Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

ZATREST – ....poslední??? LP 2013, vlastní náklad

Olomoucká skupina ZATREST by zasloužila pětadvacet na prdel. Když už vydává vinyl, proč si sakra nesežene dva důležité pomocníky – grafika a textaře? Ještě před poslechem jsem propadl skepsi, protože textová příloha je plná katastrof. V první řadě každé dítě ví, že za čárkou se dělá mezera, jen to neví dvě grafické hlavy ve službách ZATREST. Za trest bych je poslal zpátky do školy, tam už v první třídě ty mezery děti píší, nehledě na to, že si toho snad každý všimne v knihách nebo v novinách. Pije mi to krev, stejně jako texty samotné... Taková snůška hloupostí se jen tak nevidí, rýmy jsou sice dokonalé, ale texty kvůli téhle honbě za tím, aby vše štymovalo, vypadají tak, jak vypadají; jsou humpolácké, krkolomné, prostě neobratně napsané. A to jsem ještě nedošel k tématům, protože to je další pecka mezi oči... Kdyby to aspoň bylo vtipné, ale ani ta část, která by snad měla mít k humoru blízko, mě nerozesmává, ať už jde o útok na celebrity („krásný“ rým Farnou - marnou), útrapy novodobého upíra (nápad fajn, zpracování mizerné) nebo třeba výpis toho, co autor nemá rád. Nechybí samozřejmě oslava hlasité hudby, ani rýpnutí do punkového prostředí, ale největším překvapením jsou dva texty, které spojuje téma Romů a přistěhovalců resp. emigrantů. A kapela se jich nezastává, ale naopak, neodpouští si rýpance jak do uvedených komunit, tak do orgánů státní moci.


Deska nemá strany A a B, ale Z a T, což je možná dobrý nápad, ale proč tedy na nálepce na vinylu není tahle hříčka graficky využita? Další minela, obě strany mají v závorce Z, přitom ta druhá by tam měla mít T. Teď už s tím nikdo nic neudělá, tak raději jdeme na muziku.


Stranu Z otevírá znělka filmové společnosti 20th Century Fox (nechápu proč) a po ní se rozjíždí svižný sedmdesátkový punk, postavený na zpěvných refrénech a zvláštní rytmice. Zatímco to první je řekněme standardní prací řady punkových kapel, to druhé je specifikum ZATREST a přiznám se, že jsem si na to musel dlouho zvykat. Ale nakonec mi to nevadí, rytmika je navíc pestrá a ještě navíc je výborně čitelná baskytara, která hraje rovnocennou roli jako kytara. Po dvou vypalovačkách „Nemám rád“ a „Celebrita“ následuje volnější bigbítovka se sborovým zpěvem v pozadí refrénu, a v podobném duchu jede i „Dýchám“ (samozřejmě za svou hudbu). „Chci pít“ uvozují syntetické zvuky, pak v ní hrají docela výraznou roli a výsledkem je gothic punk (o tom nešťastném upírovi...), pomalejší a učesaná skladba, která se zbytku alba vymyká, leč mně se tenhle úskok bokem docela líbí a považuji jej za dobrý nápad.


Zatímco autorství všech skladeb na zetku patří ZATREST, na straně T tvoří rovnou polovinu covery. Úvod ale patří dvěma vlastním songům, v tom prvním potěší zajímavá kytarová linka, nepotěší znovu použité sborové „ó o óóó“, v druhém je kombinován sólový zpěv se sbory, střídání je zajímavé a skladbu posouvá mezi ty lepší na albu. První vypůjčená muzika, aneb svižná jízda od SATAN´S RATS; okamžitě je poznat, že to není rukopis ZATREST, ale že se hraje přímočaře a pěkně zostra. A zostra jede i „Krize středního věku“, podle mě nejlepší skladba desky, i když jde o starší věc v novém hávu. Konec druhé strany patří dvěma předělávkám, nejdříve od DRONES, pak od JOY DIVISOIN. Zatímco „Johny go home“ je docela bordel, „Konečná“ plyne pomalu, podobně jako závěr první strany. Co se dramaturgie týká, má deska hlavu a patu.


Možná někomu nebude sedět Kokešův zpěv, ale přivyknout se na něj dá. Pomáhají mu ostatní i hostující Mazi, takže zpěvy jsou celkem pestré.


Nicméně... nepovažuji nahrávku za žádný extra materiál. Příliš jsem nejásal ani nad předchozím albem „Pecka vedle pecky“ a nejásám ani teď. V kontextu domácí punkové scény jde o průměrnou nahrávku, kterou trochu zvedá vinylový nosič a trochu sráží jeho nedůstojné provedení. A průměrný je i zvuk.


Gramodeska vyšla v limitovaném nákladu pouhých 100 kusů v zeleném přebalu, na jehož přední straně dobíhá do olympijského cíle (asi) poslední atlet, na zadní jsou kresby muzikantů v tělocvičných polohách. Nechybí zmíněná textová příloha, černý vinyl je uložený v bílé kapse z kvalitního papíru, číslo kusu je ručně napsané na nálepce na plastové ochranné fólii.


Seznam skladeb:


Strana Z:

  1. Nemám rád
  2. Celebrita
  3. Pocity štěstí
  4. Dýchám
  5. Chci pít


Strana T:

  1. I ošklivý holky mají právo na sex
  2. Myslel si, že je panker
  3. Buď zticha
  4. Krize středního věku
  5. Johny go home
  6. Konečná
Čas: cca 30 min.


Sestava:


  • Kokeš – kytara, zpěv, klávesy
  • Sigul – basa, vokály
  • Janek – bicí, vokály


www.bandzone.cz/zatrest


Distribuce: Papagájův Hlasatel

www.phr.cz




Zveřejněno: 21. 05. 2013
Přečteno:
3750 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář