Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Zpěvák pardubických death metalistů DYSANGELIUM Nekro nám prozradil, na čem kapela momentálně pracuje. Probrali jsme i jejich loňské album Maniachrist.

Zdravím Dysangelium! Jako kapela jste vznikli na troskách Klan a Sabathory apod. Jak na tom vaše bývalé smečky jsou? Hrají ještě vůbec nebo se všichni věnujete již jen Dysangelium? 

Ave! Přesněji řečeno jsme vznikli na troskách Klan, Sabathory, Sinside a Zordon, pročež Klan a Sinside jsou definitivně historií, Sabathory údajně nějakou aktivitu rozvíjejí, ale na té se už nikdo z nás nepodílí (nelze tedy zasvěceně hovořit) a Zordon je u ledu a těžko říct, jak dlouho u něj zůstane. Zde je důvodem extrémní vytížení hned několika členů kapely a pokud se to ještě někdy rozhýbe, nebude to víc, než co to bylo předtím - přátelský projekt několika milovníků tvrdé muziky. Co se týče věnování se Dysangeliu - buď v plánech či reálně existují boční projekty některých členů, nicméně dohoda, kterou jsme v kapele uzavřeli je jasná a všemi dodržovaná; Dysangelium je za jakýchkoliv okolností prvořadou záležitostí a v rámci možností se mu věnujeme a věnovat i nadále budeme s maximálním nasazením.

Pokud se nepletu, tak máte za sebou první křest ohněm v podobě koncertu za našimi hranicemi a to 28. března v německém Lipsku. Jak koncert probíhal? Jaká byla návštěvnost? Byla to změna oproti českým koncertům? Co zázemí, pořadatelé apod.?

Nepleteš se. Zázemí luxusní (kuchyňka napěchovaná jídlem a občerstvením plus prostor pro odpočinek a jasně vymezený prostor pro merch) a pořadatelé velmi vstřícní ze strany lidské a velmi precizní ze strany plánovací. Bylo opravdu hodně znát, že mají vše striktně pořešené a dopředu promyšlené. Jinak to byla normální metalová pařba s 60 - 80 návštěvníky a jsem velmi zvědavý, jaké budou naše zkušenosti, až budeme mít těch koncertů v Německu za sebou víc. Takto z jedné akce lze těžko soudit.

Loni jste vydali za sympatických 66,6Kč album s názvem Maniachrist. Když se s odstupem času ohlédnete, změnili byste něco? Jaké byly ohlasy, recenze, zpětná vazba od fanoušků?

Nic neměnit. Ohlasy, recenze i zpětná vazba od fanoušků jsou naprosto parádní a myšlenky typu: "Tohle bych udělal/zazpíval/zabubnoval/poskládal jinak." bereme prostě jako odraz zkušenosti a vývoje a zároveň možnost využít toho při skládání nové tvorby. Posun tam znát je a osobně jsem velmi zvědavý, co z něj nakonec vzejde.

Maniachrist jste vydali ve vlastním nákladu. Kolik se prodalo kusů? Album sloužilo asi i k oslovení případného vydavatele pro další desku. Vím o vás, že byste rádi vyrazili i za hranice. Uvažovali jste o vydání u nějakého českého labelu nebo posíláte jen do zahraničí?

Od vydání na konci října 2012 jsme prodali již více jak 300 alb. Oslovit jsme se snažili všude možně a plno nabídek přišlo i samovolně z ČR i zahraničí, ale je tomu zrovna pár dní, kdy přišla jedna, kterou jsme definitivně přijali. Podrobnosti ale zatím nemohu prozradit.

Pod obalem je podepsán Hugo a Hieronymus. Koho si pod tím máme představit? Ten Ježíš ve svěrací kazajce mezi „paneláky“ je skvělý nápad. Někdy si takhle připadám, když ráno vyrazím do práce (smích).

Hieronymus je prostě a jednoduše Hieronymus Bosch. Koláže z jeho děl tvoří vnitřní stranu našeho bookletu a považujeme ho za skvělou volbu. Jeho díla byla mnohdy považována za kacířská a zaměřoval se na zobrazení hříchů, lidských stránek jako démonů, strojů, atd. Hugo je pak člověkem, který pro nás booklet i obal navrhl a zpracoval a jiní ho mohou znát kupříkladu jako autora stejných záležitostí u kapely Pigsty.

Ještě k Maniachristovi. Jakým způsobem album vzniklo? Je někdo hlavní mozek, který přinese nápady a ostatní jen vše doladí nebo tvoříte dohromady třeba ve zkušebně? Vždycky mě zajímá ten samotný proces skládání, jak vznikají nové songy?

Co jsem vyzvídal u různých kapel, vznik děl je mnohdy značně odlišný. U nás se ale zažil standardní postup, kdy kytaristé přinesou vlastní riffy a nápady, ve zkušebně to pak poskládáme dohromady, upravíme, doladíme, bubeník a basák k tomu za našich komentářů a nápadů přidají vlastní nástroje a nakonec dojde k otextování, což je zase záležitost inspirace, která zpravidla přijde ve zkušebně a v soukromí je pak rozvinuta do komplexního textu.

Co texty? U vás je má na starosti zpěvák Nekro. Kde bere inspiraci? Mluvíte mu do toho i ostatní? Řeknete mu třeba: „ hele tohle už ne, to je moc brutální“ nebo naopak: „tady přitvrď“ (smích)?

Na prvním albu jsem inspiraci vždy bral z hudby samotné. Poslouchal jsem a na základě pocitů jsem se zaměřil na jeden z námětů, který se mi přitom motal v hlavě a následně ho zpracoval. Ostatní si k tomu taky řekli svoje, ale ve výsledku jsem měl prakticky volné ruce. Druhé album ale chceme udělat tematicky a až zkušenost ukáže, co vše nám tento cíl naloží na bedra.

Dysangelium znamená „negaci“ evangelia. Když už jste zvolili tenhle název, nedá se nezeptat, jaký máte vztah k víře, církvi apod.? Rozhodli jste se „bojovat“ ve smyslu blackových kapel? 

Každý něčemu věří, takže víru jako princip neodsuzujeme, byl by to nesmysl a je-li například křesťan slušným člověkem, nehodláme se vůči jeho osobní religiozitě nějak vymezovat, byť to sami cítíme odlišně. Křesťanství jako takové však rádi nemáme (to samé platí o jeho starším bratříčkovi judaismu a mladšímu bratříčkovi islámu) a stejně jako blackové kapely, i my se proti všem třem hodláme po stránce myšlenkové ostře vymezovat. A co se týče přímo církve - kdysi to byl klub pacifistických otroků (dnes by se asi mluvilo o dělnické třídě, utlačovaných a sociálně vyloučených), ale později s christianizací Evropy nasáklo tohle náboženství pohanskou udatností a výbojností a nelze mu upřít, že ze svého hlediska dosáhlo mnoha úspěchů. Reformace však bohužel byla úspěšná a křesťanství se nyní opět vrací ke svým kořenům a stává se jakousi platformou zdegenerovaných rovnostářů, kteří například zapomněli na stovky let bojů s islámem a vesele se přidávají do první linie fanatických tolerantů tohoto pouštního moru. Stejně také bohužel platí, co popisoval Nietzsche, když mluvil o mentalitě křesťanů, která se v časech krize náboženství přelila do socialismu. Celá dnešní doba tímhle svinstvem páchne. Je tedy stále proti čemu bojovat, jen je třeba si uvědomit, že již dávno nejde jen o boj proti kříži.

Jak se vůbec stavíte k vydávání CD? Má to v dnešní době vůbec smysl? Spousta kapel si vydá pro radost a pár fanoušků vinyl a jinak nabídne jen možnost stažení v mp3?

Je to stejné jako s knihami. Spousta jich je elektronicky v počítači, ale ten pocit držet ji v ruce nebo mít ji v knihovně se nevyrovná pocitu, že ji mám na disku v pdfku. Odpověď tedy zní: "Ano, má to smysl."

Jaký je vlastně váš vztah k vinylům? Sbíráte nebo se držíte cdček?

K obojímu máme velmi kladný postoj.

Někde jsem četl, že chystáte klip. Jak to vypadá? K jakému songu bude?

O klip jsme se pokoušeli, ale nakonec to nevyšlo, tak jsme to ven ani neházeli. Teď ale máme zase nějaké další kontakty a možnosti a budeme to muset celé zvážit a promyslet. Jinak by to mělo být k songu War.

Máte poněkud pro death metal netypické logo. Jednak je čitelné (smích) a jednak ho nezdobí žádné death metalové propriety, jako kosy, lebky apod. Kdo je vlastně autorem loga a jak vzniklo?

Je hodně netypické a upřímně si necháváme otázku jeho případné změny otevřenou, ale zase na druhou stranu to nějak nehrotíme, protože tohle logo jak nám, tak evidentně i hodně našim fans vyhovuje. Jeho autorem je jinak zakladatel kapely a kytarista Vihar, který pro jeho tvorbu jednoduše použil font, který ho zaujal.

Na březnovém turné Deicide v Praze jsem zahlédl jednoho vašeho fanouška v tričku Dysangelium. Trička ale nejdou nikde na internetu objednat.  Kde ho mohou případní zájemci sehnat. Budou i nové motivy? Ten fanoušek měl jen tričko s vaším logem…

Trička se zatím dají sehnat jen na našich koncertech a skutečně jediná dostupná jsou zatím pouze černá trička s logem. Prodává se jich ale docela dost, hodně lidem evidentně jednoduchý motiv v záplavě motivů složitých vyhovuje, takže určitě dojde jak k rozšíření celkového merchu, tak i ke zlepšení jeho dostupnosti. Jak bylo již zmíněno, céda jdou na naše náklady a o merchu platí to samé, takže jsme se zatím drželi spíše při zemi a situaci opatrně oťukávali, ale naše zkušenosti jsou velmi pozitivní a k upgrade celé záležitosti jsme již podnikli první kroky.

Prošli jste si již za svoji hudební kariéru několik kapel. Hrajete již několik let. Pozoruješ nějaké změny na české scéně? Někdy mi přijde, že lidi místo koncertu raději kouknou na video na youtube a prohlídnou fotky, než aby se zvedli a šli podpořit svojí oblíbenou kapelu. Ten rozdíl počtu lidí, kteří dají na facebooku „určitě přijdu“ oproti reálu bývá někdy dost velký.

S hodně lidmi jsme se shodli, že facebook byl v tomto dříve celkem spolehlivou záležitostí, ale dnes už tomu vůbec nejde věřit. Tam se nám k akci přihlásí třeba 30 lidí a ve finále jich přijde 100, jindy se zase přihlásí mnohem víc a přijde zlomek. Co se pak týče celkové návštěvnosti, je to občas docela boj a lidi jsou mnohdy opravdu zhýčkaní a pohodlní, ale těch faktorů je víc. Benzín, vlak i busy jsou stále dražší a akcí se pořádá neskutečná hromada, takže lidi z jedné strany šetřej a z druhé si vybíraj.

Bydlíte všichni v Pardubicích. Koukal jsem, že koncertně směřujete spíše směrem kolem Prahy a pak více na východ. Chystáte se také na nějaké koncerty na jih a západ republiky?

Velmi rádi se podíváme kamkoliv po republice. Je to jen na dohodě s našimi protějšky z tamních krajin. V plánu něco jinak je, ale zatím nedokážu uvést bližší podrobnosti.

Už máte připravené nějaké songy na další album? Připravujete se a skládáte průběžně nebo tomu ještě dáváte čas?

Něco nového jsme rozpracovaného měli a nápadů máme v šuplíku dost, ale co se v určitých chvílích jevilo jako téměř hotové songy se nakonec vrátilo do fáze blbnutí a experimentování. Teď se na novou tvorbu ale začínáme zase trošku víc soustředit, tak uvidíme, co z toho vzejde.

Základem vaší muziky je death metal. Ten ale kombinujete s thrashem, melodickým death metalem a někdy zazní i trošku toho blacku. Máte nějakou představu, kam chcete dál hudebně směřovat? Budete na dalším albu více experimentovat nebo se budete držet spíše tradičnější cesty?

V plánu je držet se dál deathu a dát do toho trošku víc thrashe, ale plány a realita jsou holt takový dvě záležitosti, co si ne vždycky spolu úplně rozumněj, takže ve výsledku to stejně bude všechno záležet hodně na náhodě, náladách, inspiraci, nečekaných polibcích Múz, atd.

Jaká death (nejen) deska tě v poslední době oslovila, že sis ji koupil? Můžeš zmínit jak české, tak zahraniční.

No, sice jsem si to nekoupil, ale vyměnil jsem to za naše album, ale opravdu hodně mě zaujali polští Deathstorm a jejich nedávno vydaný full-lenght počin Nechesh. Je to fakt nářez a často to poslouchám. Kdo má rád polskou tvorbu, neměl by tohle album přehlédnout. A kdo by pak chtěl slyšet Deathstorm naživo, bude mít možnost 22. listopadu v pardubickém RC Ponorka. Vihara zase zaujali brazilští Headhunter D. C., kteří mimochodem nedávno předvedli v Mladé Boleslavi (Farářova Sluj) úžasné vystoupení. Z české deathové scény nás oslovili pražští Sepsis, s nimiž jsme jeli minitour.

Sledujete české nebo spíše zahraniční metalové časopisy, webziny apod.? Vybíráte si novou muziku k poslechu dle recenzí nebo vám spíše slouží jen jako filtr informací o tom, že kapela vůbec existuje?

Ziny, tištěné i internetové, jsou velmi příjemným zdrojem informací, byť se nám zdá, že v poslední době ty tištěné stojí ve stínu internetových. Hlavním zdrojem však zůstává metalová komunita. Mnozí se rádi pochlubí, narazí-li na něco zajímavého, takže pak už jen stačí si napsat název do mobilu a doma si to dopátrat, tak jako to každý bude moct udělat třeba s polskými Deathstorm či brazilskými Headhunter D. C., jimiž jsme se pochlubili my.

Poslední dobou mi přijde, že kapel a desek je čím dál tím víc a je čím dál těžší se ve všem zorientovat. Vy jako kapela fungujete teprve od roku 2011. Když srovnáš dobu před lety, kdy jste hráli ve svých původních kapelách, je to dnes těžší dát o kapele vědět? Jak moc o sobě chtějí „dát vědět“ Dysangelium? Máte nějakou metu, které chcete dosáhnout?

Naší metou je vždy udělat další krůček navíc. My vlastně ani nepřemýšlíme nad tím, kam až to chceme dotáhnout. Prostě makáme a uvidíme, kam až to půjde. Hodně nám pomáhají předchozí zkušenosti a kontakty, důležité je i snažit se hledat neustále různé cestičky, jak o sobě dát vědět. Nestačí jen udělat muziku a čekat. Chce to aktivitu a kreativitu, pak to jde.

Vím, že v dnešní době (a vždycky tomu tak bylo) hrát death metal je pěkná řehole. Pořád na cestách, pak kolikrát přijde na koncert pár lidí… Do toho rodina, práce, stojí to peníze, málo spánku… Nemáte někdy chuť s tím seknout? Ptám se, protože spousta mladých muzikantů si dneska myslí, že bude jen sláva, ženský, alkohol zadarmo…(smích). Co vás vlastně „donutí“ to všechno překonat a jít opět do toho? Jsou to fanoušci? Vždycky si říkám, jak může skupina pěti lidí s různými povahami vůbec vydržet pohromadě a ještě u toho něco „tvořit“…(smích).

Seknout s tím? V žádném případě! Podium je závislost na entou. Tam, jak člověk vleze, tak už jen těžko slejzá zpátky. A sice se vracíme rozlámaní jak cikánský hračky, ale je nám po tom fakt nádherně, kor když se dostaví úspěch nebo nějaký pokrok. Řehole to je, ale za nic bychom neměnili.

Co chystáte s Dysangelium v nejbližší době? Na co se můžeme z vašeho tábora těšit?

25. května pořádáme v pardubickém RC Ponorka akci s Master jako hlavní hvězdou večera. Další dvě akce se zatím nejistým osazením pořádáme na podzim a rádi bychom sem začali tahat víc kapel ze zahraničí, takže se jistě bude na co těšit! V plánu je již zmiňované rozšíření merchu a snad se přes léto konečně podaří i zmiňovaný klip. Dále samozřejmě co nejvíc hraní, plus chceme na léto 2014 opět zapadnout do studia s deskou číslo 2, takže se v nejbližších měsících jistě zaměříme i na novou tvorbu.

Děkuji za rozhovor a přeji co nejvíce šílených fans a mnoho prodaných hudebních nosičů.

My děkujeme! Ať se Tobě i FOBIA ZINU daří a někdy zase naviděnou!

www.facebook.com/dysangelium.cz
www.bandzone.cz/dysangelium
dysangelium@seznam.cz

RECENZE



Zveřejněno: 02. 06. 2013
Přečteno:
3870 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář