Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

1.7.2013 Praha - Lucerna Music Bar

Když do Čech přijedou NEUROSIS, je povinností koncert navštívit. Jsou tomu už čtyři dlouhé roky, kdy se tady naposled objevili, ale nejen kvůli tomu se koncert stal očekávanou událostí. Pro mě, jako speciální bonus celého koncertu, mělo být vystoupení švédských TERRA TENEBROSA, kteří mi letos svou deskou dokázali připravit pozitivní šok. Na rozdíl od různých mudrců jsem neshledával problémem umístit koncert do Lucerna music baru. S výběrem jsem byl naopak velice spokojen. Klub se mi líbí, není to ulepená žumpa, má skvělé půlkruhové pódium, a i s tou diskokoulí na stropu se dá žít. Jelikož kapela prosila fotografy, aby nezabírali místo v prvních řadách lidem - fanouškům (to chválim, začínáme být totiž otravný hmyz), spořádaně jsem zabral strategické místo na balkóně; a udělal jsem dobře.

TERRA TENEBROSA - v hluku pohřbena

Na TERRU TENEBROSU jsem se opravdu těšil. Jejich letošní dílo „The Purging“ prozatím neustále považuju za to nejlepší, co letos vzniklo, a tak fakt, že budou předskakovat NEUROSIS, jsem přijal s nadšením. Pódiová prezentace byla přesně taková, jakou jsem očekával. Zpěvák Cuckoo se strašidelnou maskou na hlavě, ostatní muzikanti nezůstávali pozadu, všichni oděni v černých hábitech a se zahalenými obličeji. Do toho hromada kouře, spoře osvětlená scéna, to vše signalizovalo, že by se mohlo jednat o kvalitní zážitek. Jediní, kdo z takhle připraveného pódia neměli radost, byli fotografové, pro ty je tohle osvětlení společně s dýmem to největší zlo. Koncert odstartovala  hitovka „Black Pearl In A Crystalline Shell “, která byla ideálním otvírákem, ale už při ní rval za uši zvuk, který byl totálně „vohulenej“. Bohužel, ani během necelého půlhodinového setu se v tomto směru nic nezměnilo. S každou uplynulou minutou jejich show ubírala na zajímavosti, až jsem ve finále dospěl do bodu, kdy jsem musel konstatovat, že jsem rád, že už je po všem. Absolutně se nedivím těm, kteří „Terru“ neznali, že byli z jejich vystoupení zklamaní. Nemít je „naučené“, mluvil bych stejně. To, co je dělá zajímavými a z desky na mě dýchá, bylo zvukovým infernem dokonale pohřbeno. A tak všechny image propriety a veškeré tajemno spíš vypadaly jako plejáda masek na maškarním bále. Obří zklamání. Snad někdy jindy, s lepším zvukem.

3/10

NEUROSIS – přijela šlechta

Poslední dobou začínám být z koncertů lehce znuděn. Zrovna nedávno jsem se našemu šéfredaktorovi vyznával, že už si snad ani nepamatuju koncert, který by mě totálně nadchnul a naplnil tou pravou podstatou toho, proč se na koncerty chodí. Asi jsem už přežranej, nebo nevím. Každopádně od NEUROSIS se dala očekávat minimálně poctivě odvedená práce, a to není málo. Po nezbytné úpravě pódia za tmy nastoupila pětice chlapíků, kteří mě po pár tónech přesvědčili o tom, že si kopou svojí ligu, jinou a lepší. S prvním hrábnutím do strun se mnou začala hýbat vlna vzrušení a radosti. Tohle bylo ONO! Všechno ostatní šlo stranou a byli tady jenom NEUROSIS a geniální ZVUK. Ano, na koncertech neustále lamentuju nad špatným zvukem, většinou kvůli zbytečné hlasitosti. To, co se odehrávalo v malé Lucerně, nemělo chybu. Hlasitost tak akorát, zvuk naprosto čitelný, a dokonale vyvážené nástroje mě činily šťastným. K čemu by byl ale skvělý zvuk bez kvalitní muziky. Ani ta nechyběla. Možná jsem o poslední desce NEUROSIS malinko zapochyboval, a nedokázala mě  vyloženě nadchnout, ne tak naživo. Nové skladby, které tvořily polovinu setu, fungovaly maximálně a úplně přirozeně splývaly s těmi staršími, už osvědčenými. Překvapením pro mě bylo, že NEUROSIS hráli bez projekce, což jsem jenom uvítal. Díky skvělému osvětlení jsme mohli vidět, jak si to muzikanti na pódiu užívali a kolik emocí z nich šlo ven. V tomhle směru mi přišel letošní koncert mnohem živější, než ten před čtyřmi roky. NEUROSIS jsem měl tu čest vidět potřetí, ale tentokrát se jednalo o nejintenzivnější zážitek, který letos už nic nepřekoná, možná ani za rok... za dva. Pocit, že jsem prožil něco mimořádného, se mnou cloumá neustále.

10/10

Kompletní fotoreport je zde: PHOTOMUSIC


Zveřejněno: 04. 07. 2013
Přečteno:
3616 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář