Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

31.8.2013, Praha

V sobotu 31. srpna proběhne v Praze osmý ročník největšího českého a slovenského setkání příznivců gotické subkultury. Letošní PGT se rozprostře hned po čtyřech klubech najednou s velkými jmény zahraniční scény, tradičním piknikem a nově i besedou s autorkou knihy "Worldwide Gothic".

Mysleli byste si, že scéna, která se poprvé začala klubat na temnotu světa koncem sedmdesátých let v Británii, nemůže už roku 2013 střední Evropě vůbec nic říkat? Pletli byste se. Česká i slovenská gotická scéna je totiž zatraceně živá, jak se můžeme každoročně znovu a znovu přesvědčovat na největším tuzemském gotickém setkání Prague Gothic Treffen.

I letošní pokračování opět svolá do pražských klubů všechny vyznavače temných kytarových riffů, záhrobních klávesových melodií i chladné, strojem porcované elektroniky. Organizátoři z gotického portálu Sanctuary.cz navíc už dva roky experimentují s konceptem několika žánrově oddělených klubů, který letos opět rozšířili o další „stage“. Osmé PGT tedy otevře brány hned čtyř různých scén, mezi kterými mohou účastníci za jediné vstupné celý večer přebíhat podle libosti.

Rozjezd pod širým nebem

Celé „Setkání“ začne už v odpoledních hodinách na tradičním gotickém pikniku. Tady se budete moci naladit na večer a potěšit z přátelské společnosti černooděnců, steampunkerů i lolitek na palouku vrchu svatého Kříže, vzdáleného jen pár kroků od hlavní klubové tepny.

O celosvětové gotice

Úplnou novinkou letošního ročníku bude i beseda s  DJkou, spolupracovnicí BBC a spisovatelkou Natashou Scharf, jejíž celosvětově uznávaná kniha „Gotický svět“ vyšla loni i v českém překladu. Pokud jste si tedy chtěli s někým fundovaně pohovořit o gotické scéně doslova celé planety, nenajdete teď zřejmě nikoho povolanějšího. A to je šance, která se jen tak nebude opakovat. Beseda s možností autogramiády a simultánním překladem do češtiny začne v 18:30 v klubu XT3.

Čtyři žánrové party v jedné


Hlavní aktivity se přesunou do klubů kolem půl osmé večer a i tentokrát návštěvníky čekají velká a zajímavá DJská jména. Která a kde to jsou?

Guitar stage

Jak už napovídá název „Guitar stage“, můžete se v klubu XT3 těšit především na pořádnou porci gotických kytarových stylů – post punk, gothic rock i deathrock, ale také dark wave nebo cold wave dostanou právě tady svůj prostor. Od sedmé hodiny tu započne svůj set DJ Volker Zacharias, který je nejznámější jako člen výrazných hudebních spolků Girls Under Glass nebo The Cassandra Complex. Po něm se mixážního pultu chopí DJane Natasha Scharf, kterou vystřídá opravdová a autentická ikona britské scény, DJ Martin Oldgoth. Ten má na kontě už skoro 30 let fungování na scéně (první akce začal hrát a pořádat už roku 1985), a za tu dobu jako respektovaný DJ pochopitelně objel všechny festivaly a akce, které na gotické scéně něco znamenají. Pro Prague Gothic Treffen je tedy velkým vyznamenáním, že si pro svou československou premiéru vybral zrovna tuto akci.

Electro stage

O velká jména ale nebude nouze ani na elektronické části PGT, v klubu Signal, vzdáleném jen pár minut chůze od XT3. I tady spolkne „electroheads“ zvuk dunivých elektronických beatů po sedmé hodině večerní. Startující slovenský DJ TheLast (synonymum pro vyhlášené brněnské party DeadDollsDisco a Corrosion Party) po úvodním setu předá žezlo zasloužilé hvězdě evropské tvrdě elektronické scény. Aktivity DJe Daniela Myera jdou totiž mnohem dál, za běžné pouštění písniček – tento producent a pořadatel je také ústřední postavou vlivného projektů Haujobb (jehož vynikající set jsme viděli před dvěma týdny v Lucerna Music Baru), Architect, DSTR a šest let působil i u hvězdných Covenant. Třetím jménem „Electro stage“ bude veterán DJ Papouch, který se už v devadesátých letech podílel na pražské „Electronic Body Revolution“ pořádáním legendárních večírků v klubu Arkadia. Ty udávaly směr žánru zejména v druhé polovině devadesátých let. Po osmileté DJské pauze máme Papoucha zpět, a to čekání stálo za to. Vzpomeňme třeba na famózní set na čtvrté PostApo party.

