Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

BETON / SKELETON 7\"EP 2012, Ultima Ratio

Píše se sobota 6.6.2013, je deset hodin dopoledne a v trutnovském areálu Na Bojišti se odehrává legendární festival Obscene Extreme. Já se ocitám tou dobou kousek od pódia, kde se zjevuje kapela, kterou dosud znám jenom podle názvu. Ten název je tvrdý, stejně jako to, co má vyjadřovat. BETON. Při poslechu jejich krátkého, leč povedeného setu, se cítím jako bych na tento tvrdý stavební materiál upadl přímo na hubu. Neváhám ani minutu a letím se shánět po nějaké jejich nahrávce. Kapelu zahrnuju komplimenty a hned na to dostávám desku na recenzi, a možná někde tady v tomhle bodě se něco zlomilo, ač jsem o tom ještě tou dobou neměl tušení.

Slovenský BETON sdílí tenhle sedmipalec společně s kanadskými SKELETON, o těch jsem pro změnu do této doby neměl ani tušení, ale mám takový mlhavý pocit, že po světě bude kapel s názvem SKELETON určitě řádit víc. Každá z účastněných kapel dodala dvě věci, a jak se dalo očekávat, všechny jsou pořádným kvapíkem.

Při pohledu na obal je jasné, že stranu A okupují naši východní sousedé – BETON. Ti se pohybují ve vodách crustu pošpiněného metalem, a to je to, co mě poslední léta dost baví. První věcí je „Súmrak“, který jak crustový zákon káže, valí sílou uragánu dopředu. Rychlá bicí palba a do toho jeden neustále dokola opakovaný rif, krátká úderná záležitost kolem mě prosviští, ale žádný velký dojem ve mě nezanechá. To druhá „Náboj“ je už o trochu propracovanější, taky je o něco delší. Dokonce nabízí i lehčí zpomalení, kdy se ze špinavého crustu stává na chvíli nasmrádlý valivý death metal. Závěr skladby je asi tou nejlepší pasáží, kterou celá strana A nabízí. Bohužel i v případě „Náboje“ se nejedná o nic, z čeho bych byl úplně u vytržení. Je to dobře odvedená práce, ale dost splývající s davem, a na rozdíl od jiných, mnou oblíbených kapel, nenabízí nic navíc. Když porovnám ono památné vystoupení a tuhle nahrávku, musím říct, že mi živá podoba sedla mnohem víc. Pochvalu určitě ale zaslouží grafika a pěkný lesklý obal.

Zatímco po poslechu BETONU cítím lehčí zklamání, SKELETON mě překvapili, správně by mělo být napsáno překvapil, protože pod tímto názvem se skrývá jeden člověk – Dan, který si vše nahrál a nazpíval sám. První věc „Misleader“ je ještě takovou hrubou neučesanou crustovou jízdou, zahuštěnou výraznou basou, nad kterou ční Danův vokál, jehož výraz je něco mezi vožralou a mrtvolou (úsměv). Ve své podstatě se ale jedná o celkem průměrnou záležitost. Lepší časy nastávají při druhé věcí „Nowhere“, ze které se vyklube black metalová rychta. Tohle jsem nečekal. V kombinaci s vokálem a těžce undergroundovým zvukem se jedná o pořádný old schhol black´n´rolový nářez, který slušně šlape. Tady se příměr ke špíně a zmaru hodí maximálně.

Moje první studiové seznámení s touto dvojicí kapel zůstalo stát, tak nějak na půli cesty. U BETONU cítím jakýsi potenciál, sakra vždyť to tam naživo bylo, a tak se budu těšit na věci příští. SKELETON rozhodně nepropadli, naopak docela překvapili, i když ani v jejich případě se nejedná o kdo ví jakýkoliv zásadní materiál. Tím pádem mi z toho všeho vychází, že jde o průměrnou záležitost.

Seznam skladeb:

BETON
  1. Súmrak
  2. Náboj
SKELETON
  1. Misleader
  2. Nowhere

https://www.facebook.com/betoncrust


Zveřejněno: 31. 08. 2013
Přečteno:
3662 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 08. 2013 10:52 napsal/a Johan
BETON
Živě byl BETON o poznání lepší, ale i z desky se mi líbí... SKELETON překvapivě slušná práce, obě strany u mě 6/10.
31. 08. 2013 10:27 napsal/a Asphyx
se divím
že nenatočil BETON splitko s nějakou kapelou z MALTY:)) Jinak s hodnocením souhlasím....SKLELETON se mi taky líbí trošku víc.....