Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

5. - 12.8.2013, Maďarsko - Budapešť

Na hlavním podiu se to bude hemžit poprockovými jmény jako Blur, Biffy Clyro, Franz Ferdinand či Skunk Anansie, ale festival nabízí další čtyři velká podia, desítku menších a bezpočet dalších prostranství kde probíhá program.

Festival Sziget patří s téměř 400 tisící návštěvníky v loňském roce k největším Evropě. Sziget se koná celý týden od 5. - 12. srpna 2013 v maďarské metropoli Budapešť a přijíždějí na něj jak fanoušci, tak umělci z celého světa, z více než sedmdesáti zemí. Za rok 2011 získal festival evropské ocenění v hlavní kategorii Best Major Festival a v roce 2012 se konal jubilejní dvacátý ročník. (Official Aftermovie 2012: https://www.youtube.com/watch?v=WGc-rEscomk )

Hlavní open air pódia

Největší pozornost přitahuje samozřejmě hlavní pódium – Pop Rock Main Stage. Fanoušci zde mohou vidět hvězdy jako Blur (9.8.), Nick Cave and The Bad Seeds (7.8.), Skunk Anansie (7.8.), Biffy Clyro (8.8) Franz Ferdinand (11.8.) Ska-P (8.8.), Die Ärtze (7.8.) a řadu dalších, celkem téměř dvacet koncertů světových hvězd .

Kompletní program najdete na http://www.szigetfestival.cz/program

Přestože na festivalu není čistě metalové či rockové pódium, je tu na výběr. Zejména pódium nazvané A38 Stage ukryté v obřím stanu pro desetitisíce lidí nabízí fantastické koncerty takových kapel jako Bad Religion (8.8.), Hadounken ( 10.8.), Flogging Molly (7.8.) The Bots (11.8.) The Cribs (11.8.) Dry the River (9.8.) a desítky dalších.

Na festivalu je pět hlavních scén, tři open air a dvě kryté. OTP Bank World music party pódium je druhé největší open air pódium, ale i zde prosáknou tvrdší riffy kytar můžete se těšit na vystoupení skupin Calexico (9.8.), Dubioza Kolektiv (7.8.), a není na škody mrknout i na jediného zástupce z ČR na tomto pódiu, kapelu Čankišou (10.8.).

Spot na letošní rocnik: http://www.youtube.com/watch?v=MNrM7rc8PnI

Sestřih z klipu nick cave, franz ferdinand atd.: https://www.youtube.com/watch?v=sdyZk_9zJxI

Sestrih Biffy Clyro, Mika atd. - https://www.youtube.com/watch?v=Ibs8HuFPPOg

Dva obří stany pro desetitisíce fanoušků jsou tematicky rozděleny. Party Arena bude dějištěm obří tanečních party pod vedením těch největších jmen elektronické hudby jako jsou Chase & Status live (7.8.), Nicky Romero (8.8.), Empire of The Sun (11.8.), Felix Cartal (11.8.) a přes tři desítky dalších jmen.

Stovky dalších koncertů

Malá pódia nabízejí dohromady stovky koncertů všech různých žánrů. Bluesrockovou hudbu uslyšíte na D-Link Blues Színpad, která hostí např. Mississippi Big Beat, ze Slovenska Jerguše Oravce, či z USA příchozí Dave Herrero. Holandské scéně se věnuje Holland Meets Hungary stage a proniknout do italské nezávislé hudební scény včetně té rockové a punkové pomůžou koncerty na Puglia Sounds - Mambo Stage.

Taneční party nabídne Coloseum, odpočinkovou verzi s koupáním pak Sziget Beach, elektronický chill-out Cökxpon Chill Garden, kde kromě koncertů probíhají i workshopy. Tanečně se můžete vyřádit také na Afro-Latin Reggae Stage, a pokud jste milovník revivalů a tribute projektů je tu YouTube Tribute Stage. Romská hudba nabízí mnoho variant, ale při žádné se nebudete nudit a většinou budete i tančit až do úplného padnutí. O tom se můžete přesvědčit ve velkém krytém stanu, kde bude pódium Yeni Raki Roma Tent. Irish pub bude nabízet koncerty věnované opět tematicky irské a keltské hudbě a to v prostředí, které jí tak svědčí, v stylové irské hospodě.

Sziget festival - Island of Freedom, je známý také svým širokým doprovodným programem, v rámci kterého se na ostrově odehrává řada divadelních představení. Nově je otevřeno místo nazvané Cirque du Sziget, které bude hostit dech beroucí produkci “nového cirkusu” a působivé vystoupení mladých maďarských akrobatů. Nově se také otevírá Sziget Beach. V předchozích letech bylo z bezpečnostních důvodů striktně zakázáno se koupat a letos poprvé, díky novým možnostem, bude možné se osvěžit na speciální pláži. Fantastické 65 metrů obří ruské kolo Sziget Eye s neuvěřitelnou vyhlídkou na celý Sziget a i Budapešť. A je tu také famózní Giant Street Theatre, nabízející pouliční umělce z celého světa. A spousta dalších míst, kde se odehrává další program.

Video: http://www.szigetfestival.cz/news/nejzajimavejsi_mista_na_szigetu.82.html

Nonstop týden plný zábavy se koná od 5. do 12. srpna v Budapešti.

Vstupenky lze zakoupit v síti Eventim CZ již jen do 28.7. a po té pouze na webu na na www.szigetfestival.cz, nebo na http://www.facebook.com/SzigetCZ.

Za Sziget festival

Přemysl Štěpánek

premysl@szigetfestival.cz

Zveřejněno: 28. 07. 2013
Přečteno:
3433 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář