Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

THE FIALKY – No School 7“EP 2013, Papagájův Hlasatel Records

THE FIALKY patří k zavedeným tuzemským punkovým jménům, na scéně se pohybují třináct let a mají na kontě řadu nosičů, z nichž předposlední „Kapitán 77“ prošel i naším recenzentským sítem. Poslední, tudíž aktuální, je vinyl o průměru sedmi palců, vyvedený v červené barvě a zabalený v pěkném a informačně bohatém přebalu. O titulní i zadní stranu se postaral Tarlito (One love tatto) a mně se jeho „omalovánky“ líbí; je to sice na punkové poměry hodně barevné a možná i lehce kýčovité, ale pohledné a zapamatovatelné. Velkou pochvalu pak zaslouží údaje v přebalu včetně stručné historie kapely, stejně jako přiložený list s texty – a všechny tyhle informace jsou v češtině a v angličtině. Prostě na papíru se nešetřilo a „tak to je správne, tak to má byť“. (úsměv)

THE FIALKY přísahají na tradiční punk rock mající kořeny v roce 1977, v obalu citují RAMONES nebo VIBRATORS, prvně jmenované pak také ve dvou skladbách. A ač by názvy songů mohly svádět k domněnce, že jsou nazpívané anglicky, není tomu tak. Kromě pár slov v refrénech vládne čeština a v textech se neřeší vůbec nic složitého, ve zkratce by šlo uvést, že jde o „a tribute to punk rock“. (úsměv) Některá slovní spojení pobaví („Na Oldschool – seš mladej, na Newschool – seš starej“), dojde na fotbal, Anglii začátku osmdesátých let, prapodivné bydlení, ještě divnějšího DJ i na trvalý pobyt v Thajsku – a často jsou zmiňovány skutečné postavy z okolí kapely, což jim určitě udělá radost. (úsměv)

Jestliže jsem u textů použil termín „a tribute to punk rock“, tak u hudby platí dvojnásob. Všechny písničky jsou svižné, mají chytlavé refrény, příjemné melodie a díky kratinké stopáži nemají šanci začít nudit. Mně se nejvíc líbí úvodní vypalovačka „No School“, která se valí pěkně zostra a jejíž refrén se zarývá do paměti. Ale totéž platí o „Hooligans“, ještě větší divočině, v níž dojde na kytarové sólo i sborové halekání; a prakticky stejně bych se vyjádřil i ke třetí položce strany A.

Béčko otevírá... 100% punkrock! Jinak nelze „This Is England“ popsat, takhle se to prostě má hrát – nechybí melodie, ani typický punkový riff, ani to halekání, které zrovna nemusím (ó o óóó). Ale zabírá to, což lze prohlásit o celém tomhle sedmipalci, který mě opravdu baví poslouchat a který považuji za nejlepší záležitost, kterou jsem od THE FIALKY zatím slyšel.

Seznam skladeb:

Side A:
  1. No School
  2. Hooligans
  3. Love Kills

Side B:
  1. This Is England
  2. DJ
  3. Bangkok

Čas: cca 10 min

www.bandzone.cz/thefialky
www.phr.cz

Zveřejněno: 17. 05. 2013
Přečteno:
3561 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář