Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

THE RESTARTS – A Sickness of the Mind CD/LP 2013, No Label Records

Po osmnácti letech na scéně se už bez debat nechá mluvit o legendě. Anglická skupina THE RESTARTS sice vznikla až v roce 1995, tudíž nemá za sebou ani punkovou prehistorii, ani druhou vlnu začátku osmdesátých let, přesto dnes patří k legendám žánru. Má na kontě řadu vydaných nahrávek, stovky koncertů po celém světě a davy fanoušků, kteří oceňují nejen to, že si pánové většinu věcí dělají sami a po svém.

Třeba hned obal, o ten se velkou měrou postaral basák a zpěvák Kieran, i titulní stranu namaloval. Je na ní obrázek nemocné punkové hlavy a moderní způsob léčby, na zadní pak motivy zobrazující středověké praktiky vyhánění zlých duchů z mozku pomocí ne zrovna bezbolestných nástrojů. Nejhezčí obrázek se pak skrývá uvnitř digipacku na plakátku. Pohled na náměstí středověkého města je karikaturou lecčehos a prohlížet si jej každý může třeba hodinu... Kromě dvou potulných muzikantů nechybí různé formy trestání hříšníků, „fandící“ měšťané, dívka rozhazující květy a řada vtipných detailů, vše pod „dohledem“ církevního hodnostáře v těle supa. Z druhé strany plakátku jsou angažované texty opírající se do problémů současného i minulého světa, pěkně adresně, ať už jde o Asii, Afriku nebo třeba Baskicko či předválečné Německo.

Hudba THE RESTARTS je mixem punku a hardcore, v obou případech většinou v pěkně naštvaných polohách. Je to rychlé, je to agresivní, ale je to i odlehčené, na konci je pak zařazena jedna vyloženě veselá blbinka.

Z jedenácti vlastních skladeb těžko vybírat nějakou vyloženou hitovku. Když už asi podesáté nahrávku poslouchám, mám pocit, že koncertním esem by mohla být skoro každá skladba. Třeba hned úvodní rotyka začínající krátkým mluveným slovem, na které navazuje frenetický řev a rozjíždí se kolotoč, v němž mají navrch vokály nad muzikou, pánové prakticky nezavřou ústa (s výjimkou krátké pasáže uprostřed) a vyřvávají a vyřvávají. Po bordeliózním HC následuje punková klasika „Turned it All to Shit“ a po ní další jízda po hardcorovém ostří, tentokrát zpestřená údery na nějaké etnické bicí nástroje. Když jsem nakousl nástroje, líbí se mi, jak čitelný zvuk londýnští výtržníci mají, baskytara je luxusně slyšet a ostatní nástroje zrovna tak, nic se s ničím nepere, prostě zvuk se povedl.

Trochu divočejší co do míchání žánru je „Drone Attack“, v níž kromě HC zní i parodické ska; jako zpestření alba možná jo, ale na koncertu by mi to asi moc nesedělo. On vůbec dvojblok pod čísly 4 a 5 není pro mé uši tím nejlepší, „Uganda Calling“ taky poletuje mezi divočinou a ujetými pasážemi, opět snad v rytmu ska. Pak už naštěstí hrají prim ostřejší kytary, dunivé bicí, brblající basa, řev, punk a core běs. Je to intenzivní a je to hlavně důvěryhodné, zbytek alba prostě fičí a baví mě prakticky vše, na co pánové sáhnou, i melodická „On your Own“ s čistějšími vokály, i naštěkaná přímočará „Clone Town“, i silným refrénem opatřená „Bullycide“, i „Sheep“, lehce koketující s thrash metalem.

„Vrcholem“ je potom „Painter Man“. Možná někoho název skladby trkne... jedná se totiž o cover, resp. cover coveru. (úsměv) Po prvních tónech je jasné, že s touhle skladbou dělali terno BONEY M, leč i oni si ji vypůjčili, od kapely CREATION, která v 60. letech snad byla úspěšná... Originál i první kopie je k vidění na YouTube, THE RESTARTS samozřejmě tuhle popinu jak se patří vyšperkovali a přitvrdili. A do bookletu vtipně napsali, že na text se máme zeptat rodičů.

Kromě CD verze, kterou mám v ruce, vyšla samozřejmě gramodeska, barevná a v rozvíracím obalu, takže také příznivci vinylů mají u Papagáje v distru po čem sáhnout.

Seznam skladeb:
  1. Contaminate the World
  2. Turned it All to Shit
  3. Independentzia
  4. Drone Attack
  5. Uganda Calling
  6. Risky Business
  7. On your Own
  8. Clone Town
  9. Mia
  10. Bullycide
  11. Sheep
  12. Painter Man

Čas: 37:55

Sestava:
  • Robin – guitar and vocals
  • Kieran – bass and vocals
  • Bram – drums

www.restarts.co.uk
www.myspace.com/restarts

Distribuce: Papagájův Hlasatel
www.phr.cz




Zveřejněno: 25. 07. 2013
Přečteno:
3313 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 01. 2014 01:40 napsal/a Bury
recenze
z mého pohledu a pro doplnění zdejší tady: http://www.abysszine.com/recenze/2014010003-the-restarts-a-sickness-of-the-mind/
03. 01. 2014 09:33 napsal/a Bury
Jo, jo,
taky jsem si to nejdřív myslel. Ale Kieran už má docela vykreslený styl, tak se mi to nezdálo... a začal jsem pátrat...:)
03. 01. 2014 07:43 napsal/a Johan
Bury,
díky za upřesnění, to jsem z bookletu holt blbě pochopil... Snad mi to oba pánové odpustí... :-) Nějak to v textu poladím...
31. 12. 2013 21:56 napsal/a Bury
Johane,
trochu tě opravím. I titulní strana obalu je od Kierana! Odkaz na Shela Silversteina v bookletu, je na jeho skladbu \"The Cover of the Rolling Stone\", která je předělaná v úvodu songu \"Uganda Calling\"...! Jinak je to super album a právě v těchto dnech se trápím jeho recenzí.:) Ale hodnotím stejně - 8 z deseti.