Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

29.7. 2013, Praha - Synot tip aréna

Pokaždé, když se objeví info o koncertě IRON MAIDEN v Česku, říkám si, že tentokrát už to vypustím, viděl jsem je přeci několikrát. Jenže pak začíná předprodej vstupenek a já si stejně okamžitě koupím lupen pod pódium. Lupen koupený a nezbývá než půl roku čekat. Jenže jak se koncert takovéto legendy začíná blížit, vytahuju postupně jednu desku IRON MAIDEN za druhou a poslouchám tisíckrát slyšené. Letošní štace IRON MAIDEN přesně kopíruje turné Maiden England z roku 1988 a tak se dá očekávat setlist složený z největších pecek historie kapely. Natěšený se ráno probouzím, pondělí 29. července je konečně tady!

V jedenáct hodin doráží kámoška Anet, dáváme pokec, nějaký oběd a pomalu se chystáme. Anet bere vlajku Ironů, já na sebe natahuji triko „Killers“, které mám od osmé třídy. Společně řešíme neřešitelné – jestli si vezmeme džísky (smích). Nakonec pro velké vedro od našich milovaných vestiček upouštíme a vyrážíme ze Žižkova směr Slavia. Před slávistickým stadionem už se trousí Maiden fans, pozdravíme pár kamarádů a jdeme na pivo. Brrr, ten teplý Staropramen za 50 Kč se nedá pít a proto ještě nakupujeme vychlazený plechovky. Další překvapení přichází, když před McDonaldem (čti MekŠitem) potkáváme 1/2  kamarádů z Exorcizphobie. Zasekáváme se na kus řeči a pomalu se přesouváme před námi určený vchod do sektoru před pódiem. Čekáme zhruba hoďku, která uteče poměrně rychle, nechybí ani Kubajz s Mařenkou. Brány stadionu se otevřely už v 16:00 oproti původním předpokladům a tak probíháme po nezbytném odbavení až na plochu. Zaujímáme flek tak 15 až 20 metrů od pódia.

O čtvrt na sedm začíná předkapela VOODOO SIX. Mistři světa v tleskání. Několik „oveček“ v prvních řadách se chytí a vydrží tenhle pop/hard rock zobat kapele celých pětačtyřicet minut. Upřímně trpíme. Na kapele není nic, co by mě zaujalo. Snad jen naučené grimasy a pózy od hard rockových ikon Whitesnake a jim podobných (smích). Vše dorazil basák, jehož pózy až nezdravě připomínaly Steva Harrise. Nudný hard rock vymydlených „pseudo rockerů“, kteří jako by vyšli ze soutěže Euro song nebo jak se to jmenuje. Sorry.

Nad Edenem se zatáhlo a dalo se očekávat, že sprchne. V tom dusnu jsme po dešti volali, ale to, co přišlo, nečekal asi nikdo. Totální smršť, provazy vody, všichni prochcaní až na kost. Z vedra se najednou do těl vkrádá chlad, oblečení můžete ždímat. O botách ani nemluvím. Po největším slejváku technici vymetají vodu z pódia, vracejí odposlechy na svá místa a celý dav čeká, kdy a jestli se vůbec začne hrát. V tu chvíli se k nám zaplněným kotlem prodírá Žakyn, který sprchu přečkal v útrobách stadionu. Ti starší thrasheři jsou z cukru (smích)!

To už se spouští klasické maidenovské intro „Doctor Doctor“ od legendy UFO a dá se očekávat monstrózní nástup jedinečných IRON MAIDEN. První tóny „Moonchild“ a celá kapela vtrhla na scénu. Bohužel, zvuk v kotli není ideální, slyším pouze jednu kytaru a přehulenou basu. Postupně se zvuk zlepšuje a zhruba od poloviny koncertu už není nač si stěžovat. A koneckonců – vždyť každý ty skladby zná! Bruce Dickinson je jako vždy plný neuvěřitelné energie, běhá po celé stage, skáče, převléká kostýmy, ale hlavně mu to stále skvěle zpívá. Jasně, některé vysoké pasáže si pokládá jinak, efekt je však impozantní. Zbytek kapely jsou pořád ti stejní hoši, jako když MAIDEN začínali. Nestárnoucí Steve Harris a jeho bublající baskytara, s blonďatou hřívou třepající Janick Gers – chci jeho boty! (úsměv), vždy dobře naladěný Dave Murray i tak trochu stranou stojící Adrian Smith dokazují, že jsou to oni, kdo psali historii heavy metalu. Profesorský výkon Nicka McBraina za mohutnou bicí soupravou byl posledním dílem ke složení dokonalé mozaiky. Jen škoda, že ho za těmi bicími nebylo prakticky vidět. Nemá smysl popisovat jednotlivé skladby. Kotel bouří, zpívá společně s Brucem, skáče. Totální euforie. Co na tom, že z nebe stále chčije a mám na sobě promočený hadry? Kromě zmíněné „Moonchild“ kapela sype „Can I Play with Madness“, „2 Minutes to Midnight“, „Wasted Years“, „The Clairvoyant“ a „Iron Maiden“. Nemohou samozřejmě chybět hitovky „Fear Of the Dark“ (atmosféra snad lepší než na Premier league), „The Trooper“, „The Number of the Beast“ , opus „Seventh Son of a Seventh Son“  a skladba, která mě zasvětila do heavy metalu – „Run to the Hills“. IRON MAIDEN zařadili do setlistu i méně ohrané „The Prisoner“, „Phantom of the Opera“ – malá chybička se vloudila, když se Bruce netrefil do sloky, a „Afraid to Shoot Strangers“. Posledně jmenovanou jsem si vždycky přál slyšet naživo. Jedinečná atmosféra této skladby mi vháněla mráz do zad. Excelentní! K přídavkům se IRON MAIDEN nenechali dlouho přemlouvat. „Aces High“ – totální srdcovka a skladba, kterou mohu poslouchat do nekonečna. To samé platí o následující „The Evil That Men Do“, při které likviduji už tak vyřvané hlasivky. Na závěr padla vykopávka „Running Free“ i s děkovačkou. Během každé skladby se měnila plachta za kapelou s vyobrazeným Eddiem. Ten samozřejmě nechyběl ani „naživo“. Také anglická vlajka při „The Trooper“ byla samozřejmostí. Připočtěte profesionální výkon, melodie, kytarová sóla, pyrotechnické efekty, ohně, naházené paličky a trsátka. Na této show nechybělo zkrátka nic!

Je těžké psát o koncertě kapely, na které jsem hudebně vyrostl. Všechny skladby člověk zná nazpaměť a má je navždy zaryté hluboko v srdci. IRON MAIDEN jsou obrovskou legendou, která i po letech svou neotřesitelnou pozici na metalové scéně z rukou nepouští. Naopak, z celé kapely je stále cítit energie, výborná nálada, chuť předvést svým fanouškům to nejlepší. IRON MAIDEN nejsou Metallica. IRON MAIDEN jsou žijící a neustále prvotřídní legenda. Ještě teď jsem v euforii a dobře vím, že i příště si lístek zase koupím! Tahle investice za jedinečný zážitek rozhodně stojí i poněkolikáté! UP THE IRONS!

Setlist:

  • Moonchild
  • Can I Play with Madness
  • The Prisoner
  • 2 Minutes to Midnight
  • Afraid to Shoot Strangers
  • The Trooper
  • The Number of the Beast
  • Phantom of the Opera
  • Run to the Hills
  • Wasted Years
  • Seventh Son of a Seventh Son
  • The Clairvoyant
  • Fear of the Dark
  • Iron Maiden
  • Aces High
  • The Evil That Men Do
  • Running Free


Zveřejněno: 03. 08. 2013
Přečteno:
3219 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 08. 2013 11:06 napsal/a Crypt
1
Pekny report diky!!! ....mam stejne zazitky...skvelej koncert!!!....Maiden nezklamou nikdy smekam
04. 08. 2013 13:01 napsal/a KubaAjz
video
tady je full video: http://www.youtube.com/watch?v=TqQdElr_1kI odpočítejte si dvacátou řadu od podia, tak tam stojíme:-)