Synth stage

Žánrově i fyzicky na půl cesty mezi oběma stagemi se usadí „Synth stage“ v klubu Divočák. V něm budou vládnout jemnějším elektronickým žánrům jako synthpop nebo electro tuzemské DJské špičky žánru. Eklektický výběr obstarají pánové převážně z české spřízněné komunity depešáckých fans, kteří naservírují i kvalitní „temné osmdesátky“ a pochopitelně také zajímavé remixy Depeche Mode. Stříbřité koutoče budou roztáčet DJové Favourite Slave (stojící za Nothing's Impossible parties v Liberci), Sin (ústřední postava Black Faith parties, DM B-Sides parties a dalších synth večírků), DJane Synth Butterfly a DJ. R.A.D. Jako speciální zahraniční host se na Synth stage objeví DJ Matt C. (mimochodem klávesista rakouské synthpopové formace dAVOS), který celých 15 let organizuje proslulé Depeche Mode parties ve vídeňských klubech Viper Room a U4.To, co by vám z „goth-related“ hudby snad mohlo chybět na Guitar nebo Electro stage, zaručeně najdete právě tady.

Industrial stage

Nový přírůstek do soupisky Prague Gothic Treffen se zaměří čistě na industriální scénu. Žižkovský Bajkazyl představí sety ostřílených domácích matadorů DJ Cassiela a DJ Jaeggera. O VJing, tematické dekorace a projekce se postarají znalci z Arkham Productions. A pokud bude hezké počasí, budou až do 22:00 probíhat všechny sety venku.
pgt7rep

A ještě něco navíc…

Aby toho všeho dění snad nebylo málo, bude i tentokrát pro zájemce připravena tombola o balíčky volných vstupů na podzimní stylové akce (například koncerty Spiritual Front, VNV Nation, The Devil and The Universe, The Klinik, XIII. století/Skeletal Family, deathrockový Halloween a další), slevové poukazy na gotické oblečení, pozornosti od CZ Sanctuary a mnoho dalších překvapení.

Ať už tedy patříte mezi "gotické mazáky", nebo se chystáte udělat svůj první odvážný krok do této temně vábivé a přesto přátelské komunity, největší tuzemské setkání goths vás čeká s nabitým programem i otevřenou náručí. Vyžeňte netopýry ze skříní, natáhněte upírské pláště, síťové punčochy, vysoké boty, rubáše i druhou latexovou kůži, nasaďte cyberdready či cylindry nebo se prostě jen oblékněte do černého, zkrátka – dejte průchod své zálibě v gotické módě – alespoň jednou ročně je i v našich ulicích víc než vítaná.

Přijďte si poslechnout to nejlepší ze všech koutů současné dark wave/gotické scény přímo od jejích zásadních postav, potkat se starými známými, nebo si udělat nové – celý rok už zase lepší příležitost nenajdete…

Prague Gothic Treffen 8, Gothic Picnic a beseda s Natashou Scharf

31. srpna 2012 (16:00 piknik, 18:30 beseda, 19:00 kluby)

Praha, kluby XT3 (Rokycanova 707), Signal (Koněvova 43), Divočák (Koněvova 35), Bajkazyl (Tachovské náměstí 3)

Vstup: 149,- Kč jen na místě ve všech klubech a platí pro všechny scény - See more at:
http://sanctuary.cz/akce/8551-osme-pokracovani-prague-gothic-treffen-privabi-gotiky-ze-vsech-koutu-nejen-ceske-republiky#sthash.g3lU3DTH.dpuf


Zveřejněno: 26. 08. 2013
Přečteno:
3315 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář