Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

31.8.2013, Strakonice, garáže za hřbitovem

V poslední době žijí jižní Čechy extrémní podzemní scénou opravdu nebývale, vedle populárních stálic LAHAR, GRIDE nebo INGROWING vznikla v posledních letech řada nových kapel, které se také chtějí ukázat. (Johan)

Strakonická parta CONOPED má celkem slibně nakročeno, pomalu a jistě se zlepšuje a snad se o ní brzy bude mluvit i jinde než na lokální úrovni. Právě „konopníci“ poslední prázdninovou sobotu otevřeli vrata garáže (zkušebny), vynosili nástrojovku a bicí na plac a čerti mohli vylézt z děr. (Johan)

Jestliže se mnoho lokálních akcí považuje za underground, ten jeden z největších byl naplánován na poslední prázdninovou sobotu ve Strakonicích. Hlavní organizátor „Čertů lezoucích z děr“ byl Zbynďa (CONOPED, BTCW) a jako flek vybral prostor před garáží jejich zkušebny za strakonickým hřbitovem. Nakupuju plechovky piva a vyrážíme pěšmo do kopce za hřbitov. Cestou nikde ani noha, přicházíme na konec příjezdové cesty a jsme na místě. Už je tu celkem rušno, potkáváme kamarády, někteří už jsou pěkně upravení. (smích) (Peťan)

Už od začátku, nebo lépe řečeno předem, bylo jasné, že tohle bude totální underground a totální punk. Přesto jsme se s Peťanem a Jirkou rozhodli, že když to máme tak blízko, tak vyrazíme. Plakátek na akci obsahoval jedno důležité sdělení: jídlo a pití s sebou! Takže jsem dal chladit tři plechovkáče, v šest zazvonil na Jirku a v šest pět jsme už čekali na nádraží, až dorazí vlak s Peťanem. Ten narozdíl od nás plechovky od rána nechladil, takže ještě na rychlý nákup a pak honem kolem hřbitova na garáž. Na místě už postávalo několik známých postav a tak jsme se dali do řeči a do piva. (úsměv) (Johan)

S Johanem napočítáme včetně kapel přes třicet hlav, což je myslím více než slušný počet. Popíjíme, kecáme a začínají sušičtí LIVER GARNISH. Kluci jsou ve výborné náladě a tak jim to pěkně odsýpá. (smích) Mix hardcore-grindu-powerviolence doprovázený humorem a nadsázkou jasně ukázal, že tahle akce je prostě večer pro kámoše. A tak to má být. Nechyběl obrovský krucifix, se kterým se každý včetně mě rád pomazlil. (smích) (Peťan)

Jako první to rozbalili LIVER GARNISH, kteří dorazili ze Sušice. Už předem bylo jasné, že pánové nejsou zrovna ve formě (úsměv), protože minimálně dva měli lehce „pod čepicí“. Ale nečekali jsme, že by akce byla o hudebním perfekcionismu, šli jsme se prostě pobavit s kamarády. LIVER GARNISH drtí power core violence v klasické sestavě kytara (pankáč), baskytara (dredař), zpěv (patka), bicí (kudrnáč) – úsměv. A drtili to zatím celkem chaoticky, asi i „díky“ dopingu. (úsměv) (Johan)

Další pivko, mezitím se Kozel chlubí se svými old school thrash botami, které se narodily v roce 1992, nálada výborná, na řadě jsou CONOPED. Svižný thrash/hc/punk, Venca lítá po asfaltovém plácku, kapela dává svoje výborné vály doplněné covery KREATOR nebo TOXIC HOLOCAUST. Za mikrofonem se objevuje i Sochy se svojí moshnou přes rameno. Ten během skladby držel v ruce krucifix, mikrofon a ještě psal sms, protože musel mamince sdělit, že na večeři přijde o něco později. Je mu totiž pouze 14 let! (smích) Super! (Peťan)

Jako druzí na to vlítli CONOPED a to byla přece jen jiná liga. Kluci si to docela užili, sázeli songy z demáče, ale přidali i dva covery, KREATOR a TOXIC HOLOCAUST. Zbyněk dával sóla, při jednom neváhal pokleknout, nebo se s kytarou pustil do zběsilého pobíhání po asfaltovém place. V závěru se k řvoucímu Vencovi přidal Sochy a odkřičel několik songů, se somračkou s nášivkami přes rameno a poté i s parádním křížem, který samozřejmě držel jak zákon káže opačně. (Johan)

Než se začalo stmívat, spočítal jsem počet dorazivších, 36 postav včetně muzikantů si našlo cestu na tuhle sešlost, muzikantů bylo deset, takže 26 neplatících diváků... Možná to přijde někomu málo, ale s příjezdem městské policie počet ještě o dva diváky stoupl. (úsměv) Nutno ocenit, že pánové v uniformách jen zpovzdálí sledovali kousek vystoupení NUCLEAR BASTARDS a pak bez řečí odjeli. NUCLEAR BASTARDS je taky povedená společnost. Basový umělec jim nedorazil, takže na vystoupení zbyli jen dva, bubeník a kytarista/zpěvák, kterým byl již jednou zmiňovaný Sochy. Duo rozjelo celkem solidní thrashovou jízdu a jestli vydrží, nemusí se budoucnosti obávat. Při věku obou mladíků šlo překvapivě o slušný výkon, bubeník se k tomu umí posadit a hubený frontman tomu dával všechno. V závěru se ke kapele připojil basák CONOPED a odeřval asi dva songy, načež byl představen jako nový zpěvák „nukleárních bastardů“. (Johan)

Poslední jsou na řadě NUCLEAR BASTARDS. Mladá thrash parta se postupně pomalu tvoří, ale musím uznat, že brzy o nich určitě uslyšíme víc. Tentokrát bez basáka, ale o to s větším nasazením. Thrashové kytary, výborné bicí. Až si kluci doladí sestavu, bude to paráda. Část jejich setu se odehrál pod dozorem policie a tak možná trochu škoda, že kluci neuměli „Fuck The Police“ od SODOM. (úsměv) Je devět hodin večer, ještě je čas hrát. Takže začíná jam, mix, zkouška plná coverů a střídání různých členů všech zúčastněných kapel. Před desátou se balí, v podroušeném stavu nabíráme ještě směr restaurant. Z Jiskry pak utíkáme i s Ježíšem na obráceném kříži na poslední vlak, který nám neujel snad o pár vteřin. (smích) (Peťan)

Protože třetí parta dohrála docela brzy, následovalo ještě jedno vystoupení, které by šlo popsat jako divoký jam všech, kteří na to měli chuť. Ani nevím, co zaznělo, protože jsem tohle vystoupení prokecal... Následoval veselý přesun části muzikantů a fanoušků do restauračního zařízení Jiskra, kde jsme akci zhodnotili jako vydařenou a s Peťanem se shodli, že by neškodilo, kdyby se z čertů lezoucích z děr stala tradice na začátek a na závěr prázdnin. (Johan)

Čerti vylezli z děr a peklo bylo dokonáno. Výborná myšlenka, výborná parta lidí, totální underground. Doufám, že kluci někdy v budoucnu podobnou akci zopakují, protože podobný večer je možný snad jen na jihu Čech. (úsměv) (Peťan)

Fotky (undergroundové): Johan


Zveřejněno: 03. 09. 2013
Přečteno:
3459 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 11. 2013 21:51 napsal/a HLEN
Návrat zpět k tradicím
Je mi líto, že jsem na akci nebyl. Není čas a navíc jsem o tom ani nevěděl Je ale výborná zpráva, že se na akce typu (v hospoděpo deseti pivech: \"uděláme akci v garáži, vyvěsíme pár plakátů, bude prdel \" ) ještě někoho napadnou!!! Dodnes na podobné akce vzpomínám, kde vlasně nešlo o nic, ale zažívali jsme největší prdel v životě viz narozeniny našeho zpěváka... Fandím Vám a doufám, že příště budu jedním z účastníků. A NÉ že to nezopakujete!!!! To byste si to pak rozházeli z panem Hlenem!!! :-D
04. 09. 2013 14:06 napsal/a skipi
paráda
Takhle nějak by se k metálu mělo přistupovat. Mě osobně mega akce už neskutečně nudí, včetně mnohých kapel :-).
03. 09. 2013 08:40 napsal/a Sochy
ČLZD
Jo byla to dobrá párty, taktéž doufám v tradici (i s policií) :-)
03. 09. 2013 06:16 napsal/a Asphyx
tak
tomu říkám underground! Pěkný čtení pánové!