Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Němečtí death metalisté DEADBORN oslavili výročí deseti let své existence. Udělali si radost a vydali k němu velmi úspěšné album “Mayhem Maniac Machine“. Nejen o něm jsme hovořili se zpěvákem a kytaristou Mariem.

Ave Deadborn! Loni jste oslavili deset let od založení kapely. Za celou dobu jste vydali ale jen dvě alba. Nebyl čas nebo peníze? Jak jste toto výročí oslavili?

Ave maniaci! Jo, DB mají 10 let výročí, ale bohužel jsme neslavili. Za to jsme si vydali přesně k jubileu desku „Mayhem Maniac Maschine“. Myslím, že to mluví za vše. Bohužel to trvalo trošku dýl a pravděpodobně za to víc může nedostatek času než peněz. Máme všichni normální zaměstnání, kde jsme dost vytížení, takže zbývá méně času na muziku, bohužel.

Posledním vydaným albem je loňské cd s názvem Mayhem Maniac Machine. Je již rok na trhu. Jaké jste měli ohlasy, recenze? Co fanoušci, jak album přijali?

Reakce byly fenomenální, kritiky naprosto pozitivní a v hodně death metalových fanatických kruzích je album označováno jako kultovní. Toho si strašně vážíme a chceme pokračovat tam, kde jsme přestali, aby jsme mohli dát lidem ještě víc šílenství.

V jakém nákladu cd vyšlo a jak se v dnešní době, kdy si každý muziku stahuje z internetu, prodávalo? Pozorujete nějaký pokles prodeje cd kupříkladu oproti minulému Stigma Eternal (2007)?

Přesná čísla zatím ještě nemáme, ale myslím, že nějaký pokles bude znát, protože cdčka se kupují pořád míň a míň a všechno je na internetu, ať legálně nebo ilegálně..., počkáme a jednoduše budeme pokračovat. Pravý maniak podporuje skupinu a kupuje si cdčka.

Mayhem Maniac Machine má opravdu nádherný obal. Kdo je jeho autorem a jak probíhala spolupráce. Dostal autor k poslechu vaší muziku nebo jste vybírali z již hotových obrazů?

Ano, obal nakreslil umělec Damian Digardi. Kreslil  už pro naše první EP a pro album Stigma Eternal, stejně tak i vytvořil logo. Je velký fanoušek naší muziky a my zase fandíme jeho umění. Je fakt skvělej! Obal byl namalován speciálně kvůli názvu a pak až byla napsaná muzika. Obojí skvěle sedí dohromady.

Mayhem Maniac Machine jste vydali u Apostasy Records. Proč právě toto vydavatelství? Předchozí desku jste vydali u Massacre Records. Nebyli jste spokojeni?

U Massacre Records bylo všechno OK, ale s Apostasy Records jsme získali velmi dobrého partnera, který je na naší straně, který nás podporuje, protože stojí za námi a bojuje za nás.

Oproti minulému albu jsem zaznamenal odklon v textech od „duchovní izolace“.  Mayhem Maniac Machine pojednává o současné přetechnizované společnosti. Proč právě toto téma? Kde čerpáte nápady?

Tyhle nápady jsou naše dojmy, které den za dnem prožíváme. Naše texty pojednávají o tématech, která se vyskytují na pokraji šílenství, jsou sociálně kritické, cynické a ironické zároveň.

Jestli se nemýlím, změnili jste na novém albu i logo. Proč ta změna?

Nové logo se hodí ke konceptu desky a celou tu věc ještě završuje. Naše staré logo si ale ještě ponecháme.

Pokud vím, nemáte basistu jako stálého člena kapely. Nebo už mám staré informace? Kdo vám nahrával a kdo skládal basové party na Mayhem Maniac Machine?

Tvoje informace jsou správné, bohužel nemáme žádného stálého basistu. Christian Neumann, bývalý basák z Jack Slater, převzal basové party na cdčku. Vypracoval basové linie k již hotovým songům, nastudoval je a nahrál.

Song Kraftwerk D je trošku atypický. Zní až „industriálně“. Cítím v něm odkaz na německé elektro-metalové kapely. Byl to záměr, pocta těmto kapelám z osmdesátých let?

Nechtěli jsme tím skládat poklonu žádným kapelám z 80. let, ani jsme industriální styl neměli v úmyslu. Je to jednoduše zvuková koláž, která znovu hudebně podmalovává námět desky a jako outro je jejím vhodným závěrem.

Na albu s vámi spolupracoval jako zvukař Christoph Brandes. Jestli se nepletu, vaše spolupráce se datuje již od prvních alb a zvučil i alba Necrophagist. Odvedl velice dobrou práci, ale nechtěli jste zkusit třeba někoho nového? Posunout se zvukově někam dál?

Momentálně si nedokážeme představit nikoho lepšího, nahrávání v Iguana Studios je fakt skvělý a Christoph Brandes je úžasný producent, spoluvytvářel náš zvuk, tak proč bysme na tom něco měnili.

Mimochodem nevíš, jak jsou na tom momentálně Necrophagist?

Nemám tušení, a je mi to kurva jedno.

Někde jsem četl, že k songu Insane Motor Cortex měl být natočen klip. Nikde jsem ho ale nebyl schopen nalézt. Natočil se vůbec? Kde ho můžeme případně vidět? Pokud ano, kdo ho režíroval?

Bohužel u tohoto videa byly určitý věci špatně. Tak, jak to bylo naplánováno od začátku, to nevyšlo. Materiál byl špatný a nemohli jsme ho zveřejnit. V současný době jsou zpracovávány nové nahrávky a brzy bude i dlouhohrající klip.

Pokud vím, nahrávky Deadborn na vinylu nikdy nevyšly, nebo ano? Jaký máte ke gramodeskám vztah a nechystáte vydat i alba Deadborn?

Jsem velký fanoušek vinylů a doufám, že brzy dojde k vydání vinulu od MMM. Už to máme v hlavě a děláme na tom, ale kdy LP vyjde, to říct nemůžu, musíme si ještě počkat.

Líbí se mi, jak vkusně kombinujete do staré školy death metalu technické prvky. Když skládáte, plánujete dopředu, že v songu zazní technická pasáž nebo to přichází spontánně? Jak vůbec probíhá celý proces skládání nového materiálu?

V minulosti jsem většinu songů komponoval já a pak jsem je s bubeníkem Slawkem a ostatními aranžoval a nacvičil. MMM z větší části tvoří Jo, Slawek a já, přičemž já jsem nahrál taky sóla, napsal texty a udělal aranžmá. Při psaní songů si dáváme pozor, aby riffy „groowlovaly“ a dobře do sebe pasovaly, tak abysme pracovali s jasnými strukturami, jako například v popové muzice, jen celkově v brutálnější verzi. Nejdřív vzniká riff, pak bicí a nakonec vokály. Basa se orientuje podle kytary.

Co koncerty v Německu, jak probíhají? Bývají divoké? Koukal jsem, že budete hrát na několika koncertech s Obscurou a Aeon. Kolik tak chodí na death metalové koncerty v Německu lidí? Určitě prodáváte na koncertech i cd a merchandise. Podporují fanoušci v Německu svoje kapely?

Ano, byli jsme na 10denní šňůře po Německu s Obscura, Aeon a Over Your Trashold. Bylo to skvělý, hráli jsme v menších klubech, kam přišlo dost lidí a ze strany publika jsme měli super zpětnou vazbu. Samozřejmě, že němečtí fanoušci podporují své kapely, a to dost!

Někdy mám pocit, že od vás z Německa poslední dobou přicházejí jen samé pagan blackové kapely (smích). Co death metalová scéna? Posloucháš nějaké nové mladé kapely? Mohl bys nám nějakou doporučit?

Ano, v Německu existuje i death metalová scéna a hodně dobrých kapel. Já osobně jsem nadšený z kapely Spheron. Brzy jim vyjde nová deska u Apostasy Rec. a ta je fakt zabijácká. Jmenuje se  Ecsaty Of God, už jsem si jí zkušebně poslechl a ta deska zabíjí! Dost nabušený death metal, hudebně náročný a nadupaný, zvuk samozřejmě zase Iguana Sound, to je zárukou kvality.

Chystáte se v nejbližší době na nějaké vystoupení také k nám do České republiky?

Byli bysme velmi rádi, ale bohužel to zatím není v plánu. Snad v blízké budoucnosti.

Od posledního alba Mayhem Maniac Machine již uplynul skoro rok. Připravujete již nový materiál? Kdy se můžeme těšit na nové album?

Pracujeme na novém materiálu k naší další desce „Mantras of Hate“. Výhledově půjdeme začátkem příštího roku do studia, tak aby deska vyšla na konci léta 2014.

Znáte a posloucháte nějak kapely z České republiky?

Abych se přiznal, českou scénu sleduju jen málo. V 90. letech se mi líbil Krabathor, později jsme se seznámili s Despise, se kterými jsme hráli a byli v kontaktu. Ale doopravdy jsme bohužel žádnou šnůru po Čechách nedělali, ale doufám, že se to ještě může změnit. Rádi bychom k vám jednou přijeli.

Jestli chceš, můžeš vzkázat něco fanoušků, promotérům…

Lidi, kupujte naše desky, přijďte na koncerty, sloužíme death metalu!

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěšných koncertů a spoustu prodaných cd.

Moc díky, bylo mi ctí. Hail Satan!

https://www.facebook.com/deadborn666
http://www.deadborn.de/
http://www.apostasyrecords.com/

Přeložila Susan.

RECENZE

 

 


Zveřejněno: 30. 06. 2013
Přečteno:
3364 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář