Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Blíží se již sedmé pokračování dnes již legendárního plzeňského festivalu PHANTOMS OF PILSEN a tak bylo na čase vyzpovídat jeho pořadatele. Za Phantom\'s crew odpovídal Honza.

Zdravím Phantom's crew! Na začátek trocha historie nikdy neuškodí. Kdy vlastně a jak vznikla první myšlenka pořádat v Plzni PHANTOMS OF PILSEN? Zkus prosím trošku zavzpomínat a představit festival našim čtenářům, kteří na něm v Plzni ještě nebyli. Čím je jiný než ostatní?

Ahoj, inu myšlenka na festival to na počátku vlastně ani nebyla. V roce 2007 jsme s PANYCHIDOU vydali první album a k vydání uspořádali křest. Hosty byly tehdy zejména kapely z Plzně a také brněnský ASGARD. Paradoxně to byl asi ročník s největší návštěvností. Ale to fungovalo na minimálním vstupném a taky na principu každý někde hraje a přijde celá jeho tlupa a rodina. Fest tehdy nesl jméno Phantoms of Pilsen's Underground. Ten jsme časem modifikovali na kratší Phantoms of Pilsen. Vlastně už s druhým ročníkem. Je to přeci jen trochu důraznější a má to větší tah na branku. Druhý ročník pak úplně náhodou a neplánovaně přivítal norské kapely HELHEIM, VULTURE INDUSTRIES a ATROX. Za vším stála nevinná zmínka na Last.fm. A tam začala také naše spolupráce s Björnarem z VI, které do velké míry vděčíme za to, kam až jsme to dotáhli s letošním ročníkem. I proto jsou samozřejmě VI pravidelnými hosty. Stali se z nás zkrátka přátelé. Nicméně myslím, že z toho těží i posluchači, protože jsme přeci jen během těch pár let představili kapely, které tu dosud nikde nehrály. Čím je festival zvláštní… hmm… pokud to vztáhnu na západní Čechy, je to zcela zřejmé. Nic podobného tu není. Doufám, že lidé nás nesrovnávají s Metalfestem nebo Basinfirefestem, neboť to bych považoval za velmi hloupé. A pokud vezmu celou republiku, snažíme se vždy vybírat neokoukané kapely vycházející z metalového undergroundu s důrazem na black metalovou scénu, samozřejmě. Ale i to se už mění, neboť náš posluchačský záběr je široký a je to jeden z předpokladů, ze kterého vycházíme, tedy že se line-up bude líbit také nám a nejen fanouškům. Každý rok jsme samozřejmě limitování množstvím okolností. Zejména pak těmi finančními samosebou (smích).

Když ještě zůstaneme v minulosti… První ročníky hrály na festivalu převážně české kapely. Dnes je tomu naopak. Jakým způsobem vlastně kapely vybíráte? Když se člověk rozhlédne po naší malé zemi, není moc undergroundových akcí, které by byly podobně zaměřeny. Máte nějaký klíč, metodu nebo jsou vám kapely doporučovány, hlásí se samy?

Jak jsem řekl, musí se obsazení líbit v první řadě nám. Nechci, aby to působilo samolibě nebo tak,…ale pokud by nás práce na festu netěšila, nemohli bychom ji dělat. Je to především zábava, byť někdy dost na nervy a časově náročná. Samozřejmě se snažíme přemýšlet i tak, aby ten daný line-up měl šanci zaujmout obecenstvo. Ale u toho nikdy nevíš. Obecenstvo je zmlsané a neváží si mnohdy toho, po čem musí pátrat a raději konzumuje. Zkrátka spoléháme, že se každý rok najde dostatečný počet nadšenců, kteří umožní, aby mohl festival být i ten další rok. Ne vždy se to daří a zejména letošek bude v tomto směru asi kruciální. V minulosti obsazení hodně vycházelo z naší spolupráce s Björnarem. Nyní už se fest trochu posunul a kapely se dokonce ozývají samy, což je samozřejmě také inspirativní a dá se na tom stavět. Letos se ozvalo opravdu rekordní množství kapel z celé Evropy. Ale nejde bohužel vyhovět každému.

Který ročník byl z vašeho hlediska nejúspěšnější a kdy to dopadlo podle vás „nejhůř“? Myslím spíš, jestli jste neměli někdy chuť s tím skončit, zabalit to? Přeci jen, už je to sedmý ročník a určitě nebylo vždy všechno v nejlepším „pořádku“.

O nejvíc navštíveném už jsem mluvil. Byť je to paradox, byl to ten první ročník. Úspěšný byl také ten čtvrtý, kdy zahráli TAAKE. Krok vedle byl ročník třetí. Nevěděli jsme ještě, kam chceme jít a přesunuli tento ročník do klubu Watt v centru Plzně a to byl jeden velký omyl. Jinak je vše každý rok tak nějak stejné. Vážíme si zejména oné zvláštní atmosféry, kterou během festu v Božkově pociťujeme. Nevím, jak to popsat, ale lidé se tam chovají povětšinou velmi přátelsky, což si pochvalují i kapely a nejednou jsem slyšel, že Phantoms byli například vyvrcholením jejich turné apod. To je velká odměna. Jinak skončit s tím máme chuť v zásadě každý rok (smích). Celé se to točí kolem financí a občas to prostě zabolelo víc, než bychom rádi. I tak jsme ale asi nenapravitelní a neustále klademe laťku výš a výš. Uvidíme, jak to celé dopadne letos.

Nedá mi to se nezeptat… Jak se to vlastně řeší, pokud je festival ztrátový? Pořád se sice pohybujeme v undergroundu, ale když si vezmu cenu lístku, kapely rozprostřené do dvou dnů, nevzali jste si příliš velké sousto? Žádná kapela není metalový „mainstream“, aby přilákala davy návštěvníků a vše se zaplatilo jen z lístků. Jaký je vlastně „nutný“ počet platících, aby byl festival alespoň na „nule“?

My bychom byli spokojeni, kdyby se nám dařilo využít kapacity sálu tak, aby byli i návštěvníci spokojeni. To se zatím nepovedlo z toho hlediska, že každý rok tam zůstávalo dostatek místa pro dobrých dalších 100 návštěvníků. Opět se trochu upínám k letošnímu ročníku, o který je znát citelně větší zájem. Uvidíme, kam se pak festival pohne, či zda bude ještě motivace v něčem podobném pokračovat. Nejsme žádná profesionální agentura, která si případnou ztrátu vydělá uspořádáním jiné, ziskové, akce. Děláme vše jen pro radost a snažíme se to dělat, jak nejlépe umíme. Finanční zátěži částečně ulehčí naši různí spolupracovníci. Jinak pokud něco neklapne, je to prostě na nás. Závazky splnit musíme. I proto se pohybujeme v podstatě rok od roku. Pokaždé zvážíme, zda na to ještě máme energii a prostředky.

Osobně jsem se zúčastnil jen párkrát, ale pokaždé jsem si říkal, jak je celý festival skvěle zorganizovaný. Kapely nastupovaly plus mínus skoro na minutu, veškerý možný servis pro návštěvníky byl zajištěn snad na sto procent. Přesto, našel se někdo, kdo si na něco stěžoval? Znáš to, pořád jsme v Čechách…(smích).

Nepamatuji se na žádné závažnější stížnosti. Ohlasy jsou každý rok velmi pozitivní. Snad se to bude dařit i nadále a nikoho nezklameme. Učíme se za pochodu a snažíme se zlepšovat.

Problémy určitě nějaké byly. Měla třeba nějaká kapela přehnané požadavky? Třenice a nedorozumění vznikají snad vždy a všude. Jak takové věci vlastně řešíte? Určitě máš nějakou perličku nebo „veselou historku ze zákulisí“. Nestyď se a svěř se nám. Tohle lidi vždycky zajímá (smích).

Nevzpomínám si na přehnané požadavky. Kapely obvykle vědí, do čeho jdou předem a ví, co si můžeme a nemůžeme dovolit. Klasika je, že to každý pokouší, ale když se nakonec odehraje rozumná střední cesta, většinou není problém.

Z vtipných historek si vzpomínám tak maximálně na náš pokus zajistit návštěvníkům parkování na dvoře protilehlého statku. S majitelem jsme se hladce domluvili, protože sám viděl, že rok před byl pro policii problém, když auta parkovala u cesty. Nakonec se ale ukázalo, že pán si asi myslel, že na nás zbohatne, když nám došlo, že smluvenou cenou za auto nemyslí jednorázovou platbu (tedy po celou dobu festu), ale hodinovou marži. Tuším, že tehdy chtěl 100 nebo 150 Kč. To by parkování přišlo návštěvníky asi hodně draho…

Festival je již tradičně pořádán v pro mě skvělém prostředí v hospodě na božkovské návsi. Proč právě tam? Nebyl někdy problém třeba se sousedy?

Je to zkrátka nejvíc vyhovující místo s kapacitou, kterou jsme potřebovali. V Plzni je sice více míst, ale zde je i velmi příjemné jednání a lidé jsou zde na akce zvyklí. Sousedé asi s panem majitelem možná trochu válčí, protože leckteré punkové akce zde končí až nad ránem. Tomu se snažíme vyhnout a končíme v únosnou hodinu, tedy kolem půlnoci. My osobně jsme od sousedů stížnosti nezaznamenali. Sice pochybuji, že by někdo uvažoval ve smyslu „to jsou ti slušní“, ale zkrátka se zatím tyto problémy nevyskytly. Snad tomu tak bude i nadále. Akce také poctivě nahlašujeme, byť to není naše povinnost vzhledem k městské vyhlášce a pozemku, kde se akce koná. Samozřejmě toto je určitý strašák, ale snažíme se jakýmkoli konfliktům předejít.

Mnou navštívené festivaly byly vždy obdařeny velice dobrým zvukem. Cítím, že tomu samozřejmě i jako muzikanti přikládáte velkou důležitost. Kdo vám vlastně PHANTOMS OF PILSEN zvučí?

Od počátku spolupracujeme s ATW service. Nic lepšího zde na Plzeňsku pro naše účely asi ani není a s klukama se známe a jsme s nimi maximálně spokojeni a stejné ohlasy jsou od účinkujících a i návštěvníků, takže není v tomto směru co řešit.

Přenesme se do letošního roku. V červnu vás (i nás) postihla nemilá zpráva o odstoupení kapel GEHENNA, THRONE OF KATARSIS A PARAGON BELIAL z festivalu. Nikde jsem nenašel žádné vysvětlení, proč vlastně kapely svoji účast zrušily? Vždyť už byly natištěny plakáty apod. Podaly k tomu nějaké informace, omluvily se apod.?
 
Tyto kapely měly jet společné turné, proto odpadly všechny čtyři, tedy včetně TEMPLE OF BAAL z Francie. Turné jsme měli zamluvené od bookingové agentury a bližší vysvětlení nemáme. Těžko říci, zda byla chyba na straně agentury nebo hlavní kapely. Nehodlám se v tom babrat. Nikoho neviníme, ale některým spolupracím se v budoucnu logicky vyhneme. Natištěné plakáty zabolí, protože v našem případě si je nemůžeme dovolit přetisknout. Řešíme to cestou doplňujících A4.

Náhradu v podobě VULTURE INDUSTRIES, ALCHEMYST a INFERNA jste našli snad do měsíce. VULTURE INDUSTRIES by měli vystoupit spolu s HAPPY GORILLA DANCE COMPANY. Na vašich stránkách píšete, že se jedná o divadelní vystoupení. Co si pod tím můžou návštěvníci představit? Nalákej nás trošku (smích).

V tomto případě bych asi odkázal čtenáře na web VULTURE INDUSTRIES a zejména pak na facebookový profil kapely, kde najdou první fota z prvního provedení tohoto vystoupení v Rumunsku. Phantoms budou třetí prezentací tohoto projektu a co vím, tak zatím také poslední, takže jde celkem o exkluzivitu. Jde o hudebně divadelní performance, za jejichž účelem také byla složena speciální hudba. Tudíž nepůjde o klasický set VI. K tomu bychom asi ani letos vzhledem k jejich loňské účasti nepřistoupili, ale takováto nabídka se nedala odmítnout a VI samozřejmě i vzhledem k výše zmíněnému v Plzni opět rádi uvidíme. Doufáme, že si jich v budoucnu všimnou konečně i další organizátoři v ČR, protože tahle kapela za to stojí, o čemž snad všechny přesvědčí nové album, které vychází u Season of Mist a nese jméno „The Tower“.

Líbí se mi, že letos bylo pamatováno i na fanoušky death metalu. Přijede švédský DEMONICAL a přiveze s sebou death/black/grindové SPASMODIC. Také vystoupí HELLOCAUSTOR ze Žatce, kteří drhnou pravověrný thrash. Znamená to, že se i příště můžeme těšit na to, že festival bude „pestřejší“?

Už jsem naznačil, že se dramaturgie lehce vyvíjí a toto považujeme za součást toho vývoje. Jak jsem již říkal, náš záběr jako posluchačů je široký a to se odráží i v dramaturgii festivalu. Asi bychom se vyvarovali nějakých technických death metalů, ale starý švédský zvuk rozhodně můžeme (smích).

Na vašich stránkách jsou uvedena i „doporučení“, kam můžou návštěvníci vyrazit na výlet apod. To mě přivádí na otázku, jak je to vlastně se zahraničními návštěvníky? Z Německa je to kousek… Jezdí fanoušci i z ciziny? Jen pro zajímavost… z jaké největší vzdálenosti někdo dorazil? A líbilo se mu/jim?

Letos se opravdu na fest chystá asi rekordní množství cizinců. Dle předprodeje to dokonce vypadá, že budou v převaze (což ale neočekáváme). Letos jsme již posílali vstupenky například do Londýna, v minulých letech třeba do Helsinek či do Švédska a co víme, tak se líbilo. To samozřejmě těší. Oni asi akce tady a tam mají trochu jinou atmosféru, což je pro tyto návštěvníky vítaným zpestřením.

Na současné době mě fascinuje jedna věc. Lidé dnes automaticky „naklikají“ svojí účast na facebooku a nakonec se pak na akci dostaví jen pár návštěvníků. Přikládáte těmto „sociálním sítím“ důležitost? Říkáte si třeba: „Tak letos se nám přihlásilo 150 lidí, to bude dobrý…“? A pak si podle toho třeba řeknete, že dáte kupříkladu levnější trička apod.?
 
Možná jsme si to kdysi říkali, ale už jsme se poučili, že na toto „klikání“ nejde brát velký zřetel a proto, byť sociálním sítím přisuzujeme jistou důležitost, se snažíme nezanedbávat ani jiné formy propagace. Bohužel i zde narážíme na limity zejména finanční. Například tištěné reklamy si až na výjimky dovolit téměř nemůžeme. Jejich funkčnost také není nikde vepsaná a riskovali bychom tím opravdu nemilý nárůst rozpočtu. Spoléháme také do jisté míry na určitou solidárnost fanoušků a na jakési samizdatové šíření informací. Přeci jen, jde o celkem unikátní obsazení, takže to lidi samo nutí si o festivalu dát vědět. A v neposlední řadě nám sami fanoušci pomáhají šířením plakátů a letáků na jiných akcích, kam se třeba nedostaneme. Za to jsme samozřejmě velmi vděčni.

Jak vlastně celkově přistupujete k „propagaci“? Když se rozhlédnu kolem sebe, na plakáty PHANTOMS OF PILSEN narazím snad všude. Teď nemyslím jen fyzické plakáty, ale i na internetu. Která „reklama“ se vám osvědčila nejvíce? Je cítit, že tuhle oblast považujete za velice důležitou. Plakáty jsou vždy velice profesionální, grafika webu také. Kdo za tím vším „stojí“?

Jak říkám, snažíme se na všech frontách. Buď sami, kam se dostaneme, tam šíříme a nebo za pomoci právě fanoušků. Dále spolupracujeme s obchodem Red Raven, který se taktéž stará o propagaci. Velkou podporou nám je webový magazín Mortemzine.net, který cílí především na námi oslovované publikum, tudíž ideální spolupráce. Samozřejmě jsme vděčni i za další nezištné formy propagace, jakou je i třeba tento rozhovor (doufám, že nikoho nenapadne, že jde o placenou věc (smích), za který velmi děkujeme. Je to opět nová zkušenost. O festivalu jsme tímto způsobem ještě nikde jinde nemluvili, tudíž díky moc za čas a prostor.

S PANYCHIDOU koncertujete i v zahraničí. Rozhlížíte se tam i po tom, jak jsou kde které koncerty a festivaly zorganizovány? Inspirujete se tam a snažíte se poučit třeba z jejich chyb a všechny ty zkušenosti zúročit i při PHANTOMS OF PILSEN?
 
Samozřejmě se člověk kouká a případně i inspiruje, ale když někam jedeme s PANYCHIDOU, jedeme se hlavně pobavit a pobavit i lidi kolem. Nechodíme nikde strnule, abychom vysosali každé malé know-how. Máme už tak nějak svůj styl, který pomalu vylepšujeme a obměňujeme. Do určité míry každý rok začínáme od píky. To je na tom asi nejzábavnější. Proto to možná i děláme (smích). A byť je to práce někdy nad hlavu, není to zas až taková věda. Stačí být spolehlivý a jednat zodpovědně a ideálně čestně, což očekáváme i od druhé strany. Pak má vše hladký průběh a to pocítí i návštěvník a i my se tím vším můžeme pobavit a ne jen stresovat.

V průběhu letošního roku jste se spojili své síly s metalovým obchodem RED RAVEN (http://www.redraven.cz/). V čem vlastně spolupráce spočívá a proč právě tento obchod?

S Red Raven spolupracujeme již několikátý rok. Jen jsme se letos rozhodli posunout to o stupínek výš a spolupráci prohloubili. Red Raven pomáhají zejména s propagací. I s těmito lidmi jsme přátelé a zdá se, že oni mají rádi nás a těší je pomáhat. Jinak ale do chodu festivalu nijak nezasahují, dramaturgie opět zůstává pouze na nás. Ale i to se může v budoucnu změnit. Nevidíme v tom problém. Jde jen o vzájemnou shodu.

Jak to vypadá vlastně s novým albem PANYCHIDY? Budou představeny na PHANTOMS OF PILSEN nějaké nové songy? Na bandzone už byly uvolněny první informace o nové desce.

Na Phantoms nebudou představeny žádné songy, protože letos poprvé PANYCHIDA na Phantoms nevystoupí. Důvod je jednoduchý: na místě je tolik lítání, že ještě do toho hrát nám nebylo nijak příjemné. Zkrátka moc starostí najednou. Koncert tím spíše utrpěl. Tudíž na PANYCHIDU si budou návštěvníci muset počkat na jindy. Už loni jsme z důvodu časové kolize raději otevírali sobotní den, byť bychom si klidně mohli zahrát v hlavním čase. Ale o to tu vůbec nejde, jde hlavně o pohodový průběh akce a proto je lépe se soustředit na jednu věc.

Každopádně nové album PANYCHIDY je na spadnutí. Z větší části je deska nahraná a pokud vše půjde dobře, vyjde do vánoc. Pokud stíhat nebudeme, bude to brzy v novém roce. Nikam se neženeme. Z nahrávky máme výborný pocit a je lépe to neuhnat. Zatím jsme ani neřešili grafické zpracování, takže práce je ještě dost. Ale na album se těšíme a doufáme, že se bude líbit. Asi bych měl vypustit řeči o nejlepší nahrávce, ale ono už to tak holt chodí (smích). Snad se nic nepokazí. Počátkem října nás čekají finální dodělávky. O všem budeme informovat na webu, bandzonu a facebooku.

Vím, že jako Phantom's Crew stojíte i za pořádáním menších koncertů v Plzni. Můžeme se letos opět na něco těšit? Naposledy jsem byl na vámi pořádaných DIABOLICAL a byla to jedním slovem nádhera. Chystáte něco podobného? Ono, co si budeme povídat, nebýt vás a kolegů pořádajících DEADLY STORM také v Božkově, zase tolik by se toho v Plzni neodehrávalo (pokud tedy zůstaneme u undergroundového metalu).

Na 11. prosinec plánujeme koncert TOTALSELFHATRED (Fin), MORTIFERA (Fra) a FREITOD (Ger) v Plzni Pod Lampou. Toť pro letošek vše. Další plány nemáme. Děláme akce pro radost a musíme z nich tudíž mít radost i my. Záleží tak na různých nabídkách a dostupnosti daných kapel. Tedy podmínkách. „Velké“ akce (krom Phantoms) přenecháváme jiným. Pak záleží na datu vydání nového alba PANYCHIDY, neboť k němu určitě uspořádáme nějakou akci a nejspíš pozveme nějakého „spešl“ hosta. Ale to bych asi předbíhal.

Řekni mi kapelu, jejíž vystoupení se ti za celou éru pořádání festivalu líbilo nejvíc a které sis nejvíc užil? A rovnou přidej i opak. Byl někdo, koho z desky rád slyšíš a naživo to nebylo úplně ono?

No popravdě, až tak moc jsem si toho nevychutnal, protože většinou stihnu tak dvě skladby a už někdo něco chce a je třeba něco zařídit, obstarat apod. Takže uchvácen jsem byl z BETHLEHEM a SECRETS OF THE MOON. Zejména druzí jsou moji oblíbenci a potěšili i lidsky. Velká paráda je vždy vystoupení VULTURE INDUSTRIES, což letos čekám ještě vygradovanější. Nesmíme zapomenout také na TAAKE a COR SCORPII. Jestli mě něco zklamalo ani nevím, takové věci asi spíš vypouštím.

Máte nějakou kapelu, kterou byste v budoucnu chtěli do Plzně přivést? Neostýchej se, ale rovnou řekni, jestli to je reálné (smích).

My o tom moc takto dopředu neuvažujeme. Máme sice nějaké tipy a určitě bychom chtěli něco pokusit, ale je to vždy natolik nejisté, že zde opravdu nebudu nic jmenovat. Uvidíme, co se vyvrbí další rok. A hlavně uvidíme, jak dopadne tento. Už teď se nám kapely na rok 2014 nabízejí, což mi přijde až trochu šílené. Ale svědčí to i o vzrůstajícím povědomí o akci, což nás jak jinak než těší.

Děkuji za rozhovor a přeji vám, aby se nejen letošní ročník vydařil co nejlépe.

My děkujeme za otázky. Bylo zajímavé pro změnu odpovídat na záležitosti kolem naší skromné akce. Trochu si připadám jak Shindy (smích).


http://www.phantomsofpilsen.cz/
https://www.facebook.com/crew.pilsen
http://www.redraven.cz/
http://www.panychida.com


Zveřejněno: 08. 09. 2013
Přečteno:
3456 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 09. 2013 20:30 napsal/a Asura
Phantoms Warm Up Party
Tady si přihřeju polívčičku: 24.10.2013 (čtvrtek) bude Pod Lampou warm up party. Na této akcičce vystoupí KILL KILL KILL, MORTIFILIA, 1000 BOMBS a hosté z Německa, thrashoví STAGEWAR. Ten, kdo vlastní vstupenku na Phantomy má vstupný za 70,- Kč, ostatní za 100,-... Tak se přijďte naladit a řádně si zapařit...
10. 09. 2013 18:28 napsal/a Asphyx
přesně
mám to podobně, ještě navíc mě lákají Spasmodic, ty jsem ještě neviděl!
10. 09. 2013 16:11 napsal/a KubaAjz
Phantoms
Díky moc za fajn rozhovor, moc se těším hlavně na Demonical a Aura noir!!
10. 09. 2013 12:12 napsal/a Bhut
Příjemný rozhovor
to se musí nechat. Už teď se nemůžu dočkat a netrpělivě žmoulám vstupenku :D