Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

24.8.2013, Sádek u Velkých Heraltic

Rok se s rokem sešel a kultovní přehlídka tvrdě rockové muziky s názvem Heraltická Sbíječka již pomalu klepe na dveře. V loňském roce se jednodenní festival poprvé konal v obci Sádek u Velkých Heraltic, což se ukázalo být krokem správným směrem. Vystoupení kapel si nenechala ujít, i díky, slunečnému počasí více než dvoustovka fanoušků, což se následně projevilo na kvalitě vystoupení jednotlivých muzikantů a spokojenost vládla na všech frontách. Jako nejlepší formu poděkování věrným příznivcům, rozhodli se pořadatelé letošní ročník obohatit o zahraniční delegaci a rozšířit počet vystupujících na 12. Dvanáctičlennou sestavu tvoří kapely z blízkého okolí, ale i vzdálenějších destinací.

Olomoucká metalová scéna vyplodila v posledních letech několik zajímavých spolků, jež si získaly jméno nejen v tuzemsku. Namátkou lze vzpomenout například Godless Truth, Hazydecay či kapelu Venefica. Do širšího povědomí příznivců by se jistě rádi zařadili metalcoreoví FEARSOME, jejichž vznik se datuje do roku 2010. Fearsome prozatím nevydali žádnou déletrvající desku, jejich skladba Union of Traitors se však objevila na kompilaci vydavatelství Leviathan Records. A dost možná právě díky této kompilaci se podařilo olomoucké smečce proklestit v letošním roce cestu na známý festival Apocalyptic Form of Death.

Krnovští TARTARO:S čeří vody tuzemské scény již pěknou řádku let a za celou svou historii, kterou poznamenalo několik rozpadů a opětovných návratů, neuhnuli ani o píď z nastoleného trendu kvalitní porce hardcoreové muziky.  V loňském roce vydali třískladbové EP s názvem (The) 6eneration lost a pustili se do koncertování.  K seriálu pořádaných koncertů pod názvem North Eastern Aggression se přidala také letní verze North Eastern Open Air, na které mimo hudebních kapel vystoupil se svou exhibicí také pětinásobný biketrialový mistr Evropy Vašek Kolář.  TartarO:s se v roce 2013 vytasili se zdařilým videoklipem ke skladbě Time is Running Through My Head a nepochybuji o tom, že se z jejich strany máme ještě letos nač těšit.

Metalcoreové tsunami se již nějaký ten pátek valí ze všech stran a koutů světa. Také u nás si tento osobitý hudební styl kombinující agresi s melodií a melodické chorály s thrashovým chraplákem našel úrodnou půdu a místo, kde se čas od času objeví zajímavá partička muzikantů. Za jednu z nejzajímavějších je možno považovat kapelu UNDER THE SURFACE z Valašského Meziříčí. Tihle mladíci v sobě skrývají obrovský potenciál, což dokazuje již prvotina s názvem Resurrection, která posbírala řadu pozitivních recenzí. Věkový průměr členů nepřesahuje nijak výrazně hranici plnoletosti a bude velice zajímavé sledovat, jakým směrem se bude kapela vyvíjet do budoucnosti. Pokud se Under the Surface podaří přenést energii z desky na sádecké pódium, bude to pro milovníky metalcoreových rytmů opravdový zážitek.

Troufám si říci, že pokud Under the Surface zdobí vysoký potenciál, pak hlavní devizou THE PANT z Břidličné u Bruntálu jsou obrovské zkušenosti, získané koncertováním po klubech a festivalech u nás i zahraničí. €žPanty€œ jsem poprvé slyšel a naživo viděl okolo roku 2000, když propagovali desku A Long Way. Už tenkrát si mě svým hardrockem ve stylu AC/DC získali. Dodnes pamatuji, jak jsme si vyžadovali neustále dokola skladbu Pig Machine, abychom ji ten večer slyšeli ještě počtvrté. Od té doby přibylo několik let a odjetých štací, pozměněná sestava našla svou vlastní tvář a vysloužila si na pódiu místo po boku takových veličin, jakými bezesporu Slade či Blaze Baley, jsou. Jestli se za uplynulou dobu něco nezměnilo, pak je to kvalitní hardrock, který The Pant servírují svým fanouškům i dnes.

Kapela ANTIGOD z Havířova sice v těchto dnech natáčí debutové album, nicméně jednotliví členové zkušenostmi doslova překypují. Baskytaristu Hadgiho či bubeníka Ference bylo možno nějaký ten pátek potkávat v Disfigured Corpse, kytarista Petr zase nacvičoval prstoklad u Euthanasie. Propojením hudebního kvintetu vznikl nejprve projekt a posléze regulérní kapela, které se dnes jednotliví členové věnují s plným nasazením a čistou hlavou. V roce 2012 bylo vydáno spolu s ostravskými Have the Munchies split CD, na které letos naváže deska s názvem The Masquerade, natočená ve studiu Šopa. Havířovské komando na ní potěší všechny milovníky thrash-death metalových riffů.

Relativně novým jménem na scéně jsou PRIMARY RESISTANCE z Ostravy, nicméně ani v jejich případě se nejedná o žádné zelenáče. Pozici vokalisty zastává redaktor Sparku a především člen, dnes již pohřbených, Disfigured Corpse, Vláďa Třískala, který se obklopil dalšími známými firmami z kapel Deaf1Cult0 či Boycott.  Výsledkem takového spojení snad ani nemohl být jiný styl, než řízný hardcore promixovaný prvky death metalu a growlingové vokální linky. Natočené EP s názvem Devastated Souls jasně naznačilo, že by taková kombinace mohla fungovat více než dobře a dle mého názoru si Primary Resistance brzy vybudují silné renomé nejen u nás.

Co by byla Sbíječka bez INSANE? Jednoduše řečeno, ať už se na věc podíváme z jakéhokoli úhlu pohledu, nebyla by. Kapela obohacuje tuzemskou scénu již téměř 20 let, za které stihla natočit několik úspěšných desek a navštívila snad všechny rockové  kluby v tuzemsku.Stejně tak nespočet koncertů a festivalů. INSANE hrají moderní, obtížně zařaditelný metal, postavený na kvalitních riffech a skvělé rytmice. Poslední deska Preserve to Diverse natočená v roce 2011 si vysloužila pozitivní recenze kritiků, ovšem z vlastní zkušenosti mohu říci, že teprve živé vystoupení kapely je tím pravým zážitkem.Kapel s vlastním stylem u nás moc není a proto by byla chyba nechat si ujít jejich vystoupení na Sbíječce 2013.

Velký ohlas publika zaznamenala při poslední Sbíječce téměř domácí kapela APATHY AGAIN, která prozatím nenašla zcela jasný směr svého hudebního vývoje. Dle dojmů z loňského vystoupení či dostupných nahrávek lze očekávat, že základním stavebním kamenem předváděného setu bude hardcore a jemu podobné styly. V letošním roce probíhá v základním táboře kapely rekonstrukce zkušebny a tak je otázkou, zda se v roce 2013 dočkáme nějaké té demonahrávky, která blíže hudební směřování kapely naznačí. Čtyřčlenná banda, složená ze zkušených regionálních muzikantů, se umí muzikou velice dobře bavit a svůj entuziasmus snadno přenést na publikum, o čemž se budeme moci přesvědčit třeba právě na prknech pódia festivalu Sbíječka.

Prvním slibovaným zástupcem zahraniční metalové scény jsou slovenští ATTACK OF RAGE, kteří spolehlivě semelou vše živé, co se jim postaví do cesty. Rychlé klepačky, brutálně podlazené kytary a vokály, v nichž se střídá klasický growling s ječákem, jsou hlavním poznávacím znamením této grindové partičky. Vznik kapely se datuje do roku 2001, a přestože se často měnila její sestava, vydané nahrávky se vždy těšily slušné pozornosti. S hudebním vydavatelstvím Metal-age Productions za zády, vystoupili Attack of Rage na několika významných hudebních akcích nejen v tuzemsku, ale také v Dánsku či na Ukrajině. Letos se kapela uzavřela do studia a vytvořila nové songy pro připravované [UTF-8?]„splitko“ s tuzemskými Contrastic.

