Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

12.6. 2013, Praha - Nová Chmelnice

Také v letním období, kdy se po celé Evropě rozjíždějí festivaly, některé kapely plánují svá dlouhá turné. Tři a půl týdne trvající evropské turné zorganizovaly celky HEATHEN, GENERATION KILL a DUST BOLT. Lákající sestava zavítala 12. června do pražského klubu Nová Chmelnice. Celá akce byla tak nějak ukrytá mezi ostatními koncerty. Minimální propagace koncertu dávala tušit, že návštěvnost nebude nijak závratná. Hlavní tahouni HEATHEN také nejsou v našich končinách kdovíjak známí a když se k tomu přidalo vysoké vstupné (550 Kč), byl koncert odsouzený ke slabé návštěvě.


Po příchodu do klubu, ale přišlo totální zděšení. Deset minut před osmou hodinou bylo na Chmelnici všehovšudy patnáct lidí. Potkávám Kubajze s Mařenkou, kteří jsou snad všude a vydáváme se vstříc k soukromé pařbě na DUST BOLT. Tihle němečtí mladíci spustili syrový thrash metal a i když koncert připomínal spíše veřejnou zkoušku, stálo to za to. Výborné chytlavé riffy nutící do circle pitu a zběsilého headbangingu. DUST BOLT zahráli několik pecek ze své výborné desky „Violent Demolition“, z nichž závěrečná pětiminutovka „Toxic Attack“ zabíjela nejvíc. Old school thrash metal s odkazem na staré německé klasiky KREATOR a DESTRUCTION nakopal hrstce přítomných zadky. Kapela poděkovala nám „pěti“ pod pódiem, a po půlhodince přepustila stage dalším. DUST BOLT potvrdili, že patří k nejlepším mladým thrash kapelám z Evropy.


Na GENERATION KILL jsem byl hodně zvědavý. Zatímco Gary Holt stále hraje koncerty se Slayer, jeho souputník z Exodus Rob Dukes, tak mohl konečně vyrazit na delší turné se svou druhou kapelou. Dva roky staré album „Red, White and Blood“ se mi zamlouvá. Popravdě říkám, že jsem toho od GENERATION KILL moc nečekal. Jak kapela nastoupila, vše bylo jinak. Nekompromisní hardcore/thrash jako dělaný na mosh. Rob Dukes se svým „exoduským vokálem“ štěkal na všechny přítomné. Výborná basa a řezavé kytary musely také bavit. Samostatnou kapitolou byly „sludge“ pasáže, ve kterých se rozzuřený buldok Dukes měnil ve zpěváka s procítěným a čistým vokálem. I tak pestrá hudba GENERATION KILL, ale po nějaké půlhodince začínala trochu nudit. Zajímavým zpestřením pak byl cover skladby „Wrathchild“ od Iron Maiden. Opravdu povedená záležitost.


Bay area thrash metal v podání HEATHEN jsem viděl potřetí a rozhodně se jednalo o jejich nejlepší vystoupení, které jsem měl možnost vidět. Thrash metal silně okořeněný starým speedem elektrizoval klub jedinečnou atmosférou. Dlouhé skladby, melodická sóla, technický thrash a především skvělá nálada členů kapely, kteří do celého koncertu vnesli správný nadhled a vtip. Zhruba v polovině setu si střihli několik riffů světových kapel, aby třicetihlavé publikum nažhavili na závěrečný nápor. HEATHEN vsadili na staré osvědčené klasiky, nechyběly skladby z poslední desky „The Evolution of Chaos“. Výborné vály „Dying season“, „Control by Chaos“, „Open the grave“, „Hypnotized“, nebo závěrečná vypalovačka „Death by Hanging“ musely zaručeně hrát v hlavě každému i druhý den. HEATHEN svůj thrash metal představili v tom nejlepším světle a přátelským vystupováním si získali všechny dorazivší thrashers. Příště si rozhodně tuhle legendu nenechte ujít!


Pražský koncert HEATHEN, GENERATION KILL a DUST BOLT se po hudební stránce nadmíru vydařil. Všechny tři kapely, i v komorní atmosféře, neslevily z nasazení a za to jim patří velký respekt a dík. Kupodivu byl konečně na Chmelnici i kvalitní zvuk. Celkový dojem ze středečního večera kazila tragická návštěvnost. Nějakých třicet lidí je skutečně průser. Asi by bylo dobré zamyslet se nad výší vstupného. Přeci jen 550 Kč za tři kapely, které nejsou v českých zemích tolik známé, je až příliš. HEATHEN totiž nejsou KREATOR, kteří bez mrknutí oka naplní každý větší klub.


Zveřejněno: 17. 06. 2013
Přečteno:
3738 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář