Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MACERACE, WAR ENSEMBLE, INBORNED LYCANTHROPY, DYSANGELIUM, MASTER

Místo a čas: Rockový klub Ponorka. Pardubice. Sobota 25.5.2013, 19:00 hodin středoevropského času.

Důvod mise: MASTER, DYSANGELIUM, pivo a pohoda.

Účastníci: Já, jeden z největších fanoušků DYSANGELIUM a MASTER v Plzni, Ignor a jeho obří fotoaparát, Barťas - můj věrný společník na death metalových akcích.

Krycí název mise: Tři králové (jen nevím, kdo byl ten černej vzadu).

Heslo: Old school death metal.

Zvuk: Celý večer vynikající.

Pivo: Plzeň velice dobrá, vynikající nepasterizovaný Staropramen (až jsem se sám divil).

Prostředí: Přesně takhle bych si to představoval! Pohoda, klídek, klub působil dojmem, že je skoro naplněn; a nedá mi to a musím podotknout, že v Pardubicích chodí na takovéto akce opravdu hodně hezké holky.

Tři králové vstupují do klubu vysmátí jako lečo. Cesta z Plzně pohodová. Výsadek proveden cca v půl osmé. Právě dorazili MASTER. Paul Speckmann si rozkládá svůj stolek s cd a merchandise. Od této chvíle mi přijde, že se u něj staví snad každý příchozí, něco si kupuje a velice často se s ním i fotí. Celý večer je vyloženě prodchnut dobrou náladou a pohodou, kterou je člověk schopen zažít snad jen na takovýchto akcích. U piva přemýšlím, zač je v Pardubicích perník (rozuměj pečivo, v mém věku by mě jiná asociace ani nenapadla). Mám takové svoje soukromé pravidlo. Každý rok musím alespoň jednou zažít svoji srdcovou kapelu MASTER naživo. Svým způsobem je to pro mě velice milá fanouškovská povinnost.

MACERACE přijel sám. Měl na sobě masku, muziku si pouštěl ze samplů a jen do toho zpíval. Některé věci se mi vcelku líbily, některé méně a některé byly zbytečně dlouhé a nezáživné. Ono totiž bez živých spoluhráčů vyznívají některé riffy vcelku ploše. Nedá se říci, že bych se vyloženě nudil, ale chtělo by to nějaké oživení. Hlas ale dobrý a tak se mi nakonec vystoupení vcelku líbilo, i když předkládaná hudba není zrovna můj žejdlík piva. Na závěr zazněl cover od Dying Fetus, který byl pro mě nakonec asi nejlepším zásekem, který MACERACE předvedl.

WAR ENSEMBLE jsou revival SLAYER. A jsou dobrý revival. Tedy, pánové za jednotlivými nástroji sice byli lehce unavení, ale jinak hráli velice pěkně. Problémem byl ale zpěvák, který byl nalitý jako žok. A bylo to hodně znát. Mezi songy vždy něco nesrozumitelného pronesl a notoricky známé texty svých vzorů chvílemi pěkně flákal. Ani jeho angličtina s moravským přízvukem nepůsobila roztomile. Je to škoda, protože jinak všichni ostatní hráli velice dobře. Obzvlášť kytarista si to pěkně dával. Je sice pravda, že v sólech to nebylo úplně ono, ale co si budeme povídat, SLAYER jsou jen jedni.

INBORNED LYCANTHROPY byli celí od falešné krve. Hráli grind a death metal a hráli ho velmi dobře. Co se týče grindu, baví mě většinou tak dvacet minut, ale pánové mě tentokrát přesvědčili. Od prvního songu až do konce jsem si jejich vystoupení hezky vychutnal. Dokonce i kolega z plzeňského výsadku Barťas pařil jako o závod. Což je samo o sobě důkazem, že INBORNED LYCANTHROPY odvedli velmi dobrou krvavou práci. Hutný, plný zvuk s krvavým steakem. Growler s dynamitem v krku a skvělý bubeník. Viděl jsem je po několika letech a páni patologové jsou o nějaký řád více a lépe sehranější. Moc pěkný set.

DYSANGELIUM jsem viděl podruhé v životě. Minule v Modré Vopici to bylo skvělé. Tentokrát to bylo ještě lepší. Kapela vystupovala na domácím pódiu, s velkou podporou svých fanoušků. Hrálo se zatím z posledního alba Maniachrist. A hrálo se opět velice dobře. Death metalová smečka, která na pódiu opět skoro vypustila duši. Nebudu zbytečně rozebírat výkony jednotlivých muzikantů, nemá to cenu. DYSANGELIUM  totiž nejsou o muzikantech jako o samostatných osobách. Oni působí jako jeden kompaktní celek. Je krásně slyšet, jak je to baví hrát, jak jsou deathu a thrashi oddáni celým svým tělem i černou duší. Dostal jsem od nějaké přede mnou pařící slečny při focení pěstí rovnou na spánek. Málem jsem padnul jako bych dostal ránu od samotného Vinnetoua. Mnul jsem si bouli a najednou koukám, u svého stolku stojí Paul Speckmann a paří úplně stejně jako my všichni ostatní. Dole pod kapelou to doslova vřelo. Kotel. Řev. Energie. Co dodat víc? Snad jen… byl to šílený masakr přátelé! DYSANGELIUM hráli jako zvířata utržená ze řetězu. Rychle a zběsile. Byl jsem totálně nadšen a zařazuji si kapelu do svého pomyslného archívu českých deathových jistot.

MASTER v současnosti působí jako polití živou vodou (nebo mrtvou, kdo ví?). Nevím, čím to je, ale tihle kluci z Moravy ve středu s legendou death metalu Paulem Speckmannem působili velice uvolněným dojmem. Oni ani moc nevystupovali jako kapela, spíše na pódiu stál stroj na zabíjení. Zazněly všechny důležité songy. Bylo to drsné, surové, krásně old schoolové. To byl odbržděný a totálně rozjetý buldozer. Zaznělo i nezbytné vynikající bubenické sólo. Na začátku přišel Paul na pódium a pronesl: „We are Master, and we play death metal!“ Pak hrábnul do strun své baskytary a od té chvíle to do nás sázeli jako ze samopalu. Špatně se mi vystoupení popisuje, protože jednak jsem velký fanoušek kapely, nemám tak ten správný kritický odstup a jednak jsem celé vystoupení propařil. U svých srdcových kapel nedovedu jen tak stát a sledovat kapelu, která mě provází celým mým hudebním životem a kontrolovat případné drobné nedostatky, jezdím si to užít, ne? Opět jsem se po roce přesvědčil, že je vše v nejlepším pořádku, že  se můžeme těšit brzy na nové album a že MASTER jsou pro mě vždy jistotou. Dokonce se i přidávalo a za sebe jen můžu prohlásit, že vystoupení bylo opět vynikající.

Mise byla splněna. Výsadek dopadl dle plánu a lepší už to ani snad už být nemohlo. Cestou zpět na základnu v Plzni se vše samozřejmě probíralo a všichni členové plzeňského komanda s krycím názvem Tři králové se shodli na tom, že DYSANGELIUM a MASTER ten večer ovládli Pardubice. Krásný old school death metalový večer.

Fotky: Ignor

Fotky Asphyx:
http://asphyx.rajce.idnes.cz/MEMORY_REMAINS_VII_-_MASTER%2C_DYSANGELIUM_RC_Ponorka_-_Pardubice_-_25.5.2013/

video Asphyx:

Dysangelium:
http://www.youtube.com/watch?v=Hec_OOTLFWg

Master:
http://www.youtube.com/watch?v=Y0UTuZ5VE7w


Zveřejněno: 27. 05. 2013
Přečteno:
3326 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 05. 2013 07:13 napsal/a Peťan
Kubajz
koukám, že ty jsi opravdu všude!!! srdcař :)
28. 05. 2013 15:36 napsal/a Stick
WE
Ani zkouřenej nebyl :) Ale chápu, že na někoho tak mohl působit ;)
28. 05. 2013 11:31 napsal/a Asphyx
nevím
Pokud nebyl, tak se omlouvám. Na mě tak ale působil. Já mu tedy dýchat nedával, ale vypadal tak. Možná byl zkouřenej, nevím, a asi po tom ani nebudu radši pátrat. Ale třeba je to jen image, kdoví? Každopádně na mě (a nejen na mě) působil tak, jak jsem napsal, howgh!
28. 05. 2013 11:25 napsal/a Coornelus
...
Třeba nebyl nalitej, ale měl jen virózu. Dneska se tomu prej řiká takhle :-)
28. 05. 2013 11:23 napsal/a Stick
WE
Nevím, jak by mohl Železo být nalitej jak žok, když celej den nepozřel ani kapku alkoholu :-)