Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TELEPATIE VI

Slovenští brutal death metalisté CRANIOTOMY nedávno přišli se skvělým albem \"Supply of Flesh Came Just in Time\". Vydali ho u japonského labelu AMPUTATED VEIN RECORDS. Bylo na čase probrat nejen okolnosti jeho vzniku.

Ave  CRANIOTOMY! Máte právě čerstvě na trhu novou desku s názvem „Supply of Flesh Came Just in Time.“ Jak jste spokojeni s ohlasy, recenzemi a jak fungují nové skladby při živých vystoupeních?

DAN: Ahoj, no my sme veľmi spokojný s tým, aký majú veci rýchly spád a ako rýchlo sa to dostalo k ušiam ľudí na tých najodlahlejšich miestach tejto zemeguli a to vďaka japonskému labelu AMPUTATED VEIN RECORDS, ktorý nás potlačil hodný kus ďalej a priblížil nás k ľudom, ktorí o nás ešte nepočuli. Veľmi nás to potešilo, že sa to fanúšikom páči a my tým pádom máme materiál s ktorým už možeme vyraziť do sveta.

Když jsem cd poprvé otevíral, hned mě zaujal obal. Ten pán na něm musel asi hodně zlobit, že jste mu nechali „udělat“ takovéto věci (smích).  Kdo je vlastně jeho autorem a jak návrh probíhal? Osobně se mi obal líbí, krásně šokuje, ale slyšel jsem již i opačné názory.

DAN: Pod obrázkom si napríklad môžeš predstaviť všetko to zlo, čo je okolo nás a strpčuje nám život. Obal je z dielne velmi talentovaného pána Lukáša Lancka z ISSISDESIGN STUDIO, gitaristu Eternal Bleeding. Mali sme určitú predstavu o tom ako by sme to napasovali k tomu čo sme nahrali, ale čas nás veľmi tlačil a tak sme sa rozhodli pre túto „romantickú verziu“ čo bolo v konečnom dôsledku aj príčinou rozporuplních názorov, ale tak je to vo všetkom na svete.

„Supply of Flesh Came Just in Time“ jste nahrávali v Shaark studiu.  Musím říct, že zvuk je opravdu brutální.  Proč právě toto studio? Jestli se nepletu, zrovna brutal death metal tam zase tolik často nenahrávají. Jaké máte jako kapela hrající tento styl s tímto studiem zkušenosti? Doporučil bys to i ostatním smečkám drtícím brutal death metal?

DAN: Ďakujeme za uznanie, pretože práve o  to nám šlo, aby to bolo čo najbrutálnejšie. Štúdio nám odporučil Hirax, s tým ,že by sme to mohli vyskúšať, kedže má s tými ľuďmi dobré skúsenosti, tak sme skúsili a výsledok si počul (smích). Keď sme vyhodili von ukážku dosť ľudí to zvalcovalo a mali brouka v hlave, že aj tadialto vedie cesta a nahrnulo sa tam dosť kapiel po nás, čo nás teší, že sú ešte stále ľudia na svete, ktorí sú ochotní zaplatiť si za kvalitný zvuk a prežívať ten nádherný proces rodenia sa novej nahrávky (smích).

ROMAN: Chalani zo štúdia Shaark vedia určite urobiť dobrý zvuk každej jednej metalovej kapele samozrejme za asistencii teda v réžii kapely, ktorá musí mať akú takú svoju predstavu.

Brutal death metalové kapely bývají občas „obviňovány,“ že pro větší brutalitu používají různé efekty apod.  Jak jste na tom vy? Co třeba zpěv? Ten mi přijde chvílemi opravdu až nelidský.

DAN: Môžem ťa uistiť, že je to ľudská záležitosť (smích). Samozrejme, že v štúdiu sa použije niečo z efektových mašín, ale len minimum, aby potom neboli ľudia sklamaní pri live akciách a myslím, že sú spokojní a pokojní, keď dostanú svoju očakávanú porciu brutal death-u (smích). Pygo má tú zverinu vo svojom hrdle, takže efekty so sebou nenosí, už tak máme vždy napratané auto keď sa valíme na koncerty (smích).

Hrajete styl, který se zrovna příliš často nedostává na stránky časopisů, v rádiích apod. Máte tak značně omezený prostor pro nějakou „reklamu.“ Jaké informační kanály používáte, abyste dostali album k fanouškům? Kupříkladu já třeba nemám ani facebook a nebýt doporučení jednoho kamaráda, vůbec bych nevěděl, že máte novou desku.

DAN: Ano brutal death a podobné „športy“ stále sú a zostávajú undergroundovou záležitosťou, pokiaľ my pamäť siaha pár kapiel sa vymanilo z priemeru a kraľujú na deathmetalovom poli plnom mrtvol, zápachu a smrti (smích). Máš pravdu, ten facebook je dostupný pre každého a veľmi veľa ľudí sa o nás dozvedelo len vďaka nemu, je proste všade, ľudia nemajú čo jesť, ale majú facebook (smích). Myspace si odpílili konár pod zadkom, keď sa snažili eliminovať ľud, ktorí vytvárali kapelám stránky a booklety, ale to je všeobecne známa vec. Bandzone je skôr taká česko-slovenská záležitosť. Takže asi ten facebook najskôr, tam komunikujeme s ľudmi z celého sveta. Viem, že je viacej komunikačných kanálov, ale tento je asi najpreferovanejší.

ROMAN: Určite o nás nevie každý jeden brutal death metalovo orientovaný fans, nehovoriac o tých, čo preferujú hlavne aj iné metalové štýli. No snažíme sa o to, aby sme sa dostali do čo najvačšieho povedomia fanúšikov, preto práve aj teraz sme napríklad dorobili klip, ktorý nám v tom určite trochu pomože.

Album jste vydali u japonských „Amputated Vein Records.“ Proč právě tento label? Nebylo jednodušší vydat to někde u vás na Slovensku? I když žijeme v době internetu, tak přeci jen, Japonsko je na druhé straně zeměkoule. Jste spokojeni s propagací, službami apod.?

DAN: Pokiaľ sa chce kapela zviditeľniť vonku, mala by rozhodne riešiť veci s ľudmi, ktorí ich posunú ďalej, a preto sme sa rozhodli pre AMPUTATED VEIN RECORDS. Poznali sme produkciu tohto labelu, boli tam „pekne odtrhnuté smečky“ (smích). Poslali sme im vzorku zo štúdia a boli nadšení, tak nám ponúkli určité podmienky, my sme ich prijali a sme veľmi spokojní.

ROMAN: Ďalšia vec na Slovensku nieje taký label, ktorý nás posunie za hranice a riešit brutal deathmetalovu kapelu iba na Slovensku, pripadne v Čechách, nemá význam. Keď že ako sme písali, tu sa nikam neposunieš, budeš stagnovať a nakoniec umreš.  Pokiaľ trošku sleduješ brutal death metalové vody, tak historia AVR hovory za veľa. Ma veľkú distribúciu po celom svete, vďaka čomu máme napríklad i na facebooku o pár stoviek možno aj tisíciek priateľov viacej ako sme mávali. A cítime od nich podporu, ktorá je tak doležitá pre existenciu..

Jak probíhá proces samotného skládání? Četl jsem, že hlavním mozkem kapely jsi ty, (Roman). Kdo má konečné slovo? Mluví do tvorby i ostatní členové? Každá kapela to má jinak. Někdo volí „despotičtější“ způsob, někdo zase sází na „demokracii.“ Jak je to u vás?

DAN: Ano, Roman je mozok Craniotomy, je to alfa a omega celého procesu!! My ostatní troška pridáme do kotla, ale Roman má v týchto veciach jasno a vie, čo je najlepšie pre kapelu. Rok6mi sa to len utvrdzovalo, je to naozaj výborný skladatel!! Ale neberie a nepremyšlame v termínoch ako „despotický“ a podobne, je to dané a my to akceptujeme, pretože  napr. nezložíme 20 skladieb a nevyberieme 8, ked sa tvoria, zostanú v tejto podobe na 95 percent, len občas sa niečo dorobí.

Když už jsme u těch textů… pravděpodobně nebudete příliš často hrát v cd přehrávačích ortodoxních věřících. Jaký je vlastně tvůj názor na víru jako takovou (teď mi je jedno, jestli křesťanství nebo islám apod.)? Už jste měli někde (teď nemyslím jen na Slovensku) problém, že vám chtěli zakázat koncert, vydat cd apod.?

DAN: Tak to máš asi pravdu, asi nebudeme, ale na druhej strane nikdy nevieš komu môžeme zachutiť (smích). A otázka viery je jasná, akékoľvek spoločenstvo ľudí postavene na základoch strachu a pokrytectva je mimo nás, ortodoxné nábožestvá sú nebezpečne pre celý svet, pretože sa za nimi ukrývajú organizácie, ktoré majú s nimi pramálo spoločného, vyrastali sme v spoločnosti ľudí, ktorí sa skôr riadili vlastným rozumom než čakaním na zásach vyššej moci, či čohosi abstraktného. No a problémy sme zatiaľ nemali, sme malá kapela, v  undergrounde síce akceptovaná, ale zatiaľ je to v pohode, akurát tento mesiac sa chystáme natočiť nový klip a ten rozhodne na Joj-ke či Markíze nebude (smích).

Jak to vlastně vypadá v současnosti na slovenské scéně? U nás v Čechách si některé kapely stěžují na práci promotérů, špatně zorganizované koncerty. A co si budeme povídat, finanční situace v našich zemích není natolik dobrá, aby fanoušci mohli chodit na všechny oblíbené kapely. Když zorganizujete nějaký menší death metalový koncert, festival, kolik přijde lidí? Prodávají se cd, merchandise?

DAN: No v Čechách ste boli vždy popredu, čo sa týka organizovania akcíí, koncertov, fesťakov atd, robí sa tu tiež moc malých a stredných akcíí, ale ľudia sedia radšej za počítačom a komentujú kto mal čo na raňajky (smích). Koncerty už robí kde-kto a robí ich priamo z obývacej izby, od počítača, tak sme to dopracovali, ľudia si myslia, že keď vytvoria udalosť a pozvú ľudí je hotovo, ako sa u vás hovorí - „vymalováno“, potom zistíš, že nemajú najmenšiu predstavu čo a ako, chcú od kapiel aby pomaly celý stage priniesli sami na osobných autách, keď príde 50 - 80 ľudí tak máš radosť. Vo velkých mestách už ľudia neprídu ani na veľké kapely zo zahraničia, sú prekonzumovaní. My tu u nás robíme koncert 2x do roka s názvom Flesh Party, koná sa to v Leopoldove a rokmi sme si získali renomé, pretože sa o kapely naozaj staráme a hýčkame si ich (smích). Naposledy sme mali cez 230 platiacich, čo sa v tejto scéne a malom mestečku považuje za úspech (smích). Samozrejme sa predá aj niečo z merchandice, ale nikto z toho nezbohatne (smích).

Jste na scéně od roku 1999. Můžeš chvilku zavzpomínat a říci nám, jak vlastně tenkrát kapela vznikla? Co vás vedlo k tomu, že jste si řekli: „ Tak a teď začneme hrát brutal death metal!“

ROMAN: Presnejšie od 1998. Boli sme veľký fanúšikovia hlavne toho tvrdšieho death metalu, i keď dobrí black, doom či grind sa páčil tiež, i keď nie tak ako brutal death metal. Bolo nám hneď jasné že keď možnosť hrať, tak určite brutal death, kedže máme k nemu najbližšie. Ta možnosť vznikla, keď sme raz prišli ešte v 95 úplne náhodou pozreť jednu death-thrash metalovu kapelu, ktorá už dávno nefunguje, v ktorej mimochodom hrával aj náš bassgitarista Šampon. Od v tedy sme sa z tej skúšobne nepohli a tri roky neskor som s bubeníkom založil Craniotomy.

Zpěvák Pygo se k vám na novém albu vrátil. Nikde jsem ale nenašel, proč vlastně odešel? Jsem rád, že se vrátil. Doufám, že je to už nastálo a je plnohodnotným členem kapely nebo jen nazpíval novou desku?

DAN: Pygo bol pracovne vyťažený, nemal čas na kapelu a my sme skúsili niečo nové s novým človekom, čo bol v konečnom dôsledku fatááááalny omyl, (aj keď Wewer bol veľmi šikovný chalan), ktorí nás na pár rokov úplne zabrzdil, ľudia sa nám otočili chrbtom, aj keď nie všetci našťastie (smích), no poučili sme sa, že experimentovať sa nemusí vyplatiť a treba sa držať svojej cesty a tá je STAY BRUTAL!! Ano Pygo is back a tak to dúfam už zostane na furt!! (smích)

Chystáte se novu desku podpořit i nějakým delším turné? Neláká vás i zahraničí? Když už máte japonského vydavatele, nerýsuje se země vycházejícího slunce?

DAN: Radi by sme na turné, aj keď to nie je žiadna sranda zobrat 2 - 3 týždne v práci voľno , do Japonska by sme radi, už aj padli nejaké nejasné prisľuby pre chvíle budúce (smích), každopádne uvidíme, netlačíme zbytočne na pílu. V zahraničí sme odohrali veľa koncertov (ďalšie nás čakajú) a boli to prekrásne výlety, hlavne sa človek veľa naučí a poučí ako sa veci môžu dať urobiť úplne v pohode bez stresov, to odporúčam všetkým, ktorí si zoberú do hlavy usporiadať nejaké koncerty (smích).

Když už jsme u těch koncertů, co Česká republika? Objevíte se u nás?

DAN: U vás sme ako doma, máme u vás veľa kamošov a fans, s ktorími si vychadzame na jedničku a kedže sme boli u vás  nesčetne krát, cítime sa u vás ako doma, takže kľudne napíš kde a kam a my s radosťou prídeme. dáme pifko a rozbalíme a nadelíme svoju porciu brutal-death-u (smích).

Poslední dobou spousta kapel vydá nahrávku jen na vinylu. Vy jste zůstali zatím věrni cdčku jako hlavnímu nosiči. Chystáte vaše nahrávky i na gramodeskách? Jaký máš vlastně vztah k tomuto médiu?

DAN: Ano, to je pravda, že vinyl sa pomaly vracia späť, ale pozri sa na to aj z tej strany, že na tom vinyle je veľakrát už len digitálny zápis, takže ak porovnáš napr. nejaky starý Katapult nahrávaný na pás analogovo s nejakou metalovou  kapelou, ktorá to robila digitálne, tak je dosť pravdepodobné, že ich zmetú ako veľká voda (smích). A Craniotomy na vinyle? No neviem, ale ak by sa vydavateľ rozhodol pre túto cestu tak by sme to akceptovali (smích).

ROMAN: Je dosť možné, že v budúcnosti sa ukáže dáka staršia nahravaka Craniotomy na platni. Je aj to v riešení s jedným menším labelom, uvidíme čo z toho bude.

Snažím se sledovat i slovenskou scénu, ale informací není nikdy dost. Doporučil bys nám od vás nějaké nové kapely nebo desky starých kapel? Je něco, co tě zvedlo ze židle?

ROMAN: Určite že hej, i keď mám taký pocit že na Slovensku to z metalovymi kapelami dobré nevypadá. Je ich čim ďalej menej. Keď že sa pohybujem prevažne brutalne kalných vodách spomeniem napríklad The Infinite Within, mlada a veľmi nádejná kapela. Čaká ich ešte dlhá cesta, ale majú na to aby sa presadili i vonku. Ďalej som zvedavý na chalanov z Wandering The Universe, hodne technické sú tam členovia momentálne nefungujúcich Diftery. Starším albumom sa mi už moc nechce vracať. Veľa dobrých kapiel už nefunguje. No určite si najdi napríklad brutalných Synthetically Revived.

Co vlastně posloucháte za muziku? Neříkej mi, že třeba při cestě na koncert si pouštíte jen samý brutal slam death metal. Spousta muzikantů vůbec neposlouchá styl, který hraje.

DAN: No je to rôznorodé, napr. Roman je Brutal ortodox, ale tiež si vypočuje napr. ambient, nejaky doom, soundtracky k filmom, my ostatní  vstrebeme všetko okrem disca, techna a podobných sračiek (smích).

V minulém rozhovoru pro náš webzin jsi zmiňoval, že hraješ ještě v rakouských DARKSIDE, Shampon měl dokonce folkovou kapelu? Jak to s vámi vypadá teď? Působíte ještě v jiných kapelách? Když se sejde stejný termín koncertu s CRANIOTOMY, kdo dostane přednost?

ROMAN: V Darkside som nikdy nehral, tam hral Šampon - bass a Lukaš - bicie. Šampon mal aj ma viacej kapiel, ktoré názvy si už teraz nepamatám. Momentálne hráva s grindermi Attack of Rage a s Eternal Bleeding, ktory momentálne pauzujú. Lukáš má za sebou ešte kapely Galadriel, Dysanchely plus dáke iné nemetalové. Keď sa nám náhodou prekrívajú akcie, a nie je to veľká vzdialenosť, tak sa zahrajú koncerty aj aj. A keď je vzdialenosť vačšia, tak sa uprednostňuje prví vybavení koncert s vínimkami veľkých fesťákov,  ktoré majú prednosť, ale to myslím že sa nám ešte ani nestalo.

Někde jsem četl, že ty (Romane) pracuješ jako zlatník? Jak vůbec bere tvé okolí působení v brutal death metalové kapele? Vždycky si říkám, že musí být velký rozdíl, přes den dělat „solidní povolání“ a večer jít zpívat o krvavých kusech masa. Kolega mi jednou vyprávěl, že jeho malá dcera všude říká, že tatínek chodí večer na brigádu dělat řezníka (smích).

ROMAN: (smích) Zlatník to už nie je dávno pravda, už zopár rokov pracujem v automobilovom priemysle, kde ma ľudia poznajú ako normalného kolegu a ty ktorý, ma poznajú menej, si možno myslia že mi jebe, keď že nosím na sebe moje obľúbené kapely skoro vždy, vlasy po pás, ale je mi to úplne jedno. Serem na sedlákov (smích). Žijem si ako sa mi páči a nikdo ma v tom nebude obmedzovať.

Je nějaká kapela, které byste rádi dělali předskokana na turné? Dnes je zvykem, že si „méně známá“ kapela zaplatí turné a vezme je s sebou nějaká slavnější smečka. Nechystáte něco podobného? Dovedl bych si představit evropské turné CRANIOTOMY kupříkladu s DEVOURMENT nebo DEEDS OF FLESH apod.

ROMAN: Tých kapiel je hodne, ale držíme sa pri zemi. Nemáme peniaze na to, aby sme mohli robiť predskokana napr. nejakým Cannibal Corpse alebo i Devourment. Vedel by som si to predstaviť, no pokiaľ nám s tým nepomože napríklad vydavateľ, tak je to zaťiaľ nerealne. Chalani to už trochu poznajú, keď boli na takomto tour s Darkside, kde museli zaplatiť zopár tisíc eur kapele  Moonspell, aby si mohli zahrať par koncertov s touto bandou na tourne. Je to trochu choré, ale mladá kapela, ktorá je talentovaná a nemá financie, nemá ani budúcnosť.
Niekedy som si myslel že stačí len hrat a ostatne príde samé. No len je to trochu inak... najivka (smích).

Právě, při psaní otázek pro tento rozhovor poslouchám vaše nové album a říkám si…To musí být hodně fyzicky náročné vůbec některé pasáže zahrát. Třeba od bubeníka to vyžaduje opravdu nasazení. Udržujete se nějak, cvičíte? Myslím tím teď třeba běh, kolo apod.

ROMAN: Samozrejme skušavame s kapelou pravidelne 1-2 krát do týždňa, a to je základ. Čo sa týka športu, skoro vobec. Občas bicykel a to je tak asi všetko. Chuď by aj bola, no čas ťa nepusti, teda aspoň nie v mojom prípade. A čo viem, tak ani Lukáš sa nevenuje takýmto aktivitám, možno trochu zdvýha činky, ale fakt len trochu (smích).

Spousta kapel má poměrně vyhrazené názory na stahování muziky z internetu. Co vy a nelegální stahování? Většinou každé album unikne v den vydání. Pro někoho je to reklama, někdo proti tomu bojuje. Co si o tom myslíš?

ROMAN: V  súčastnej dobe je to už normalné, že si všetci stahujú hudbu z netu. Ja nie som vínimka. Niektorý ľudia ale ešte stále žijú co si občas kupia cd (ty ľudia si zaslúžia mediale), ale musí sa im to fakt páčiť. Pre nás ako undergroundovu  kapelu je reklama aj to, že mame vyhodený cely album napr. i na youtube, ktoré tam zavesí dáky náš fans, čo si to cd kúpil. Inak by sa niektorý ľudia k názvu Craniotomy ani inak nedostali.

U nás máme časopisy Spark a Pařát, u vás Rock Hard. Je u vás nějaké další médium, které dává prostor i death metalu? Občas si říkám, že je tento styl podporován snad už jen undergroundovými webziny, případně zahraničními časopisy, kteří na to mají lidi.

ROMAN: Je tu zopár internetových zinov. Z Death Metalu ma teraz napadá Metalexpress, v minulosti bolo toho viacej. No za každý jeden by sme mali byt vďačný.

Co si vůbec jako kapela myslíte o recenzích, reportech z koncertů apod. Někde napíšou o novém cd jen šest řádek, někde vás totálně setřou za „nepovedený“ koncert. Má to vůbec v tom obrovském množství informací „válejících“ se na internetu nějakou vypovídající hodnotu? Byli jste někdy vyloženě „naštvaní,“ že jste se museli bránit? Nebo naopak, byl nějaký názor na vaši tvorbu natolik ovlivňující, že jste ho vzali v potaz?

ROMAN: Každý jeden článok o tvojej kapele je plus, teda pokiaľ ta fakt nezhodia, čo sa nám v existencii kapely zatiaľ nikdy nestalo, dostaneš sa do povedomia ludi, ano tato kapela je tu, i ked každému nevyhovieš s tvojim štýlom čo hráš a u nás to platí dvojnasobne.

Děkuji za rozhovor a přeji vám, aby se vaše muzika šířila po světě jako černý mor. Pokud je ještě něco, co bys chtěl vzkázat českým fanouškům, máš prostor.

ROMAN: My ďakujeme za priestor.

DAN: Aj my ďakujem za priestor, pokiaľ nás ešte niekto nepočul dajte si Craniotomy napr. i do youtube a nehajte kľudne odkaz. Sme zvedavý na vaše reakcie... Stay Brutal!

http://www.craniotomy.szm.com/
http://bandzone.cz/craniotomy
http://www.myspace.com/craniotomyofficial
http://www.last.fm/music/Craniotomy
http://www.amputatedvein.com/

RECENZE


Zveřejněno: 11. 08. 2013
Přečteno:
4249 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář