HUSMAN FEST

LACERATED AND CARBONIZED – The Core of Disruption CD 2013, Eternal Hatred Records

Tsunami je série po sobě jdoucích vln způsobených náhlým přemístěním velkého množství vody na velkých vodních plochách. Převážnou většinu tsunami vyvolávají tektonické pohyby litosférických desek na dně oceánů (tolik definice). Ten zbytek obstarávají brazilští death metalisté LACERATED AND CARBONIZED. Ti již podruhé letos způsobili tu obrovskou vlnu přinášející jen zkázu a smrt (poprvé to bylo v roce 2007 s albem Homicidal Rapture). Již tenkrát po nich zůstala jen zpustošená země, trčící holé pahýly mrtvých stromů a pach tlejících ryb. Lidé si přinesli to šílené utrpení jen do dnes již těžko uvěřitelných zkazek. Takhle vznikají legendy. Pro nás, fanoušky smrtícího kovu, to byl již tenkrát signál, že máme být na pozoru. Byl jsem velmi zvědav, jakou sílu bude mít letošní album. Připravil jsem se doma u přehrávače, vložil cd a čekal. Říká se, že pokud už někde tsunami bylo, poznamená vás na celý život. Můžete se obrnit vzpomínkami nebo odejít jinam. Jenže přírodní úkazy jsou přece tolik lákavé.

Dnes to již vím. Na takový tlak se nelze připravit. Tahle muzika vám totiž pronikne všude. Jako voda přinášející smrt i LACERATED AND CARBONIZED umí u death metalu jednu úžasnou věc. Hrají si s emocemi. Jednou tak tančíte na ostří nabroušeného nože, pak si dupnete do taktu a v mezihrách cítíte to pnutí před příchodem smrti. Hudba, notně okořeněna thrash metalem, má v sobě typický brazilský temperament. Z bicích jsou cítit kořeny předků hrajících sambu (způsob hraní bubeníka je pro mě opravdu zážitek). Hlas patří k těm, které přijmete hned a bez váhání. Zvláštní je jakýsi neklid, pověstné jiskření způsobené možná tím velkým nadšením a nátlakem. Smršť riffů sekajících jako mačeta prodírající cestu pralesem ke svobodě. Když se pak na chvíli vše zklidní a jen vzadu pobublává basa s bubny, kroutíte se v očekávání další nálože. Slova a řev plynoucí při myšlenkách na death metal těchto pravověrných Brazilců vyvěrá z téhle desky tak nějak automaticky. Je to nahrávka, která se musí poslouchat srdcem, ne ušima. Tipl bych si tedy u fanoušků buď absolutní přijmutí a obdiv, nebo jednoznačné odmítnutí. Mezi tím nic neexistuje. Mám rád takovéto desky.

„The Core of Diruption“ trvá jen půl hodiny. Stejně jako přívalová vlna jen během krátkého okamžiku přijde a zanechá po sobě smutnou spoušť. Osobně mi pronikla do posledních pórů mého death metalem zuboženého těla. Je to svěží, dynamické, smrtící, naříkající, smutné a zlostné zároveň. Občas si možná vzpomenete na MALEVOLENT CREATION, někdy na DYING FETUS a já slyšel i pár malinkých odkazů na VADER. Je to ale spíš způsobem uchopení death metalu, než nějakou prostou inspirací. Sedím tak již několikátý večer doma u hi-fi věže, omílám cd neustále dokola a pokaždé jako bych dostal lopatou naplocho přímo do obličeje. Nevydržím chvilku v klidu. Ten pán, krvácející na obalu ze svých úst pravděpodobně také moc dobře ví, co se na desce odehrává a nezachránil ho ani z Rio de Janeira pocházející Ježíš. Z bookletu dýchá beznaděj. Ty domy, opuštěné po letech strachu mluví samy za vše. Není nutné nic dalšího dodávat. Tolik syrovosti se jen tak nevidí a neslyší. Když k tomu ještě párkrát Jonathan Cruz blackově zakrákorá, jsem ztracen v síti upletené samotným Satanem.

Jsem k přehrávači doslova přilepený již nějaký čas. Prokládám sice poslech „The Core of Diruption“ občas něčím jemnějším, ale vždycky, když dostanu chuť na něco ostřejšího, rád se vracím. Album je totiž takovou krásnou symbiózou moderně znějícího death metalu, který má nezbytný old schoolový nádech. Veškeré melodie jsou velice dobře zapamatovatelné a tak se stává poslech opravdovým gurmánským zážitkem. A když si k tomu připočtete pár velice vkusně vložených „brazilských prvků“, myslím, že pro fanoušky našlapaného death metalu není moc co řešit. Mimochodem, mám velice dobré zkušenosti s cdčkem jako podpůrným prostředkem k různým sportovním aktivitám. Jestli se rádi hýbete, věřím, že se vám může dokonce zvednout výkonnost (smích). Deska je totiž natolik „nabušená“, že z ní ta energie doslova srší na všechny strany. Vyplatí se „The Core of Diruption“ dát potřebný čas a klid k „pochopení“. Nahrávka totiž roste každým dnem ve větší a mohutnější monstrum. Ten zážitek určitě stojí za to. Smrti ani LACERATED AND CARBONIZED neutečete. Oba si vás najdou a zcela pohltí.

Seznam skladeb:

  1. L.A.C.
  2. Third World Slavery
  3. Awake The Thirst
  4. O Ódio E O Caos
  5. Unnatural Agression
  6. The Candelária Massacre
  7. BloodDawn
  8. Call For Blood
  9. Final Enclosure
  10. Corrupt Foundations
  11. System Torn Apart


Čas: 30:50

Sestava:

  • Paulo Doc – basa
  • Vitor Mendonca – bicí
  • Jonathan Cruz – zpěv
  • Caio Mendonca – kytara


http://www.laceratedandcarbonized.com/
http://www.myspace.com/eternalhatredrec


Zveřejněno: 10. 09. 2013
Přečteno:
3886 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář