Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

OVERTURES – Entering The Maze CD 2013, Sleaszy Rider Records

Italští metalisté OVERTURES, pocházející z Gorizie, se dali dohromady v roce 2003 a za svou dosavadní existenci vyprodukovali tři oficiální alba, z nichž to poslední, pojmenované „Entering The Maze“, vyšlo letos v květnu u Sleaszy Rider Records a jak správně tušíte, právě ono bude předmětem mého článku.

V prvním odstavci jsem pouze obecně zmínil, že se kapela věnuje metalu, takže je asi celkem na čase situaci trochu více objasnit a tím pádem nejspíš i odradit přívržence extrémnějších žánrů od dalšího čtení (úsměv). Ano, OVERTURES jsou silně melodickou kapelou, pohybující se někde na pomezí power a heavy metalu.

Aktuální album přináší celkem 10 skladeb o celkové stopáži lehce přes 50 minut a troufnu si tvrdit, že se do nich určitě ráda zaposlouchá drtivá většina fanoušků dvou výše uvedených stylů, ale i někteří z těch, kteří třeba právě tyto zmíněné žánry ignorují, především díky vysoko posazeným „uječeným“ zpěvům. Zde si totiž vokalista Michele Guaitoli zachovává příjemný, řekněme spíše takový civilnější projev, nepouští se za každou cenu do všemožných výšek, díky čemuž se tvorba kapely právě malinko liší od klasických powermetalových špiček. Sám za sebe můžu říct, že v některých fázích nahrávky toto naprosto kvituji, jelikož hlas do muziky sedí a dodává jí trochu tvrdší a temnější ráz, ale najdou se i místa, kde mi ten klasický powermetalový zpěv chybí a určitě bych ho uvítal. V těchto pasážích by prostě vokál mohl být vyraznější a dominantnější. V hudbě samotné pak převažují spíše střední, hutná tempa, místy samozřejmě narazíme i na chvilkové zvolnění, či naopak zrychlení, dle vývoje dané skladby. Instrumentální výkony všech muzikantů jsou bezpochyby výborné, zvláště potěší spousta kvalitních kytarových riffů a sól (většinu z nich obstaral hostující kytarista Stefano D‘ Amore). Pakliže bych měl zmínit několik písní, které považuji z celého materiálu za nejvydařenější, pak bych rozhodně uvedl úvodní „The Maze“, klipovku „Savior“, pětku „Emty Trails“ nebo osmičku „Programmed To Serve“.

Co mi trochu vadí a dávám kvůli tomu i nižší hodnocení je, že album je sice plné melodické muziky, ale chybí mi zde nějaké výraznější snadno zapamatovatelné songy, potencionální hity, které by člověku uvízly v hlavě už po prvním, či druhém poslechu desky. Materiál je sice silný a kompaktní, ale tohle mu z mého pohledu docela chybí a brání to nahrávce v trochu větší působivosti na posluchače.

Rozhodně nesmím zapomenout zmínit, že pod nahráváním a mixem, jenž obojí proběhlo v The Groove Factory Studiu v Udine, je podepsaný zpěvák Michele, mastering pak obstaral věhlasný německý muzikant a producent Sasha Paeth v Gate Studiu ve Wolfsburgu.

Jako bonus je k CD navíc přiloženo DVD, které obsahuje videoklipy ke skladbám „Savior“ (součástí je pak i dokument z jeho natáčení) a „Fly Angel“ (pochází z předloňského alba „Rebirth“), a celkem 5 studiových klipů k písním z posledních dvou nosičů. Dále se zde nachází celá deska „Entering The Maze“ v audio podobě, cover verze válu „Pirate song“ od legendárních německých metalistů RUNNING WILD, která se objevila i na jejich tributním albu „ReUnation“ a song „Daemons“ (rovněž z předchozího CD „Rebirth“), zaznamenaný z pohledu bubeníka.

Seznam skladeb:

  1. The Maze
  2. Under The Northern Star
  3. Of Nightmares
  4. Savior
  5. Empty Trails
  6. Consequences
  7. In The Middle Of Nowhere
  8. Programmed To Serve
  9. A Different Point Of View
  10. The Oracle

Čas: 51:38

www.overtures.it

Zveřejněno: 08. 08. 2013
Přečteno:
3602 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář