Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

KOZELJNIK – Null: The Acheron of Multiform Negation EP 2013, Paragon Records

Kozeljnik je jednou z ústředních postav srbské black metalové scény. V roce 1995 spoluzakládal nyní pauzírující MAY RESULT, o rok později vznikli STONE TO FLESH (v současnosti THE STONE) a obě tyto smečky si postupem let vydobily přední pozici na srbském černěkovovém poli. Od roku 2006 se Kozeljnik pustil také do stejnojmenného projektu společně s bubeníkem L. G. (také THE STONE, MAY RESULT, DEAD SHELL OF UNIVERSE). Pod tímto pseudonymem vydali zatím dvě plnohodnotné desky a dvě EP, z nichž to druhé, „Null: The Acheron of Multiform Negation“, vyšlo letos v únoru.

Kdo zná tvorbu Kozeljnika, ví, že kromě specifického balkánského zvuku mají jeho desky ještě jeden výrazný, nezaměnitelný faktor. Tím je jeho vokál, který si prostě nelze splést a poznáte jej během sekundy. Nejen to však KOZELJNIK odlišuje od kapel, ve kterých ústřední postavy figurují. Hudba KOZELJNIK jde mnohem více do hloubky mysli, mnohem více se utápí v depresivních vodách a zabodává střepy do kůže.

A to hlavně na “Null…“. KOZELJNIK totiž výrazně pokročili od předchozí studiovky „Deeper the Fall“ (2010) a musím říci, že při prvním poslechu jsem byl hodně překvapen. EP otvírá pomalejší As if Through a Myriad of Shades, jejímž hlavním poznávacím znakem jsou příjemné melodie a doomová atmosféra. Kozeljnik se zde kromě své klasické vokální polohy pasuje také do role jakéhosi vypravěče a jeho hlas zní naléhavě, zádumčivě, k čemuž přispívají také rozdvojené vokály. Ve dvojce Evoking the Furtive Depths (Reprisal) už je zpočátku na tempu přidáno, ale ta depresivní atmosféra se rozhodně nevytrácí. Skladba je ohromně rozmanitá, úžasná kytarová práce… V čase 3:50 se navíc skrývá asi nejlepší riff, jaký jsem kdy u Kozeljnika slyšel, to je naprostá paráda a mohl bych jej poslouchat stále dokola. Tato skladba pro mě stala od počátku vrcholem EP a zůstává jím stále.

Time, Neglected in the Wound of a Martyr, nejrychlejší skladba na albu, jistě potěší příznivce starší tvorby Kozeljnika, leč ani zde se nejedná o nějakou čistokrevnou black metalovou jízdu. Procítěný vokál a úžasné kytarové riffy, které EP vyzdvihují o level výše (od vybrnkávání disharmonických akordů, přes klasickou blackovou „hoblovačku“ k majestátním melodiím) a za tím neomylná a přesná rytmická sekce. Mimochodem se na tomto albu podílel na basu Usud, jak jinak, než-li člen THE STONE. Poslední z nových skladeb – Come, Thou Abhorred and Incessant, je okořeněna maniakálním vokálem Niklase Kvarfortha (SHINING). Výběr je to skladbě ušitý na míru, Kvarforthův vokál do depresivní atmosféry naprosto sedne a jeho šílený vokální projev posouvá skladbu do nových rozměrů. Nebo spíše ještě více pod zem.

Na závěr jsou zařazeny dvě skladby z debutového EP „Wrecked in Ruins of Solitude“ (2007) – Scourged with Apathy a titulní věc. Ty přirozeně ukazují KOZELJNIK v jiném světle, v tom, ve kterém jsme je dosud znali. Syrovější zvuk, ryze black metalové kompozice a ukázka, jaký diametrální rozdíl je mezi těmito a novými skladbami KOZELJNIK.

KOZELJNIK rozhodně svým novým počinem překvapili. A to i ty největší fanoušky. Troufám si ale říci, že ne nepříjemně. Kompozice jsou ohromně propracované a vyzrálé, výrazným tahounem „Null…“ je rozmanitý vokál. Možná škoda, že ze zvuku se vytratil ten nádech předešlých desek. Ne, že by produkce byla nezdařilá, ale je jakýmsi způsobem zaměnitelná, což se o předcházejících počinech říci nedalo. Těžko říci, jakým směrem se KOZELJNIK vydají na další desce. Zda budou pokračovat v cestě nastavené novým EP, vrátí se do starých kolejí a nebo nám přichystají další překvapení.

Seznam skladeb:
  1. As if Through a Myriad of Shades
  2. Evoking the Furtive Depths (Reprisal)
  3. Time, Neglected in the Wound of a Martyr
  4. Come, Thou Abhorred and Incessant
  5. Scourged with Apathy
  6. Wrecked in Ruins of Solitude 

Čas: 35:52

http://www.kozeljnik.com/
http://www.themetalunderground.com/


Zveřejněno: 25. 06. 2013
Přečteno:
3752 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 06. 2013 13:24 napsal/a Johan
Překvapení,
alespoň pro mě. Nové skladby se mi opravdu hodně líbí, je to takové svěží, neortodoxní... Naopak zařazení bonusů považuju za zbytečné, nějak mi tam nepasují... Jinak naprostý souhlas s recenzí.