Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

SPREADING DREAD, PANDEMIA, TORTHARRY, NAHUM

V krásně vyvedené upoutávce na minitour FOUR HORSEMEN TOUR 2013 bylo řečeno, že se na cestu vydali čtyři jezdci apokalypsy (mimochodem plakát od mistra Jaromíra „Deathera“ Bezruče je úžasný!). Měl jsem radost, že dvě mé oblíbené české death metalové kapely PANDEMIA a TORTHARRY poctí svojí návštěvou i Plzeň. Těšil jsem se, protože v Divadle pod Lampou býval vždycky dobrý zvuk, pivo i atmosféra. Tentokrát bohužel zůstalo jen u té atmosféry a piva. Pan zvukař pravděpodobně první dvě kapely zvučil stylem, jaký používají v televizi Šlágr. Ale abych nepředbíhal….

Pivní rozplavby opět proběhly v oblíbené restauraci U Dvou Ševců a musím říci, že se povedlo již dopředu vytvořit tu správnou atmosféru, která má předcházet každému pořádnému death metalovému koncertu. Muzika byla probrána, nálada připravena a tak byl čas přejít těch pár metrů vedle do klubu.

V klubu jsme byli pravděpodobně jedni z prvních platících. Vím, že se ten den hrál v Plzni nějaký sportovní zápas. Poznal jsem to podle toho, že půlka Plzeňanů venku chodila se šálama, i když bylo poměrně teplo (smích). To asi byl důvod, že tento večer byla účast poměrně slabá. Nemám odhad na lidi, ale i na hlavní kapely nebyl klub příliš zaplněn. Škoda, PANDEMIA sice hrála v Plzni toto jaro již potřetí, ale TORTHARRY nebyli v západočeské metropoli již hodně dlouho. Koneckonců, aspoň se dalo lépe fotit a i já, který normálně nosím brýle, jsem všechny hezky viděl (smích).

SPREADING DREAD hráli pro pár prvních příchozích. Z desky se mi tito thrasheři poměrně líbí. Naživo se bohužel předvedl pan zvukař, který pravděpodobně buď spal nebo tam vůbec nebyl. Z repráků se linula ošklivá zvuková koule. Přitom některé songy byly velmi zajímavé. Jediné, co bych kapele vytknul, byla přílišná délka jednotlivých skladeb. Já osobně moc nemusel ani pasáže, ve kterých se SPREADING DREAD dotýkali stylu zvaného metalcore, na který jsem posledních deset let poměrně alergický (smích). Zaplať satan, nebylo toho příliš. Rád jsem kapelu viděl, byl jsem zvědavý, přeci jen, prý byli druzí v soutěži METALGATE MASSACRE. Bohužel, asi po prvních šesti písničkách, mi přišlo, že kapela ztrácí dech a začíná být nějak unavená. Jejich songy jsou zbytečně dlouhé. Thrashové songy mají mít kolem 3-4 minut a pak se musí jít od toho! Takhle jsem moc dlouho nedovedl udržet pozornost.

PANDEMIA je kapelou, kterou vidím vždy rád. Tito chebští vyznavači smrtícího kovu snad ani neumí zahrát špatně. Škoda, že pan zvukař ještě nenastoupil do práce. V klubu, který si vždy držel svoji úroveň, tentokrát lezla během prvních songů opět změť špatně identifikovatelných zvuků. Pak se sice vše dalo postupně do pořádku, ale kupříkladu u PANDEMIE tolik důležitá basa (ta přece tvrdí muziku, ne?) nebyla slyšet vůbec. Velmi se mi líbil výkon bubeníka (Pavel Kouba), ten stejně jako při vystoupení na letošním DEADLY STORM IN BOŽKOV odvedl vynikající práci. Ostatní ale samozřejmě vůbec nezaostávali (kupříkladu vokalista Jirka si omotal všechny hned kolem prstu). Kapela hrála průřez celou svojí tvorbou. A o tom, že to byl masakr, nemusíte vůbec pochybovat. Na PANDEMII je krásně vidět (a hlavně slyšet), že je pořád i po těch mnoha letech baví hrát. Nakonec mě jejich vystoupení i přes počáteční špatný zvuk strhlo a kombinace alkoholu a skvělého death metalu udělala své. Byl jsem jak rozjetej náklaďák. Tedy, bylo nás víc a PANDEMIA tohle všechno řídila z pódia s grácií a šarmem starých mazáků. Nakonec jsem odcházel spokojen a nadšen. Mimochodem, ta trika, speciálně prodávaná na tomto tour, jsou opravdu povedená! Nahoru pro další pivo jsem po vystoupení šel s tím, že mě PANDEMIA opět rozsekala na maděru. Skvělá řeznická práce. Těším se na novou desku.

TORTHARRY jsem viděl poprvé ve třech. Jejich vystoupení by se dalo shrnout do pár slov. Přišli, zničili, odešli. V současné sestavě mi přišli TORTHARRY o hodně syrovější, old schoolovější a surovější. Tak to mám rád a musím říci, že to, co se odehrávalo na pódiu, nemělo chybu. To byl nátlak, přátelé. Pařilo se, šílelo se. Zvuk byl konečně parádní. TORTHARRY mají z čeho vybírat, a tak se hrálo opět jak z novějších, tak ze starších desek. Opět se mi hodně líbila bubenická práce (Panther je prostě démon!). Přijde mi také, že Danovi (viděl jsem je naposledy před lety na Basinfire festu) nějak “dozrává” (rozuměj hrubne) hlas. Všechny songy tak vyznívají o hodně brutálněji. Žádné kompromisy. Přesně takhle si představuji death metalové vystoupení. Žádné řečičky, žádné zbytečné propriety. Prostě a jednoduše, TORTHARY k nám do Plzně přijeli ničit. Došlo i na skvělý cover od Sepultury. Song Territory si lidé v podstatě vyřvali. Byl to masakr! Celé vystoupení uteklo rychle a zběsile. Druhá kapela v pořadí, která mě absolutně strhla. Byl jsem poctěn, že česká death metalová šlechta navštívila naše město! TORTHARRY opět nezklamali, koneckonců jako vždy.

NAHUM měli tu smůlu, že hráli jako poslední. Jejich muzika mě z desky příliš nebere. Naživo to znělo o nějaký řád lépe, i když musím rovnou říci, že tohle není zrovna můj šálek kávy. Přitom kapela hrála dobře, zvuk byl parádní. Na NAHUM je vidět, že na sobě opravdu tvrdě makají. Mě osobně bavily jen některé songy. Občas jsem měl trošinku pocit, že už jsem je ale někde slyšel (myslím jako u některých slavnějších kapel), ale to se dá dneska říci skoro o každé druhé kapele. Vystoupení a hrané muzice by možná neškodilo trošku více špinavosti. I když, to může být jen můj pocit  a přeci jen, už jsem byl až příliš „unaven.“ Nebudu tedy kapelu příliš hodnotit. Měli jste přijít, slyšeli byste sami, jak jim to hezky odsýpá. NAHUM se nebojí lehce experimentovat a tak bylo jejich vystoupení velmi pestré. Melodický death metal prokládají thrashem, metalcorem a nebojí se i trochy toho blacku. Tedy, co jsem měl možnost vidět a slyšet, jelikož asi tak v polovině jejich setu jsem šel domů. Byl jsem už utahanej jako pes po štvanici.

Jsem moc rád, že jsem byl svědkem poslední zastávky FOUR HORSEMEN TOUR 2013. V Plzni se příliš často death metalové koncerty nekonají a tak bylo vlastně mou milou „povinností“ se zúčastnit. Všechny kapely jsem si krásně užil a nebýt pana zvukaře, bylo by to ještě lepší. To už je ale na jinou diskuzi. V sobotu se plzeňské Divadlo pod Lampou otřáslo v základech. Budu se těšit příště! Jezdci apokalypsy odvedli skvělou práci. Krásný death metalový večer.

Fotky: Ignor

Asphyxova galerie

Video PANDEMIA

Video TORTHARRY


Zveřejněno: 13. 05. 2013
Přečteno:
3502 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

15. 05. 2013 21:03 napsal/a Mačo
dobrý koncert
Za mě Nahum super! Na pódiu nechali krev, dávají do toho vše! Muzika dobrá a občasné experimenty taky super, není to jen prachsprostá mlátička. Jsem rád, že jsem je viděl naživo. Spreading se mi zdáli trochu unavení, jinak dobrý. Tortharry jako vždy geniální. Pandemia ok. Celkově dobrý koncert.
15. 05. 2013 21:01 napsal/a Mačo
dobrý koncert
Za mě Nahum super! Na pódiu nechali krev, dávají do toho vše! Muzika dobrá a občasné experimenty taky super, není to jen prachsprostá mlátička. Jsem rád, že jsem je viděl naživo. Spreading se mi zdáli trochu unavení, jinak dobrý. Tortharry jako vždy geniální. Pandemia ok. Celkově dobrý koncert.
14. 05. 2013 19:56 napsal/a Johan
Nové fotky...
Galerie vyměněna...
14. 05. 2013 11:56 napsal/a Asphyx
inu
nepřehlédl, já to nikde neuváděl, protože opravdu nemám odhad a nebylo se koho zeptat. Každopádně nevím jakou kapacitu má Divadlo pod Lampou, ale dole v sále bylo na kapely tak cca do poloviny:)) Když budu hodně odvážný a zkusím si tipnout (dyžtak mě prosím někdo opravte), tak myslím kolem 50ti platících. Ale jak říkám, nemám absolutně odhad...:))
14. 05. 2013 11:48 napsal/a Honza
Navstevnost Plzen
Mozna jsem to v textu prehledl, ale kolik lidi bylo Pod Lampou?