Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

GRASSITY – Genocide, EP 2013, vlastní náklad

Když do halušek dodáte jako příměs konopí, bude vám o hodně lépe. To je známá věc. GRASSITY je prý slangový výraz pro Město trávy. A také je to zbrusu nová slovenská kapela hrající death metal. Byla mi doporučena jedním mým kamarádem a jak už to tak bývá, takovéto tipy bývají nejlepší. Nejdříve jsem si „prověřil“ kapelu na youtube. A byl jsem velmi mile překvapen. Jedná se totiž o velice příjemně znějící starou školu. Když jsem pak zjistil, že za tímto EP stojí parta mladých kluků, nechtělo se mi tomu vůbec věřit. GRASSITY totiž znějí spíše jako nahrávka nějakých starých kozáků. Dokonce jsem nezaznamenal žádné výrazné začátečnické chyby jako špatný zvuk, nedostatek nápadů apod. Při poslechu jejich nového EP s názvem „Genocide“ jsem se několikrát přistihl, že ač jsem poměrně zapřisáhlý nekuřák trávy, dostávám na tuhle populární rostlinu chuť (smích).

„Genocide“ je plná starých melodií nesoucích se spíše ve středním tempu. GRASSITY si za vzor vzali slavné smečky jako BOLT THROWER (ty tam slyším asi nejvíce), ASPHYX, HAIL OF BULLETS, ale zazní i kousky švédské školy (že by UNLEASHED?) a něco málo z té americké (nejlepší léta SIX FEET UNDER). V žádném případě se ale nejedná o nějakou prachsprostou kopírku. Ty stopy a inspirace jsou ale jasně rozpoznatelné. Zajímavé je, že ač je EP samozřejmě jen krátkou ochutnávkou o čtyřech chodech, drží jako celek krásně kompaktně pohromadě a dá se velice dobře poslouchat. GRASSITY mají totiž schopnost vytvořit zajímavý riff, nosný motiv, který se vám zaryje hluboko do paměti. Poslech jsem si tak užíval již na „první dobrou.“ Oba kytaristé jsou velice dobře sehraní a vše pohání kupředu přesná rytmická sekce. Samostatnou kapitolou je zpěvák Vomit, který má velice zajímavě zabarvený hlas. Growler jak má být. Jedinou výtku bych měl snad k pasážím, kdy je mu více rozumět. Možná se pletu, ale občas slyším, že ta angličtina zní až příliš „slovensky.“ To ale není v death metalu zase takový problém.

Textově se GRASSITY dost jasně vymezují proti problémům dnešního světa. Trnem v oku je jim hlavně politika USA. Kupříkladu název posledního songu Yes We Can byl i předvolebním sloganem současného amerického prezidenta. Velice zajímavý je i klip ke skladbě Genocide. Jedná se sice jen o poskládané ústřižky z koncertu, doplněné o záběry z války, ale i tak na mě působí velice mrazivě. Opět jsem se u něho ujistil, že se nám u našich slovenských sousedů zrodila nová death metalová kapela, se kterou je nutné do budoucna počítat. Líbí se mi to nadšení, ta oddanost death metalu, ale hlavně schopnost složit zajímavý a dobře se poslouchající song. Vím, že se jedná zatím spíš jen o takovou malou smradlavou morbidní death metalovou návnadu, ale troufám si tvrdit, že pokud se kapela dostane k nahrávání plnohodnotného cd a všimne si jich nějaký schopný label, mohli bychom se dočkat velkých věcí. Zkrátka a jednoduše, GRASSITY mají našlápnuto dobrým směrem! Je slyšet i vidět, že to myslí se svým řemeslem smrtelně vážně.

Možná bych jen doporučil kapele, aby se nebála více experimentovat. Nemyslím tím hned zařazení sexy vokalistky a houslí, ale spíše proložení songů třeba více thrashovými (popř. doomovmi) prvky. V těchto momentech mi totiž přijdou nejsilnější. Těch změn tempa totiž není na EP zase tolik a tak by se mohlo někomu, kdo si „Genocide“ poslechne poprvé, stát, že se mu budou první tři songy slévat v jeden. Přijde mi, že některé riffy jsou si až příliš „podobné.“ To sice u EP s krátkou stopáží nevadí, ale na cd s dlouhou hrací dobou by to mohlo vyznít nezáživně. Každopádně se mi líbí snaha kapely o to hrát pořádně nátlakový a řezající death metal. Cesta, kterou si GRASSITY  vybrali, bude dlouhá a trnitá. Za sebe musím jednoznačně prohlásit, že mi ta ochutnávka prvních čtyř songů velice chutnala. Těším se na novou desku a doufám, že kapelu uvidím i někde při živém vystoupení. Závěrem snad jen malý vzkaz v podobě parafráze: „Yes you can!“

Seznam skladeb:

  1. Genocide
  2. Primitive
  3. Inexcusable
  4. Yes We Can


Čas: 15:03

Sestava:

  • Vomit – zpěv
  • Peter – kytara
  • Peter – kytara
  • Maflo – basa
  • Batchi – bicí


http://grassity.bandcamp.com
http://bandzone.cz/grassity
http://www.myspace.com/grassity

ROZHOVOR


Zveřejněno: 22. 05. 2013
Přečteno:
3687 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář