Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

BA, aneb Brutální Abeceda, aneb ohlédnutí za letošním ročníkem od Á do Zet

Středeční dojmy jsou venku od čtvrtka, podrobný report ze čtvrtka až soboty rozdělený na tři díly začneme zveřejňovat v polovině týdne. Opět jsme nepsali online reportáž, ale každý redaktor zpracuje své dojmy nezávisle na ostatních doma. Takže si znovu budete moci přečíst třeba zcela odlišné názory na některé kapely, třeba hodně podobné názory na některé kapely a o některých kapelách si možná nepřečtete nic (úsměv).

Areál
Ti, kteří byli na loňském Brutalu, asi příliš překvapení nepocítili. Vše dobré zůstalo zachováno, drobné změny byly opět ku prospěchu věci, ať už šlo o rozšíření zkratky od metal marketu k pódiím, nebo více míst k sezení v oddychových zónách.
Opět nechyběly ozdoby typu mříže ve tvaru pentagramu na oknech, voják na zdi, nápis bar vypálený v barelech atd. Proti loňsku zmizelo nevkusné focení v rakvích, zůstaly atrakce typu střelba na cíl nebo váleniště u stánku časopisu Maxim, nějaký šťastlivec pak mohl vyhrát kytaru v Marshall city.

Banner
Vtipné uvítání na plachtě nad vchodem: Hellcome Brutal Assault, z druhé strany na rozloučenou See You In Hell.

Cihelné pole (či těhelné, jak jej vtipně pojmenoval Immortal)
Napřed jsme se trochu divili, že cestička mezi pódii a metal marketem byla vysypána cihelnou drtí, ale po pátečním dešti se to ukázalo jako velice prozíravé řešení. Zatímco těhelné pole se po vodním přídělu pěkně zatáhlo a nestalo se z něj bahniště, tam, kde byla jen udusaná hlína, to dopadlo mnohem hůř. Pořadatelé ale rychle zareagovali a přes největší čvachtaliště vybudovali provizorní mosty z palet.

Dramaturgie
Jestli někdo remcá, že je nějakého žánru moc na úkor jiného, nemá jednoduše pravdu. Dramaturgie byla letos jedním slovem výborná, na své si musel přijít každý rozumný metalista, snad jen nějaký funerální doom metal tentokrát chyběl. Mně trochu kazí radost pozdní začátky setů velkých kapel, ve dvě po půlnoci prostě síly ubývají, pozornost otupuje a to člověk nemusí nějak extrémně lemtat pivo nebo jiný alkohol. Ale lidí bylo i takhle pozdě hodně, tak to asi vyhovuje...
Dalším plusem budiž omezení stylových kolizí, když se večer hrálo na Obscure stage, tak většinou kapela jiného ražení, než ve stejný čas na velkých pódiích.

Energie
Kde se v těch lidech bere? Nechápu... Asi jsem starší ročník, pořád mě něco od stání pod pódii bolelo, ale většina lidí tam postávala celý den, nebo někde korzovala, spousta lidí navíc bytelně pařila. Asi ten metal vlévá do žil speciální dávku energie. (úsměv)

Fanoušci
Těžko je spočítat, když jich spousta pořád někde courá, po městě, po areálu, v kempech... (úsměv) Podle informací zveřejněných na iDnes jich dle slov Tomáše Karlíka bylo 14 000, o tisíc méně než loni. I přes pokles je to návštěva skvělá, řada festivalů šla letos dolů mnohem víc. Věřme, že počet fanoušků stačil k pokrytí nákladů a že se za rok znovu v Josefově sejdeme, ostatně už teď jsou potvrzeni AMON AMARTH, AUGUST BURNS RED a BENEDICTION, jejichž letošní vystoupení odpadlo kvůli rodinným potížím jednoho člena kapely.

Gastronomie
Asi nemá cenu vypisovat, co všechno bylo v areálu na výběr, prostě toho bylo hodně. Na druhou stranu byly ceny poměrně vysoké, ale ten, kdo nebyl líný, se mohl najíst ve městě, kde fungovalo několik stánků, s o poznání chudším sortimentem než uvnitř, ale zase to všechno bylo o poznání levnější. Uvnitř bylo k dostání všechno možné i nemožné, na své si přišli i vegetariáni, i masožrouti, prakticky bez front.

Harmonogram
Hrací časy většinou běžely podle plánu. Jeden prohoz v tak početném startovním poli (VOMITORY do vedlejší stage, CENTURIAN na hlavní pódium) není nic dramatického, posun v sobotu už trochu vadil...

CHleba
Na CH mě prostě nic nenapadlo, jen Corbowův chleba, který zplesnivěl. (smích)

Invalidé
Nebo hendikepovaní, jak chcete, se letos dočkali speciální tribunky. Další velmi dobrý nápad, byť na tribunce nebyl nával. Už za tu možnost další palec hore.

Jedna
Podle policie došlo k jedné (!) dopravní nehodě... Při stovkách aut a desítkách motajících se opilců po silnicích je to k nevíře, ale díky čertu za to.

Kelímky
Bez vratných kelímků už si asi nikdo nedovede letní festival představit a z paměti mizí někdejší brouzdání haldami povalujících se kelímků, což bylo ještě před nějakými pěti lety úplně běžné... Opět přibyl nový design, zůstaly i loňské, na letošním byl soupis všech vystupujících kapel, tudíž pěkný suvenýr na památku.

Latríny
Částečná spokojenost, částečná nespokojenost... Osvědčené rakety fungovaly bezvadně, na klasickou „toiku“ jsem v areálu nezavítal, ale někdy stačilo jen mrknout do dveří a bylo (mi) zle.

Metal market
Obdobný jako loni, počet stánků asi zhruba stejný, sortiment ale o poznání atraktivnější, hlavně díky větším hráčům, kteří distribuují velké kapely. Mnohem lepší byl výběr vinylů, kromě tradičních tuzemských dorazili i  prodejci ze Slovinska a Německa.

Novinářské centrum
Akreditovaní novináři měli možnost využít press centrum, kde bylo k dispozici sezení, wi-fi připojení na net, drobné občerstvení... Možná zbytečně rozlehlé prostory, které by šly využít i jinak, ale určitě vítaná možnost složit tělo někde, kde je klid a jen pár psavců klepe do klávesnic svých notebooků.

Ochranka
Pohodová, bez zbytečného šikanování, ale to na Brutalu fungovalo vždycky. Možná s ubíhajícím časem trochu polevovala ostražitost a kontroly nebyly tak pečlivé, ale snad toho nikdo nezneužíval a nenosil dovnitř žádné nebezpečné předměty.

Počasí
Dva roky po sobě bylo nádherně, takže to jednou přijít muselo, a to to ještě dopadlo relativně dobře. Dva dny vedro na padnutí, v pátek odpoledne lijavec, který naštěstí trval jen hodinku... A potom už jen občasné přeháňky, v sobotu takřka ideál, takže nakonec celkem pohoda, mohlo to být mnohem horší.

Qýčepu najdu cestu i poslepu...
Výčepů bylo dostatečné množství, fronty v pohodě, nebo vůbec. Opět se točil Budvar, desítka za žeton (30 Kč), dvanáctka za žeton a půl, na výběr bylo několik druhů nealka, víno, destiláty, a hlavně Jagermeister, který roznášely po areálu sličné hostesky a který byl parádně vychlazený. Mňam!

Rarita
Loni zahráli dvakrát INGROWING, letos NOVEMBERS DOOM. Loni to bylo neplánované a Jihočeši zalepili díru v programu, letos to bylo naplánované, Američani zahráli na velkém pódiu klasický set a na Obscure stage (polo)akustický set.

Stage
Třetí scéna povedená po všech směrech, jediné, co nás napadlo jako vylepšení, je velkoplošná obrazovka, třeba na bok haly, protože za zadních pozic není na pódium vidět. Všechny kapely měly v „plechárně“ velice pěknou kulisu a dobrý zvuk.
Velká pódia bez výhrad, světla parádní, velkoplošná obrazovka s perfektní režií, skvělé detaily... jedním slovem super.
Teoreticky opět můžeme polemizovat, jestli třeba SOLEFALD nebo ABORYM neměli hrát ne velkém pódiu, ale v komornější hale vyzněly jejich sety přímo nádherně...

Taxi
Jeden z nejlepších vynálezů na světě. (úsměv) K internátu jsme to měli dva a půl kilometru, takže po celodenním putování od stage ke stage jsme několikrát využili služeb oficiální taxislužby, která byla prostě k nezaplacení. (úsměv) Ta stovka za cestu se vyplatila několikanásobně a určitě je sympatické, že cena taxi zůstala na rozumné částce.

Umývárny (a sprcha)
Napřed to dobré - sprchy, nebo mlžidla, nevím, který termín je lepší... Ve středu a ve čtvrtek bylo brutální vedro, a tak určitě přišly sprchy nedaleko vchodu k duhu. Byly zapnuté trvale, každý, kdo přišel, mohl smočit tělo a ochladit se.
Na druhou stranu, počet umývátek je na celý areál nízký, určitě by se hodily ještě někde jinde, nejlépe v metal marketu. Ale to asi ví každý, nejspíš je problém s tím, že tam prostě voda není.

Vstup
Pokrok o 1000 %! Z předchozích průšvihů se pořadatelé poučili, počet odbavovacích míst byl několikanásobně vyšší a všechno šlapalo bez front a zdržení. Nevím, jestli nějaká špička byla, ale kdykoliv jsem kolem okének na kontrolu vstupenek a vydávání pásek na ruce procházel, nikde se fronta netvořila.

X (deset)
Podle policie došlo k pouhým deseti trestným činům, většinou krádežím. Neuvěřitelné, ale buďme za to rádi.

Zvuk
I tady došlo k velkému pokroku. Loni jsme bědovali, letos bylo stížností na práci zvukařů podstatně méně. A když už, tak jsme láteřili spíš na „hluchaře“, kteří se nás prostě snažili ohlušit, zvuk byl občas trochu zbytečně nařvaný, ale pomohly špunty do uší... Podrobně to probereme v reportážích. A že zvuk ve středu občas vypadával? Za to asi mohly nějaké technické problémy, které prostě nastat můžou...

Fotky: Coornelus, Johan

Zveřejněno: 11. 08. 2013
Přečteno:
3541 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 08. 2013 23:31 napsal/a immortal
K příjemnějším událostem...
K fotce č. 19 - je nádherná a krásně voněla. Tuli, tuli ;-) .
13. 08. 2013 10:55 napsal/a Verča
Toi
Já nevim, dyť ten hovnocuc brázdil areál prakticky nonstop... Ráno byly hajzlíky v pohodě a večír to při nejhorším jistila luxusní Toi. :) Spíš se divim, že se z toho odpornýho Budvaru nepo.. úplně všichni :D
12. 08. 2013 16:00 napsal/a KubaAjz
toiky
zasrané toiky - jsou pouze u nás, kde to pořadatele nezajímá. Všude jinde (kde sem teda letos byl) se čiští tolikrát kolikrát je potřeba, téměř vždy je papír. Musím souhlasit s V.A.R. jsme Prdel evropy
12. 08. 2013 13:11 napsal/a immortal
Re:
Rakety jsou super a přesně jak píše Johan, Toiky zasere nějakéj primitiv. Naštěstí jsem letos žádnou nepotřeboval, vloni jsem použil 1x ve městě a ta byla O.K. V tomto případě lituji holky, kam to musí jít na WC. Údržba Toi, co jsem viděl byla O.K. My slečinky jsme byli ubytováni, stejně jako několik desítek dalších fans na intru, alespoň trochu kultury to má, něž se někde prasit.
12. 08. 2013 11:36 napsal/a Johan
Lidi
Na Brutalu je v areálu v tohle směru celkem pořádek, rakety řeší hodně... A ty toiky prostě zaserou (doslova) nějací kreténi, kteří pak nadávají, že to je šlendrián. V rámci možností byly záchody vyváženy, ale když jsou lidi prasata, nejde udělat víc.