Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Mluvčími BELIGERENCE byli Klobouk (kytara) a Kissoon (bicí), kteří se nám ozvali až z dalekého Kašmíru. (úsměv)

Debut „Out:red“ sklidil před 4 roky zaslouženou pozornost a BELLIGERENCE se díky němu dostali do širšího povědomí. Poté si zahráli na letních festivalech, z Prahy se přestěhovali do Kašmíru, kde se věnují meditaci a sběru lesních plodů. Co je k tomu vedlo, proč vznikalo nové album tak dlouho a co si od něj slibují... nejen na tyhle záležitosti jsme se zaměřili.

Co vás vedlo k tomu opustit Českou republiku a přestěhovat se do Kašmíru? Životní náklady jsou tam asi nižší, ale co bezpečnost? Území Kašmíru je rozděleno mezi tři státy - v které části jste se usadili?

Kissoon (dále Ki): Ahoj, zdravíme čtenáře Fobie z  útulné hospůdky v indické Baramule!

Klobouk (dále Mk): ... krásný den z Kašmíru všem. Ptáš se „proč Kašmír“?  Protože je tam blaze přeci ;)…

Ki: Jojo, je to tak – užíváme si sluníčka, pivko stojí v přepočtu 8 korun a až na občasné přejezdy tankových kolon je tu klídek…

Kašmír je exotika, ale svého času patřil Velké Británii, takže nějaké pozůstatky koloniální éry by mohly tuhle krajinu „polidšťovat. Jak to tam vypadá s metalovou scénou, koncerty? Konají se nějaké akce, nebo kvůli náboženským předpisům nemá metal v Kašmíru místo?

Mk: No tak určitě, dobrých metalových akcí je v Kašmíru v podstatě stejně jako v naší domovině a lidé jsou zde stejně spontánní jako třeba u nás v ČR. Pravdou je, že v Kašmíru se jede víc na image, tolik chlapů v sukních tady na koncíku nepotkáte :-).

Čím se tam vlastně zabýváte a čím bavíte? Byli jste tam jen přes zimu, nebo tam hodláte tvrdnout déle?

Mk: Zejména meditací, abychom mohli přenést pozitivní energii, kterou zde získáváme, do naší tvorby. Vzhledem k tomu, že pozitivní energie je v Čechách nedostatek, budeme na tomto mírumilovném místě tak dlouho, jak bude potřeba.

Pojďme do Čech... Čtyři roky mezi dvěma alby – je to hodně, nebo málo? Dnes, pravda, už dávno neplatí, že kapela musí vydávat desku každý rok, protože se jich stejně moc neprodá, ale čtyři roky jsou možná trochu moc...

Ki: Faktem je, že „Heartfelt“ jsme měli nahrané už na podzim 2011 – pak jsme se už „jen“ trápili s finálním mixem, obalem (hlavně focení zabralo skoro půl roku) a s hledáním vydavatele. Když si ale vezmeš, jak dlouho nám trvalo dokopat se k setkání nad tímto rozhovorem, jsou čtyři roky ještě docela sukces…

Když porovnám sestavu na „Out:red“ a „Heartfelt“, je vlastně polovina kapely pryč... pohromadě zůstala rytmická sekce a zpěvačka, noví jsou oba kytaristé a klávesista ze sestavy vypadl úplně. Hrály v té delší pauze nějakou významnější roli personální změny?


Ki: Tak určitě ;)… Obměna kapely sice probíhala postupně (jednu dobu jsme hráli i se třemi kytarami, byť už bez kláves), ale samozřejmě se na chodu kapely projevila. Vždy jsme se snažili o to, aby koncerty zněly v aktuální sestavě co nejlépe – což nějaký čas trvá usadit. Takže jsme dost často místo skládání přemýšleli i o úpravách starších skladeb a jejich koncertních variantách. Koneckonců to děláme dodnes a máloco hrajeme naživo úplně stejně jako na desce…

Mk: Kdybychom to zahráli jako na desce, tak to ostatní kapely můžou zabalit :D… Ne vážně, opravdu si to muselo po těch změnách všechno sednout a ustálit… A protože k tomu přistupujeme poměrně zodpovědně, tak jsme s tím vylezli ven, až když jsme měli pocit, že je to opravdu vše ok.

Proč kolegové odešli a kam, hrají jinde? Jak jste hledali náhradu?

Ki: Zbývající členové Out:red-ovské sestavy jsou tuším v hudebním důchodu a žádné souvislejší hudební aktivity nevyvíjí. Náhradu za ně jsme hledali pouze přes osobní vazby, žádné inzeráty nebo něco podobného jsme nevypisovali… Klobouk se mnou hrál v mojí druhé kapele a přivedl si sebou i Iwana, se kterým jsou propojeni pupečním kytarovým kabelem.

Mk: Přesně tak, já s Iwanem hraju v podstatě 10 let, takže se známe takřka dokonale, tedy co se týče hry na kytaru a po těch letech se umíme docela dobře doplňovat, snad je to i občas znát :-).

Novinka je podle mě ve všech směrech lepší než předchůdce, ale tak by to mělo být vždy a u všech kapel. Jak to vnímáte vy? Jaké nejdůležitější změny „Heartfelt“ přináší? Na co jste při komponování a nahrávání kladli největší důraz?


Ki: Jsme rádi, že se ti „Heartfelt“ líbí! Nejdůležitější změnou je určitě to, co už bylo zmíněno – aktuální složení kapely zkrátka v součtu produkuje jinou hudbu, než tomu bylo na „Out:red“. I přesto, že tvůrčí proces vypadá v podstatě stejně. Akorát jsme se úplně vykašlali na to, jak bychom „měli znít“ a prostě hrajeme to, co nás baví. Proto se také deska jmenuje „Heartfelt“ – je to prostě metal od srdce.

Mk: Myslím, že můžu zodpovědně prohlásit, že jsme nekladli důraz na nic :D. Prostě jsme se tím bavili. To je pro nás nejdůležitější, kdo nás někdy potkal nebo nás trošku zná, tak ví, o čem mluvím :D.

Jako zpestření se na albu objevují čisté ženské zpěvy, o které se postarala Baarunka. Jednak jak vás to napadlo, a pak – kdo je to Baarunka? Zpívá někde?

Ki: Obecně jsme si chtěli víc pohrát s konečným vyzněním alba a přizvali si celou řadu hostů, kteří nám pomohli dílo dotvořit. Všem jim ještě jednou moc děkujeme! Co se týká konkrétně čistého zpěvu, tak už to bude znít trochu jako malé Beverly Hills (resp. Hells), ale zase jsme lovili ve vodách nejbližších – Baarunka zpívá v mé druhé kapele Reweer.

Zvuk jste pořizovali ve Shaarku, kromě bicích, ty ve studiu Kisstinkhole. Proč jste se rozhodli pro dvě studia? Kisstinkhole je kde a čí? Tenhle pojem slyším poprvé...

Ki: Tady si dovolím odpovědět jen sám za sebe – chtěl jsem prostě dosáhnout jiného zvuku, než který bicí ze Shaarku tradičně mají. Živějšího, ale přitom více perkusivního a se specifickým rozložením prostoru. Proto jsem se uchýlil k nahrávání v Kisstinkhole, což jest miniaturní studio specializované na nahrávání bicích, patřící jistému Bertovi. Na mapě ho najdete poblíž kriketového stadionu na levém břehu Jhelumu.

Nenechali jste náhodě ani grafiku. Zatímco minule to byla s prominutím docela mizérie, tentokrát vypadá obal mnohem lépe. Svěřili jste se do rukou profesionálky, která si říká Khiria - podle čeho jste ji vybírali? Je to vaše kamarádka, známá, nebo jste se k ní dostali náhodou, na nějaké doporučení?

Ki: Asi nechám raději odpovědět někoho jiného… jinak bych dostal doma pár ručních facek od profesionálky…

Mk: Byla to velká náhoda :D.

Koukal jsem na Khiriin web, který je plný fotografií... Ona je to totiž fotografka. (úsměv) Vám se postarala o komplet grafiku.  Mluvili jste do její práce, nebo měla volné ruce? Jaké dostala zadání?

Ki: „Zlatíčko, udělala bys nám prosím obal na desku?“ … a pak už jen asi 8 hodin společné kreativní kapelní práce v Big Bang Baru a 40 hodin domácího násilí.

Zatímco grafika se mi líbí, o logu to říct nemůžu. Chápu, že k němu máte nějaký vztah, ale že by bylo nějaké extra... ani čitelné moc dobře není. O změně jste neuvažovali?

Mk: Uvažovali, neuvažovali… ono které logo metalové kapely je čitelné :D… možná na příští desce provedeme nějaký facelift…

Ki: Máme v plánu vyzkoušet tradiční norskou metodu – vezmeš pár křížů, kostřiček a oholených větví z jehličnatých stromů, všechno to náhodně rozhodíš po zemi a vyfotíš jako logo. Uvidíme.

„Heartfelt“ vyšlo u Strnyho Radiation Noise, předtím jste byli u IFA Records. IFA mi říkal, že už bude vydávat jen alba svých kapel, takže jste s ním asi nejednali, ale proč zrovna Strny? Měli jste na výběr více nabídek, nebo jste se Strnym byli domluveni dlouho předem?

Mk: Century Media ani Nuclear Blast se k tomu našemu veledílu nehlásili, tak jsme zvolili Strnyho. Protože vydává alba kapel oblíbených u některých nejmenovaných členů našeho uskupení…

Ki: … a je to fajn chlap, který nám vyšel vstříc tak, jak jsme si představovali.

Nedávno jsem se bavil s Dodem z GALADRIEL o promotion a on mi říkal, že vlastně žádné velké aktivity nevyvíjí, webzinům rozešlou odkazy na stažení desky v MP3 a fyzické promáče poslali jen do tištěných časopisů. Co vy? Řešíte to jako kapela, nebo všechno necháváte na Strnym? Řešíte i zahraničí, nebo jen ČR?

Mk: Jsme na tom podobně, něco se rozeslalo, něco předalo osobně, žádné velké aktivity asi v dnešní době nemají moc cenu, kdo o naši tvorbu má zájem, cestičku si k ní vždy nějak najde. Co se týče zahraničí, nechali jsme pracovat lidi okolo nás, dokonce se objevilo pár skoro pochvalných recenzí, ale nějak zvlášť to neřešíme.

Chystáte na letošní rok nějaké masivnější koncertování? Stojíte o každou akci, dojedete kamkoliv vás pozvou a slíbí zaplatit cestu, nebo si vybíráte? Případně podle čeho? A co léto a festivaly, kde vás budou moci fanoušci vidět?

Mk: Vzhledem k tomu, že Markétka většinu letošního roku tráví prací mimo ČR, tak letos toho moc nechystáme. Takže je to tak o náhodě, kdy se to termínově sejde. Leda, že by nás chtěli mermomocí na Brutalu, to bychom si čas udělali :D.

Ki: Nijak zvlášť vybíraví určitě nejsme a za nabídky na koncertování jsme rádi… jenom jich dočasně odříkáme trochu víc, než bychom chtěli.

Jsme na konci, je tu prostor pro vás, abyste doplnili to, na co jsme se nedostali, ale čtenáři by to měli vědět...

Mk: Děkujeme za pozornost, přátelé, mějte nás rádi ;).

Ki: Doplním snad jen to, že „Heartfelt“ je k poslechu na našem profilu na bandzone.cz… a že všechny alkoholické cesty vedou do Kašmíru, což by určitě všichni měli vědět :D.

www.bandzone.cz/belligerence


Zveřejněno: 16. 06. 2013
Přečteno:
3541 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 06. 2013 10:08 napsal/a corbow
prenaseni energie
to jsem na to teda ve ctvrtek zvedavej....koza musi dojit krev!