Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

19.-20.7.2013, Hradec Králové - Festivalpark

Jubilejní desátý ročník slaví tradiční Play Fast, tedy DIY festival, který spíše jak nějaká výročí oslavuje hlavně hluk a internacionální hardcore punk scénu spojenou s různými DIY aktivitami. Jako každý rok, tak i letos se představí standardní třicítka kapel z celého světa, kterou doplní nově i páteční afterpárty s několika zajímavými jmény. Stále se bude hrát krátce, rychle a hlasitě, bez sponzorů, bez ochranky a bez punkových hvězd… Místem konání je opět Hradec Králové a prostory festival parku tamního letiště.

Třicítka kapel bezpochyby zaručí kvalitní produkci aktuálního a hlučného hardcore punku, na své si přijdou milovníci fastcore/power violence, old school grind core a crust punku. Vůbec poslední koncert navždy odehraje česko-americká formace GUIDED CRADLE,  která si díky kvalitním koncertům a dvou dlouhohrajícím albům vydobyla respekt po celém světě a patří k nejvýraznějším kapelám, kteří hrají hrubý metalický crust core. Kytarista a zpěvák Ethan působí mimo jiné v americké kapele HELLSHOCK a podobný styl muziky produkují právě i GUIDED CRADLE, kteří si na výroční desítce festivalu odbudou svojí derniéru.
Další vzácný host je bezesporu americká legendární power violence kapela DESPISE YOU, která vznikla v roce ´95 jako projekt lidí z kapel jako CROM, 16, EXCRUCIATING TERROR, STAPLED SHUT a nahrála několik, dnes raritních záznamů, které vyšly na vinylech a byly velmi rychle vyprodány. Kapela, která pochází z nebezpečné čtvrti Inglewood v Los Angeles nehrála nikdy naživo, udržovala si díky textům, motivech jejich grafiky či anonymních jménech členů kapely jakousi tajemnou image a po rozpadu se před několika lety obnovila, vydala split LP nahrávku s AGORAPHOBIC NOSEBLEED a začala koncertovat – nyní přijíždí poprvé tato kultovní kapela do Evropy, každý fanda extrémního hardcore si tohle nesmí nechat ujít.
Další kapelou, která si zaslouží označení jako kultovní je bratrská dvojice ze Scarborough, ACTIVE MINDS, která vznikla již v roce 1986 a stále hraje a říká to samé, co na začátku. Radikální a politické poselství v textech, naštvaný hardcore/punk mixovaný s typickým UK anarcho punkem, prostě tahle dvojka zcela jednoznačně patří mezi základní stavební kameny hardcore punk scény.
Ze stejného města přijíždí i další zajímavá anglická kapela SATANIC MALFUNCTIONS, která patří také mezi veterány, jejichž vznik se datuje ke konci ´80 let, kdy kapela rozjela svůj hlučný styl thrashcore s melodickými punk party a s texty za práva zvířat.Tohle je kus britské historie hardcore punku, která se stala inspirací pro mnoha kapel po celém světě.
Výčet kultovních kapel nekončí, protože tu jsou MOB47. Legendární kapela, která vznikla v roce 1981 a v roce 2005 ohlásila comeback a je pravděpodobně nejlepším reunionem punkových mrtvol, které se v poslední době obnovují jak na běžícím pásu. Stále ryzí punková kapela hrající na DIY místech, se stejnou intenzitou, živelností a maximální surovostí jako před téměř třiceti lety. Jedna z absolutně základních kapel světového hardcore punku, která psala mj.historii švédského punku. 

Kompletní výčet kapel najdete na stránkách festivalu, snad jen zmíníme, že se můžete těšit na množství zajímavých kapel jako např. švédské duo AGE OF WOE (crust) a SEX DWARF (noise punk), exotické MY MAN MIKE (kapela působí v Jižní Koreji a hraje zběsilý thrash/fastcore), japonské fastcore/noise duo SETE STAR SEPT nebo celoženskou anarcho punk úderku POLIKARPA Y SUS VICIOSAS z Kolumbije, finský grind core nálet DEATHTOLL80k nebo španělský grind core od RAGEOUS INTENT, polský death metal crust jsou ICON OF EVIL, z jihu přijíždí řečtí crusteři HELLSTORM, italský stenchcore CANCER SPREADING a další. Československý „core“ zastupují legendární ABORTION a řada CZ/SK zástupců: PRŮMYSLOVÁ SMRT, CONTROLLED EXISTENCE, LYCANTHROPHY, NEEDFUL THINGS a MIDNATT DÖD. Festival zakončí opět pomalá záležitost, letos je na řadě italská doom/sludge/metal kapela BLACK TEMPLE BELOW, která pomalu získává na ohlase díky svému brutálnímu stylu ve stylu kultovních WINTER.

Po pátečním večerním programu a s úderem druhé ranní hodiny se odehraje v jednom ze stanů afterpárty, kde vystoupí velmi hudebně odlišné kapely/interpreti a to BONUS, KOMUNISTI, OTLOUKÁNEK, SEDM MINUT STRACHU a MASSOLA. Takže od hip hopu až po noise core, jak je komu libo.

Jako obvykle bude k dispozici areál s dostatečným místem na zaparkování aut či dodávek, kemp ke stanování, vše bez jakéhokoliv poplatku. Čeká Vás velký distro trh v obvyklém množství a se spoustou domácích a zahraničních dister, velký výběr vegetariánské/veganské stravy, kafé bar, čajovna a samozřejmě pivo Krakonoš, které doplníme pestrým výběrem pivních speciálů malých pivovarů z celé republiky. Letos bude nově i Moustache bar a workshop na sítotisk.

Vstupné na oba dva dny je 700 Kč, nedá se zakoupit vstupenka na jeden den. Cokoliv o festivalu včetně navigace, dalšího infa, rozpisu kapel ad. najdete na www.playfast.cz nebo www.facebook.com/playfast


Zveřejněno: 14. 07. 2013
Přečteno:
3629 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář