Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Přírodní Amfiteátr Lochotín, 31.5. – 2.6. 2013 - neděle

KING DIAMOND, AIRBOURNE, KORPIKLAANI, FREEDOM CALL, VARG, MERCENARY, KREYSON, ENFORCER

Vzhledem k mizernému (pro mě) line-upu a koneckonců i špatnému počasí jsem na letošní plzeňský Metalfest vyrazil až v neděli ráno. Lákadla byla více než jasná. Tím prvním byli švédští ENFORCER. Výborný old school NWOBHM, melodické linky, kytary, sóla, ječák. Tohle mám rád. ENFORCER během svých padesáti minut nasázeli několik skladeb a i za vytrvalého deště se našel skromný, ale poctivě pařící kotel. Jednoznačně největší vypalovačkou byla skladba „Take Me Out of this Nightmare“ z letos vydané desky „Death by Fire“, jejíž refrén jsem si pěkně při poledni zařval. ENFORCER doporučuji všem fandům tradičního britského heavy metalu. Utíkám pryč, protože se začíná blížit Láďa Křížek… (Peťan)

Němečtí červenočerní VARG byli skvělí, nakonec jsem nelitovala, že jsem se na ně do areálu dovlekla a díky neodhadnuté výbavě zmokla na kost. Přítomných sice byla hrstka, ale zato si to v kotli užívali se vším všudy. A závěrečný taneček dam na pódiu jistě potěšil oko nejednoho pána v rozjařeném publiku. (Veronika)

Poslední festivalový den byl pro mne ve znamení jediného jména – KING DIAMOND. Do amfiteátru jsem však dorazil o několik hodin dříve, přeci jen, poslední den festivalu jsem nechtěl téměř celý strávit doma. Počasí návštěvníkům přálo již o něco více než předchozí den, přívaly vod byly alespoň občas protkány delšími pauzami. (Opat)

V následujících řádcích budu dosti kritický, za což mne možná budou mít fanoušci chuť vymáchat v metalfestovském blátě, nicméně... Stihl jsem asi polovinu setu německých melodiků FREEDOM CALL, které jsem před nějakými devíti roky poměrně často poslouchal a při předchozím vystoupení na Metalfestu jsem je i rád zkoukl. Přicházel jsem zrovna ve chvíli, kdy hráli skladbu „Mr. Evil“, která zněla ještě hůře, než obvykle. Šlo prý o nějakou předělanou verzi z výběrovky k patnáctiletému výročí kapely, pokud jsem dobře pochopil. Jestli byla na HELLOWEEN házena špína za desku „Unarmed“, tak nevím, s jakým nadšením fans přijali předělávky FREEDOM CALL. Bohužel ani s nadcházejícími skladbami mne čtveřice nepřesvědčila, že to v současnosti není jen pop-metalová hopsačka s únavným roztleskáváním v prostředku každé skladby. (Opat)

Nikdy jsem nepochopil, proč je takový boom kolem finských alkoholiků KORPIKLAANI, a nechápu to ani po jejich dalším vystoupení na Metalfestu. Zpočátku jsem si říkal, že možná trochu přitvrdili, ale postupem setu mne Finové vyvedli z omylu. Hopsačka, kolovrátek. Ale většina publika se mnou určitě souhlasit nebude, protože atmosféra byla výborná a lidé se bavili. (Opat)

Až z daleké Austrálie dorazili AIRBOURNE. Co říci, snad jen – slabá kopírka AC/DC. Pokud si chci poslechnout AC/DC, poslechnu si AC/DC… jediná výhoda snad je, že AC/DC sem asi příliš často nepřijedou, kdežto u jejich mladších krajanů se to očekávat dá. Nicméně se jednalo o další vystoupení, které mne po chvíli přestalo bavit. Asi už jsem se prostě moc těšil na Krále... (Opat)

Od AIRBOURNE jsem dle doslechu v podstatě očekávala kopírku AC/DC. Hudebně sice byli sakra blízko, ale co se týče show, byla jsem mile překvapena. Frontman zřejmě trpí hyperaktivitou a jen ho pozorovat člověka musí nabudit. Ani zbytek kapely ovšem nezaostává, tady zkrátka energie doslova stříkala. (Veronika)

Celé odpoledne raději trávíme v jedné z plzeňských knajp, doráží kamarád z Opavy, koketujeme se servírkou… a sakra, ono už je tolik hodin (úsměv). No co, vždyť stejně nic zajímavého pro nás nehrálo. AIRBOURNE začínají set plný energie. Kapelu vidím poprvé a je mi jasné, proč jsem na ní slyšel tolik dobrých referencí. Australané jsou prakticky k nerozeznání od svých slavných kolegů AC/DC. Hra založená na jednoduchých kytarových riffech a už to šlape. Kytarista/zpěvák v jednu chvíli šplhá na konstrukci pódia. AIRBOURNE jsou fajn, ale po nějakých dvaceti minutách mě přestávají bavit. Nesnižuji nijak výkon kapely ani kvalitu hudebního materiálu, ale AC/DC jsou jen jedni. (Peťan)

Dne posledního mne zajímalo z celé nabídky kapel jen jediné jméno. Abych se trochu zahřál a dal si v klidu pívo, dorazil jsem v půli AIRBOURNE. Pohled na ně mne doslova přikoval, energie, s jakou pánové hrají, se opravdu jen tak nevidí. Neubránil jsem se vzpomínce na éru stadionových rocků. Klasická stěna z Marshallů s reflektory, zběsilé sólování hlavního protagonisty a perfektní pódiová show celé kapely mluvily za vše. Sice mi přišlo, že po každé sloce může přijít refrén „Highway to Hell“, ale což. I tak patří pánům potlesk za skvělou práci. (Aleš)

V neděli se ze všech stran šířily informace o povodních a uzavřených silnicích, předpověď počasí  „slibovala“ trvalý déšť a tak jsme zvažovali, zda na KINGA vyrazit. Jiné kapely nás v podstatě v programu nezajímaly... Nakonec jsme, i na základě zpráv, že se normálně hraje podle harmonogramu a že silnice na Plzeň by měla být v pohodě, vyrazili. (Johan)

Vystoupení KINGA DIAMONDA bylo dlouhou dobu před festem anoncováno jako speciální a velkolepé. Odpovídala tomu i hodinová pauza před koncertem, která sloužila ke stavbě kulis – a ty byly pojaty opravdu velkoryse. Dvoje schody spojovala vyvýšená rampa, pod ní bicí, kulisy simulovaly interiér nějakého prastarého domu, nechyběl obří pentagram, dva obrácené kříže a další obskurní drobnosti, kapela navíc zahájila za mřížemi. A zahájila intrem z playbacku a poté se rozjela dech beroucí performance – tím myslím hudební i herecká. Luxusní zvuk, skvělé instrumentální výkony bez okázalých gest muzikantů – o ta se postaral samozřejmě KING. A nejen on, nápomocná mu byla herečka, která se několikrát převlékla a zhostila se řady rolí z Kingových hororových příběhů; nechyběl porod Abigail, voodoo tanec nebo šílená stařena na kolečkovém křesle... pořád bylo něco ke koukání. Blahořečil jsem si za dalekohled, díky kterému jsem viděl nejen herecké etudy oné dámy, ale i detail KINGOVY tváře s klasickým make-upem. Jestliže jsem napsal, že hudebně to byla paráda, nevím jak popsat tu nádheru, které se říká zpěv. KING je prostě jedinečný a i ve vyšším věku dokonale zvládal všechny ty šílené polohy, od falsetta po hlubší zpěv, tu a tam mu sekundovala jeho manželka Livia Zita, jejíž přínos bylo možné zaslechnout jen občas a většinou pouze dokreslovala projev hlavního protagonisty, překvapivě spíše hlubším hlasem. Zazněly jen a jen hity, mně udělaly největší radost ty z „Conspiracy“ – „At the Graves” a „Sleepless Nights“. A ještě jedna věc mi přijde zmínění hodná – bicí sestava Matta Thompsona, která byla překvapivě strohá a poskytla jediněčný důkaz, že i na bicí velikosti těch v klubech lze zahrát všechno, co je třeba a není nutné stavět velikášské artilerie s desítkami bubnů, na které se stejně nakonec nehraje. (Johan)

KING DIAMOND byl geniální, geniální, geniální!!! Už jen kvůli tomuhle zážitku stálo za to trávit tři dny v dešti a zimě. (Veronika)

Zlatý hřeb večera přišel na řadu o půl desáté. Potemnělé a přestavěné pódium, pentagramy, obrácené kříže, lebky, velká mříž a známé intro. Mr. KING DIAMOND přichází na scénu. V tu chvíli zapomínám na bahno, zimu a déšť. Na tuhle chvíli jsem čekal opravdu dlouho. Od prvních riffů jsem v jiné dimenzi. Očekával jsem hodně, ale takto silný zážitek ne. Hororové divadlo s dokonalým hudebním doprovodem. Když píši dokonalým, tak opravdu dokonalým. Neuvěřitelný zvuk. Všechny nástroje čitelné, baskytara doslova válcovala celý Lochotín. Nechybí akustické kytary. Zvuk lepší než z desek, užívám si každé sólo, každý riff, každý úder bicí artilerie, každou změnu na pódiu. Nechybí tanečnice, postava v kápi s lucernou v ruce nebo morbidní porod na závěr. Samostatnou kapitolou je KING DIAMOND. Elegán a zároveň hrůzu nahánějící chlapík na scéně. Ve svém tradičním fraku, bílou tváří s obrácenými kříži a elegantním cylindrem pomalu prochází po schodech, usedá nebo se prostě jen shrbeně opírá. Jednou o zábradlí strašidelného schodiště, podruhé o lopatu, která vyhloubila tisíce hrobů. Po všech zdravotních problémech, které King v posledních letech prodělal, jsem popravdě očekával trochu slabší výkon. Ovšem King dokázal, že je v neuvěřitelné formě. Svůj jedinečný vokál dokázal prodat se vší parádou. Jisté výšky, mrazivý šepot. Nevynechaný jediný part včetně vřískotu či chechtání. Během hodiny a půl jsem se dostal do jiného světa. Skladby jako „The Candle“, „Welcome Home“, „Up from the Grave“, „Sleepless Nights“ nebo „Eye of the Witch“ se do mě navždy vryly. Vrcholem všeho pro mě byly dvě skladby z období MERCYFUL FATE – „Come to the Sabbath“ a „Evil“. Při prvně jmenované jsem snad ani nedýchal. Neskutečné. King se po přídavcích vřele a sympaticky rozloučil s Plzní a já tam jen tak stál a pořád nemohl uvěřit tomu, co jsem v minulých devadesáti minutách prožil. Splnil se mi sen. KING DIAMOND předvedl jeden z nejlepších a nejsilnějších hudebních zážitků v mém životě. (Peťan)

Kim Petersen alias KING DIAMOND, to je obrovský pojem. Rodák z dánského hlavního města Kodaň oslaví za několik dnů své již sedmapadesáté narozeniny. Hlas MERCYFUL FATE a desek pod jeho pseudonymem je naprosto nezaměnitelný. V posledních letech si prošel velice obtížným životním obdobím, podrobil se operaci srdce a žití mu tížily další zdravotní potíže. Král se však dokázal dát dohromady a vrátil se se svou show na koncertní pódia. A již předem sliboval, že to bude fantastická podívaná. (Opat)

Po bratislavském koncertu, který se udál v pátek, několik přátel mluvilo o opravdu skvělém, téměř bezchybném koncertu, takže očekávání stoupla ještě o stupínek výše. Na přestavbu scény měli technici celkem hodinu, ale čekání se rozhodně vyplatilo. Stage totiž byla naprosto famózní, těžko popsatelná, více jistě ve fotogalerii. Koncert stylově otevírala úvodní skladba debutové desky „Fatal Portrait“ – „The Candle“. King okamžitě spustil svůj ječák a bylo zřejmé, že je v opravdu fantastické formě. Zvládal všechny polohy svého hlasu naprosto bez problémů. Samozřejmě, že byl hlavním poutačem pozornosti, ale ani zbytek kapely nemůže zůstat opomenut – parádní výkon na všech frontách. Divadelní vložka vše naprosto zdokonalila – skladba „Up from the Grave“, při které King s lopatou v ruce rozháněl mlhu a zoufalým hlasem volal Lucy, byla jedním z nejúžasnějších okamžiků koncertu. Setlist byl průřezem diskografie Kinga, hlavně tedy alb vydaných do roku 2000, takže zazněly například „Sleepless Nights“, „Voodoo“ nebo „Eye of the Witch“. Nezapomnělo se ani na MERCYFUL FATE, první dvě fošny byly připomenuty peckami „Evil“ a „Come to the Sabbath“. Přibližně v polovině koncertu dostal prostor na sólo bubeník Matt Thompson, což trochu celou show zbrzdilo, ale nešlo o předlouhou záležitost. Co dodat, tohle prostě bylo galapředstavení, jak divadelní, tak samozřejmě hudební. Epesní závěr. (Opat)

Zajímavé je, že KING DIAMOND se líbil fanouškům všech metalových subžánrů, nadšení neskrývali jak příznivci heavy metalu, tak blacku nebo thrashe. S kýmkoliv jsem po koncertu debatoval, všichni byli nadšení a nikdo nelitoval cesty ani peněz za vstupné, byť na jediné vystoupení. KING DIAMOND je prostě žijící legenda, která ale rozhodně nepatří do metalového důchodu. Věřme, že zdraví hlavnímu protagonistovi vydrží a že to nebyl poslední koncert na našem území. (Johan)


Pár slov závěrem (Opat)


Již čtvrtý ročník Metalfestu v Plzni je za námi a reportáž z něj taky, takže několik poznatků na závěr. V první řadě čest všem, kteří vydrželi na Metalfestu pod stanem při takových podmínkách, stěhování z louky atd. V druhé řadě velká pochvala organizátorům a kapelám, že vše udrželi ve svých rukou a proběhla všechna vystoupení, navíc v určeném časovém harmonogramu. Pochvalu zaslouží také každoroční moderátor, který podával neustále informace o počasí, o nutnosti přestěhování stanů a aut a podobně. Zároveň zvukově šlo znovu o velmi vydařený festival, tedy alespoň u většiny kapel, které jsem navštívil.

K tomu se ale váže má výtka. Na světě je ohromné množství metalových kapel, které by si své místo na Metalfestu zasloužily a které by dokázaly jistě natáhnout davy lidí i na Lochotín. Je podle mě ohromná škoda, že již na čtvrtém (a vlastně i na třetím) Metalfestu se ohromné množství kapel opakuje (jmenovitě např. Sonata Arctica, Kataklysm, Bloodbound, Milking the Goatmachine, Korpiklaani, Varg, Freedom Call atd.). Navíc se z programu trochu vytrácí ta žánrová různorodost, na kterou jsme byli zvyklí z minulých ročníků. Na druhou stranu se podařilo do Plzně dostat ohromné pecky, pro mě osobně to byli SATYRICON, KING DIAMOND a KATATONIA.

Fotky: Ignor

Zveřejněno: 06. 06. 2013
Přečteno:
3246 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 06. 2013 18:13 napsal/a Asphyx
????
God is Dead? Chtěl jsem vám všem říct, že já jsem Asphyx a za nikoho se nevydávám. Bicepsy sice taky mám, ale jsem od přírody poměrně stydlivý a nikoho vůbec nehledám, tak vám je neukážu. Pokud se za mě chcete někdo vydávat, nevydávejte se. Původně mě tato kauza nechávala úplně kldiným, ale oba Lukášové, prosím vás. Řeště si to někde v klídku sami spolu jako chlapi nebo lesby a nechte nám náš malý skromný web na takové přízemní věci, jako je muzika. Děkuji. Pravý Asphyx
12. 06. 2013 18:11 napsal/a lukáš
Pro toho kdo se tu za mě vydává !!!
To Pro toho kdo se tu za mě vydává : Přiznám se už mě nebaví, každých 14 dní psát že poslední příspěvek není ode mně . Jinak se na to vyser, už hledám z kterého počítače se psalo a potom se nediv , že dostaneš přes držku. Chápeš dotyčný co tím myslím ?? V předchozím příspěvku , jsem udělal zbytečně tolik chyb, protože každejch 14 dní tady píšu že nejde o mě !! S pozdravem Lukáš
12. 06. 2013 18:03 napsal/a lukáš
Pro Toho kdo se tu za mně vydává.
To Pro to kdo se vydává za mě: Milý kluku nebo holko, to že budeš furt psát pod mým jménem , jenom ze sebe člověka s iq nuly !!! Ať tu napíšeš příspěvek Johanovi, atd. , jenom posíláš lidi na můj profil . Pokud to neumíš říct z očí do očí, nebo mi napsat na Bard77@seznam.cz, tak jsem pro mě ubožák. JOhan je jeden z těch , kteří tady dělaqjí smysluplnou práci a kdykoliv je schopný zjistit z kterého počítače byl vzkaz poslán !!! A píše se tu hlavně o muzice !!! díky Lukáš