Během osmnáctiletého působení na hudební scéně získali na svou stranu řadu fanoušků, hudebních kritiků i festivalových promotérů, což nejlépe dokazuje dvojí pozvání na renomovaný Basinfirefest, kde si zahráli po boku několika světově uznávaných kapel. Umě mixují crossover s lehkou esencí thrash metalu a v jejich čele stojí zpívající kytarista Pavel Herich. Řeč je o HELPNESS z Píště u Hlučína. Skupina vznikla v roce 1995 a má na svém kontě 5 úspěšných desek, přičemž ta poslední byla vydána v roce 2010 a nesla název Fatal Formation. V letošním roce se kapela pustila do příprav na nahrávání nové desky. Album ponese název Times a jako její ochutnávka byla do éteru vypuštěna skladba Sleeping Hell. Helpness mají kde brát, přesto můžeme počítat s tím, že na Sbíječce uslyšíme z chystané desky více.

Druhým zástupcem zahraniční metalové scény jsou slovenští BRAINSCAN z Banské Bystrice. Kapela vznikla v roce 2008 a pod hlavičkou vydavatelství Gothoom Production vydala album Breaking Down Your Mind. Za pět let působení na hudebním poli toho kapela stihla relativně hodně. Pokud vynecháme změny v sestavě a její doplňování, pak je třeba vyzdvihnout zejména plnění role předskokanů na vybraných zastávkách turné slovenské kapely Horkýže Slíže a působení na festivalech Rock for People, Basinfirefest či Topfest. Živé koncertování zřejmě patří obecně mezi velmi oblíbené činnosti této kapely, jinak si lze těžko vysvětlit, že již v roce 2010 vystoupili Brainscan na svém jubilejním stém koncertu. V úvodu roku 2013 se kapela zavřela do studia Shaark, aby zde nahrála desku Reflections, jejíž vydání je plánováno na přelom července a srpna. V tuto chvíli je již možné prozradit, že i druhé album vyjde pod hlavičkou labelu Gothoom Production.

Run to the Hills, Evil that Man Do a Fear of the Dark jsou jen krátkým výčtem skladeb, které ovlivňovaly a měnily heavy metalovou historii. Ano, dámy a pánové, pořadatelům Sbíječky se letos podařil velkolepý kousek. Na festivalu totiž nevystoupí nikdo jiný, než legendární IRON MAIDEN. A co na tom, že půjde o kapelu z nedalekého Vsetína. Fanoušci, kteří se muzikou baví, si jistě užijí vystoupení revivalové kapely stejně dobře, jako by sledovali na pódiu samotnou legendu z Londýna.

Jednodenní festival za účasti 12 kapel je plánován na sobotu 24.8.2013 v kulturním areálu obce Sádek u Velkých Heraltic. Tóny první kapely se rozezní ve 13 hodin a vstupné na akci bude činit 120 Kč. Pořadatelé by i v letošním ročníku rádi zajistili stravování a občerstvení za lidové ceny, stejně jako možnost stanování v kulturním areálu. Můžeme jen společně doufat, že počasí bude muzice nakloněno stejně jako v roce 2012..
 

http://bandzone.cz/fearsome
http://bandzone.cz/legendoftartaros
http://bandzone.cz/underthesurface
http://bandzone.cz/thepant
http://bandzone.cz/antigod
http://bandzone.cz/primaryresistance
http://bandzone.cz/insane
http://bandzone.cz/apathyagain
http://bandzone.cz/attackofrage
http://bandzone.cz/helpness
http://bandzone.cz/brainscan
http://www.ironmaiden-revival.cz/

Zveřejněno: 01. 08. 2013
Přečteno:
3254 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář