Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Středa 3.7. a čtvrtek 4.7.2013, Trutnov – Na Bojišti

Je to sotva pár hodin, co jsme se vrátili z OEF 2013. Na gramofonu se točí první deska zakoupená v jednom z dister. Za sebou mám poctivou sprchu a hodinu odpoledního spánku. Není nad to, když se z koncertu nemusí hned do práce a je pár hodin na regeneraci a smíření se se smutnou všední realitou. Avšak množství skvělých a veselých zážitků z letošního 15. ročníku Obscene Extreme mě bude ještě dlouho samovolně nahazovat usměv na tváři. Tak jak to všechno vlastně proběhlo? Jdeme na to… (KubaAjz)


Středa

Dusný pracovní den. Ve 2 končím. A v 16:00 již nabíráme naše spolucestující v Samson city. Všechna místa v thrashportéru jsou obsazena. Nafta na osobu vychází přesně na krásných 333 Kč. A protože jedeme tři páry, džentlmeni platí i za svoje polovičky cenu přímo pekelnou, 666 Kč! Počasí je opravdu šílené, projíždíme jedním přívalovým deštěm za druhým. Kolem 20. hodiny jsme na místě. Vjezd do kempu je vymyšlený opravdu na h…o. Dá se do něj vjet i druhým koncem bez placení, čehož jako starý poctivci nevyužíváme a vjíždíme oficiální cestou. Systém parkování v kempu nikdo neřídí a tak si každý parkuje jak chce, takže zůstává pouze úzká rozbahněná ulička. Nakonec se nám podařilo najít vhodné místo. Zrovna začalo znovu mohutně pršet a tak ještě chvilku vyčkáváme v autě. Přestává a tak rychle vyskáčeme a přestavujeme auto a stavíme stany. (KubaAjz)

Pod podium se dostáváme 5 minut po začátku EVOKEN. Nedočkavců, kteří si nenechali ujít středeční doomový večer, se sešlo vcelku hodně. EVOKEN chvilku sledujeme, ale nejsem pro tuto hudbu vhodný posluchač. Jde to jedním uchem tam a druhým ven. Druzí ESOTERIC u mě dopadli ještě hůř a tady se opravdu nechytám ani pomyslného stébla. Po pár minutách odcházíme dopřipravit thrashportéra ke spaní. Natěšení na první pro nás velmi očekávanou kapelu se vracíme do areálu a zabíráme si místo přímo pod podiem na finský death/doom HOODED MENACE. Zvuk je zpočátku úplně katastrofální, zvukař není schopný i přes několik upozornění zpěváka zvednout vokál. Slabý zvukový rozjezd (který se opakuje skoro u všech kapel) mě mrzí, asi jako každý chci svojí oblíbenou kapelu slyšet hrát od prvního tónu s precizním nazvučením. V průběhu setu se ale vše dolazuje. Naplno pronikám do hypnotických riffů, balancujících někde mezi BLACK SABBATH a ASPHYX. Po celou dobu koncertu pod podiem! Už teď se těším, až si je na festivalu Party San zopakuju. Hudební produkce končí v 00:15. U auta dáme ještě po plechovce piva a natěšeni na zítřek, kdy v soupisce dominuje death metal, usínáme. (KubaAjz)


Čtvrtek

Po roce je to zase tady! Na můj nejoblíbenější festival Obscene Extreme vyrážíme ve čtvrtek brzy ráno. Lákadel v line-upu letošního ročníku je více než dost. Těším se ale hlavně na pohodu, přátelskou atmosféru a jedinečný areál, který tento fest charakterizují. Po středeční malé párty se nevstává zrovna nejlépe, ale cesta probíhá až nezvykle v pohodě. Snad jen fakt, že se od nezasvěceného člověka během cesty dozvídáme novinku, že „máme určitě namířeno na Rock For People“ nás trochu rozhodí z míry, haha. Trutnov nás vítá slunečným počasím, od Krkonoš se ale začíná přibližovat oblačnost, která nevěstí nic dobrého. Potkáváme se s prvními známými obličeji, stavíme stan a chystáme se na první kapelu čtvrtečního dne. V areálu je zatím poloprázdno, všichni asi pořád vyspávají kocovinu po středečním Doom festu. (Peťan)

Kolem poledne jsme s Peťanem dorazili do Trutnova. První projekt “Postavit stan” jsme zvládli, nejtěžší část dne byla za námi a tak se okamžitě vyrazilo na prohlídku areálu, merchandise a dister. Letos bylo dister daleko více. Tolik lákadel (vinyly, trička, nášivky), že bych potřeboval movitého sponzora. Takže na něj vyhlašuji konkurz. Jsem ochoten nosit přes celé tělo jméno jeho firmy! (Míra)

Vstáváme něco kolem 8:30. Snídaně, okupace WC kabiny na benzíně. Následně párty u thrasportéru, kam se pozvolna stahuje jihočeská thrashová sekce. Začíná být řádně veselo. Takže 2 kapely vynecháváme a jdeme až na černokněžníky MÖRKHIMMEL. Kapela, která přitahuje jak fanoušky metalu, tak crustu. V klubu jsou nesrovnatelně lepší, ale i tak slušný koncert. (KubaAjz)

Přesně v 15:00, kdy začínají pražští MÖRKHIMMEL, se na trutnovské Bojiště začínají snášet první kapky deště, které se změní v hodinový slejvák. I tak sledujeme set tohoto crust/metalového komanda. Slávek chroptí do mikrofonu a praskající kytary vracejí zvuk o mnoho let zpět. Mix starého crustu, black metalu a švédského deathu mě vždycky bavil. Zazněl i jeden song z chystané desky a po dvaceti minutách je hotovo. (Peťan)

OEF jsem započal skrze české crustery MÖRKHIMMEL. Koktejl z DISCHARGE, VENOM a podobných prasáren se mi líbil. Pro moje uši to bylo první setkání a převládala spokojenost a i sluchadla to přežila. Krev snad tekla jen uvnitř a nikoliv ven. Dvacet minut bylo akorát a já se už těšil na první death metal dne – GRAVEYARD. Tihle Španělé dělají na aktuální kulatině "The Sea Grave" neskutečný švédský death metal. Pokud máte rádi ENTOMBED, GRAVE a DISMEMBER, okamžitě si je poslechněte a najděte si blízký koncert. V době jejich vystoupení pekelně pršelo, což vytvářelo skvělou atmosféru. Před očima se mi zobrazovaly obaly desek "Clandestine", "Left Hand Path" a "Into the Grave". A to jsem nepozřel žádnou legální ani nelegální drogu. Ta největší droga je hudba! Pro mě jedna z TOP kapel festivalu. Skvělý zvuk, skvělý set a skvělé španělské Švédsko, anebo snad švédské Španělsko (?). Celkově byl čtvrtek hodně deathmetalový. (Míra)

Následuje první z několika hudebních orgasmů v podobě koncertu španělských old school death metalistů GRAVEYARD. Začíná pršet, ale ani to mi nezabránilo celý jejich pekelný set propařit pod podiem. Kytarové efekty nastavené na DISMEMBER/ENTOMBED sound. Po koncertu upaluju koupit jejich vinyl. (KubaAjz)

Nastupují španělští vyznavači old school death metalu GRAVEYARD. Jejich letos vydaná deska „The Sea Grave“ je skutečně pecka a nejinak je tomu naživo. Asi jako kdyby se mladí ENTOMBED přestěhovali v dobách největší slávy death metalu do Barcelony. Chrastivý zvuk, chorobný vokál a jedna skladba za druhou. Během těch pětadvaceti minut GRAVEYARD vrátili Trutnov do minulosti. Výborný death metal, který i v tom lijáku musel bavit! (Peťan)

Následují pro nás dvě nezajímavé grind kapely, a tak se jdeme převléct do suchého. Vracíme se na další old school death metal CHAPEL OF DISEASE. Muzikanti vzali svojí produkcí hold kapelám jako AUTOPSY, MORGOTH nebo DEATH. Jdu do kolen, zážitek! Jsem moc rád za každou novou kapelu, která hraje tak, jako by se zrovna psal rok 1991. (KubaAjz)

Přestává pršet, kupuji Obsceňácké tričko na podporu Lékařů bez hranic, dáváme další pivko, fotíme se na benzínce s Bradem Pittem grindcoru Shanem Enburym (NAPALM DEATH a mraky dalších) a v příjemné náladě se chystáme na další death metal v podání CHAPEL OF DISEASE. Tenhle set si opravdu užívám. Těžký a valivý death metal starého střihu, hutný zvuk a drtivé bicí. Koncert nad mé očekávání. Škoda, že je při větší délce skladeb hrací čas příliš krátký. Pokud se CHAPEL OF DISEASE objeví někde v klubu, nebudu s návštěvou váhat! (Peťan)

Další zástupce smrtelného kovu CHAPEL OF DISEASE pocházel od našich západních sousedů. Němci protáhli death metal řekou odpadu a pomalého slizu. Prvky doomu a chorobný vokál skvěle zapadly do promoklého dne. Opět jsem si tedy zapsal zajímavé jméno do svého metalového zápisníčku. Následní USURPRESS byli o poznání více přímočařejší. Jejich bordel nezapřel krajinu původu – Švédsko. (Míra)

Kratičká pauza a následují švédští USURPRESS. Další starý a chrastivý death metal silně okořeněný d-beatem. Punk kam se podíváš! Poctivý old school! USURPRESS sypali jeden vál za druhým a s Pilsnerem v ruce jsem si spokojeně pobrukoval. Ideální podvečer na Obscenu! Nastal čas na první obchůzku distra a začít utrácet prachy. Vinyly a jiné artefakty, však to znáte. (Peťan)

Nikam se neodchází, hned další kapelou jsou Švédi USURPRESS. Death metal s crustem, v poměru 50:50. Bubeník nezastavitelně valí dis-beat, kytara skřípe. V sestavě by měl být někdo z UNCURBED (legenda švédského crustu). Myslím, že kapele by slušela druhá kytara, která by dodala na hutnosti, ale i tak se mi jejich koncert líbil. (KubaAjz)

Následující kanadské FUCK THE FACTS sledujeme vsedě. Už jsem jejich koncert měl tu čest jednou zhlédnout před lety ve Slavonicích. Kromě barvy vlasů drobounké zpěvačky se u nich příliš nezměnilo. Divoce kombinují mnoho nevšedních postupů a změn, někdy je to víc death, jindy víc grind, ale vše zní i přesto uceleně. Během koncertu registrujeme snad největší zvukařovo přehmat, a to ten, že snad přes celej jeden song (uprostřed setu kapely) hraje nějaké cédéčko, které se pouští při pauzách. (KubaAjz)

Pojďme radši dál. Mařenka si jde dáchnout k autu, já ještě zhlédnu výroční vystoupení k 20 letům death/grinderů FLESHLESS. Jejich vystoupení mě docela bavilo, ale chybělo mi tam něco, co by se mi víc zarylo pod kůži. (KubaAjz)

AHUMADO GRANUJO u mě získalo status totální (lidové) zábavy v dobrém slova smyslu. Nechci tady být napadán fanoušky, myslím to v dobrém. Techno intra, bublající vokál a skočné tempo. Není divu, že si na pódiu skočili kačer Donald, komiksové postavičky, smrtka a další existence. Připomněl se mi set s ROMPEPROP, kdy se na jedno pódium vešlo tolik lidí, jako bylo před pódiem. Šílené, zběsilé a hlavně veselé – Obscene Extreme! (Míra)

Pauza, výborný vegan gulášek a z povzdálí sleduji AHUMADO GRANUJO. Popravdě mě toto pražské gore grindové uskupení nikdy nebavilo, naživo ale kapela šlape. Nic pro mě, ale kotel bouří a tak je to na OEF správné. Za to Velšané DESECRATION byli totální rubanice! Naprosto rozsekávající death metal, brutální bicí a zabijácký zvuk. Tak trochu „Florida“, po které člověk nemohl z kotle odejít celý. Zkáza na Bojišti! (Peťan)

Vynechávám gore blázinec AHUMADO GRANUJO a jdu se radši občerstvit do auta. Vracíme se na brutal deathové DESECRATION. Kapela založená již v roce 1992 rozpoutává řádné peklo věrné tomu nejtvrdšímu a nejrychlejšímu deathmetalu. Dobrý koncert. (KubaAjz)

Deathmetalová vlna k nám přivála i nájezdníky z Walesu – DESECRATION. Brutal death metal ze staré školy jak se patří. Žádná dlouhá sóla, ale hlavně přímočaré kopání hrobů a vrčení kytar. Tady musím pochválit perfektní zvuk, který byl po celý večer precizní. Díky tomu šlo vychutnat jak masakr, tak i malé technické pasáže. Tady musel být klasický návštěvník festivalu rozladěn, že je tam tolik death metalu. Já však byl nadšený! Děkuji Čurby! Další dny už to byla mnohem pestřejší (ne)chutná strava. Pak už grindová dieta nehrozila. (Míra)

Králové rock´n rollu na Obscenu – MALIGNANT TUMOUR zválcovali Trutnov jako pokaždé. Zničující zvuk, kapela ve skvělé náladě a dosud největší kotel pod i na pódiu. MALIGNANT TUMOUR vsadili na vály ze své nové fošny „Overdose & Overdrive“ a samozřejmě na několik svých největších fláků. Největší bordel pak způsobila vypalovačka „Saddam Hussein is rock´n roll“. Mám tuhle partu Baníkovců moc rád a nikdy mě nezklamali. Znovu palec nahoru novému bicmanovi Bohdičovi. Prvotřídní pařba od začátku do konce. MALIGNANT TUMOUR KICK YOUR ASS!!! (Peťan)

Kdybyste se ptali, jaká česká metalová kapela se umí v zahraničí nejlépe prodat, jméno MALIGNANT TUMOUR by muselo zaručeně padnout. Mnoho ortodoxních grinderů nad nimi po změně stylu již dávno zlomilo hůl, ale každého ztraceného fanouška nahradilo x nových, důkazem čehož je jeden z největších dnešních kotlů. Hudebně se kapela stále více blíží k MOTÖRHEAD. Rock´n´metal pozvolna z jejich hudby vytlačuje i ty poslední zbytky crustu, co tam ještě zbyly. Svérázný druh humoru a hlavně velká párty, to jsou dnešní MALIGNAT TUMOUR. Já osobně bych oželel zdlouhavé dvojjazyčné proslovy, ale jinak moje dobrá nálada byla jejich veselému rock´n´rollu nakloněna. (KubaAjz)

MALIGNANT TUMOR už snad v našich končinách nemusím představovat. Letos mají za sebou vydanou novinku “Overdose & Overdrive” a v rámci setu se na ní hojně sahalo. Viděl jsem je mnohokrát, ale dokonalý zvuk a setlist pro mě jasně určil favorita všech vystoupení "Malignantů". Nejlepší koncert samozřejmě patří na nejlepší festival! Jenže pak přišlo tornádo z Detroitu. NEGATIVE APPROACH ukázali pravého ducha starého hardcoru. Žádné zbytečné kecy a prostě sypat jednu smrtící pecku za druhou! 30 minut drtili nástroje se skvělým zvukem, na tohle jen tak nezapomenu. (Míra)

Nadešel čas pro legendy. NEGATIVE APPROACH smetli snad každého, kdo se pohyboval poblíž areálu. Starý hardcore/punk s neuvěřitelnou energií rozpoutal doslova peklo. Vzduchem létaly ruce, nohy, boty.  Odvaz jak se patří. NEGATIVE APPROACH si nepotrpí na nějaké zbytečné proslovy a mírný časový skluz, který nabral harmonogram, dokonale smazali. Jedna skladba za druhou, žádné čekání, nasazení na 110 %. Tohle jsem si maximálně užil. NEGATIVE APPROACH – jedna z nejlepších kapel letošního Obscenu! (Peťan)

Přiznám se, že od následujících obskurních hc/punkáčů NEGATIVE APPROACH jsem moc nečekal. Kultovní status pro HC/punkovou scénu kapele jistě nelze odepřít. Kapela byla aktivní v letech 81-84. Před pár lety se dva původní členové (zpěvák a bubeník) rozhodli kapelu oživit. Řekl bych, že se jim to povedlo. Úsměv byste na zpěvákovo tváři hledali marně, rozzlobený výraz už je asi nedílnou součástí jeho tváře. Kytarista je celou dobu otočený zády. Minimální pauzy a hodně rychlý punk. Bezpochyby kapela s nejmíň obustřenou kytarou celého OEF. I přesto obrovský příval energie, který přímo srší z jednoduchých punkových riffů. V závěru zazní cover od SHAM 69 (covery od oipunkových kapel moc často na OEF neuslyšíte). Jsem z jejich vystoupení nadšen, ale 50 minut mi ke konci přišlo přece jen moc. (KubaAjz)

Poslední bandou večera pro mě byli techničtí dřevorubci z Kanady CRYPTOPSY. Zklamán jsem ale po konci setu odcházel do stanu. Nebylo to ve zvuku, ale v celkovém projevu a výkonu. Jejich vystoupení na festivalu BRUTAL ASSAULT se mi líbilo více. Na HELL SHOW jsem se vykašlal, protože ten den už byl dost náročný a já jsem hodný hoch s jemnou duší. První den festivalu Obscene Extreme byl za mnou... (Míra)

Poslední kapelou čtvrtečního programu byli staří mazáci CRYPTOPSY. Mám rád jejich starou tvorbu a byl jsem zvědavý právě na skladby z prvních dvou desek. Tentokrát mě však CRYPTOPSY moc nebavili. Nevím, zda to bylo únavou nebo mi prostě jen nesedli. Koncert mi připadal až moc stereotypní, a i když kotel vařil, já pomalu odcházel do klidnějších končin areálu. Přesto musím vyzdvihnout výkon jediného původního člena v sestavě – Flo Mouniera. Pan bubeník! Po CRYPTOPSY přišla na řadu HELL SHOW, která už neodmyslitelně k Obscenu patří. Tohle jedinečné představení jsem nikdy moc nemusel, po pár minutách odcházím, dáváme ještě dvě pivka. Ve chvíli, kdy jsem rozhodnutý jít spát, přichází SMS od kámošky. Dobře, pařbu protahujeme do nějaké třetí hodiny ráno… (Peťan)

Večer uzavírají techničtí deatheři CRYPTOPSY. Dávám přednost jednoduššímu podání death metalu, ale naživo mi nevadí poslechnout i nějakou tu brutálnější partu. A jejich vystoupení se mi jevilo jako více než pěknou tečkou po dnešním našlapaném dnu. Následující HELL SHOW a karaoke nás zajímá asi stejně, jako včerejší noviny, a tak se odebíráme na naši soukromou jihočeskou thrashovou afterparty na benzinu, kde se vesele popíjí a diskutuje, dokud nám síly stačí… (KubaAjz)

Smajlíky si opět přimyslete dle libosti...

Fotky: Mařenka

Fotogalerie

Pokračování...




Zveřejněno: 09. 07. 2013
Přečteno:
3389 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 07. 2013 11:14 napsal/a Johan
Fotky...
Ta pravá fotonálož bude zveřejněna zítra.
09. 07. 2013 10:09 napsal/a Asphyx
možná
i Obsceně Extrémní:))) Sice to není takovéto večerní věšení na háky apod. (těch jsem pár někde jinde viděl), ale pořád je to maso:))
09. 07. 2013 09:58 napsal/a Peťan
Některé
fotky od Mařenky jsou skutečně extrémní :DD
09. 07. 2013 06:32 napsal/a Asphyx
díky
Díky za super report. Jako bych tam byl s váma! Moc hezké čtení takhle po ránu:))