Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Klasický report začneme zveřejňovat v týdnu, ale už dnes je tu krátké ohlédnutí za prvním dnem, spíše o věcech „okolo“, než o samotných kapelách.

Podrobný report rozdělený na tři díly začneme zveřejňovat v polovině týdne. Stejně jako loni jsme nepsali online reportáž, ale každý redaktor zpracuje své dojmy nezávisle na ostatních doma. Takže si zase budete moci přečíst třeba zcela odlišné názory na některé kapely, třeba hodně podobné názory na některé kapely a o některých kapelách si možná nepřečtete nic (úsměv). Přineseme i bohatou fotogalerii.

Areál
Nebyl jsem v lochotínském amfiteátru od roku 2010, ale co si tak vybavuji, nezměnilo se vůbec nic. Nebo spíše změnilo, ale k horšímu. Chátrající „všechno“ se nikdo nepokouší opravit, nejspíš by se to nevyplatilo... Takže zase ubylo několik prken z laviček, další to budou mít brzy za sebou, nicméně pořád bylo míst k sezení dost a řada lidí stejně stála, protože na promočených prknech to není se sezením ideální. Jinak je areál pro podobné akce přímo ideální, odevšad je výborně vidět, slyšet, i míst pro stánky s veteší (doslova), merchem i občerstvením je dost.

Dramaturgie
Na Metalfestu je podivná každý rok, hrají kapely od hrad rocku po black metal, bez ladu a skladu, ale evidentně to zabírá, lidí chodí dost – i při letošní slotě byla prozatímní návštěva větší než jsem čekal, na U.D.O. bych tipl nějakých 5 – 6000 lidí. Každopádně letos převládají melodické a archaické kapely, zla a temnoty příliš není, v pátek jen SATYRICON, dnes zahrají nějaké death metaly a vše vyvrcholí v neděli, kdy to odpálí KING DIAMOND. Škoda, že je v provozu jen jedno pódium, prostoje jsou zbytečně dlouhé a nějaká menší stage třeba s českými kapelami by jistě potěšila. Další věcí jsou zbytečně dlouhé sety kapel, vydržet více než hodinu u PINK CREAM 69 nebo U.D.O. bylo nad mé síly, i ti SATYRICON, kteří měli hodinu a půl, by mi stačili hodinu. Výsledkem je, že za den zahrálo sedm kapel, celkem na MF 25, což se jinde vejde do jednoho dne.

Harmonogram
Hrací časy šlapaly jako švýcarské hodinky. V tomto směru bez výhrad a připomínek, na program bylo spolehnutí, organizátorům patří pochvala.

Hygiena
Ani nevím... Počasí nepřálo, takže všichni byli špinaví jak Jožin z bažin, včetně naší výpravy. Ale jeli jsme po poslední kapele do tepla a sucha domovů, za teplou sprchou, takže tu areálovou jsem nehledal, ale podle informací na webu, sprchy k dispozici jsou, stejně jako řady Toi toiek, jejichž prostorů jsem taky nevyužil, protože to šlo jinde. (úsměv)¨

Metal market
Asi příliš silné slovo pro řady stánků s kdejakými nesmysly typu nafukovací kytary, paruky, nebo nevkusná trika evidentně nemající s oficiálním merchem kapel nic společného. Napočítal jsem všeho všudy tři stánky s hudebními nosiči, přičemž dva uvnitř, s výbornými cenami CD – za 100 Kč šla pořídit spousta zajímavých CD. Oficiální merch festu se prodává před areálem, uvnitř vládnou pirátská trika, pouzdra na mobily, ocelové šperky, výrobky z kůže, ale ono to je podobné i na jiných festech – lidi to takhle asi chtějí...

Občerstvení a vratné kelímky
Klasická festivalová nabídka, jak masitých, tak bezmasých jídel, za vcelku rozumné ceny. Nudle, klobásy, langoše, párky na pivě, farmářské brambory, kukuřice, gyros, palačinky... K pití pivo, víno, kořalky..., dvanáctka za 40 Kč (platí se normálně u stánků, žádné žetony...). Překvapivě zelo okolí stánků s jídlem prázdnotou, prakticky bez fronty kam člověk přišel, tam byl hned na řadě. Asi si lidi vozí jídlo s sebou...
Vratné kelímky se stávají standardem, jsou i na Metalfestu, mají jiný tvar, než je běžné, a také poutko, za které je možné je zavěsit do kapsy, nebo na jeden kelímek zavěsit kelímky další, škoda, že mají jen potisk pivovaru Gambrinus, nebo jsou holé, nejde tedy o suvenýr festivalu.

Organizace
Bez připomínek. (úsměv) Vše šlapalo jako na drátkách, počasí nepočasí. Na to, jak malý je vstupní koridor (asi 4 uličky), probíhalo odbavení bleskově, žádné fronty se netvořily a ochrance šlo vše od ruky. Vstupenka, náramek, pět vteřin a hurá dovnitř. Ochranka vůbec působila pohodovým dojmem, kontroly sice klasicky probíhají, ale rozumné, bez nějakých excesů.
Co trochu zamrzí, je absence programů, které by každý dostal, to je podle mě škoda. Každý si sice může vytisknout z netu pořadí kapel, ale mít v ruce třeba jednoduchou kartičku, nebo ještě lépe brožurku s krátkým infem o kapelách, by jistě potěšilo.

Počasí
„Zatracený“. Pršelo nám skoro celou cestu, dorazili jsme kolem 14. hodiny a pršelo dál, tak jsme v autě chvíli počkali a na CITRON šli v okamžiku, kdy už nepršelo. Ale déšť vykonal své, parkovací louky se proměnily v bažiny, areál zaplnilo bláto, který návštěvníci nosili na botách a po chvíli i na oblečení. S tím prostě nejde nic dělat, je třeba se pořádně obléci (i na další dny „slibují“ déšť a chladno), nestydět se za gumovky, pláštěnky a teplé bundy. Pravda, pár bláznů se našlo a capkali v té břečce naboso, ale nevím, jestli jim situaci neulehčilo větší než malé množství alkoholu. (smích).

Počet fanoušků
Těžko říci, největší kotel měl U.D.O., to bych hádal výše uvedené tisíce, ale pořád lidi někde courají, po marketech, po areálu, vně areálu... Asi ještě někoho přilákají další kapely a tak myslím, že zavládne spokojenost.

Zvuk a osvětlení pódií
Prvotřídní zvuk! Opravdu všechno znělo velmi slušně, jen občas něco lehce zaplavalo, ale ve srovnání s jinými obdobnými akcemi Metalfest vede. Jak heavy metaly, tak blacková jízda SATYRICON zněly luxusně, nic se netlouklo, tady jednoznačně palec nahoru.
Osvětlení se za dne trochu míjelo účinkem, až na poslední kapelu byl světelný park pořádně využit.
Co ale chybí opravdu citelně, je velkoplošná obrazovka. Pódium je od lidí poměrně daleko, když pak člověk stojí a amfiteátru někde výš, nevidí nic víc, než nějaké mravence... Možná je řešením dalekohled.

Rady na závěr
Chystáte-li se do Plzně dnes nebo zítra, vezměte si s sebou teplé oblečení, kvalitní obuv a pláštěnku. Pršet asi bude dál, areál nevyschne... Jak to bude s parkováním, těžko říci, ale louky byly podmáčené už v noci – vyjet se nám sice podařilo celkem bez potíží (auto jsme museli popotlačit, ale šlo to...), ale po dalším dešti se to ještě zhorší. Možná je rozumnější nechat auto někde bokem, třeba ve městě a do areálu vyrazit městskou dopravou nebo po svých... (samozřejmě za předpokladu, že nechcete kempovat.).


Zveřejněno: 01. 06. 2013
Přečteno:
3375 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 06. 2013 20:53 napsal/a ov42
Dramaturgie
Mě ta \"podivná\" dramaturgie právě vyhovuje. Mám raději právě takový mix, kdy jedna kapela hraje klasický hevík, poté třeba další death, další třeba thrash a další třeba folk metal. Na Brutalu si vyberu každý den cíleně pár kapel, který mě zajímaj, ale asi bych nevydržel celej den poslouchat jenom pekla. Na Metalfestu jsem, když nepršelo, často strávil celé dni. Ale je pravda, že poslední dobou tam Pragokoncert tahá kapely, kterým by slušel přeci jenom spíš Masters Of Rock (Uriah Heep, PC 69, Crucified Barbara)
05. 06. 2013 20:13 napsal/a ov42
Dramaturgie
Mě ta \"podivná\" dramaturgie právě vyhovuje. Mám raději právě takový mix, kdy jedna kapela hraje klasický hevík, poté třeba další death, další třeba thrash a další třeba folk metal. Na Brutalu si vyberu každý den cíleně pár kapel, který mě zajímaj, ale asi bych nevydržel celej den poslouchat jenom pekla. Na Metalfestu jsem, když nepršelo, často strávil celé dni. Ale je pravda, že poslední dobou tam Pragokoncert tahá kapely, kterým by slušel přeci jenom spíš Masters Of Rock (Uriah Heep, PC 69, Crucified Barbara)
01. 06. 2013 20:32 napsal/a lukáš
Hrál Kreyson tu novinku ? A jak se líbíla, díky LUkáš
Jo abych nezapomněl : http://profil.lide.cz/Bard77/o-mne/ Díky Lukáš
01. 06. 2013 18:35 napsal/a lukáš
Hrál Kreyson tu novinku ? A jak se líbíla, díky LUkáš
Hrál Kreyson tu novinku ? A jak se líbila ? Díky Lukáš
01. 06. 2013 11:47 napsal/a Opat
...
Souhlas téměř se vším výše napsaným (jen Satyricon mi přišli hodinu a půl akorát :D).