Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

BLACKOSH – Corrterrigena / MASTER´S HAMMER – Poletíme komínem SP 2013, Jihosound records

Franta Štorm a Blackosh se rozhodli, že spolu udělají splitko a tak hodili echo vyslancům Cthulhu, aby zahájili transgalaktickou operaci s názvem BLMH. Dvě písně jsou výsledkem putování přes Komín do nadhvězdných výšin, kde popíjeli a jamovali s chlápkama, co mají místo vousů chapadla a choboty. Yog-Sothoth to celý dirigoval a tady na zemi se to fláklo do drážek. (blackosh.com)

Ano, dvě kapacity českého metalu se rozhodly, že nám zpestří horké letní dny společným asfaltovým kotoučem o průměru sedm palců. Blackosh poprvé pod vlastním nickem, s asistencí bicmena Čepy, Franta Štorm pod praporcem MASTER´S HAMMER, s dvěma kumpány, kteří se postarali o bicí nástroje (Honza Kapák, Silenthell). Zkratka BLMH je snad každému jasná, on je to asi i souhrnný název splitka, ale aby bylo jasněji, je v nadhlavníku uvedena delší verze.



Pšouknutím vesmír stvořil...
Zrůdy obludných patvarů,
kreatury morbidně šeredné
Makabrózní přízraky v utajených dimenzích
Bestie čekající na povel vyrazit a peklo rozpoutat


Podle drobného písma na středu vinylku patří strana A Blackoshovu songu „Corrterrigena“. Ten je překvapivě nazpíván česky, a že je text řádně ujetý, o tom svědčí výše uvedený úryvek, ostatně leccos naznačil úvodník zmiňující se o vyslancích Cthulhu a ochapadlených chlápcích. Muzika je na poměry jediného songu překvapivě hodně pestrá, za pět minut rozehrál Blackosh hned „několik v jednom“.
  • Řádně nabroušený úvod s neskutečně chytlavým zpěvem/řevem – pro mě asi nejpůsobivější část skladby. Blackoshův vokál je tady doslova geniální, k tomu sviští severem načichlý black metal, v němž kytary kvílí za doprovodu dusotu bicích. Při vší té zběsilosti ale probleskují interesantní melodie, tohle je prostě prvotřídní epický black metal.
  • Zvolnění, po němž následuje avantgardní pasáž, v níž se ke slovu dostávají programované space zvuky z hlubin vesmíru.
  • Další divoký úsek s Blackoshovým řevem, opět trochu jiným, v některých momentech doslova přechází mráz po zádech... „na hnátech drápy, křídla harpyje... oheň rozmetá...“; skvostné!
  • Melodický závěr s parodickým zpěvem/řevem, kde Blackosh dokonce neváhá ráčkovat.



Počtvrté se MASTER´S HAMMER vrací k vesmírnému tématu, tentokrát s ještě silnějším parodickým nádechem. Opět poslouží výňatky z textu, který kráčí ve stopách „Lovecrafta“, „Transgalaktického řezníka“ a „Barvy kosmu“. Volná sága vychází z Lovecrafta, Franta to všechno bere v velkou dávkou nadhledu a určitě se při psaní textu i jeho zvěčnění ve studiu Jihosound dobře bavil.

Poblitý Demiurg na smrtelném loži v kocovině zplodil génia
I když se pak ukázalo, že je trochu debilní
...
Pohleď, jak jsem dneska pěkně šupinatý a zbrusu nově okřídlen
Do nadhvězdných výšin poletíme spolu komínem!


Proti Blackoshově rozevláté divočině je skladba „Poletíme komínem“ sevřenější. Po krátké klávesové introdukci se rozjíždí hymnický opus, který se prakticky nezastaví a pořád valí a valí... MASTER´S HAMMER pokračují tam, kde začali na „Konvích“ a sázka na jistotu se vyplácí. Ono to na první poslech vypadá celkem jednoduše, ale s nárůstem počtu rotací kotoučku na gramofonu objevuje posluchač řadu drobných vychytávek. V první řadě kytarová práce, ta je opět plná parádních melodií. Nechybí ani klávesový podkres, o skvěle nabušených bubnech (made in Hellsound, stejně jako mastering) a atmosféru dotvářejících tympánech nemluvě.
Frantův zpěv je nezaměnitelný, opět protahuje koncovky, opět klasicky skřehotá, ale nebojí se ani čistého projevu, kdy v samotném závěru dává refrén podruhé (až na slovo „komínem“) civilním hlasem, byť s typickou dávkou ironie.

Blackoshova strana obalu není zrovna očím libá, vesmírná obluda sice vypadá zle, ale jinak se mi kresba nelíbí. To Franta se drží svého kopyta a vystřihl další povedenou příšerku (ty předchozí na „Konvích“ a na loňském singlu), která má předobraz v textu, stejně jako fekální vůz z roku cvaj.

Devět minut parádní muziky by si stylově žádalo devět bodů, ale já jsem oběma songy tak okouzlen, že po delší odmlce sáhnu k absolutnímu hodnocení.

Varování ortodoxním: Vadí-li vám v black metalu parodický nádech, ironie a vtip, může vám poslech SP způsobit trvalé následky!

Seznam skladeb:
A: BLACKOSH – Corrterrigena
B: MASTER´S HAMMER – Poletíme komínem

Čas: cca 5 min. + cca 4 min.

Sestavy:


BLACKOSH
  • Zdeněk Čepička – Drums and programing
  • Blackosh – Guitars and Vocals

MASTER´S HAMMER
  • Silenthell on tympans
  • Jan Kapák on drums
  • František Štorm the rest

www.blackosh.com
www.mastershammer.com



Zveřejněno: 31. 07. 2013
Přečteno:
4206 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 07. 2013 19:48 napsal/a Míra
KULT
Sakra tohle si musím sehnat. Předchozí Transgalaktický řezník je parádní věc. Díky Johane za suprovou recenzi a navnadění!