Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

21.5.-23.5.2013, ČR, Nizozemí, USA

Tak jsme si (my jako INGROWING) na letošní rok zase jednou naplánovali výlet za Atlantik. Věděli jsme o zájmu mexického promotéra Humberta z Cadaver productions uspořádat pro nás turné po Mexiku. Přípravy začaly cca půl roku před odletem. Rozhodli jsme se přibalit s sebou kumpány z AHUMADO GRANUJO, se kterýma jsme personálně propojeni. Do toho přišla nabídka zahrát si znovu na Maryland Death Festu v Baltimore, takže nebylo co řešit a oba výlety jsme se rozhodli spojit v jedno 2týdenní tour. Celkový počet koncertů se nakonec zastavil na čísle 9 – 3 gigy v USA, 6 v Mexiku. Termín odletu byl stanoven na 21.5.


21.5. – odlet z Prahy, přílet do USA, koncert v New York City


Tak a je to konečně tady, odlétáme! Společně s Robem a Eddiem odjíždíme už den předem navečer do Prahy, kde máme sraz s naším bubeníkem Jurgenem ve zkušebně HEAVING EARTH a dáváme ještě poslední zkoušku. Letí nám to kolem sedmý hodiny ráno, máme spoustu času. Kolem půlnoci jsme u Jurgena na bytě a na čtvrtou hodinu máme objednaný tágo na letiště. Poslední přípravy a odpočinek a než se nadějeme, taxi je tady. Jede s námi i Wokatej, novej vokalista z AHUMADA (jinak D.E.O.A.G.), kterej přibyl do kapely nedlouho před tour. Na letišti jsme za slabou půlhoďku, postupně se objevuje i zbytek AHUMADA i naší výpravy (Beherit – bass, Petras – drums) a jsme komplet. Beherit je o berlích, má čerstvě pryč ortézu po zlomenině nohy a než na turné by spíš měl chodit na rehábka. Potkáváme se i s klukama z GRIDE, kteří mají společnou cestu s námi, tedy alespoň co se týká USA. Všechny 3 US akce totiž hrajeme společně.
Pomalu jdeme na odbavení a v 6:50 odlétáme směr Amsterdam. Tam máme asi 4 hodiny času, na rozdíl od GRIDE, kteří chytli letadlo o 2 hodiny dřív. Čekání není nijak extra dlouhý, a to i díky smoking area, kde někteří členové naší výpravy strávili skoro celou dobu čekání:).
To už ale sedíme v našem mega stroji a čekáme na start. Cesta se vleče a nic zajímavého se neděje. Klasika v letadle: start, jídlo a nejlépe spánek. To jsme ale ještě nevěděli, co nás čeká. Jsme cca 45 min. před přistáním v Newarku. Letušky roznášejí kávu a já se kochám pohledem na nádherné mraky všude kolem. Už se všichni těšíme, až odtud vypadnem, 8 hodin letu fakt bohatě stačí. Najednou z ničeho nic, bez jakéhokoliv varování, se letadlo o několik metrů propadlo. Kafe mám najednou všude, na kalhotech, na triku, ve vousech. Takhle brutální turbulenci jsem ještě nezažil, a to už jsem párkrát v životě letěl. Všichni jsou samosebou řádně vyděšeni, letušky uklidňují cestující a letadlo pomalu, velice pomalu, klesá ve spirále na letiště v New Jersey. Nakonec se přistání protahuje zhruba o ¾ hodiny, na letišti připravené sanitky a policie. Huh, to byl teda zážitek. No, hlavně že jsme to přečkali ve zdraví. Pro zbytek přeletů na tomhle tour však už každej z nás marně hledal klid…
Odbavení v USA klasika, proč jste tady, co tady budete dělat, jak dlouho tady budete… Po chvíli jsme však všichni vpuštěni a naši slovenští kámoši, bratři Mišo a Adam už nás vítají. Vidíme se po třech letech a přivítání je vskutku radostné. Hlad a žízeň zahnaly 2 mega pizzy a lednička plná nealko nápojů a můžeme vyrazit rovnou do klubu Saint Vitus v New York City, kde máme dnes první koncert.
Klub se nachází v Brooklynu, kousek od židovské čtvrti (to jsem fakt ještě neviděl, tisíce ortodoxních Židů v tradičním oděvu a s fejzama až na zem!!!) a je moc pěkný, taková klasika v USA, dlouhý bar, místnost na hraní, backstage neexistuje:). Na místě jsou už GRIDE, to jsme se dlouho neviděli, co klackové:)? První 3 akce hrajeme společně, poté my odlétáme do Mexika a GRIDE pokračují dál po východním pobřeží až na Floridu ve společnosti americké grind mašiny TURBOKRIEG (hráli minulej rok v Budweisu, doporučuju!!!), jejíž členové jsou už taky přítomni, i když dneska nehrajou.
Rozděláváme merch a zdravíme se s přáteli i známými, např. s Justinem z MUCOPUS, který nám zařizoval tisk tour triček v USA. Lidí je celkem dost, tak 80. Český večírek v New Yorku začíná a na plac jde americkej support MOTHER BRAIN z Long Islandu. Zběsilej grindcore v US stylu potěšil a rozehřál publikum pro AHUMADO GRANUJO, kteří mají svou US premiéru. Ta dopadá úspěšně, je vidět, že lidi vědí, na co přišli. AHUMADO mají úspěch, své nové majitele má i spousta merche. Následujeme my s INGROWING, je to už náš čtvrtý koncert v New Yorku a podle mě určitě jeden z nejvydařenějších, který jsme tady odehráli. Lidi od začátku reagujou, dost z nich už nás vidělo na našich předchozích štacích v letech 2008 a 2010. Nakonec výborný koncert, dobrý pocit a spousta prodaného merchandise! GRIDE po nás celý večírek zakončují a je to parádní konec, jejich mega originální mix fastcore, grindu, HC, psycho a já nevím, čeho ještě, lidi hltají plnými doušky a reagují na každý song. Výsledkem je parádní gig, bravo pánové!!!
Po koncertě dáváme ještě pár pivek (náš oblíbenej Brooklyn beer neboli Kopřivák – známe už z minula:)!), trošku ganji s Frankem z TURBOKRIEG přes jabko:) a je čas se odjebat k Mišovi na byt do Brewsteru, kde jsme už taky skoro jako doma. GRIDE a TURBOKRIEG jdou spát jinam, potkáme se až zítra v New Jersey. Sedám k Justinovi do auta, aby nejel sám, hodinku a půl po dálnici a jsme u Michala. Jsme total vyřízený, tohle byl fakt dlouhej a rušnej den. Rychlá hygiena a total výtuh, už jsme si ten odpočinek zasloužili.


22.5. – nákupy, zevling a koncert v New Jersey


Spánek pomohl, pomalu se trousíme z postelí, snídaně, hygiena, internet. Dnes máme v plánu nějaký nákupy, protože potom už nebude moc času… Justin odjíždí domů do Albany, zítra nás vyzvedne autem a společně pojedeme do Baltimore na MDF. My kolem poledne odjíždíme udělat nějaký ty nákupy a dát si pořádnej oběd. Mišo nás bere do čínské restaurace, kde za jednotnou cenu 10$ může člověk sníst a vypít, co hrdlo ráčí. K dispozici je všechno možný, masové směsi, mušle, sushi, krevety a jiné mořské potvory, zmrzlina, sladkosti, ovoce, no prostě všechno co vás napadne. Cpeme se k prasknutí a jedeme k Michalovi pro věci na koncert.
Kolem páté vyrážíme směr Beleville v New Jersey, kde jsme již 2x hráli při našich minulých návštěvách v USA. Minule to stálo za starou belu, jsme zvědavi na dnešek. Na místě jsme brzy, Rob zde má sraz s jedním místním týpkem, od kterýho kupuje kytaru Gibson pro Těšu ze SATISFUCKTION. Transakce je provedena a Gibson se stává kytarou, na kterou se odehrajou 2 koncerty každý večer – Rob i Jurgen v AHUMADU na ni budou hrát až do konce turné. Zvlášť Rob se s ní nakonec těžce loučil, že by si na ni prý i zvykl:). Pomalu se dostavují GRIDE s TURBOKRIEG, předkapely a promotér Chuck z Gutter Christ productions. Dostáváme výbornou pizzu a piva je taky dost, takže no problem:). Začínají se trousit i lidi, dorazil i kámoš Pavel Sviták (ex-ALIENATION MENTAL & AHUMADO GRANUJO), kterej už delší dobu žije se svou americkou manželkou v USA. Nakonec tak 60 platících, ani jsme to lepší moc nečekali.
První jdou na plac GROTESQUEUPHORIA z New Yorku fungující už od roku 2001 a mající na kontě 3 řadová alba. Kluci to rozbalili ve 3 členné sestavě, se zpívajícím šestistrunným basákem. Brutal death ve stylu starých PYREXIA potěšil, překvápko, moc fajn, to jsem ani nečekal. Po nich nastupují NECROPTIC ENGORGEMENT taky z New York City, což už taková sláva není. Opět brutal death, ale mnohem tuctovější, dávám 1 song a jdu na pivo. Lidi jsou celkem mrtví, ale to jsme čekali, nejsme tady poprvé:). AHUMADO jde na plac a publikum se přece jen trochu rozehřívá, fajn set. Potom my s INGROWING, tak nějak průměr, sem tam aspoň někdo zatleskal:). GRIDE to samý, evidentně místní publikum spíš podporuje brutal death kapely. GRIDE jim asi udělali pěknej bordel v hlavě:). Když se chystají TURBOKRIEG, začínáme se s AHUMADEM chystat k odjezdu.
Jsou skoro 2 hodiny ráno, zítra nás čeká přesun do Baltimore. Venku se ještě připravují pánové z kapely TORTUROUS INCEPTION, kteří hrajou jako headliner, no to jsem zvědavej, kolik na ně ve 3 ráno bude ještě lidí… To už ale nemám šanci zjistit, jsme total dead a vyrážíme směr Brewster. Cesta trvá asi 2 hodiny a Rob, který řídí, si musí dát během cesty malou pauzu na odpočinek, jinak hrozí mikrospánek. Ve 4 hodiny jsme konečně u Michala a rovnou padáme do mdlob.


23.5. – day-off - přesun do Baltimore na Maryland Death fest, MDF pre-party

Po nějakých 5 hodinách spánku balíme všechny naše věci a loučíme se s Michalem, jemuž pracovní povinnosti nedovolují, aby s náma dal letos MDF. Kolem jedenácté doráží Justin a Jason (ex-singer SKINLESS a MUCOPUS, momentálně ORIGIN) se dvěma autama, do kterých se snažíme nacpat vše, co máme sebou. Kupujeme ještě nějaký jídlo na cestu (dóza plná koblihů z Dunkin´Donuts, YEAAAHHH:)!!!) a zbytečně se nezdržujeme, chceme stihnout večer BOLT THROWER!!! Cesta ubíhá celkem bez problémů (ztratili jsme se akorát jednou:)) a kolem sedmý jsme v Baltimore, který nás vítá brutální dopravní zácpou.
Po nějakých 45 minutách jsme ale už na našem známém hotelu Radisson (****), kde jsme byli ubytováni již minule. Tentokrát jsou zde ubytovány všechny kapely hrající na festu, no to bude hlína:)!!! U vstupu do hotelu se potkáváme s CONTRASTIC, kteří právě dorazili busem z New Yorku a za chvíli dorážejí i GRIDE. Hmm, pěkná sestavička českých násosek v Americe:)! Ubytování je trochu chaos, máme dohromady 5 pokojů, ale např. CONTRASTIC dostávají dvojlůžkovej pokoj a já s Eddiem máme velkej čtyřlůžkáč:). Děláme s CONTRASTIC výměnu a konečně se ubytováváme.
A pak už rychle do festivalového areálu vzdáleného 10 minut pěšky. Tam už to jede na plný pecky, všude hromady lidí, stíhám ještě kousek blackmetalových COBALT (kvalita!) a to už se scéna připravuje pro BOLT THROWER. Nacházím si fleka kousek od zvukaře, jinak je stan totálně narvanej. BOLT THROWER nastupují a už to jede: “The Fourth Crusade“, “World Eater“, “Cenotaph“ a další perly znějí z pódia a nařezanej prostor zobe BOLT THROWER z ruky. Za nějakou hodinku je konec a já jsem naprosto spokojenej. Přece jen, BOLT THROWER se nevidí naživo zas tak často ani v Evropě, natož v USA.
Následuje pár pivek a nějaký panáky se známýma, až je najednou čas jít zpátky na hotel. Proto s Wokatým vratkým krokem vyrážíme směr Radisson. Někde jsme asi blbě odbočili (stačilo jít od klubu rovně a zatočit doprava nahoru:)), prostě asi hodinu se motáme po Baltimoru, než nacházíme náš hotel, z čehož máme pochopitelně nelíčenou radost:). Ještě cigárko před vchodem a rychle spát. Zítra nás i AHUMADO čekají naše sety na festivalu.

Pokračování...

V tištěné podobě vyšlo v Buryzone č. 19.

Zveřejněno: 01. 08. 2013
Přečteno:
3441 x
Autor: Vlakin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 08. 2013 16:33 napsal/a Asphyx
tak
tohle je opravdu krásný čtení! Díky moc!
01. 08. 2013 20:44 napsal/a KubaAjz
Buryzone
já ho pochopitelně koupil a mám to rozečtené na záchodě:-)
01. 08. 2013 12:41 napsal/a Bury
Peťan
sis měl na PlayFastu pořídit poslední Buryzone zine a už bys to měl dávno přečtené:)
01. 08. 2013 00:23 napsal/a Peťan
Výborný
a čtivý report! Těším se na pokračování! A Bolt Thrower těžce závidím.... :-)