Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

GREEDY INVALID – The End CD 2013, Avalanche

GREEDY INVALID se pomalu, ale jistě blíží k dvaceti letům existence. Letos jim je devatenáct a vydávají páté řadové album, na němž se (jako vždycky) nachází slovy kapely melancholický gotický metal. Já minule napsal post doom rock až pop metal a když to všechno nasypu do mlýnku, vypadne z toho „greedy rock/metal“, kterým se kapela prezentuje od debutového alba z roku 1996 a jehož poznávacími znameními jsou výrazný mužský zpěv a chytlavé melodie.

Obě uvedené záležitosti jsou opět na pořadu dne, nicméně v případě Stormova zpěvu jsem mile překvapen tím, jaké polohy tentokrát použil. V minulosti dával přednost melodickým vokálům, tentokrát poměrně často přitlačí na pilu a vůbec se s hlasem snaží hodně pracovat.

Kapele nechybí nápady, nechybí tvrdší spodek, ani silné melodie, deska se prostě poslouchá tak nějak sama. Občas se ještě objeví pozůstatek doomového období, ale většina skladeb se odehrává ve středních tempech a nechybí ani gradace, která vypadá slibně hlavně v titulní skladbě, jen kdyby ji nezabil úplný závěr... Myslel jsem si, že doby fade out jsou out, a ejhle, nejsou. Nejsilněji na mě působí „Negative“, místy křehký, místy razantní song, s výraznou baskytarou, se silným refrénem. Povedla se i flétnou (nebo co to je) prošpikovaná skladba „Neverending“, skočná (nikoliv folkmetalová) záležitost, v níž dojde i na zdvojené zpěvy.

Z devíti vlastních skladeb „vyčnívá“ česky zpívaný triviální doják „Ozvěny“ zařazený zhruba doprostřed alba. V kontextu desky působí rušivým dojmem, navíc text je plný prapodivných a klišovitých slovních obratů, přičemž refrén mě doslova dráždí:

Brodíme se v bahně
Nemůžeme vstát
Co tedy tak skrýváš
když se usmíváš


Brrr... Zlatá angličtina, v té vyznívá tvorba GREEDY INVALID mnohem lépe.

Překvapivým momentem je zařazení cover verze... Tedy až takové překvapení to není, už na „Lost Letter“ (2002) byla předělaná skladba, od SEPTIC FLESH, tentokrát ale došlo na kapelu, která na každého pořádného metalistu působila v osmdesátých letech jako rudý hadr na býka, DEPECHE MODE. Vzpomínám si, jak jsme kolektivně „depeš čmoud“ nenáviděli a viděli v nich to nejhorší, co existuje. Jenže je to už pětadvacet let a hrany jsou dávno obroušeny, dnes mi DEPECHE MODE nevadí, v rádiu je slyším raději než řadu jiných expertů a na CD GREEDY INVALID skladba zapadá zcela přirozeně. Proti originálu doznala jen málo změn, rozpoznatelná je na první poslech, samozřejmě je přitvrzena a oděna do rockového hábitu. Nejsem sice kdovíjaký fanoušek cover verzí, ale tady to celkem beru.

K bookletu tentokrát míří jen slova chvály, model „design & graphics by Martin Rytych“ se osvědčil už na minulém albu „Anna“ a „The End“ je obalen vskutku kvalitně. Nechybí samozřejmě texty (tentokrát žel nedošlo na překlady do češtiny), spousta fotek, vše vkusně zakomponováno...

Markantní posun je v kvalitě zvuku. Schválně jsem si pustil starší alba („Meaning of Life“, „Lost Letter“) a ten rozdíl je obrovský. Novinka hraje opravdu příjemně, všechny nástroje mají pěkný čistý zvuk, přesně tak, jak si žánr žádá.

GREEDY INVALID nahráli, dá se říci, svůj standard. Album má pravda jedno hodně slabé místo, ale jinak se poslouchá příjemně, je dostatečně pestré, dostatečně chytlavé a tím pádem přístupné širší skupině posluchačů, nejen metalových. Letití fanoušci kapely budou jistě spokojeni, já jako vždycky dávám sedm bodů, protože si myslím, že by se toho dalo vykřesat ještě víc.

Seznam skladeb:
  1. Prelude
  2. Lies
  3. The End
  4. Negative
  5. Ozvěny
  6. Neverending
  7. Ice and Flame
  8. Chains (of Misery)
  9. Enjoy The Silence
  10. Anxiety  

Sestava:
  • Storm – zpěv
  • Smrk – kytary
  • Dora – basa
  • Catherine – klávesy
  • ddrum – bicí

Čas: 35:16

www.greedyinvalid.com
www.bandzone.cz/greedyinvalid



Zveřejněno: 06. 08. 2013
Přečteno:
3466 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář