HUSMAN FEST

SURGICAL DISSECTION – Origin and Intention CD 2013, Nice to Eat You Records

Vážení a milí brutal death metaloví labužníci, dnes bych vás rád přivítal v jednom starém, prohnilém lahůdkářství. Nachází se tři patra v podzemí ve slovenské Bánské Bystřici. Obsluhovat vás budou samotní pánové ze SURGICAL DISSECTION. Podávat se bude hodně krvavá tlačenka, syrové maso a jako hlavní chod bude samozřejmě jejich zbrusu nové, čerstvě mokvající album „Origin and Intention“. Kapela má za sebou dlouhých devatenáct let existence, tři alba a letos přichází s dalším brutálním kouskem. Jedná se opět o pořádnou porci smrtícího kovu v old schoolovém balení. Riffy jsou hodně bolestivé, vokál vytažený až někde z paty a bicí kavalerie? Ta je k nezastavení. Hned na začátek musím zmínit, že od prvního setkání jsem si poslech užíval mírou vrchovatou. Plnými doušky jsem pil z poháru nenávisti a smeten totálně morbidním zvukem jsem si celou dobu jen a jen užíval. Deska se poslouchá velmi dobře. Je přístupná i posluchačům, kteří zrovna brutálním spolkům neholdují. SURGICAL DISSECTION totiž nezapomínají ani na melodie a tak je nahrávka i přes svoji drsnost a syrovost velice dobře stravitelná (s čímž mám u některých podobně laděných spolků jinak vcelku problém).

První, co mě vyloženě praštilo mezi oči, je cover alba. Stojí za ním Ivan Kocák a musím se přiznat, že mi ihned přeběhl mráz po zádech. Jednoduché, jasné, stručné a všeříkající, tak to mám rád. Další věcí, nad kterou jsem si vyloženě „pomlaskával“, je zvuk celé nahrávky. Byl stvořen a doladěn v SHAARK studiu (mix a mastering Pavel Hlavica). Jako celek pak vše působí kompaktně a drží pohromadě mocnou silou. Cítím to velké nadšení, které do alba všichni zúčastnění vložili. Představte si skládanku z rozházených kostí. Každý musí přispět svým dílem a pak se dílo podaří, nakonec je kostra složena, stačí pak „jen“ dodat maso. Jenže jak všichni víme, jen tohle všechno by v dnešní době nestačilo. Je nutné i nadšení, někdy až na samé hranici šílenosti (vždyť kdo by dnes jinak vynaložil tolik práce a odříkání jen proto, aby si to pak většina lidí na pár kliknutí stáhla z internetu?). Mám rád takovéto poctivé, na dřeň jdoucí záseky, pravé řemeslo. Líbí se mi ten přístup. Hlavní je ale muzika, schopnost složit dobrý nosný motiv, melodii a zároveň u cd nezapomenout na tolik důležitý drive. Ten pro mě odděluje zrno od plev. Na „Origin and Intention“ bylo splněno vše.

Velice dobře je zvolena i délka celé nahrávky. Nápadů je přesně „tak akorát“ a tak nebudete mít ani na chvilku čas na nějaké těkání okolo, nedej Satan dokonce nudu. Samozřejmě, musíte mít v sobě náležitý dobrý vkus pro poslech brutálních death metalových záležitostí. Jinak by se vám mohlo stát, že zůstanete stát opaření sprškou kulometných bicích a nezůstane vám v hlavě zhola nic. Pak je nad krvavě zbarvené slunce jasné, že se nejedná o album pro vás, ale to byste nedočetli až sem, že (smích)? Rvu si do sluchátek i doma do cd přehrávače s přestávkami cd „Origin and Intention“ již nějakou dobu a musím říci, že jsem čím dál tím víc nadšen. Původně jsem očekával jen pár „povinných“ přehrání pro vytvoření názoru pro sepsání recenze. Jenže nakonec mě deska smetla natolik, že se jí (v dobrém brutálním slova smyslu) nedovedu vůbec zbavit a nosím ji v různých hudebních formátech všude s sebou a vždy, když mám chuť na něco mokvavějšího, nechám si chutnat (spolu s letošní neméně dobrou deskou jejich kolegů CRANIOTOMY). Osobně hodně oceňuji, že není vůbec poznat ten někdy tolik proklínaný český (v tomto případě slovenský) zápach průměrnosti. Kdybych dopředu nevěděl, odkud kapela pochází, vůbec bych si Slovensko netipoval (jakkoliv mám pro tamnější kapely velkou slabost). Tady se útočí již na evropské brutal death metalové žebříčky.

Nevím, kde se v SURGICAL DISSECTION bere taková síla. Ani netuším, proč nejsou tito naši brutální sousedé častějšími hosty na našich podiích, ale za sebe mohu říci jen jediné. Jsem moc zvědav, jak bude znít nové deska naživo. Z cdčka totiž doslova zabíjí. Sám sebe jsem proklínal, že jsem nenašel nic, co bych mohl zkritizovat. Vím, že recenze vyznívá možná až příliš „pozitivně“, ale nemůžu jednoduše jinak. Tohle je totiž muzika, která se musí poslouchat prohnilým brutal death metalovým srdcem. A tak jestli jste příznivci takovýchto „chlíváren“, přijďte ochutnat do jejich morbidního lahůdkářství, utraťte nějaké to euro za vrchovatý talíř čerstvých vnitřností. Tady připravují opravdu pořádné porce. Pokud se pak jedná o mě, můžu tento undergroundový pokrm jen doporučit. Jedná se totiž o vskutku kulinářský zážitek. Krvavé hody doplněné o zvukovou torturu vašich sluchovodů. Drsné melodie pod slupkou brutálního death metalu. Exploze nejtemnějších emocí ze slovenského podsvětí. Nechte si chutnat, mí milí death metaloví přátelé!

Seznam skladeb:

  1. Destination Paradise
  2. Escapism
  3. In The Hands Of Prophet
  4. Journeyman
  5. The Highest Purpose
  6. Burn For Me
  7. Origin And Intention
  8. Art Of Destruction


Čas: 32:59

Sestava:

  • Michal „Pišta“ Molnár – bicí
  • Jano Čief – kytara, basa
  • Martin Majer – kytara, basa
  • Marek „Fajo“ Falat – zpěv


http://bandzone.cz/surgicaldissection
http://www.fb.com/surgicaldissection
http://www.last.fm/music/Surgical+Dissection
http://www.ntey.wz.cz/


Zveřejněno: 24. 08. 2013
Přečteno:
3580 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář