Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

PERSEFONE – Spiritual Migration CD 2013, ViciSolum Productions

Pro mě nic neříkající kapela PERSEFONE pochází z horského knížectví mezi Francii a Španělskem. Podle internetové „Encyclopaedia Metallum" z Andorry pocházejí čtyři metalové kapely. Respektive tři, neboť jedna již neexistuje. Nejzkušenější kapelou jsou právě PERSEFONE, které na místní nepříliš velké scéně nejsou žádnými nováčky a mají na svém kontě čtyři koncepční alba. Předešlá alba, jak jsem již zmínil, neznám, ale podle toho, co jsem zběžně zhlédl na internetu, tak byla docela pozitivně hodnocena.

Persefoné, jež unesl Hádes, bůh podsvětí, byla dcerou Dia a Démétry. Protože Hádes nechtěl Persefoné posílat, navrátit na zem, matka Démétér hrozila, že nechá lidem poznat, co je hlad. Zeus s Hádem se musel dohodnout, že třetinu roku bude Persefoné s Hádem v podsvětí a dvě třetiny s matkou na zemi. Na zemi vše kvete... a po zbytek roku matka truchlí a s ní celá zem, čeká se na další jaro. Toliko k názvu kapely a taky jsem tímto nastínil hrubou, přiznávám trochu jednoduchou, koncepci alb. Motivy na texty jsou čerpány nejen z řecké mytologie, ale i z japonského bájesloví respektive buddhistické meditace.

V aktuálním dílu „Spiritual Migration" je opěvována Gaia, bohyně země čili Země sama o sobě. Zrození vesmíru, světa, života, přírody, duše a energie. Aby toho nebylo málo, v písních je Mettá meditace čili dobrotivost, přátelství, láska a přání, aby všechny bytosti byly šťastné. Samozřejmě jak jinak, vše končí smrtí a tak je tomu i tady. Ale smrt je zde chápána jako znovuzrozování (do určité podoby), je to neustálé putování Samsára. Je to koloběh, znovu navrácení do života, který je ovšem strastiplný, dokud nepoznáš pravou skutečnost... A osobně si myslím, že na moji „obyčejnou" mysl je toho víc než dost, a na to, abych vše pochopil, je život krátký. Jen s údivem sleduji, co se vše vejde do death metalu, progresivního death metalu

On to zas tak není death metal, ale spíše je to taková všehochuť. Užijeme si kytarovou ekvilibristiku, deathový dusot bicích a řev. Objeví se částečně doomová melancholie nebo také i hard-deathcorová surovost. Ale všechny ty metalové postupy, vlivy jsou pospojovány vesměs u všech skladeb klavírním motivem, který vytváří přímo symfonickou souhru. A to doslova. Vážnou hudbu neposlouchám, respektive nemusím, ale opakovaným poslechem u některých skladeb se přistihnu, že přestávám vnímat ostré, tvrdé metalové rytmy a vnímám pouze onen symfonický koncert. Potažmo to tak i vyznívá, že metal je zde k dobarvení vážné klasické hudby.

Mořští draci vylétají klouzavým pohybem po hladině, symfonie křídel nad zatím klidnou hladinou. Rozjíždí se první skladba „Mind as Universe!", která je nepřeberným množství kytarových melodií a jak jsem napsal doplněné symfonickým motivem. Tvrdý ječící vzteklý vokál je doplněn výborným melodickým zpěvem. A takto bych mohl pokračovat do konce. Občas se objeví ženský vokál („The Great Reality"), někdy je slyšet více klavírních motivů, nebo také elektronika se speed metalovou kytarou („The Majestic of Gaia", „Spiritual Migration") a celá kolekce je vedena technicky zvládnutou hrou na bicí. I když v albu nenalézám vysloveně celý song, který by se mi vryl do paměti, tak zajímavé momenty zde jsou a takovým může být předposlední „Returning to the Source" se zajímavým pozvolna končícím a opakujícím se klouzavým kytarovým motivem s právě zmiňovanou podporou bicích. V muzice jsou slyšet momenty a vlivy kapel SYMPHONY X, DARK TRANQUALITY nebo také trochu něco z OPETH či DREAM THEATER...

V albu jsou vkusně zakomponovány instrumentální skladby, které na mě působí takovým ucelenějším, přehlednějším dojmem než skladby s vokálem. „Zazen Meditation" je skladba esoterického typu na meditování a odpočinek. Skladba „Consciousness" je rozdělena na dvě části. První je meditace a naslouchání a druhá instrumentálka je bouřlivější, kdy dochází k cestě k samotnému osvícení. Po ostré, silně kytarové zpívané „Inner Fullness" přichází opět uvolněnější „Metta Meditation". Závěrečné klavírní „Outro" je opět instrumentálka, která oslavuje probouzející přírodu, tekoucí vodstvo, potůček z hor. Andorrská příroda je tady pořádně znát.

Technicky jsou jednotlivé skladby slušně propracované, ale technika není vše. Album, i přes to vše co jsem popsal, postrádá duši. Celý kontext alba ale u mě vytváří paradox, že spousta přírodních, ptačích pasáží a přehršel kytarových sól po čase vadí a některé skladby bych ukončil o mnoho dřív a nedělal bych z celého konceptu takové výpravné dílo. V nahrávce postrádám jakýsi feeling, který by mě přiměl poslechnout sedmdesátiminutové album víckrát za sebou. Tak jasně, není to o tom něco poslouchat pořád dokola, ale pro poslech tak dlouhého alba musím najít doslova čas a klid. A buď jsem nenašel potřebný klid, správnou meditaci na poslech, anebo na tak uspěchanou dobu se mi zdá album zbytečně dlouhé.

Seznam skladeb:

  1. Flying Sea Dragons
  2. Mind as Universe
  3. The Great Reality
  4. Zazen Meditation
  5. The Majestic of Gaia
  6. Consciousness (Pt. 1): Sitting in Silence
  7. Consciousness (Pt. 2): A Path to Enlightenment
  8. Inner Fullness
  9. Metta Meditation
  10. Upward Explosion
  11. Spiritual Migration
  12. Returning to the Source
  13. Outro

Čas: 1:10:38

Sestava:

  • Marc Martins - zpěv
  • Carlos Lozano - kytara
  • Jordi Gorgues - kytara
  • Miguel Espinosa - klávesy
  • Tony Mestre - basa
  • Marc Mas - bicí


Videoklip: Spiritual Migration
http://www.persefone.com/


Zveřejněno: 09. 09. 2013
Přečteno:
3971 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář