ploche, medzi par povalujucimi sa pankáčmi bola na zemi k videniu aj použitá vložka.. Úplný bonus na záver v podobe našej hostitelky menom Zetor!

Jezdili jste takříkajíc „za své“, nebo jste měli předem dohodnuté peníze na pokrytí cestovních nákladů, slíbené jídlo a pití, noclehy?


Gaulider:
Koncerty som sa snažil dohodnúť s garanciou, čo samozrejme v našich podmienkach nie je vždy možné a ani úplne nutné. Pri každej akcii sme ale dopredu vedeli aspoň minimálnu sumu, ktorú dostaneme. Jedlo, pitie a nocľah pre kapely je v európskej d.i.y. hc/punk scéne samozrejmosťou.

Vždycky mě fascinuje, když čtu tour reporty a kapely popisují, jak spaly kdesi ve squatech na zemi, v klubech po koncertech, v dodávce, hygiena prachbídná... Byl to i váš případ, nebo jste měli větší komfort?

Gaulider: Myslim, že nikomu z nás by podobná verzia nijak zvlášť nevadila. Na skvotoch sme spali 4x a vždy to bolo úplne v poriadku, komfortne, väčšinou so sprchou, normál hygienou, bez problémov.

Tereza: Hej hej, karimatku sme boli nútěni použit konkrétne raz, na polskom fesťáku o rozlohe asi 100 x 30 metrov, odohrávajúcom sa pri bočnej cestě na šikmom travnatom briezku, takže ináč dost nečakaný luxus. Na Rozbrate sa dokonca dalo vybrat z dvoch sprch, z toho jedna open air, krása! 

V kapele máte dívku, jak turné snášela? (úsměv)

Divka: bola oproti predošlym skušenostiam vačšinou milo prekvapená, resp. asi netreba mať velké očakavania a može to dopadnúť len lepšie. Ale akoby organizatori začali trocha viac brať ohlad na komfort kapely, nevim, možno len moj pocit, alebo náhoda. Možno k mojmu dobrému pocitu prispel aj fakt, že oproti predchádzajúcim, tušim 3 turné, som bola toto zatial asi najukazněnějšia, takže aj dlhé prejazdy sa pak lepšie znášali, a tak...

Gaulider: Asi dobre.

Je zajímavé, že pro mě nejlepší slovenská „špinavá“ kapela ČAD má v kapele také dívku... Jak vlastně „špinavá“ scéna na Slovensku vypadá? U nás momentálně popularita „špíny“, tj. mixu old school metalu, grindu, hardcore a punku stoupá, kapel je celkem hodně a podařilo se provázat dříve oddělené scény metalu a hardcore. Jak to vypadá na Slovensku a jaké slovenské kapely bys mi z tohoto ranku doporučil?

Gaulider: Na Slovensku moc metal/punk (ak som správne pochopil vyjadrenie „špína“) kapiel nie je. Fúzie týchto žánrov sú neobvyklosťou. Z nových mien by som odporučil hlavne GOATCRAFT (oldschool black/death), SEDEM MINÚT STRACHU (noise core), HUMAN HUMUS (grindcore).

Tereza:
SYSTEMIC DAMAGE.

Jsme na konci našeho povídání, takže obehraná písnička – máš prostor doplnit to, na co jsem se zapomněl zeptat, uvést, co momentálně plánujete a kam byste to chtěli s kapelou dotáhnout...

Gaulider:
Chceme sa venovať písaniu nových skladieb, nahrávaniu a čím skôr konečne vydať album. Dik moc za priestor vo vašom webzine. Veľa zdaru!

Tereza: Díky, díky! Čaute. Sory za oneskorené odpovedě.


www.facebook.com/betoncrust

RECENZE

Zveřejněno: 22. 09. 2013
Přečteno:
5012 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 10. 2013 20:33 napsal/a gaulider
dik
dik za podporu a este raz vela zdaru s webzinom!!!
22. 09. 2013 16:07 napsal/a KubaAjz
.
B.E.T.O.N. všem metal/punk mohu jen doporučit!