Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

JUST BEFORE DAWN – Precis Innan Gryningen CD 2013, Chaos Records

Ještě před pár hodinami jste všichni vesele pochodovali a vtipy létaly všude kolem. Posilněni alkoholem, kterého vám dali, co hrdlo ráčí, jste vzpomínali na všechny, co zůstali doma. Teď vás zbylo jen pár. Zbytek leží v zákopech v podivných polohách. Krev se mísí s bahnem. Prší. Nejhorší je asi ten křik těch, co to ještě nemají za sebou. Už dávno se nepozná, kdo na jakou stranu patří. Proč jsme vlastně proti sobě bojovali? Na to už si nikdo nevzpomíná. Nejhorší je, že po těch, co tady zařvali, zůstane možná jen nápis na nějakém hromadném náhrobku. A to ještě, kdo ví jestli. Kola dějin se mohou ještě několikrát otočit různými směry. Proč nám nikdo neřekl, že tohle je taky válka? JUST BEFORE DAWN  je death metalový projekt dvou legend, Roggy Johanssona (PAGANIZER, RIBSPREADER, MEGASCAVENGER, THE GROTESQUERY, REVOLTING a spousty dalších) a Anderse Biazziho (AMON AMARTH, BLOOD MORTIZED), který byl založen s jasným posláním. Popsat pomocí smrtícího kovu hrůzy bojišť.

Válka je hlavním tématem na této desce. A to nejen v textech, kterých se zhostil Rogga, ale i v Andersově muzice, která nejenže krásně švédsky mrazí, ale ještě je protkána v mezihrách úryvky různých bitev. Jedná se převážně o první světovou válku, ale témata jsou koncipována tak, že se dají v podstatě vztáhnout na jakékoliv lidské hromadné zvěrstvo. Zajímavostí je, že se každého songu zhostil jiný zpěvák. Uslyšíte tak zpívat nejen Roggu, ale i Jonase Lindblooda (PUTERAEON), mexického šílence M. Hitchcocka (ZOMBIEFICATION), Gustava Myrina (BLOOD MORTIZED) a Ralfa Haubera (REVEL IN FLESH). Zvláštní je i obal, který měl na starosti Daniel Devilish. Je na něm jeden takový zákopový boj znázorněn a i když jsem si na něj musel chvilku zvykat, nakonec se mi vcelku líbí. Pravděpodobně má připomínat pohlednice posílané z války. Nahrávalo se ve studiu u Bennyho Moberga (MALFEITOR) a ten je již mnoho let zárukou toho, že o zvuk je postaráno řádně a zkušeně.

O tom, že se jedná o současnou smetánku švédského (ano, jeden pán je z Německa a jeden z Mexika, ale oba jsou ve svých kapelách oddáni Švédsku) death metalu nikdo nepochybuje. Oba hlavní protagonisté drží celou desku pevně v ruce a tak nemůže být o nějaké roztříštěnosti žádných pochyb. Naopak, takto kompaktně držící nahrávku jsem již dlouho neslyšel. Každý zpěvák sice přispěl jinou barvou hlasu, ale dodal svému songu originální zvláštní atmosféru. Všemu pak vévodí pevně Andersova kytara, která na sebe jednou záměrně upoutává pozornost a je cíleně středem všeho, pak skromně ustoupí do pozadí, aby dala vyniknout ostatním, a nakonec si vystřihne až heavy metalové sólo, které ale do všeho zapadne s elegantní samozřejmostí. Obzvláště v pomalejších pasážích si vzpomenete na HAIL OF BULLETS, ASPHYX nebo staré dobré BOLT THROWER. Vše je ale zabaleno v dnešním, až křišťálovém zvuku. Možná bych snesl trošku více špíny, ale přesto se jedná o vynikající drsnou a syrovou práci.

Nad bojištěm se vznáší pach beznaděje. Kdo vlastně vyhrál a kdo je poražený? Pro mě jsou jednoznačnými vítězi JUST BEFORE DAWN. Většinou bývám k takovýmto projektům poměrně skeptický, ale tentokrát se vše povedlo na výbornou. Deska přímo narvaná skvělými riffy a zkušenými morbidními vokalisty utíká jednou rychle jako odpadající nábojnice z kulometu kosícího protivníky. Pak četař Rogga zavelí na zteč a vy se přenesete o mnoho let zpátky přímo na bitevní pole. Historie by měla být pro nás poučením, ale sami všichni dobře víme, jak to opakovaně dopadá. JUST BEFORE DAWN nás velice příjemně upozorňují na to, čeho jsou lidé jako rasa schopni. Jako výrazový prostředek si berou švédský death metal. A to ne ledajaký! Tady se jedná o současnou první ligu (první jakost a kvalitu vám mohu zaručit!). Pokud jste tedy fanoušci tohoto stylu, neváhejte. Nechte se s cd nebo vinylem rozsekat na maděru. Válka opět vypukla!

Seznam skladeb:

  1. Precis Innan Gryningen
  2. As Death Breaks the Surface
  3. Under Wheels of Death
  4. Pulverised
  5. Ten Megaton War Machine
  6. Raped Soil
  7. Slagfalt efter Slagfalt
  8. The World Burning

Čas: 35:29

Sestava:
  • Rogga Johansson – zpěv
  • Anders Biazzi – kytara, basa
  • Mr. Hitchcock – zpěv
  • Dennis Johansson - zpěv
  • Jonas Lindblood – zpěv, kytara
  • Gustav Myrin – zpěv, kytara
  • Ralf Hauber – zpěv
  • Tony Freed – zpěv


http://www.chaos-records.com/


Zveřejněno: 17. 06. 2013
Přečteno:
3795 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář